ଆୟୁଷ
ରେଡ୍ ରୋଡ୍‌ରେ ଐତିହାସିକ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ୨୦୨୬ ଉତ୍ସବ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କୋଲକାତା
ଆଇଡିୱାଇ ୨୦୨୬ ଜାତୀୟ ଉତ୍ସବ ପାଇଁ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ପ୍ରସ୍ତୁତ; ଏହା ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ଐତିହାସିକ ଗୌରବ: ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶୁଭେନ୍ଦୁ ଅଧିକାରୀ
ଯୋଗ ଦିବସ-୨୦୨୬ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରାୟ ୨,୫୦୦ ସ୍ଥାନରେ ପାଳନ କରାଯିବ: କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରତାପରାଓ ଜାଧବ
ଯୋଗକୁ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶରେ ପରିଣତ କରିବା ହେଉଛି ‘ଯୋଗ ୩୬୫’ର ଲକ୍ଷ୍ୟ: କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରତାପରାଓ ଜାଧବ
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ୨୦୨୬ ପାଳନ ଅବସରରେ ୧୨ଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଡାକ ଟିକେଟ୍ ଉନ୍ମୋଚିତ
18 JUN 2026 6:56PM by PIB Bhubaneswar
ଜୁନ୍ ମାସ ୨୧ ତାରିଖରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ରେଡ୍ ରୋଡ୍‌ଠାରେ ଆୟୋଜିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଦ୍ୱାଦଶ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ (ଆଇଡିୱାଇ)ର ଜାତୀୟ ସମାରୋହ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ କୋଲକାତା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି। ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ‘କମନ୍ ଯୋଗ ପ୍ରୋଟୋକଲ୍‌’ରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରିବେ। ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ ପୂର୍ବରୁ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶୁଭେନ୍ଦୁ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଆୟୁଷ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ) ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରତାପରାଓ ଜାଧବ ଆଜି ନବାନ୍ନ ସଭାଗୃହରେ ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଚଳିତ ବର୍ଷର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସର ଗୁରୁତ୍ୱ, ବ୍ୟାପକତା ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶୁଭେନ୍ଦୁ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଆୟୁଷ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ) ଶ୍ରୀ ପ୍ରତାପରାଓ ଜାଧବ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ସର୍କଲର ମୁଖ୍ୟ ପୋଷ୍ଟମାଷ୍ଟର ଜେନେରାଲ୍ ଶ୍ରୀ ଅଶୋକ କୁମାରଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ - ୨୦୨୬ ପାଳନ ପାଇଁ ବାରଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଡାକ ଟିକେଟ୍ ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଥିଲା।
ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶୁଭେନ୍ଦୁ ଅଧିକାରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, କୋଲକାତାରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ୨୦୨୬ ର ଜାତୀୟ ସମାରୋହ ଆୟୋଜନ କରିବା ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ବିଷୟ। ସେ କୋଲକାତାକୁ ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଓ ବୌଦ୍ଧିକ ଐତିହ୍ୟର ସହର ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବା ସହ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସୁସ୍ଥତା ଏବଂ ସାମୂହିକ କଲ୍ୟାଣର ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ଏହି ସହର ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଅନୁସରଣ କରୁଥିବା କଥା କହିଥିଲେ।
ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗକୁ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଭାରତର ସବୁଠୁ ମୂଲ୍ୟବାନ ସାଂସ୍କୃତିକ ଅବଦାନ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ପ୍ରାଚୀନ ବିଦ୍ୟା ସମସ୍ତ ବାଧାବିଘ୍ନକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସୁସ୍ଥତା, ସଦ୍‌ଭାବ ଓ ଆନ୍ତରିକ ଶାନ୍ତି ହାସଲ ପାଇଁ ଏକତ୍ରିତ କରିଥାଏ। ଚଳିତ ବର୍ଷର ବିଷୟବସ୍ତୁ, "ସୁସ୍ଥ ବାର୍ଦ୍ଧକ୍ୟ ପାଇଁ ଯୋଗ" ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଯୋଗ ଶାରୀରିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ, ମାନସିକ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଭାବନାତ୍ମକ ସନ୍ତୁଳନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରେ, ଯାହା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସୁସ୍ଥ ଓ ସନ୍ତୋଷ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନଯାପନ କରିବାରେ ସହାୟତା କରିଥାଏ।
ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସେହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ପହଞ୍ଚିପାରିଛି ଏବଂ ‘ଯୋଗ ୩୬୫’, ‘ସୁସ୍ଥ ବାର୍ଦ୍ଧକ୍ୟ ପାଇଁ ଯୋଗ’, ‘ଅସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ ପାଇଁ ଯୋଗ’, ‘ଯୋଗ ପାର୍କ ପଦକ୍ଷେପ’ ଓ ‘୧୦୦ ଦିନର ମାଗଣା ଅନଲାଇନ୍ ଯୋଗ’ ଭଳି ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହା ଏକ ବର୍ଷବ୍ୟାପୀ ଜନଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ସୁସ୍ଥତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ବିଶ୍ୱ ନେତୃତ୍ୱର ଭୂମିକାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରତାପରାଓ ଜାଧବ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ-୨୦୨୬ କେବଳ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନୁହେଁ ବରଂ ଭାରତର କାଳଜୟୀ ଜ୍ଞାନର ଏକ ଜାତୀୟ ଉତ୍ସବ, ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ସାମୂହିକ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଜନଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣର ବୃଦ୍ଧିକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତୀୟ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କ ପରିଷଦ (ଆଇସିସିଆର୍) ଏବଂ ବିଦେଶରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ମିଶନର ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ, ଚଳିତ ବର୍ଷ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରାୟ ୨,୫୦୦ ସ୍ଥାନରେ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ଏଥିରେ ୨୧୦ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ମିଶନ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ସାମୂହିକ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆନ୍ଦୋଳନ ଭାବରେ ଯୋଗର ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
ଶ୍ରୀ ପ୍ରତାପରାଓ ଜାଧବ ଯୋଗକୁ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଗ ୩୬୫’ର ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ୧୦୦ ଦିନର ମାଗଣା ଅନଲାଇନ୍ ଯୋଗ ଅଧିବେଶନର ସଫଳ ସମାପ୍ତି ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ, ଜୁନ୍ ମାସ ୧୪ ତାରିଖରେ ଆୟୋଜିତ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଲାଇଭ୍ ଯୋଗ ଅଧିବେଶନରେ ଏକକାଳୀନ ୪ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା, ଯାହା ଏକ ନୂତନ ଗିନିଜ୍ ବିଶ୍ୱ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ଜାଧବ ଆହୁରି ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସାରା ଭାରତର ୧୦୦ଟି ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ସ୍ଥାନରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରୁଛି, ଯାହା ଯୋଗକୁ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ସଭ୍ୟତାଗତ ପରିଚୟ ସହିତ ଯୋଡିଛି। ସେ ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ, କୋଲକାତା ଏବଂ ସମଗ୍ର ବଙ୍ଗଳାରୁ ମିଳୁଥିବା ଉତ୍ସାହଜନକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଯୋଗ ପ୍ରତି ଲୋକଙ୍କ ବଢ଼ୁଥିବା ଆଗ୍ରହ ଏବଂ ସଂପୃକ୍ତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
ଏହି ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ - ୨୦୨୬ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଅବସରରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆୟୋଜିତ ବିଭିନ୍ନ ଜନସମ୍ପର୍କ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଥିଲା। ଏଥିରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ୧୦୦ ଦିନିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଲୋନାରରେ ୭୫ ଦିନିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ହାଇଦ୍ରାବାଦର କାନ୍ହା ଶାନ୍ତି ବନମରେ ୫୦ ଦିନିଆ ଉତ୍ସବ ଏବଂ ଖଜୁରାହୋରେ ୨୫ ଦିନିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସାମିଲ ରହିଛି। ଆଉ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆକର୍ଷଣ ହେଉଛି "ଗଙ୍ଗୋତ୍ରୀରୁ ଗଙ୍ଗାସାଗର - ଗଙ୍ଗା ତଟ ଯୋଗ ଯାତ୍ରା", ଯାହା ଗଙ୍ଗୋତ୍ରୀ, ଋଷିକେଶ, ହରିଦ୍ୱାର, ପ୍ରୟାଗରାଜ, ବାରାଣସୀ, ପାଟନା, ହୁଗଲି ଏବଂ ଗଙ୍ଗାସାଗରକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛି, ଯୋଗ, ପରିବେଶ ସଚେତନତା, ନଦୀ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଏକତ୍ରିତ କରୁଛି।
ଏହି ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ରାଜ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶରଦ୍ୱତ ମୁଖୋପାଧ୍ୟାୟ; ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ସରକାରଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ଡକ୍ଟର ମନୋଜ କୁମାର ଅଗ୍ରୱାଲ ଏବଂ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ବୈଦ୍ୟ ରାଜେଶ କୋଟେଚା ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଜୁନ୍ ମାସ ୨୧ ତାରିଖ ପୂର୍ବରୁ କୋଲକାତା ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯିବାର ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି। ଏଥିରେ ସୁସ୍ଥତା ପାଇଁ ସାଇକେଲିଂ, ସ୍କୁଲ ଏବଂ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ଯୋଗ, ମାନସିକ ସୁସ୍ଥତା ପାଇଁ ଯୋଗ, ମହିଳା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଯୋଗ, ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଯୋଗ, କର୍ପୋରେଟ୍ ଯୋଗ ଏବଂ ପୁଲିସ, ଅଗ୍ନିଶମ ସେବା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସାମିଲ ଅଛି। ଜୁନ୍ ମାସ ୧୯ ତାରିଖରେ କୋଲକାତାର ୧୧ଟି ସ୍ଥାନରେ "ଦୌଡ଼ ରୁ ଧ୍ୟାନ" ନାମକ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପଦକ୍ଷେପର ଆୟୋଜନ କରାଯିବ। ଏହା ପରେ ଜୁନ୍ ମାସ ୨୦ ତାରିଖରେ ହୁଗଲି ନଦୀକୂଳରେ ‘ବନ୍ଦେ ଯୋଗମ୍‌’ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ପାଳନ କରାଯିବ, ଯେଉଁଥିରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିବେଷଣ, କଳା ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ଫଟୋଗ୍ରାଫି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଜନକଲ୍ୟାଣମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସାମିଲ ରହିବ।
ଏହି ଉତ୍ସବରେ ହୁଗ୍‌ଳି ନଦୀ ଉପରେ ୫୦୦ଟି ନୌକାରେ ସାମୂହିକ ଯୋଗ ପ୍ରଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟ କରାଯିବ। ଏହା ଯୋଗ ଏବଂ ବଙ୍ଗଳାର ସମୃଦ୍ଧ ନଦୀ ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବ। କୋଲକାତାରେ ଯୋଗ-ଥିମ୍ ଆଲୋକସଜ୍ଜା, ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସେତୁ ଆଲୋକୀକରଣ ଏବଂ ଏକ ବୃହତ୍‌ ଡ୍ରୋନ୍ ଶୋ’ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯିବ, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରାୟ ୩,୦୦୦ ଡ୍ରୋନ୍ ଭାରତର ଯୋଗ ଯାତ୍ରା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ ଏବଂ ମହାନ ଯୋଗ ଗୁରୁମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଦେବେ।
ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରୀ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ, ବିଶେଷକରି ଯୁବପିଢ଼ି ଏବଂ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଯୋଗକୁ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ କରିବାକୁ ଏବଂ ଶାରୀରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ମାନସିକ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ସୁସ୍ଥତା ପାଇଁ ଏହାକୁ ଜୀବନବ୍ୟାପୀ ଅଭ୍ୟାସ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଏହି ଉତ୍ସବଗୁଡ଼ିକରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଏବଂ ‘ଯୋଗ ସଙ୍ଗମ ପୋର୍ଟାଲ’ରେ ସେମାନଙ୍କର ନିଜ ଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକୁ ପଞ୍ଜୀକୃତ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଇଥିଲା।
ରେଡ୍‌ ରୋଡ୍‌ରେ ଜାତୀୟ ସମାରୋହ ୨୧ ଜୁନ୍‌ ସକାଳ ୫ଟାରେ ଆରମ୍ଭ ହେବ। ଏଥିରେ ହଜାର ହଜାର ଲୋକ ସିଧାସଳଖ ଯୋଗ ଦେବେ ଏବଂ ଭାରତ ତଥା ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଭର୍ଚୁଆଲ୍‌ ଭାବେ ଯୋଡ଼ି ହେବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସଦଭାବନା ଏବଂ ସାମୂହିକ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଜନଆନ୍ଦୋଳନ ଭାବରେ ଯୋଗର ଭୂମିକାକୁ ପୁନର୍ବାର ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିବ।

AYUSH
Kolkata Gears Up for Historic International Day of Yoga 2026 Celebration at Red Road
Proud moment for West Bengal to host IDY 2026 national celebrations: Chief Minister Shri Suvendu Adhikari
Yoga Day 2026 to be celebrated across nearly 2,500 locations worldwide: Union Minister Shri Prataprao Jadhav
Yoga 365 aims to make Yoga an integral part of daily life: Union Minister Shri Prataprao Jadhav
Twelve Special Philatelic Covers Released to Commemorate International Day of Yoga 2026
100 Iconic Locations Across India to Celebrate Yoga and Cultural Heritage on 21st June
“Daud Se Dhyan” Initiative to be Organised Across Eleven Locations in Kolkata on June 19
18 JUN 2026 6:56PM by PIB Delhi
Kolkata is set to host the national celebrations of the 12th International Day of Yoga (IDY) on June 21 at the iconic Red Road, where Prime Minister Shri Narendra Modi will lead the nation in the Common Yoga Protocol. Ahead of the IDY celebrations, Chief Minister of West Bengal Shri Suvendu Adhikari and Union Minister of State (Independent Charge) for Ayush and Minister of State for Health & Family Welfare, Shri Prataprao Jadhav addressed a curtain raiser press conference at Nabanna Sabhaghar today, highlighting the significance, scale and preparations for this year’s International Day of Yoga.
During the press conference, twelve special philatelic covers commemorating International Day of Yoga 2026, were released by Chief Minister of West Bengal Shri Suvendu Adhikari and Union Minister of State (Independent Charge) for Ayush Shri Prataprao Jadhav, in the presence of Chief Postmaster General, West Bengal Circle, Shri Ashok Kumar.
Addressing the press, Chief Minister Shri Suvendu Adhikari said that it is a matter of immense pride for West Bengal to host the national celebrations of the International Day of Yoga 2026 in Kolkata. He described Kolkata as a city known for its rich cultural, spiritual and intellectual heritage, which continues to uphold the values of wellness and collective well-being.
Highlighting Yoga as one of India’s most valuable civilisational gifts to the world, the Chief Minister said that the ancient practice transcends all barriers and brings people together in the pursuit of health, harmony and inner peace. Referring to this year’s theme, “Yoga for Healthy Ageing”, he emphasised that Yoga plays a crucial role in promoting physical vitality, mental resilience and emotional balance, enabling people to lead healthier and more fulfilling lives.
The Chief Minister appreciated the efforts of the Ministry of Ayush in taking Yoga to every corner of the country and transforming it into a year-round people’s movement through various initiatives such as Yoga 365, Yoga for Healthy Ageing, Yoga for Non-Communicable Diseases, Yoga Park Initiative and 100 Days of Free Online Yoga, thereby strengthening India’s global leadership in holistic health and wellness.
Union Minister Shri Prataprao Jadhav emphasised that International Day of Yoga 2026 is not merely an event but a national celebration of India’s timeless wisdom, which has evolved into a global movement for health, harmony and collective well-being. Highlighting the growing global participation, he mentioned that through the coordinated efforts of the Indian Council for Cultural Relations (ICCR) and Indian Missions abroad, Yoga Day celebrations this year are being organised across nearly 2,500 locations worldwide, with participation from more than 210 Indian Missions, reflecting Yoga’s role as a global movement for collective well-being.
Shri Prataprao Jadhav highlighted the success of the Ministry’s flagship Yoga 365 initiative, aimed at making Yoga an integral part of daily life. He also mentioned the successful completion of 100 Days of Free Online Yoga and said that the nationwide live yoga session organised on June 14 witnessed participation of more than four lakh people simultaneously, creating a new Guinness World Record.
Shri Jadhav further informed that the Ministry of Culture is organising special Yoga celebrations at 100 iconic locations across India, linking Yoga with the country’s cultural heritage, tourism and civilisational identity. He also expressed gratitude to the Government of West Bengal for its support in organising the national event and stated that the enthusiastic response from Kolkata and across Bengal reflects people’s growing connection with Yoga.
The press conference also highlighted various public outreach initiatives organised across the country as part of the countdown to International Day of Yoga 2026, including the 100-day programme in New Delhi, 75-day event at Lonar in Maharashtra, 50-day celebration at Kanha Shanti Vanam in Hyderabad and 25-day countdown at Khajuraho. Another major highlight is the “Gangotri to Gangasagar – Ganga Bank Yoga Journey”, connecting Gangotri, Rishikesh, Haridwar, Prayagraj, Varanasi, Patna, Hooghly and Gangasagar, bringing together Yoga, environmental awareness, river culture and people’s participation.
The press conference was also graced by Shri Sharadwat Mukhopadhyay, State Health Minister, West Bengal; Dr. Manoj Kumar Agarwal, Chief Secretary, Government of West Bengal, and Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary, Ministry of Ayush.
A series of events have also been planned across Kolkata and West Bengal in the run-up to June 21, including Cycling for Wellness, Yoga in Schools and Government Offices, Yoga for Mental Well-being, Women’s Health Yoga, Yoga for Senior Citizens, Corporate Yoga and Yoga programmes for Police, Fire Services and healthcare institutions. A special initiative, “Daud Se Dhyan”, will be organised on June 19 across eleven locations in Kolkata, followed by Vande Yogam and West Bengal Foundation Day celebrations on June 20 along the Hooghly riverfront featuring cultural performances, art competitions, photography contests and public engagement activities.
The celebrations will also feature mass Yoga demonstrations on 500 boats across the Hooghly River, highlighting Yoga and Bengal’s rich river heritage. Kolkata will witness Yoga-themed illuminations, special bridge lighting and a mega drone show with nearly 3,000 drones showcasing India’s Yoga journey and paying tribute to great Yoga masters.
The Chief Minister and the Ayush Minister urged citizens, especially youth and senior citizens, to make Yoga a part of daily life and embrace it as a lifelong practice for physical health, mental peace and overall well-being. Citizens were also encouraged to participate actively in the celebrations and register their Yoga events on the Yoga Sangam portal.
The national celebration at Red Road will begin at 5 AM on June 21, with thousands of participants joining physically and millions expected to participate virtually from across India and the world, reaffirming Yoga’s role as a global movement for health, harmony and collective well-being.