Ministry of Development of North-East Region
Projects under NERUDP scheme
09 DEC 2021 4:20PM by PIB Delhi
Under North Eastern Region Urban Development Programme (NERUDP), 84 projects/packages were sanctioned in five capital cities out of which 62 projects/packages have been completed and remaining 22 project are in various stages of implementation for which the NERUDP has been extended till 31.03.2022. Till date, an amount of Rs. 1332.41 crore has been spent on these projects under three tranches of Asian Development Bank’s loan/ Govt. of India financing.
Government has been consistently pursuing its efforts towards the development of North Eastern Region (NER). Ministry of Development of North Eastern Region, through its schemes of Non-Lapsable Central Pool of Resources (NLCPR) and the North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS), Schemes of North Eastern Council (NEC), and North East Road Sector Development Scheme (NERSDS) has taken steps to bridge the social and physical infrastructure gaps in the North Eastern Region (NER).
There is mandatory earmarking of funds (10% of the Gross Budgetary Support) by non-exempted 54 Ministries/Departments for NER to ensure continuous fund flows to fill the backlog and gaps in basic services and infrastructure in the region. The details of the Budget Estimate (BE), Revised Estimate (RE) and actual expenditure during the period from 2014-15 to 2021-22 under 10% GBS for NER is given at Annexure.
Further, under Non Lapsable Central Pool of Resources (State) Scheme out of 1635 sanctioned projects worth Rs.16233.79 crore, 1204 projects worth Rs.9557.19 crore have been completed, while 431 projects worth Rs.6676.59 crore are ongoing. Also under Non Lapsable Central Pool of Resources (Central) Scheme being implemented by North Eastern Council, there are five ongoing projects with sanctioned cost of Rs. 928.46 crore out of which Rs. 921.23 crore has been released.
For development of socio-economic infrastructure in NER, the Government of India through its North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDs) has sanctioned 110 projects worth Rs.2563.14 crore against which Rs.1340.96 crore has been released. In addition, 22 health projects worth Rs.424.51 crore have been sanctioned since 01.04.2020 for strengthening health infrastructure of North Eastern States and combating outbreak of pandemic. Also, for holistic and inclusive development of specific areas in NER, various projects are being undertaken under Hill Area Development Projects, Bodoland Territorial Council, Karbi Anglong Autonomous Territorial Council and Social and Infrastructure Development Fund.
Moreover, under ‘Schemes of NEC’ and North East Road Sector Development Scheme (NERSDS) also being implemented by North Eastern Council, during the last seventeen years, 1446 projects costing Rs. 14040.61 crore have been sanctioned. Out of these, 796 projects costing Rs. 6783.47 crore have been completed and 650 projects costing Rs. 7257.14 crore are at various stages of implementation.
Annexure
Details of the Budget Estimate (BE), Revised Estimate (RE) and Actual Expenditure during the period from 2014-15 to 2021-22 under 10% of gross budgetary support (GBS) for North Eastern Region are as under:
BE, RE and actual expenditure under 10% GBS
( Rs. in crore)
Year
Budget Estimate
Revised
Estimate
Actual
Expenditure
2014-15
36,107.56
27,359.17
24,819.18
2015-16
29,087.93
29,669.22
28,673.73
2016-17
29,124.79
32,180.08
29,367.9
2017-18
43,244.64
40,971.69
39,753.44
2018-19
47,994.88
47,087.95
46,054.80
2019-20
59,369.90
53,374.19
48,533.80
2020-21
60,112.11
51,270.90
48,563.82
Total
3,05,041.81
2,81,913.20
2,65,766.67
2021-22 (Part)
68,020.24
-
25,737.07*
Source: Statement 11 of Union Budget, various years.
Note: Actual Expenditure figures are provisional and subject to vetting of Ministry of Finance.
*up to 30.9.2021 as reported by 53 Non-exempted Ministries/Departments.
This information was given by Minister for Development of North Eastern Region Shri G. Kishan Reddy in the Rajya Sabha in a written reply today.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
এন.ই.আর.য়ু.দি.পি.গী মখাদা লৈবা প্রোজেক্তশিং
09 DEC 2021 4:20PM by PIB Imphal
নোর্থ ইস্তর্ন রিজন অর্বান দিভেলপমেন্ত প্রোগ্রামগী (এন.ই.আর.য়ু.দি.পি.) মখাদা কোনুং ওইবা শহর মঙাদা প্রোজেক্ত/পেকেজ ৮৪গী অয়াবা পীখি অমসুং মসিগী মনুংদগী প্রোজেক্ত/পেকেজ ৬২দি লোইশিনখ্রে অমসুং প্রোজেক্ত/পেকেজ ২২গী ওইনদি এন.ই.আর.য়ু.দি.পি.না ৩১/৩/২০২২ ফাওবগী মতম শাংদোকহন্দুনা থাক কয়াদা থবক ওইনা পায়খৎলি। প্রোজেক্তশিং অসিদা হৌজিক ফাওবদা এসিয়ন দিভেলপমেন্ত বেঙ্ককী লোন অমসুং ভারত সরকারনা শেল তেংবাংবগী থৌওং শরুক অহুমগী মখাদা লুপা করোর ১৩৩২.৪১ শিজিন্নখ্রে।
অৱাং নোংপোক লমদম (এন.ই.আর.) চাউখৎহনবগী পান্দমগী মাইকৈদা সরকারনা য়াম্না কন্না হোৎনরি। অৱাং নোংপোক লমদম চাউখৎপগী মন্ত্রালয়না নোন-লেপসেবল সেন্ত্রেল পুল ওফ রিসোর্সস (এন.এল.সি.পি.আর.) অমসুং নোর্থ ইস্ত স্পিসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর দিভেলপমেন্ত স্কিম (এন.ই.এস.আই.দি.এস.), নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল (এন.ই.সি.)গী স্কিমশিং অমসুং নোর্থ ইস্ত রোদ সেক্তর দিভেলপমেন্ত স্কিমগী (এন.ই.আর.এস.দি.এস.) খুত্থাংদা অৱাং নোংপোক লমদমদা (এন.সি.আর.) সোসিএল অমসুং ফিজিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মরক্তা অহোবা লৈরিবশিংবু মেনশিন্নবা খোঙথাং কয়া পায়খৎলে।
লমদম অসিগী তঙাই ফদবা সেবাশিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগী শোত্থবা অমসুং অহোবা লৈরিবশিংবু শোইদনা মেনখৎনবা শেল লেপ্তনা থাদহন্নবগীদমক্তা এন.ই.আর.গী নোন-একজেমতেদ মন্ত্রালয়/বিভাগ ৫৪না অখন্নবা পান্দম অমগীদমক্তা শেনফম খরা লেঙদনা থম্বগী (গ্রোস বজেতরী তেংবাংগী ১০%) থৌওংসু লৈরি। এন.ই.আর.গী জি.বি.এস.কী ১০%গী মখাদা ইং ২০১৪-১৫দগী ২০২১-২২ ফাওবগী বজেৎ ইস্তিমেত (বি.ই.), রিভাইজ ইস্তিমেত (আর.ই.) অমসুং অশেঙবা চাদিংগী অকুপ্পা মরোলশিং এনেক্সর্দা পীরি।
মখা তারকপা ওইনা, নোন লেপ্সেবল সেন্ত্রেল পুল ওফ রিসোর্স (রাজ্য) স্কিমগী মখাদা অয়াবা পীখ্রবা লুপা করোর ১৬২৩৩.৭৯গী শেনফমগী প্রোজেক্ত ১৬৩৫গী মনুংদগী লুপা করোর ৯৫৫৭.১৯গী শেনফমগী প্রোজেক্ত ১০২৪ লোইশিনখ্রে অদুগা লুপা করোর ৬৬৭৬.৫৯গী শেনফমগী প্রোজেক্ত ৪৩১না হৌজিক পায়খৎলি। মসিদা নত্তনা, নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিলনা থবক ওইনা পায়খৎপা নোন লেপ্সেবল সেন্ত্রেল পুল ওফ রিসোর্স (কেন্দ্র) স্কিমগী ওইনা প্রোজেক্ত মঙাদি লুপা করোর ৯২৮.৪৬গী শেনফম কায়থোক্তুনা থবক পায়খৎলি অমসুং শেনফম অসিগী মনুংদগী লুপা করোর ৯২১.২৩দি থাদোকখ্রে।
ভারত সরকারনা মখোয়গী নোর্থ ইস্ত স্পিসিএল দিভেলপমেন্ত স্কিম (এন.ই.এস.আই.দি.শিং)গী খুত্থাংদা এন.ই.আর.দা সোসিও-ইকোনোমিক ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহন্নবগীদমক্তা লুপা করোর ২৫৬৩.১৪গী শেনফমগী প্রোজেক্ত ১১০গী অয়াবা পীখ্রে অমসুং শেনফম অসিগী মনুংদগী লুপা করোর ১৩৪০.৯৬তি থাদোকখ্রে। মসিগী অহেনবা ওইনা, অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংগী হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং লাইচৎ থোক্লক্লিবা অসিবু থেংননবগীদমক্তা ১/৪/২০২০দগী হৌদুনা লুপা করোর ৪২৪.৫১গী হকশেলগী প্রোজেক্ত ২২গী অয়াবা পীখ্রবনি। মসিদা নত্তনা, এন.ই.আর.গী অখন্নবা লমদম খরদা অপুনবা অমসুং পুম্নমক মনুং চনবা চাউখৎপগী থাক্তা য়ৌহন্নবগীদমক্তা হিল এরিয়া দিভেলপমেন্ত প্রোজেক্ত, বোরোলেন্দ তেরিতোরিএল কাউন্সিল, কারবী আংলোং ওতোনোমস তেরিতোরিএল কাউন্সিল অমসুং সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর দিভেলপমেন্ত ফন্দগী মখাদা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্ত কয়া পায়খৎলি।
পুম্নমক অসিগী মথক্তা, নোর্থ ইস্তর্ন ক্লাউন্সিলনা মমাংগী চহি ১৭তগী পায়খত্তুনা লাক্লিবা ‘এন.ই.সি.গী স্কিমশিং’ অমসুং নোর্থ ইস্ত রোদ সেক্তর দিভেলপমেন্ত স্কিম (এন.ই.আর.এস.দি.এস.)গী মখাদা লুপা করোর ১৪০৪০.৬১গী শেনফম ওইগদবা প্রোজেক্ত ১৪৪৬সু অয়াবা পীখ্রবনি। মসিগী মনুংদগী, লুপা করোর ৬৭৮৩.৪৭গী শেনফমগী প্রোজেক্ত ৭৯৬তি লোইশিনখ্রে অমসুং লুপা করোর ৭২৫৭.১৪গী শেনফমগী প্রোজেক্ত ৬৫০না হৌজিক থাক কয়াদা থবক পায়খৎলি।
এনেক্সর
অৱাং নোংপোক লমদমগী গ্রোস বজেতরী সপ্পোর্ত (জি.বি.এস.)কী ১০%গী মখাদা ইং ২০১৪-১৫দগী ২০২১-২২ ফাওবগী বজেৎ ইস্তিমেত (বি.ই.), রিভাইজ ইস্তিমেত (আর.ই.) অমসুং অশেঙবা চাদিংগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরিঃ
জি.বি.এস.কী ১০%গী মখাদা লৈবা বি.ই., আর.ই. অমসুং অশেঙবা চাদিং
(লুপা করোরদা)
চহি
বজেৎ ইস্তিমেত
রিভাইজ ইস্তিমেত
অশেঙবা চাদিং
২০১৪-১৫
৩৬,১০৭.৫৬
২৭,৩৫৯.১৭
২৪,৮১৯.১৮
২০১৫-১৬
২৯,০৮৭.৯৩
২৯,৬৬৯.২২
২৮,৬৭৩.৭৩
২০১৬-১৭
২৯,১২৪.৭৯
৩২,১৮০.০৮
২৯,৩৬৭.৯
২০১৭-১৮
৪৩,২৪৪.৬৪
৪০,৯৭১.৬৯
৩৯,৭৫৩.৪৪
২০১৮-১৯
৪৭,৯৯৪.৮৮
৪৭,০৮৭.৯৫
৪৬,০৫৪.৮০
২০১৯-২০
৫৯,৩৬৯.৯০
৫৩,৩৭৪.১৯
৪৮,৫৩৩.৮০
২০২০-২১
৬০,১১২.১১
৫১,২৭০.৯০
৪৮,৫৬৩.৮২
অপুনবা
,০৫,০৪১.৮১
,৮১,৯১৩.২০
,৬৫,৭৬৬.৬৭
২০২১-২২ (শরুক)
৬৮,০২০.২৪
-
২৫,৭৩৭.০৭*
পাউ লৌফমঃ তোঙানবা চহিশিংগী কেন্দ্রগী বজেৎকী ১১শুবা ৱারোল।
খঙজিনগদবাঃ অশেঙবা চাদিংগী মশিং অসি প্রোবিজনেলনি অমসুং শেল থুম মন্ত্রালয়না অচুম অরান তাকপগী মখা পোনগনি।
* ৩০.৯.২০২১ ফাওবগী ওইনা নোন একজেমতেদ মন্ত্রালয়/বিভাগ ৫৩না পাউদম্বগী মতুং ইন্না
ৱাফম অসি অৱাং নোংপোক লমদম চাউখৎপগী মন্ত্রী, শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা ঙসি রাজ্য সভাদা পীখিবনি।