Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the flagging off function of Vande Bharat Express
15 FEB 2019 1:35PM by PIB Delhi
First of all I pay my homage to the Martyred soldiers of Pulwama terror attack. They have laid down their lives while serving the nation. In this moment of grief, my and every Indian's deepest sympathies are with their families.
I am able to clearly fathom the anguish and anger of the people due to this attack. The expectation of the people at this time and the feeling of taking some action is quite natural. Our security forces have been given complete freedom. We have complete faith in the valour of our soldiers. I am confident that the patriots of our country will provide correct information to our agencies so that our fight against terror is sharpened.
I want to tell the terrorist organizations and their leaders that they have committed a grave mistake and they will have to pay a heavy price.
I assure the nation that whichever force was behind the attack, the perpetrators would be punished! I also respect the feelings of those criticizing us. I can completely understand their feelings and they have the right to criticize.
It is an extremely sensitive and emotional moment. I request my friends from both the sides to be away from political jibes. The nation is giving a befitting reply in a united way, the nation is united, the nation has one voice and this should reach the world because we are fighting this war to win.
If our neighbouring country, which has been isolated by the world, believes that committing such acts and conspiring like this would destabilize India, then they are absolutely wrong. They can never be successful and such a thing will never happen.
Our neighboring country, which is currently facing a major economic crisis, also believes that by this destruction it can bring a catastrophe upon India. Their intentions will never be fulfilled. Time has proved that the path on which they are walking has led them to destruction and the path that we have embraced is leading us towards progress and success.
The 130 crore Indians will give a befitting reply to every such conspiracy and every such attack. Several powerful countries have condemned this terror attack in strong words and have extended their support for India.
I am grateful to all those nations and I appeal to one and all that all the humanitarian forces unite and fight against terrorism. All the humanitarian forces must unite and defeat terrorism.
When all the countries unanimously with a single voice start moving in a single direction to fight against terrorism, then the menace of terrorism cannot survive for long.
Friends,
After the Pulwama attack the state of mind and the atmosphere are filled with grief and anguish. The nation will deliver strong blows against such attacks! The nation will not stop. Our brave martyrs have sacrificed their lives. And a martyr sacrifices his life for two things - one, for the security of the country and secondly for the country's growth. Saluting all the brave Martyrs and seeking their blessings, I once again assure you that we will dedicate every moment of our lives to fulfil the two dreams for which they have sacrificed their lives. Strengthening the road to prosperity and development and saluting the souls of the brave Martyrs, we will move ahead. And therefore, I express my gratitude towards every engineer and every worker for the concept and design of the Vande Bharat Express and putting the entire concept into practice.
This train manufactured in Chennai will begin its first journey between Delhi and Kashi. This is the true strength of 'Ek Bharat Shrestha Bharat' and of Vande Bharat Express.
Friends,
In the last four and a half years, we have tried to transform the condition of the Indian Railways sincerely and with a lot of hard work. Vande Bharat Express is a glimpse of that effort. During the last few years, the railway was among those sectors that made great strides in manufacturing under Make in India. Also, modernization work of the rail coach factories and the electrification work of the diesel engines are also underway. Therefore, new factories have also been set up for this purpose.
You might remember the condition of online railway ticket reservations. At that time more than 2000 tickets could not be booked in a minute. Today I am really content with the fact that the railway's website has now become user friendly and more than 20 thousand tickets can be booked in a minute. Earlier the situation was such that it took nearly two years to approve a single railway project. Now, a railway project gets approved within 3 or 4 months or maximum within 6 months. Such efforts have provided a new impetus to the railway work. Unmanned crossings on broad gauge lines have been eliminated across the country in a big campaign.
When we came to power, there were more than 8,300 unmanned railway crossings in the country, due to which there used to be frequent accidents. By removing the unmanned railway crossings on broad gauge lines, the number of accidents has also decreased.
The task of laying railway tracks in the country or the electrification work is already being done at double the speed. By giving priority to the busiest routes in the country, they are being freed from the traditional trains. Electrification of trains will not only reduce pollution but will also reduce the expenditure on diesel and will increase the speed of the trains.
Clearly, these efforts to modernize the railways have created new employment opportunities too. I have been told that since 2014, about 1.5 lakh employees have been appointed in the Railways till now. After the ongoing recruitment drive is over, the number is expected to reach 2.25 lakhs.
Friends,
Despite all the efforts within this short span of time, I do not claim that we have transformed everything in the Indian Railways. And we cannot ever claim that. There is still a lot to do. But I can definitely say that we are moving forward towards the modernization of the Indian Railways at a rapid pace and I assure you that we will further boost this journey of development. Be it the land, water or air; be it the eastern, western, northern or the southern India; we will walk on the path of development with the mantra of 'Sabka Sath Sabka Vikas' and carry it forward. We will keep saluting our Martyrs through development. And in so far as security is concerned, we will punish the perpetrators with all our strength and seek revenge for every drop of blood that was shed by those who have sacrificed their lives.
With this belief, I end my speech. To pay homage to these Martyrs say along with me -
Vande Mataram - Vande Mataram!
Vande Mataram - Vande Mataram!
Vande Mataram - Vande Mataram!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বন্দে ভাৰত এক্সপ্রেছৰ যাত্রাৰ শুভাৰম্ভ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
15 FEB 2019 1:35PM by PIB Guwahati
সৰ্বপ্ৰথমে মই পুলৱামাত সন্ত্রাসবাদী আক্রমণত শ্বহীদ হোৱা জোৱান সকললৈ শ্রদ্ধাঞ্জলি জনাইছো। তেওঁলোকে দেশৰ সেৱা কৰিবলৈ গৈ নিজৰ প্ৰাণ উছৰ্গা কৰিছে। এই দুখজনক সময়ত তেওঁলোকৰ শোকসন্তপ্ত পৰিয়াললৈও মোৰ লগতে সমগ্ৰ ভাৰতবাসীৰ হৈ সমবেদনা জনাইছো।
এই আক্রমণৰ ফলত জনতাৰ যি আক্রোশ, ক্ষোভ, খং, সেয়া আমি খুব ভালকৈয়েই অনুভৱ কৰিছোএই সময়ত দেশে যি প্রত্যাশা কৰে, কিবা এটা কৰি দেখুৱাবলৈ বিচাৰে, এনে পৰিস্থিতিত সেয়াই স্বাভাৱিক। আমি আমাৰ দেশৰ প্রতিৰক্ষা বাহিনীসমূহক এইক্ষেত্রত সম্পূর্ণ স্বাধীনতা দিছোআমাৰ সৈনিকসকলৰ শৌর্য আৰু তেওঁলোকৰ বীৰত্বৰ ওপৰত চৰকাৰৰ সম্পূর্ণ আস্থা আছে। মই বিশ্বাস কৰো যে দেশভক্ত লোকসকলে যেতিয়াই যি খবৰেই পায়, তেওঁলোকে যেন আমাৰ বিভিন্ন সংস্থাক অৱগত কৰে, যাতে সন্ত্রাসবাদৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ এই যুদ্ধ আৰু অধিক তীব্ৰতৰ কৰি তুলিব পাৰো।
মই সন্ত্রাসবাদী সংগঠনবোৰ আৰু তাৰ নেতাসকলক ক’বলৈ বিচাৰো যে তোমালোকে এইটো এটা ডাঙৰ ভুল কৰিলা। ইয়াৰ বাবে তোমালোকে উচিত মূল্য ভৰিব লাগিব। মই সমগ্ৰ দেশকে আশ্বস্ত কৰিবলৈ বিচাৰিছো যে এই আক্রমণৰ আঁৰত যি শক্তিয়েই নাথাকক কিয়, সেই শক্তিক অৱশ্যেই শাস্তি বিহা হ’ব। যিসকলে আমাক সমালোচনা কৰিছে, আমি তেওঁলোকৰ চিন্তাধাৰাকো, তেওঁলোকৰ ভাৱনাকো সন্মান কৰোতেওঁলোকৰ মনৰ অৱস্থা বুজি পাইছো। আৰু সেইবাবেই কওঁ যে তেওঁলোকে সমালোচনা কৰাৰ পূর্ণ অধিকাৰ আছে।
কিন্তু মোৰ সকলো বন্ধুকে অনুৰোধ জনাইছো যে এই সময় অত্যন্ত স্পৰ্শকাতৰআপুনি চৰকাৰৰ পক্ষতে থাকক অথবা বিপক্ষেই থাকক, দেশর আটাইবোৰ ৰাজনৈতিক দলসমূহকে এই মুহুৰ্ত্তত পৰস্পৰৰ প্রতি দোষাৰোপ কৰি থকাৰ পৰা বিৰত থাকিবলৈ অনুৰোধ জনাইছোআমি যদি সংঘবদ্ধভাৱে এই আক্রমণৰ মোকাবিলা কৰো, তেন্তে সমগ্ৰ বিশ্বতে এই বাৰ্তা প্ৰসাৰিত হ’ব যে ভাৰতবাসী এই আক্রমণৰ বিৰুদ্ধে ঐক্যবদ্ধ। কাৰণ, আমি যি কোনো যুদ্ধই জিকিবৰ বাবেই যুঁজো।
সমগ্ৰ বিশ্বতে ইতিমধ্যেই এলাগী হৈ পৰা আমাৰ এই প্ৰতিবেশী দেশখনে যদি ভাবিছে যে তেওঁলোকে যি কুকৰ্ম কৰিছে, যিদৰে তেওঁলোকে ষড়যন্ত্ৰ ৰচিছে, ইয়াৰ ফলত ভাৰতত অস্থিৰতাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰিম বুলি যদিহে ভাবিছে তেন্তে তেওঁলোকৰ সেই স্বপ্ন কেতিয়াও নফলিয়াব, তেনে স্বপ্ন চিৰদিনৰ বাবে পৰিহাৰ কৰা উচিত। সেয়া তেওঁলোকে কেতিয়াও কৰিব নোৱাৰিব।
আমাৰ প্রতিবেশী দেশখনে সম্প্ৰতি ভীষণ আর্থিক মন্দাৱস্থাৰ মাজেৰে দিন কটাইছে। সেইবাবেই তেওঁলোকে ভাৰতত এই ধৰণৰ অস্থিৰতাৰ সৃষ্টি কৰি পাক জনতাৰ লক্ষ্য এইফালে ঘূৰাবলৈ বিচাৰিছে। কিন্তু তেওঁলোকৰ এই উদ্দেশ্য পূৰণ নহ’বসময়ে এয়া প্রমাণ কৰি দিছে যে তেওঁলোকে যিভাবেই চেষ্টা নকৰক কিয়, ভাৰতে নিজা পদ্ধতিৰে উন্নয়নৰ পথেৰে আগুৱাই যাব।
১৩০ কোটি ভাৰতীয়ই এনেধৰণৰ প্রতিটো ষড়যন্ত্র আৰু আক্রমণৰ যথাযোগ্য জবাব দিববিশ্বৰ বহু শক্তিশালী দেশে কঠোৰ ভাষাৰে এই সন্ত্রাসবাদী আক্রমণক গৰিহণা দিছে, নিন্দা কৰিছে আৰু এনে সংকটকালত ভাৰতৰ সৈতে থকাৰ কথা ঘোষণা কৰিছে। মই সেই সমস্ত দেশকে কৃতজ্ঞতা জনাইছো আৰু সকলোকে আহ্বান জনাইছো যে আহক, সন্ত্রাসবাদৰ বিৰুদ্ধে মানৱতাবাদী সমস্ত শক্তিকে একত্রিত কৰি অশুভ শক্তিক পৰাস্ত কৰো
সন্ত্রাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যেতিয়া সমগ্ৰ দেশ একমত হৈছে, এক স্বৰ আৰু এক লক্ষ্যৰে আগুৱাই যোৱাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে, এনে সময়ত সন্ত্রাসবাদ বেছিসময় টিকিব নোৱাৰিব। সেয়া ধুৰূপ।
বন্ধুসকল, পুলৱামাত হোৱা আক্রমণৰ সময়ত আমাৰ সকলোৰে মন ভাৰাক্রান্ত হৈ পৰিছেএই আক্রোশ ভৰা মনেৰেই দেশবাসীয়ে এই আক্রমণৰ মোকাবিলাৰ ক্ষেত্ৰত ঐক্যবদ্ধ হৈ থাকিবআমাৰ বীৰ শ্বহীদসকলৰ আত্মবলিদানক আমি বৃথা যাবলৈ নিদিও। যিয়েই দেশৰ বাবে শ্বহীদ হৈছে, তেওঁলোকৰ জীৱনৰ দুটাই মাথো লক্ষ্য আছিল – প্রথমটো হ’ল দেশৰ সুৰক্ষা, আৰু দ্বিতীয়টো হ’ল দেশৰ সমৃদ্ধি। এই বীৰ শ্বহীদসকলৰ আত্মাক প্রণাম জনাইছো, তেওঁলোকৰ আশীর্বাদ শিৰত লৈয়েই মই পুনৰ এবাৰ আপোনালোকক আশ্বস্ত কৰিছো, যি স্বপ্ন লৈ তেওঁলোকে আত্মাহুতি দিছে, সেই স্বপ্নক বাস্তৱায়িত কৰাৰ বাবে আমি জীৱনৰ প্রতিটো মুহুর্ত সমর্পণ কৰিমসমৃদ্ধিৰ পথৰে আমি আৰু দ্রুতগতিৰে আগুৱাই যামসেই লক্ষ্য লৈয়েই আজি আমি এই বন্দে ভাৰত এক্সপ্রেছৰ ধাৰণা আৰু নক্সা বাস্তৱায়িত কৰাৰ বাবে প্রতিগৰাকী অভিযন্তা তথা কাৰিকৰী বিশেষজ্ঞক কৃতজ্ঞতা জনাইছোচেন্নাইৰ কাৰখানাত নির্মিত এই ৰে’লখনে দিল্লীৰ পৰা কাশীপর্যন্ত প্রথমবাৰ যাত্রা কৰিবয়াই ‘এক ভাৰত, শ্রেষ্ঠ ভাৰত’-ৰ শক্তি, বন্দে ভাৰত এক্সপ্রেছৰ শক্তি।
বন্ধুসকল, বিগত চাৰে চাৰি বছৰত আমি ভাৰতীয় ৰে’লক অত্যন্ত সততা আৰু পৰিশ্রমেৰে পৰিৱর্তিত কৰাৰ চেষ্টা চলাই গৈছো। আমাৰ এই চেষ্টাৰ এক ছবি হৈছে এই বন্দে ভাৰত এক্সপ্রেছবিগত বছৰকেইটাত ৰে’লে ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ৰ মাধ্যমেৰে নির্মাণ ক্ষেত্রত যথেষ্ট উন্নতি কৰিছে। দেশতক ৰে’ল কোচ কাৰখানাবোৰৰ আধুনিকীকৰণ আৰু ডিজেল ইঞ্জিনবোৰক ইলেক্ট্রিক ইঞ্জিনলৈ পৰিৱৰ্তিতকৰণৰ বাবে নতুন নতুন কাৰখানা আৰম্ভ কৰা হৈছে।
আপোনালোকৰ হয়তো মনত আছে যে আৰম্ভণিতে যেতিয়া ৰেলৰ টিকট সংৰক্ষণ ব্যৱস্থা অনলাইনযোগে কৰা হৈছিল, তেতিয়া কি অৱস্থা হৈছিল। এক মিনিটত ২ হাজাৰকৈও অধিক টিকট বুক কৰিব পৰা হোৱা নাছিল। কিন্তু আজি মই অত্যন্ত আনন্দিত যে ৰে’লৰ ৱেবছাইটৰ ব্যৱহাৰকাৰী যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে আৰু ১ মিনিটত ২০ হাজাৰতকৈও অধিক টিকট বুক কৰা হৈছে। পূৰ্বৰ পৰিস্থিতি এনে আছিল যে, কোনো ৰে’ল প্রকল্প মঞ্জুৰ হওঁতে হওঁতে অতি কমেও দুবছৰ সময়ৰ প্ৰয়োজন হৈছিল। এতিয়া দেশত এটা ৰে’ল প্রকল্প মঞ্জুৰ হওতে ৩-৪ মাহ কিম্বা অতি বেছি হ’লেও ছমাহত হৈ যায়। সেইবাবেই, ৰে’লৰ আটাইবোৰ কামেই ত্বৰান্বিত হৈছেসমগ্ৰ দেশতে ব্রডগজ লাইনত প্রহৰীবিহীন লেভেল ক্রছিংবোৰ সম্পূৰ্ণৰূপে আঁতৰ কৰা হৈছে।
২০১৪ চনত আমি যেতিয়া দেশৰ দায়িত্বভাৰ কান্ধ পাতি লৈছিলো তেতিয়া সমগ্ৰ দেশতে ৮,৩০০-তকৈও অধিক প্রহৰীবিহীন লেভেল ক্রছিং আছিল। সেইবাবে নিয়মিত দুর্ঘটনা সংঘটিত হৈছিল। এতিয়া ব্রডগজ লাইনত প্রহৰীবিহীন লেভেল ক্রছিংবোৰ সম্পূৰ্ণৰূপে আঁতৰাই দিয়াৰ ফলত দুর্ঘটনাৰ হাৰ যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে।
দেশত ৰে’লআলি স্থাপনৰ কাম আৰু বৈদ্যুতিকৰণৰ কামৰ গতি দ্বিগুণ হৈছে। সর্বাধিক ব্যস্ত ৰেলপথবোৰক অগ্রাধিকাৰ দি সেইবোৰৰ পৰা ঐতিহ্যবাহী ৰে’লবোৰক উঠাই আনি নতুন পথেৰে পৰিচালিত কৰা হৈছেবিদ্যুৎচালিত ৰে’ল বৃদ্ধিৰ ফলত বায়ু প্ৰদূষণ হ্রাস পাইছে আৰু ডিজেলৰ খৰচো ৰাহি হৈছে। ৰে’লৰ গতিও বৃদ্ধি পাইছে।
ৰে’লক আধুনিক কৰি তোলাৰ এই প্রচেষ্টাৰে বহু পৰিমাণে নতুন কর্মসংস্থানো বৃদ্ধি পাইছে। মোক কোৱা হৈছে যে, ২০১৪ চনৰ পৰা এই পর্যন্ত ৰে’লত নতুনকৈ ডেড় লাখ কর্মচাৰী নিয়োগ কৰা হৈছে। এতিয়া যি নিয়োগ প্রক্রিয়া চলি আছে, সেয়া সম্পূর্ণ হ’লে এই সংখ্যা ২ লাখ হ’বগৈ।
বন্ধু সকল, মই এই দাবী কেতিয়াও কৰা নাই যে আমি ইমান কম সময়ৰ ভিতৰতে ভাৰতীয় ৰে’লৰ সকলো দিশ সলনি কৰি পেলাইছো। এতিয়াও বহু কাম কৰিবলৈ বাকী আছে। এই কথা অৱশ্যেই ক’ব পাৰি যে ভাৰতীয় ৰে’লক বিশ্বৰ আধুনিকতম ৰেল সেৱাসমূহৰ সমকক্ষ কৰি তোলাৰ লক্ষ্যৰে আমি কাম কৰি গৈছো আৰু আপোনালোকক আশ্বস্ত কৰিব পাৰো যে এই উন্নয়নৰ যাত্রা আৰু গতি সম্পন্ন হ’ব, আৰু অধিক শক্তিশালী হ’বজল, স্থল আৰুপ আকাশী পথেৰে ভাৰতৰ পূৱ, পশ্চিম, উত্তৰ, দক্ষিণ – চাৰিওফালে ‘চবকা সাথ, চবকা বিকাশ’ মন্ত্রেৰে আমি উন্নয়নৰ পথেৰে আগুৱাই যামএই উন্নয়নৰ মাধ্যমেৰেই আমি দেশৰ বাবে আত্মবলিদান দিয়া শ্বহীদসকললৈ শ্রদ্ধাঞ্জলি জনামনিৰাপত্তা ক্ষেত্রত ষড়যন্ত্রকাৰীসকলক, অপৰাধীসকলক কঠোৰতম শাস্তি দিয়া হ’বআত্মবলিদান দিয়া প্রতিগৰাকী শ্বহীদৰ প্রতিটো ৰক্তবিন্দুৰ মূল্য সিহঁতে পৰিশোধ কৰিব লাগিব। এই বিশ্বাস লৈয়েই মই মোৰ বক্তব্য সামৰণি মাৰিছো। এই শ্বহীদসকলৰ স্মৃতিত মোৰ সৈতে কওঁক
বন্দে মাতৰম – বন্দে মাতৰম
বন্দে মাতৰম – বন্দে মাতৰম
বন্দে মাতৰম – বন্দে মাতৰম