Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 115th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 27.10.2024
27 OCT 2024 12:08PM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar. Welcome to 'Mann Ki Baat'. If you ask me what the most memorable moments of my life have been, I remember many incidents, but there is one moment which is very special. That moment was when on the 15th of November last year, I had gone to Ulihatu village in Jharkhand, the birthplace of Bhagwan Birsa Munda, on his birth anniversary. This visit had a great impact on me. I am the first Prime Minister of the country who has had the privilege of touching my forehead to the soil of this holy land. At that moment, I not only felt the power of the freedom struggle, but also got an opportunity to connect with the strength of this land. I realized how the courage to fulfill a resolve can change the destiny of crores of people of the country.
Friends, in every era India has faced some challenges or the other and in every era extraordinary Indians were born who took on those challenges. In today's 'Mann Ki Baat', I will discuss two such great heroes who had courage and farsightedness. The country has decided to celebrate their 150th birth anniversary. Sardar Patel's 150th birth anniversary year will begin from the 31st of October. Following that, Bhagwan Birsa Munda's 150th birth anniversary year will begin from the 15th of November. Both these great souls faced different challenges but their vision was the same, one that of 'unity of the country'.
Friends, in the past few years, the country has celebrated the birth anniversaries of such great heroes, men and women with renewed energy giving new inspiration to the young generation. You might recollect how special events materialised when we celebrated the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi.
From Times Square, New York to the smallest village in Africa, people across the world understood, re-discovered and lived India's message of truth and non-violence. From the young to the elderly, from Indians to foreigners, everyone understood Gandhiji's teachings in a new context, under the emerging global conditions. When we celebrated the 150th birth anniversary of Swami Vivekananda, the youth of the country understood India's spiritual and cultural power through new definitions. These schemes made us realise that our luminaries are not lost to the past, rather, their lives show our present the path to the future.
Friends, although the government has decided to celebrate the 150th birth anniversary of these great personalities at the national level, it is your participation that will infuse life into this campaign, make it come alive. I would urge all of you to become a part of this campaign.
Share your thoughts and work related to the Iron Man of India Sardar Patel with the #Sardar150 and the inspirations of Dharti-Aaba Birsa Munda with the #BirsaMunda150, thus showcasing this festival to the world. Let us join together in making this festival a celebration of India's unity in diversity, and make it a celebration of progress through heritage.
My dear countrymen, you must remember the days when “Chhota Bheem” started airing on TV. Children can never forget that; there was so much excitement about ‘Chhota Bheem’! You would be surprised that today ‘Dholakpur ka Dhol’ attracts children not only in India but also in other countries. Similarly, our other animated serials such as ‘Krishna’, ‘Hanuman’, ‘Motu-Patlu’ also have a fan-following all over the world. India’s animation characters , animation movies, on account of content and creativity are being loved all over the world. You might have noticed that from the Smartphone to the cinema screen, gaming console to virtual reality, animation is omnipresent. India is on the way to ushering in a new revolution in the world of animation.
The Gaming space of India is also expanding rapidly. These days, Indian games are also gaining popularity all over the world. When I met leading gamers of India a few months ago... I got an opportunity to know and understand the amazing creativity & quality of Indian Games. Indeed, in the country, there’s a constant wave of creative energy... In the world of animation, ‘Made in India’ & 'Made by Indians' can be noticed everywhere. You will be happy to know that today India's talent is also a significant part of foreign productions.
Be it the present day Spider-Man or Transformers, in both these movies, Harinarayan Rajeev's contribution has been highly appreciated by people. Animation studios of India, are working with world famous production companies such as Disney and Warner Brothers.
Friends, today our youth are creating Original Indian Content, which reflects glimpses of our culture. These are being watched all over the world. Today, the Animation sector has donned the form of an industry that is powering other industries, just as VR Tourism is getting famous these days. Through a virtual tour you can view the Ajanta caves, take a stroll through the Konark temple corridor or enjoy the ghats of Varanasi. All these VR Animation marvels have been made by Indian creators. After seeing these places through VR, many people want to visit these tourist places in reality, i.e. virtual tour of a tourist destination has become a medium of creating curiosity in the minds of people. Today in this sector, along with Animators, the demand for story tellers, writers, voice-over experts, musicians, game developers, VR and AR experts is also constantly rising. Therefore, I would like to tell the youth of India – expand your creativity. Who knows, the world's next super hit animation might emerge out of your computer! The next viral game could be your creation! Your innovation in Educational animations can achieve great success. On the 28th of October i.e. tomorrow, 'World Animation Day' will also be celebrated. Let us take the resolve of making India a global animation power house.
My dear countrymen, Swami Vivekananda had once given the mantra of success... his mantra was- 'Take an idea, Make that one idea your life; think about it; dream about it; start living it. Now, the Atmanirbhar Bharat Abhiyan is also riding on this mantra of success. This campaign has become a part of our collective consciousness.
It has become our inspiration at every step. Self-reliance has become not only our policy, but our passion as well. Not that long ago... just 10 years ago, if someone had said then, that some complex technology was to develop in India, many people would not believe it and many would ridicule it - but today the same people are amazed to see the success of the country. Becoming self-reliant, India is doing wonders in every sector. Just think, India, which used to import mobile phones once upon a time, is the world's second largest manufacturer today. India, which once was the biggest buyer of Defence Equipment in the world, is now also exporting to 85 countries. Today, in Space Technology, India has become the first country to reach the South Pole of the Moon. And one thing I like the most is that this campaign of self-reliance is no longer just a government campaign now; the Atmanirbhar Bharat Abhiyan is becoming a people's campaign - we are achieving success in every field. Just as this month, we inaugurated Asia's largest 'Imaging Telescope MACE' in Hanle, Ladakh. It is situated at a height of 4300 meters. Do you know what is special about it as well? It is 'Made in India'. Imagine, the place where the cold dips to minus 30 degrees, where there is a shortage of even oxygen, it is there that our scientists have achieved something that no other nation in Asia has done.
Even though the Hanle Telescope is watching a distant world, it is also showing us something more - and that is - the capabilities of self-reliant India.
Friends, I want you to undertake at least one task. Share as many examples of India becoming self-reliant as possible and such efforts. What new innovation have you noticed in your neighbourhood? Which Local Start-up has impressed you the most? Along with Hashtag Aatmanirbhar Innovation, write down this information on social media and celebrate Aatmanirbhar Bharat. In this festive season, we strengthen this campaign of Aatmanirbhar Bharat. We do our shopping with the mantra of Vocal for Local. This is the new India where the Impossible is just a challenge... where Make in India has now turned into Make for the world, where every citizen is an innovator, where every challenge is an opportunity. We not only have to make India self-reliant, but also strengthen our country as a Global Powerhouse of innovation.
My dear countrymen, I am playing an audio for you.
# ( Audio ) #
This audio is not just for information, this is not an entertainment audio... It has emerged with a deep concern. The conversation you just heard pertains to the fraud of Digital Arrest. This conversation is between a victim and a fraudster.
The fraudsters of Digital Arrest phone calls, at times, impersonate as Police, CBI, Narcotics; at times RBI... using such various labels, they converse as fake officers with a lot of confidence. Many listeners of 'Mann Ki Baat' have wished that we must discuss that. Let me tell you, how these fraud gangs work. What is this dangerous game? It is very important for you to understand this and it is equally important for others to understand it as well.
The First Move... They collect all of your personal information... “You went to Goa last month, didn’t you? Your daughter studies in Delhi, right”? They collect so much information about you that you will be surprised.
The Second Move - Create an atmosphere of fear... Uniform, government office set-up , legal sections... they will scare you so much on the phone... In the midst of the conversation you will not be able to even think. And then their third move begins, the Third Move - the time pressure. “You have to decide now or else you will be arrested” - these people create so much of psychological pressure on the victim that one gets scared. People from every class and age group fall victim to Digital Arrest. People have lost lakhs of rupees earned through their hard work, out of sheer fear. Whenever you receive such a call, don’t be scared. You should be aware that no investigative agency never inquires like this through a phone call or a video call. I am enumerating the three steps to Digital Security. These three steps are - 'Stop – Think – Take Action. As soon as you get a call, stop... - don't panic, stay calm, don't take any hasty steps, don't give away your personal information to anyone; if possible take a screenshot and record it for sure.
After this comes the second step. The first step was ‘stop’ and the second step is 'think'. No government agency threatens you on the phone like this, neither inquires nor demands money on a video call like this. If you feel scared, then know that something is wrong. The first step, the second step and now I spell out the third step. In the first step I said - ‘Stop’... in the second step I said - 'Think', and the third step tells you - 'Take action'.
Dial the national cyber helpline 1930, Report on cybercrime.gov.in, inform family and police, preserve evidence. 'Stop', then 'Think', and then take 'Action', these three steps will become the protector of your digital security.
Friends, I’ll reiterate that there is no system like digital arrest in the law, this is just a fraud, deceit, it is a lie, a gang of criminals and those who are doing this are enemies of society. To deal with the fraud that is going on in the name of digital arrest, all the investigative agencies are working together with the state governments.
For synchronization among these agencies, a National Cyber Co-ordination Centre has been set up. Thousands of such fraudulent video calling IDs have been blocked by the agencies. Lakhs of SIM cards, mobile phones and bank accounts have also been blocked. Agencies are doing their job, but for protection from scams in the name of digital arrest, it is very important that everyone is aware, every citizen is aware. Those who are victims of this kind of cyber fraud should let as many people as possible know about it. You can use #SafeDigitalIndia for awareness.
I would also like to urge schools and colleges to involve students in the campaign against cyber scams. We can fight this challenge only with the collective efforts in society.
My dear countrymen, many of our school children are very interested in calligraphy. Through this our handwriting remains legible, beautiful and attractive. These days it is being used in Jammu and Kashmir to popularise the local culture.
Firdousa Bashir ji from Anantnag who has expertise in calligraphy, she is bringing forth many aspects of the local culture through that. Firdausa ji's calligraphy has attracted the local people, especially the youth. A similar effort is being made by Gorinath ji of Udhampur. He is engaged in preserving myriad forms of Dogra culture and heritage playing a Sarangi which is more than a century old. Over the tunes of the Sarangi, he narrates the ancient stories and historical events related to their culture in an interesting way. In different parts of the country, you will find many such extraordinary people who have come forward to preserve cultural heritage. D. Vaikuntham has been engaged in popularizing Cheriyal Folk Art for about 50 years now. His efforts to promote this art form related to Telengana are amazing. The process of making Cheriyal paintings is unique. It is in the form of a scroll... that brings forth stories. In that we get a complete glimpse of our history and mythology.
Butluram Mathra ji of Narayanpur in Chhattisgarh is engaged in preserving the folk art of the Abujhmadia tribe. He has been on this mission for the past four decades.
His art has been very effective in connecting people with campaigns like ' Beti Bachao-Beti Padhao ' and ' Swachh Bharat '.
Friends, we were just talking about how our art and culture is spreading numerous shades from the valleys of Kashmir to the forests of Chhattisgarh. But this does not end here. The fragrance of these arts of our is spreading far and wide. People in different countries of the world are getting mesmerized by Indian art and culture.
While I was telling you about the Sarangi resonating in Udhampur, I remembered how the sweet tune of Indian art is reverberating thousands of miles away in the Russian city of Yakutsk. Imagine, a day or two of winter, minus 65 degrees, temperature... a white sheet of snow all around... and there in a theatre, audiences mesmerized watching - Kalidasa's “Abhijnana Shakuntalam.” Can you imagine the warmth of Indian literature in Yakutsk, the coldest city in the world! This is not a fantasy, it is the truth - one that fills us all with pride and joy.
Friends, a few weeks ago, I’d also gone to Laos. It was Navaratri time and there I saw something amazing. Local artists were performing “Phalak Phalam” – 'The Ramayana of Laos'. The same devotion in their eyes, the same dedication in their voice, exactly what we have for Ramayana. Similarly, in Kuwait, Shri Abdullah Al-Barun has translated Ramayana and Mahabharata into Arabic. This work is not just a translation, but a bridge between two great cultures. His endeavour is developing a new understanding of Indian literature in the Arab world. Another inspiring example from Peru is Erlinda Garcia. Erlinda Garcia is teaching Bharatanatyam to the youth there and María Valdés is imparting training in Odissi dance.
Influenced by these arts, 'Indian classical dance' is creating waves of popularity in many countries of South America.
Friends , these examples of India on foreign soil show how amazing the power of Indian culture is. It is continuously attracting the world towards itself.
"Wherever there is art, there is India"
"Wherever there is culture, there is India"
Today people across the world want to know India... want to know the people if India. Hence I have a request to make to all of you... to promote such cultural initiatives around you share them with #CulturalBridges. We will discuss such examples in 'Mann Ki Baat', in future as well.
My dear countrymen, winter has set in, in a large part of the country, but the passion for fitness , the spirit of Fit India - is not affected by any weather. One who habitually stays fit does not care about winter, summer or rain. I am happy that people in India are now becoming more aware about fitness. You too must be noticing that the number of people in parks around you is rising. I feel delighted to see the elderly, youngsters and families doing yoga in the parks. I remember when I was in Srinagar on Yoga Day, despite the rain, so many people had gathered for 'yoga'.
I noticed the same enthusiasm for staying fit in the Marathon that took place in Srinagar a few days ago. This spirit of Fit India is now becoming a mass movement.
Friends, I am also happy to see that our schools are now paying more attention towards the fitness of children. Fit India School Hours is also a unique initiative. Schools are using their first period for various fitness activities.
In many schools, sometimes children are made to perform yoga on one day and sometimes aerobics on another day... on yet another day, sports skills are worked upon, on some days, traditional games like Kho-Kho and Kabaddi are being played, and its impact too is fabulous. There is a rise in attendance; the children's concentration is improving and the kids are enjoying it too.
Friends, I feel this energy of wellness everywhere. Many listeners of 'Mann Ki Baat' have also shared with me their experiences. Some people are doing very interesting experiments. For instance, one example is that of Family Fitness Hour, which means a family is devoting one hour every weekend for family fitness activity. Another example is that of Indigenous Games Revival, which means some families are teaching and making their children play traditional games. Do share experiences of your fitness routine on social media using the #fitindia. I also want to share an important information with the people of the country. This year on the 31st of October, the birth anniversary of Sardar Patel is falling on the festival of Deepawali.
Every year on the 31st of October, on the occasion of ‘National Unity Day’, we organize the 'Run for Unity'. On the account of Deepawali this time ‘Run For Unity’ will be held on the 29th of October i.e. Tuesday. I urge you to participate in it in maximum numbers - along with the mantra of unity of the country, spread the mantra of fitness everywhere.
My dear countrymen, that’s all for this time in 'Mann Ki Baat'. Do keep sharing your feedback. This is the time of festivities. Best wishes to the listeners of 'Mann Ki Baat' in connection with Dhanteras, Diwali, Chhath Puja, Guru Nanak Jayanti and all the festivals. All of you should celebrate the festivals with full enthusiasm, remember the mantra of Vocal for Local, try to ensure that during the festivals, products reaching your homes are purchased from local shopkeepers. Once again, many good wishes to all of you for the upcoming festivals. Thank you.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
২৭.১০.২০২৪ দা শন্দোকখিবা ‘মন কি বাত’ কী ১১৫শুবা তাঙ্কক্তা ফোঙদোকখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
27 OCT 2024 12:08PM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং, খুরুমজরি।
মন কি বাতনা তরাম্না ওকচরি। ঐগী পুন্সিদা খ্বাইদগী নিংশিংদুনা লৈহৌরগদবা থৌদোকশিং করিনো হায়না করিগুম্বা অদোম্না ঐঙোন্দা হংলবদি, ঐনা থৌদোক কয়া নিংশিংগনি, অদুবু থোইদোক হেন্দোকপা মিকুপ অমা লৈরি। থৌদোক অদু হৌখিবা চহিগী নবেম্বর ১৫ দা ওইখি, ঐ ভগবান বিরসা মুন্দাগী মপোক নুমিত্তা মহাক্কী পোক্নফম লমদম ঝারখন্দগী উলিহাতু খুঙ্গংদা চৎখি। খোঙচৎ অদুনা ঐঙোন্দা অকনবা ইথিল অমা পীখি। শেংলবা লমদম অসিগী লৈবাক্তা ঐগী লাইবক্না শোকপা ফংখিবা লৈবাক অসিগী অহানবা প্রধান মন্ত্রী ঐনা ওইখি। মিকুপ অউদা, ঐনা নিংতম ইহৌগী থৌনা অদু ফাওবা খক নত্তনা, লমদম অসিগী মপাঙ্গলগা শম্নবগী খুদোংচাবা অমশু ফংখি। ৱাশক অমা ঙাক্নবা থৌনানা কমদৌনা লৈবাক্কী মীওই করোর কয়াগী মরাইবক্তা অহোংবা পুরকপা ঙম্বগে হায়বা ঐ খঙবা ঙমখি।
মরুপশিং,
যুগ খুদিংমক্তা নত্ত্রগা অতোপ্পা অমদা ভারতনা খুদোংচাদবা খর মায়োক্নখি অমসুং যুগ খুদিংমক্তা হায়রিবা খুদোংচাদবশিং অদু কোকহনবা তোপ-তোপ্পা ভারতমচাশিং পোকখি। ঙসিগী মন কি বাত্তা, মথৌনা লৈবা অমসুং তুংগী উবা ঙম্বা অসিগুম্বা অথৌবা অনিগী মরমদা ঐনা খন্নগনি। লৈবাক অসিনা মখোয়গী চহি ১৫০শুবা মপোক কুমওনশিং পাংথোক্নবা ৱারেপ লৌরে। ওক্তোবর ৩১ দগী সারদার পতেলগী চহি ১৫০শুবা মপোক কুমওন পাংথোকপা হৌরগনি। মসিগী তুংদা, নবেম্বর ১৫ দগী ভগবান বিরসা মুন্দাগী চহি ১৫০শুবা মপোক কুমওন পাংথোকপা হৌগনি। হায়রিবা অথৌবা থৱায় অনিমক তোঙান-তোঙানবা অৱাবা কয়া মায়োক্নখি অদুবু মখোয়গী পান্দমদি অমতা ওইখি, পান্দম অমদি ‘লৈবাক্কী অপুনবা’ অসিনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি খরদা, লৈবাক অসিনা অসিগুম্বা অথৌবশিংগী মপোক কুমওনশিং পাংথোকখ্রে, অনৌবা থৌনা লৈরবা নুপাশিং অমসুং নুপীশিংনা নহা ওইরিবা মীরোলশিংদা অনৌবা ইথিল পীখি। ঐখোয়না মহাত্মা গান্ধীগী ১৫০শুবা মপোক কুমওন পাংথোকপা মতমদা কমদৌনা অখন্নবা থৌরমশিং পাংথোকখিবগে হায়বা অদোম নিংশিংলমগনি।
নিউ য়োর্ককী তাইমস সক্বারদগী হৌরগা অফ্রিকাগী খ্বাইদগী পীকপা খুঙ্গং ফাওবা, মালেম শীনবা থুংবগী মীওইশিংনা খঙখি, অমুক হন্না খঙখি অমসুং অচুম্বা অমসুং অহিংশাগী ভারতকী পাউজেলগা লোয়ননা হিংখি। নহারোলশিংদগী হৌরগা অহলশিং ফাওবা, ভারতমচাশিংদগী হৌরগা মপান লৈবাক্কী মীওইশিং, মীওই খুদিংমক্না, মালেমগী ওইরক্লিবা ফিবমশিং অসিদা অনৌবা ফিবম অমদা গান্ধীজিগী পাউতাকশিং মশক খঙখি। ঐখোয়না শ্বামী বিবেকানন্দগী ১৫০শুবা মপোক কুমওন পাংথোকপা মতমদা, অনৌবা ৱাহন্থোকশিংগী খুৎথাংদা লৈবাক অসিগী নহারোলশিংনা ভারতকী অধ্যাতিক অমসুং নাতকী তৌবা ঙম্বা মশক খঙখি। ঐখোয়গী শক্নাইরবশিং অকাওবগী লৈরোন্নুংদা লৈখিদে, মদুগী মহুত্তা, মখোয়গী পুন্সিনা হৌজিক্কী মীরোল ঐখোয়দা তুংগী লম্বী তাক্লি হায়বা হায়রিবা স্কিমশিং অসিনা ঐখোয়দা খঙহল্লে।
মরুপশিং,
অসিগুম্বা অথৌবশিং অসিগী ১৫০শুবা মপোক কুমওনশিং জাতিগী থাক্ত পাংথোক্নবা সরকারনা ৱারেপ লৌরবশু, থবক অসি হিংহনবা অমসুং থৱায় হাপ্পদি অদোম্না শরুক য়াবদা লৈরে। খোঙজং অসিগী শরুক অমা ওইনবা ঐনা মীয়ামগী মফমদা হায়জরি। ভারতকী য়োৎকী মী সারদার পতেলগী মতাংদা অদোমগী ৱাখল্লোনশিং অমসুং থবক্কা মরী লৈনবশিং ৱাফমশিং #Sardar150 দা শরুক য়াবীয়ু অমসুং ধর্তি-আবা বিরসা মুন্দাগী ইথিলশিংনা #BirsaMunda150 দা শরুক য়াবীয়ু, অদুম্না মালেমদা মসিগী কুহ্মৈ অসি উৎসি। মসিগী কুহ্মৈ অসি খেন্নবা কয়ানা ভারতকী অপুনবা ওইরিবা অসি হরাওবা ফোঙদোক্নবা কু্হ্মৈ অমা ওইহন্নবা ঐখোয়না পুন্না চৎমিন্নরসি অমসুং মসি হেরিতেচকী খুৎথাংদা চাউখৎপগী কুহ্মৈ অমা ওইহনসি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
তি.ভিদা “ছোতা ভিম” শন্দোকপা হৌখিবা নুমিৎশিং অদু অদোম নিংশিংলমগনি। মদু অঙাংশিংনা কৈদৌঙৈদা কাউবা ঙমখিদে; “ছোতা ভিম”গী মরমদা অশুক্কী মতিক হরাওখি। ঙসিদি ‘ধোলাকপুর কা ধোল’ না ভারতকী অঙাংশিং খক নত্তনা অতোপ্পা লৈবাকশিংগী অঙাংশিংগী পুক্নিং চিংশিনবদা অদোম অঙকপা ফাওগনি। মসিগা চপ মান্ননা, অতোপ্পা এনিমেসনগী সেরিএলশিং হায়বদি ‘কৃষ্ণন’, ‘হনুমান’, ‘মোতু-পাতলু’ মালেম শীনবা থুংনা পাম্নরে। ভারতকী এনিমেসনগী কেরেক্তরশিং, এনিমেসন মুভিশিং, কন্তেন্ত অমসুং হৈথোই-শিংথোইবা মালেম শীনবা থুংনা পাম্নরে। অদোম খঙলমগনি মদুদি স্মার্দফোনদগী হৌরগা সেনিমা স্কৃন ফাওবা, গেমিং কন্সোলদগী হৌরগা ভর্চুএল রিয়েলিতি ফাওবা, এনিমেসন অসি মফম খুদিংক্তা য়াওরে। এনিমেসনগী তাইবংদা অনৌবা অওনবা অমা পুরক্নবা লম্বীদা ভারত লৈরে। ভারতকী ওইনা গেমিংগী পাক-চাউবা হেনগৎলক্লি। ঙসিদি ভারতকী গেমশিং মালেম শীনবা থুংনা মমিং চৎলে। থা খরগী মমাঙদা ঐনা ভারতকী মাঙজিল থাবা গেমর খরগা উনবদা, ভারতকী গেমশিংগী মগুন অমসুং হৈথোই-শিংথোইবা খঙনবগী খুদোংচাবা অমা ঐনা ফংখি। তশেংনা, লৈবাক অসিদা অনৌবা পুথোকপগী থৌনাগী ইহৌ অমা লৈরে…এনিমেসন, মেদ ইন ইন্দিয়া অমসুং মেদ বাই ইন্দিয়ান্সগী লমদা মফম খুদিংমক্তা উবা ফংলগনি। ঙসিদি ভারতকী হৈথোই-শিংথোইবা অসি মপান লৈবাকশিংগী প্রদক্সনশিংগী শরুক অমা ওইরে হায়বা খঙবদা অদোম হরাওগনি। স্পাইদর-মেন নত্ত্রগা ত্রান্সফোর্মর ওইবা য়াই, হায়রিবা মুভি অনিমক্তা, হরিনারায়ন রজিবনা পাংথোকখিবা থবকশিং মীয়াম্না থাগৎনরে। দিসনি অমসুং ৱার্নর ব্রোদরসগুম্বগা মালেমগী মমিং লৈরবা প্রদক্সন কম্পেনিশিংগা ভারতকী এনিমেসন স্তদিওশিংগা থবক তৌমিন্নরে।
মরুপশিং,
ঙসিদি ঐখোয়গী নহারোলশিংনা ঐখোয়গী নাত মমি তাবা অশেংবা ভারতকী ৱারি পুথোক্লে। মখোয় মালেম শীনবা থুংনা য়েংলে। ঙসিদি, অতোপ্পা ইন্দস্ত্রিশিংগী থৌনা পীদুনা, এনিমেসন সেক্তর অসি ইন্দস্ত্রি অমগী মওংদা লাক্লে, ঙসিদি ভি.আর তুরিজম মমিং চৎলে। ভর্চুএল তুর অমা পাংথোক্তুনা অদোম্না অজান্ত শুরুংশিং য়েংবা ফংলগনি, কোনার্ক লাইশঙ নত্ত্রগা বারানসীগী ঘাতশিং কোইনা য়েংবা ফংলগনি।
হায়রিবা ভি.আর এনিমেসনশিং অসি ভারতমচাশিংনা পুথোকপনি। মখোয় ভি.আরদা য়েংলবা মতুংদা, মীওই কয়া হায়রিবা লমকোয়ফমশিং অদু তশেংনা চৎপা পাম্লে, হায়বদি লমকোয়ফম অমগী ভর্চুএল তুর অসি মীওই কয়াগী ৱাখলদা চৎনিংবগী লাংতক্নবা ফাওহন্নবা পাম্বৈ অমা ওইরে। ঙসিদি সেক্তর অসিদা, এনিমেতরশিংগা লোয়ননা, ৱারি লিবা মীওইশিং, অইবশিং, ভোইস-ওভরগী অখঙ-অহৈশিং, শৈশকপশিং, গেম শেমগৎপশিং, ভি.আর অমসুং এ.আর অখঙ-অহৈশিং লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। মরম অদুনা, ভারতকী নহারোলশিংদা ঐনা হায়নিংই – অদোমগী হৈথোই-শিংথোইবা হেনগৎহল্লু। মালেমগী মথংগী খ্বাইদগী নুংঙাইবা এনিমেসন অদোমগী থোক্লকপশু য়ারি, কননা খঙগনি। মথংগী ভাইরেল গেম অদোমগী ওইবশু য়াই। ইজুকেসনেল এনিমেসনগী অদোমগী অনৌবা থবকশিং চাউনা মাইপাকপা ঙমগনি। হয়েং ওক্তোবর ২৮ দা, ‘মালেমগী এনিমেসন দে’ পাংথোক্কনি। ভারত মালেমদা এনিমেসনগী মফম অমা ওইনা শেমগৎনবা ঐখোয় ৱাশক লৌরসি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
শ্বামী বিবেকানন্দনা মাইপাক্নবগী লাইৱা তাকখ্রে… মহাক্কী লাইৱা অদুদি-অনৌবা ৱাখল অমা লৌশিল্লু, অনৌবা ৱাখল অদুনা অদোমগী পুন্সি শেম্মু; পুন্সিগী মরমদা খল্লু; পুন্সিগী মরমদা মঙ মঙউ; হিংবা হৌরো। হৌজিক, অত্মানির্ভর ভারত অভিয়ান অসি মাইপাকপগী লাইৱা অসি তোংদুনা চৎলি। মসিগী অভিয়ান অসি ঐখোয়গী অপুনবা ৱাখল তামিন্নবগী শরুক অমা ওইরে। মসি খোঙথাং খুদিংমক্তা ঐখোয়গী ইথিল ওইরে। মশাগী ওক্নবা পুথোকচবা অসি ঐখোয়গী থৌশিল ওইবা খক নত্তনা ঐখোয়গী পামজবশু ওইরে। নুমিৎ ১০গী মমাঙদা, করিগুম্বা মফম অদুনা কনাগুম্বা অমনা হায়রবদি, মদুদি ভারত্তা অরুবা তেক্নোলোজি খর শেমগৎপা মতমদা, মীওই কয়ানা মদু থাজবা ঙম্লোই অমসুং মীওই কয়ানা মদু নোক্নগনি-অদুবু হায়রিবা মীওইশিং অদুনা লৈবাক অসিগী মাইপাকপা উবদা অঙকপা ফাওরে। মশাগী ওক্নবা পুথোকচবদা, হিরম খুদিংমক্তা ভারতনা অঙকপা কয়া পাংথোক্লে। খন্দুনা য়েংউ, মতম অমদা ভারতনা মপান লৈবাকশিংদগী পুশিল্লকপা মোবাইল ফোনশিং শীজিন্নরমখি, ঙসিদি মালেমদা অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা মোবাইল ফোন শাবা লৈবাক ওইরে। ভারত মতম অমদা মালেমদা ঙাক-শেনগী খুৎলায়শিং খ্বাইদগী য়াম্না লৈবা লৈবাক ওইরমখি, ঙসিদি লৈবাক ৮৫ দা খুৎলায়শিং য়োল্লে। ঙসিদি, স্পেস তেক্নোলোজিদা, ভারত থাগী খা-মেরু য়ৌবা ঙম্বা অহানবা লৈবাক ওইরে। ঐনা খ্বাইদগী পামজবা অমদি হৌজিক অত্মানির্ভর ভারত অভিয়ান অসি মখা তানা সরকারগী অভিয়ান অমা ওইদ্রে; অত্মানির্ভর ভারত অভিয়ান অসি মীয়ামগী অভিয়ান অমা ওইরে-হিরম খুদিংমক্তা ঐখোয় মাইপাক্লে। থা অসিদা, ঐখোয়না লাদাখকী হানলেদা এসিয়াগী খ্বাইদগী চাউবা ‘ইমেজিং তেলেস্কোপ মেস’ শঙ্গারে। মসি মিতর ৪৩০০ ৱাংবা মফম অমদা লৈরি। খন্দুনা য়েংউ, মাইনস ৩০ দিগ্রি য়ৌনা শাথিনা ইংবা মফমদা, ওক্সিজেন ফাওবা মরাংকাইনা ফংবদা মফমদা, অতোপ্পা এসিয়াগী লৈবাক অমতনা পাংথোকপা ঙমদবা খর ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংনা পাংথোকপা ঙম্লে। হানলে তেলিস্কোপনা থাপ্না লৈবা মালেম অমা য়েংলবশু, মসিনা ঐখোয়দা করিগুম্বা খর উৎলে-অত্মানির্ভর ভারতকী তৌবা ঙম্বশিং উৎলে।
মরুপশিং,
অদোম্না থবক অমা খক পাংথোকপা ঐনা পাম্মী। অসিগুম্বা থবকশিংনা ভারত মশাগী ওক্নবা পুথোকচবা ঙম্লে হায়বগী খুদম কয়া শরুক য়াবীয়ু। অদোমগী য়ুম্লোন্নবদা অদোম্না করি অনৌবা থবক উবা ফংলবগে? লৈকায় অমগী করম্বা স্তার্দঅপ অদোম্না খ্বাইদগী পামজবগে? হেস্তেগ অত্মানির্ভর ইন্নোবেসনগা লোয়ননা, মসিগী পাউ অসি সোসিএল মেদিয়াদা ইবীয়ু অমসুং অত্মানির্ভর ভারত হরাওবা ফোঙদোক্লসি। কুহ্মৈগী মতম লাকপা অসিদা, ঐখোয় অত্মানির্ভর ভারতকী অভিয়ান মপাঙ্গল কনখৎহল্লসি। ইরমদমগী পোৎথোক লৈনবা লাইৱাগা লোয়ননা ঐখোয় পোৎ-চৈ লৈরসি। ওইথোক্তবা অসি শিংনবা অমা ওইবা অনৌবা ভারতনি… মেক ইন ইন্দিয়া অসি হৌজিক মেক ফোর ৱার্ল্দ ওইরে, মীওই খুদিংমক অনৌবা থবক পাংথোকপা মীওই ওইরে, শিংনবা খুদিংমক খুদোংচাবা ওইরে। ঐখোয়না ভারতকী মশাগী ওক্নবা পুথোকচবা খক নত্তনা, ইন্নোবেসনগী মালেমগী পৱারহাওস অমা ওইনা ঐখোয়গী লৈবাকশু মপাঙ্গল কনখৎহল্লে।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং, অদোমগীদমক ঐনা খোঞ্জেল অমা খোঙলি।
# ( ওদিও ) #
মসিগী খোঞ্জেল অসি পাউ খক্তগী নত্তে, মসি নুংঙাইবগী খোঞ্জেল অমা নত্তে… মসি য়াম্না মরুওইবা অমনি। অদোম্না তাখিবা ৱারি শান্নবা অসি দিজিতেল এরেস্তকী নমথাক তৌবগীনি। ৱারি শান্নবা অসি অৱাবা তারবা মীওই অমগা নমথাক তৌবা মীওই অমগগী মরক্তনি।
পুলিস, সি.বি.আই, নার্কোতিক্স, আর.বি.আই শাদুনা দিজিতেল এরেস্তকী নমথাক তৌরিবা মীওই অদুনা কয়ারক ফোন তৌরিকখি… মখোয়না থাজবা কয়াগা লোয়ননা শাশিন্নবা ওফিসারশিংগা ৱারি শান্নখি। মন কি বাত তারিবা মীওই কয়ানা ঐখোয় হিরম অসিগী মতাংদা খন্নবা পামখি। হায়রিবা নমথাক তৌবা মীওইশিং অসি কমদৌনা থবক তৌবগে হায়বা ঐ অদোমদা হায়গে। মসিগী গেম অসি কয়া য়াম্না খুদোংথিনিঙাই ওইবগে? অদোম্না মসি খঙজিনবা য়াম্না মরুওই অমসুং অতোপ্পশিংশু মসি খঙজিনবা চপ মান্ননা মরুওই।
অহানবা খোঙথাং… মখোয়না অদোমগী মরমদা ই-পাউশিং খোমজিল্লি… “অদোম হৌখিবা থাদা গৱাদা চৎখি, অদোম চৎতবরা? অদোমগী ইচানুপী দিল্লিদা লাইরিক তম্লি, চুম্বরা? মখোয়না অদোমগী মফমদা খোমজিনবা য়াবশিং খোমজিনগনি মদুদি অদোম অঙকপা ফাওগনি। অনিশুবদা, অকিবা ফাওহনগনি… য়ুনিফোর্ম, সরকারগী ওফিস মানহনবা, লিগেলগী সেক্সনশিং… মখোয়না অদোম ফোন্দা অসুক্কী মতিক কিহনগনি… ৱারি শান্নরিঙৈ মরক্ত অদোম ৱাখল খনবা ফাওবা ঙম্লোই। মদুদগী মখোয়গী অহুমশুবা খোঙথাং হৌরক্কনি, অহুমশুবা খোঙথাংদি-অকক্নবা মতম থারক্কনি। “হৌজিক অদোম ৱারেপ লৌগদবনি নত্ত্রগা অদোম ফারগনি”- হায়রিবা মীওইশিং অসিনা অকিবা ফাওরবা মীওই অমদা অকিবা য়াম্না পোকহনগনি। কাংলুপ খুদিংগী অমসুং চহি মতাং খুদিংগী মীওইশিং দিজিতেল এরেস্তকী অৱাবা নংগনি। কিবদগী মীওই কয়া মখোয়না থবক কন্না শুরগা তাঞ্জবা লুপা লাখ কয়া মাঙখ্রে।
করিগুম্বা অদোম্না অসিগুম্বা কোল অমা ফংবদা, কিবীগনু। থিজিন্নবা লৈরিবা এজেন্সি অমতনা ফোন নত্ত্রগা ভিদিও কোল অমদা কৈদৌঙৈদা ৱাহং-পাউহংদে হায়বা অদোম খঙজিনগদবনি। দিজিতেল সেকুরিতিগী খোঙথাং অহুম ঐনা পল্লি। খোঙথাং অহুম অদুদি- লেপ্পু-ৱাখল খল্লু-থবক লৌখৎলু। কোল অমা হেক ফংবগা, লেপ্পু… পাখৎকনু, তপথৌ, হাথু-হাথু থবক অমতা তৌগনু, কনাগুম্বা অমতদা অদোমগী মরমদা ই-পাউ পীথোক্কনু; ঙম্লবদি স্কৃনসোত অমা লৌশিল্লু অমসুং মসি শোইদনবা রেকোর্দ তৌশিল্লু।
মসিগী মতুংদা অনিশুবা খোঙথাং লৈরে। অহানবা খোঙথাংনা ‘লেপ্পা’ অমসুং অনিশুবা খোঙথাংনা ‘ৱাখল খনবা’। সরকারগী এজেন্সি অমতনা মতৌ অশুম্না ফোন্দা অদোমদা কিহল্লোই, ভিদিও কোল অমা তৌদুনা ৱাহং-পাউহংবা নত্ত্রগা শেন পীনবা হায়রোই। করিগুম্বা অদোম অকিবা ফাওরবদি, করিগুম্বা অরানবা খর লৈরবদি খঙজিল্লু। হৌজিক অহুমশুবা খোঙথাং লৈরে… অদোম থবক পায়খৎকদবনি। নেসনেল সাইবর হেপ্ললাইন 1930 দা কোল তৌগদবনি, cybercrime.gov.in দা পাউ পীগদবনি, ইমুং-মনুং অমসুং পুলিসতা পাউ পীগদবনি, খুদম ওইবা য়াবশিং থমজিনগদবনি। লেপ্পা, ৱাখল খনবা অমসুং থবক লৌখৎপা হায়রিবা খোঙথাং অহুম অসিনা অদোমগী দিজিতেল সেকুরিতি ওইগনি।
মরুপশিং,
আইন্দা দিজিতেল এরেস্তগুম্বা থবক অমতা লৈতে হায়না ঐনা অমুক হন্না ফোঙদোক্লি, মসি নমথাক অমনি, মসি মীনম্বা অমনি, মীফত্তশিংগী কাংবু অমনি অমসুং থবক অসি পাংথোক্লিবা মীওইশিং অসি খুন্নাইগী য়েক্নবশিংনি। দিজিতেল এরেস্তকী মিংদা নমথাক তৌরিবা মীওইশিং থেংন্নবা, থিজিন্নবা লৈরিবা এজেন্সি খুদিংমক রাজ্য সরকারশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নরি। হায়রিবা এজেন্সশিংগী মরক্তা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা, নেসনেল সাইবর কো-ওর্দিনেসন সেন্তর অমা লিংখৎলে। শাশিন্নবা ভিদিও কোল্লিং আই.দি লিশিং কয়া এজেন্সিশিংনা থিংজিল্লে। সিম কার্দ, মোবাইল ফোন অমসুং বেঙ্ক একাউন্ত লাখ কয়া থিংজিল্লে। এজেন্সিশিং মখোয়গী থবকশিং পাংথোক্লি, অদুবু দিজিতেল এরেস্তকী মিংদা অসিগুম্বা স্কামশিংদগী ঙাকথোক্নবা, মীওই খুদিংমক মীকুপ-নাহুম শিংবা অমসুং খঙবা য়াম্না মরুওই। অসিগুম্বা মখলগী সাইবরগী নমথাক তৌবগী খুদোংথিবা নংলবা মীওইশিংনা ঙম্লিবমখৈ মীওই কয়াদা মসিগী মরমদা খঙহনগদবনি। ৱাখল তাহন্নবা অদোম্না #SafeDigitalIndia শীজিন্নবা য়াগনি। সাইবর স্কামশিংগী মথক্তা খোঙজংশিং চৎথবদা স্কুল অমসুং কলেজশিংগী মহৈরোয়শিং শরুক য়ানবা ঐনা তকশিল্লি। খুন্নাইগী অপুনবা থবকশিং খক্তনা ঐখোয়না মসিগী খুদোংচাদবা অসি থেংনবা ঙমগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঐখোয়গী স্কুলগী অঙাং কয়া কেল্লিগ্রাফি য়াম্না পাম্মী। মসিগী মতেংদগী, ঐখোয়গী খুৎইশিং পাবা থোক্লিবনি, ফজৈ অমসুং পানিংবা পোকহল্লি। হৌজিক মসি জম্মু অমসুং কাস্মিরদা মফম অদুগী নাত মীয়াম্না পামহন্নবদা শীজিন্নরে।
অনন্তনাগতগী ফিরদৌসা বসির কেল্লিগ্রাফি য়াম্না হৈ, মহাক্না মসিগী খুৎথাংদা মফম অদুগী নাতকা মরী লৈনবা কয়া ফগৎহনখি। ফিরদৌসা জিগী কেল্লিগ্রাফি অসি মফম অদুগী নহারোলশিং য়াওনা মীওই কয়াগী পুক্নিং চিংশিনখি। মসিগা চপ মান্নবা মওংদা উধামপুরগী গোরিনাথ জিনা থবক পাংথোক্লে। মহাক্না চহিচা অমা হেল্লবা সারঙ্গি অমা খোঙলগা দোগ্রা কলচর অমসুং হেরিতেচ ঙাক-শেনগী থবকশিং পায়খৎলি। সারঙ্গিগী সুরগা লোয়ননা, মহাক্না মখোয়গী নাতকা মরী লৈনবা পুৱারিগী থৌদোকশিং অমসুং অরিবা ৱারিশিং লিখি। লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা নাত অমসুং চৎনবীশিং ঙাক্নবা তোপ-তোপ্পা থবকশিং পাংথোকপা মীওই কয়া অদোম থেংনগনি। চহি ৫০ রোম চেরিয়াল ফোক আর্ত মমিং চৎনবা দি ভাইকুন্থাম্না হোৎনদুনা লাক্লি। মহাক্কী থবকশিংনা তেলঙ্গানাগা মরী লৈনবা কলা অসি য়োকখৎলি। চেরিয়াল পেন্তিংগী থবক অসি অঙকপনি। মসি মকোল অমগী মওংদা লৈরি অমসুং ৱারি কয়া লিরি। মসিদগী ঐখোয়না ঐখোয়গী পুৱারিগী মপুংফাবা শক্তম অমা উবা ফংলে। ছতিসগরগী নরায়ানপুরদগী বুতলুরাম মথ্রা জিনা অবুঝমাদিয়া ত্রাইবকী ফোক আর্ত ঙাক-শেন্নবা থবক তৌরি। মহাক্না থবক অসি চহি ৪০ হেন্না পাংথোক্তুনা লাক্লি। ‘বেতি বচাউ-বেতি পরাউ’ অমসুং ‘শ্বাছ ভারত’ গুম্বা অভিয়ানশিংদা মহাক্কী কলা অসিনা মীয়ামগা শম্নহল্লে।
মরুপশিং,
কাস্মরি তম্পাক্তগী হৌরগা ছতিসগরগী উমংশিং ফাওবদা কমদৌনা ঐখোয়গী কলা অমসুং নাতনা থবক কয়া পাংথোক্লিবগে হায়বা ঐখোয় ৱারি শান্নরি। হায়রিবা ঐখোয়গী কলাশিং অসিগী লৈনম পাক-শন্না শন্দোক্লে। মালেমগী তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংগী মীয়াম ভারতকী কলা অমসুং নাত-চৎনবীশিংদা অঙকপা ফাওনরে। উধামপুরদা সারঙ্গি মখোলগী মতাংদা ঐনা অদোমদা ৱারি শাবগা লোয়ননা, রুসিয়াগী সহর য়াকুতসতা মাইল লিশিং কয়া লাপ্না কমদৌনা ভারতকী ফজরবা কলাগী শুর খোন্থাং য়ৈবগে হায়বা ঐ নিংশিংলি। নিংথম থাগী নোংম নত্ত্রগা নুমিৎ নিনি, মাইনস ৬৫ দিগ্রি, মফম খুদিংদা উন মপাক-মপাক অমসুং মফম অদুদা থিয়েতর অমা লৈ, ভাবকশিংনা কালিদাসকী ‘অভিজ্ঞান শকুন্তলম’ য়েংখি। মালেমদা খ্বাইদগী ইংবা মফম ওইরিবা য়াকুতসতা ভারতকী সাহিত্যগী ফজবা অদু অদোম ৱাখলদা শাগৎপা ঙম্বরা। মসি ভাবনা শাগৎপা নত্তে, মসি অশেংবনি- মসিনা ঐখোয় খুদিংমক চাউথোকচবা অমসুং হরাওবনা পীক থনহল্লে।
মরুপশিং,
নুমিৎ খরগী মমাঙদা ঐ লাওসতা চৎলুরে। মদু নবরাত্রি মনুংদনি অমসুং ঐনা অঙকপা খর উখি। লমদম অদুগী কলাকারশিংনা “ফালক ফালম”-লাওস রমায়ন উৎখি। ঐখোয়গী রমায়ন্দা উরিবা অদুগা চপ মান্নবা মখোয়গী মাইথোংশিংদা উখি, মখোয়গী খোঞ্জেলদা চপ মান্নবা কৎথোকপা উবা ফংখি। কুৱেত্তা শ্রী অবদুল্লাহ অল-বরুন্না রমায়ন অমসুং মহাভারত অরাবিক্তা হন্দোক্লে। মসি শুপ্নগী হন্দোকপা খক নত্তে, মসি অনৌবা কলচর অনিগী মরক্তা থোং অমনি। অতোপ্পা খুদম অমনা, পেরুগী ইরলিন্দা গারসিয়ানি। ইরলিন্দা গারসিয়ানা মফম অদুগী নহারোলশিংদা ভারতনত্যম তম্বীখি অমসুং মারিয়া বালদেসনা ওরিসি জগোয় তম্বীখি। খা অমেরিকাগী লৈবাক কয়াদা ভারতকী ক্লাসিকেল দান্স পাম্নবগী ইহৌ অমা লৈরে।
মরুপশিং,
মসি মপান লৈবাকশিংদা ভারতকী নাত অমসুং চৎনবীগী শক্তি কয়া য়াম্না কনবগে হায়বগী খুদমশিংনি। মসিনা মালেম মশামক মখা তানা পুক্নিং চিংশিল্লে।
“কলা লৈবা মফম খুদিংমক্তা, ভারত লৈগনি”
নাত লৈবা মফম খুদিংমক্তা, ভারত লৈগনি”
ঙসিদি মালেম শীনবা থুংবগী মীয়াম্না ভারত অমসুং লৈবাক অসিগী মীয়ামগী মরমদা খঙবা পাম্লে। অসিগুম্বা কলচরগী থবকশিং য়োকখৎনবা অদোম্না হায়রিবা থবকশিং অদু #CulturalBridges দা সিয়ার তৌগদবনি। অসিগুম্বা খুদম কয়া তুংদা মন কি বাত্তা ঐখোয় খন্নগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
নিংথম থা লাকপগা লোয়ননা, লৈবাক অসিগী অয়াম্বা শরুক, হকচাং ফনা লৈবা পামজবা, ফিত ইন্দিয়াগী থৌনা অসি নোং-চিংগী ফিবম্না অকায়বা পীবা ঙমদে। হকচাং ফনা লৈবা পামজবা মীওইশিংগী ওইনা নিংথম থা, কালেন নত্ত্রগা নোংজু থা নাচুংবীদে। হৌজিক ভারতকী মীয়াম হকচাং ফনা লৈনবা ৱাখল তারকপদা ঐ হরাওই। পার্কশিংদা মীওই মশিং হেনগৎলকপা অদোম উরম্লগনি। অহলশিং, নহারোলশিং অমসুং ইমুং-মনুং কয়া পার্কশিংদা য়োগ শান্নবা উবদা ঐ হরাওই। য়োগ নুমিত্তা ঐ শ্রীনগরদা লৈবা মতমদাআ, নোং চুরবশু, য়োগগীদমক মীওই কয়া তিনখিবা অদু ঐ নিংশিংলি। নুমিৎ খরগী মমাঙদা শ্রীনগরদা পাংথোকপা মরাথোন শরুক য়াদুনা হকচাং ফনা লৈনবা থৱায় য়াওখিবা অদু ঐ খঙলে। মসি ফিত ইন্দিয়াগী থৌনানি অমসুং মসি হৌজিক মীয়ামগী ইহৌ অমা ওইরে।
মরুপশিং,
অঙাংশিং হকচাং ফনা লৈনবা ঐখোয়গী স্কুলশিং হৌজিক পুক্নিং চঙবা উবদা ঐ হরাওই। ফিত ইন্দিয়া স্কুল অৱার্স অসি অঙকপা থবক অমনি। স্কুলশিং মখোয়গী অহানবা পেরদ তোঙান-তোঙানবা হকচাং ফনবা থবকশিংদা শীজিন্নরে। স্কুল কয়া নোংমনা য়োগ শান্নরে, নোংমনা এরোবিক্স, নোংমনা অতোপ্পা অমা, মমাঙঙৈগী গেমশিং হায়বদি খো-খো অমসুং কবাদ্দি শান্নরে অমসুং মসি অঙকপা অমনি। অঙাংশিং স্কুল কাবা হেনগৎলক্লে, অঙাংশিং পুক্নিং চঙবা হেনগৎলক্লে অমসুং অঙাংশিং মসিদা নুংঙাইবা ফংলে।
মরুপশিং,
নুংঙাইবগী শক্তি অসি মফম খুদিংমক্তা ঐনা ফাওরে। মন কি বাত তারিবা মীওই কয়া মখোয়না খঙজবা কয়া শরুক য়াখি। মীওই খরনা অঙকপা থবক কয়া পাংথোক্লি। খুদম ওইনা, ফেমিলি ফিতনেস অৱার্স, হায়বদি চয়োল অমগী অরোইবা নুমিত্তা ইমুং অমনা হকচাং ফনা লৈনবা পুং অমা কাইথোকপা হায়বনি। অতোপ্পা খুদম অমনা, অরিবা গেমশিং অমুক হিঙ্গৎনবা হোৎনবনি, হায়বদি ইমুং খরনা মখোয়গী অঙাংশিংদা অরিবা গেমশিং তাকপী-তম্বীরি। হকচাং ফনা লৈনবা অদোম্না নোংমদা পাংথোক্লিবা থবকশিংগী মতাংদা অদোম্না #fitindia শীজিন্নদুনা সোসিএল মেদিয়াদা থাগৎলু। লৈবাক অসিগী মীয়ামদা মরুওইবা পাউ অমা ঐনা পীবা পাম্মী। চহি অসিগী ওক্তোবর ৩১ দা সারদার পতেলগী মপোক নুমিৎ অমসুং দিপাৱালি কুহ্মৈ থোক্লে।
চহি খুদিংগী ঐখোয়না ওক্তোবর ৩১ দা নেসেনেল য়ুনিতি দে পাংথোক্লি অমসুং ঐখোয়না রন ফোর য়ুনিতি পাংথোক্লি। ঐখোয় মসি পাংথোকসি। দিপাৱালিনা মরম ওইদুনা, রন ফোর য়ুনিতি ওক্তোবর ২৯ (লৈবাকপোকপা) দা পাংথোক্কনি। মসিদা মশিং য়াম্না শরুক য়ানবা ঐনা তকশিল্লি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
মন কি বাত মসিদা লোইজরে। অদোমগী ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোকপীয়ু। হৌজিক কুহ্মৈশিংগী মতমনি। ধান্তেরাস, দিৱালি, ছাথ পুজা, গুরু নানক জয়েন্তি অমসুং কুহ্মৈ খুদিংমক্কী মন কি বাত তারিবশিংদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। হরাও-তয়াম্না, ইরমদমগী পোৎথোক লৈনবা লাইৱা নিংশিংদুনা অদোম কুহ্মৈশিং পাংথোক্লসি, কুহ্মৈ মনুংদা লমদম অসিগী দুকানফম্বশিংদগী লৈবা পোৎথোকশিং অদোমগী য়ুমশিংদা পুরক্নবা হোৎনৌ। লাক্লিবা কুহ্মৈশিংগীদমক অমুক হন্না ঐনা মীয়ামদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। অদোম থাগৎচরি।