କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଇକୋଲାଇମ୍+: ଶିଳ୍ପ ଆବର୍ଜନା ପାଲଟିଲା ସମାଧାନ
ଓଡ଼ିଶାର ଅମ୍ଳୀୟ ମାଟିରେ ହେବ ୧୦-୧୫% ଡିଏପି ସଞ୍ଚୟ
30 MAY 2026 9:40PM by PIB Bhubaneswar
ଆଇସିଏଆର-କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଧାନ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏକ ଅଭିନବ ଉତ୍ପାଦ ଇକୋଲାଇମ୍+ ବିକଶିତ କରିଛି। ଏହା ଶିଳ୍ପ ଉପ-ଉତ୍ପାଦ ଯେପରିକି ସ୍ଲାଗ୍ ଏବଂ ଫ୍ଲାଏ ଆସ୍ ରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏକ ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ ଫର୍ମୁଲେସନ୍ ଯାହା କମ୍ପୋଷ୍ଟ ସହିତ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇଥାଏ। ଏହି ଉତ୍ପାଦ ଓଡ଼ିଶାର ଅମ୍ଳୀୟ ମାଟିରେ ୧୦-୧୫% ଡିଏପି ସଂରକ୍ଷଣ କରିପାରିବ । ଇକୋଲାଇମ୍+ ଅମ୍ଳୀୟ ମାଟି ପରିଚାଳନା ଏବଂ ରାସାୟନିକ ସାର ସଂରକ୍ଷଣର ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି । ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ଏବଂ ବର୍ଜ୍ୟରୁ ସମ୍ପଦ ସୃଷ୍ଟି ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ପାଣ୍ଠିରେ ନିର୍ମିତ ଏକ ପ୍ରକଳ୍ପ (ଏସଏଏଫଏଆର) ଅଧୀନରେ ଏହି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ଏହି ଉତ୍ପାଦ କ୍ୟାଲସିୟମ, ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ, ଫସଫରସ୍, ସିଲିକନ୍, ପୋଟାସିୟମ ଏବଂ ଜିଙ୍କ୍ ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉଦ୍ଭିଦ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଯୋଗାଇଥାଏ। ଏହା ଫସଲର ଉନ୍ନତ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ମାଟିର ଉର୍ବରତାକୁ ସମର୍ଥନ କରେ। କ୍ରୋମିୟମ ଭଳି କ୍ଷତିକାରକ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ସାର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଆଦେଶ (ଏଫସିଓ) ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁଯାୟୀ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଅନୁମୋଦିତ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ବୋଲି ବୈଜ୍ଞାନିକ ବିଶ୍ଳେଷଣ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ।
ଓଡିଶାର ଛଅଟି ଜିଲ୍ଲା କଟକ, ଢେଙ୍କାନାଳ, ଯାଜପୁର, ସୁନ୍ଦରଗଡ଼, ଅନୁଗୁଳ ଏବଂ ଝାରସୁଗୁଡାରେ ୧୦୦୦ ହେକ୍ଟରରୁ ଅଧିକ ଜମିରେ ମୃତ୍ତିକା ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ ପରେ ଇକୋଲାଇମ୍‌+ ର କ୍ଷେତ୍ର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯାଇଛି। ମୃତ୍ତିକା ପରୀକ୍ଷା ପରେ ପ୍ରାୟ ୧୬୦୦ ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାର ପ୍ରାୟ ୧୫୦୦ ଚାଷୀଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଏହି ଉତ୍ପାଦକୁ ଧାନ ଓ ଡାଲି ଫସଲ ପ୍ରଣାଳୀ ଏବଂ କାଜୁ, ଲେମ୍ବୁ, ନଡ଼ିଆ ଓ ଆମ୍ବ ସମେତ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ଫସଲରେ ସଫଳତାର ସହ ପରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଇଛି ।
ଚାଷୀଙ୍କ କ୍ଷେତ ଅନୁକୂଳ ପରୀକ୍ଷଣରୁ ବେଶ ଲାଭପ୍ରଦ ଫଳାଫଳ ମିଳିଛି । ତଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ ଧାନ ଅମଳରେ ୮-୧୬% ବୃଦ୍ଧି ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । ମୁଗ ଅମଳରେ ୧୨-୧୯% ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ମାଟିର ପିଏଚରେ ୨-୧୦% ଉନ୍ନତି ଏବଂ ଫସଫରସ୍ ଉପଲବ୍ଧତାରେ ପ୍ରାୟ ୧୫% ବୃଦ୍ଧି ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । ଉନ୍ନତ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଉପଲବ୍ଧତା ଡିଏପି ଭଳି ରାସାୟନିକ ସାରର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପ୍ରାୟ ୧୦-୧୫% ହ୍ରାସ କରିପାରିବ । ଏହାଦ୍ଵାରା ଚାଷୀଙ୍କ ଚାଷ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ବିଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାର ଚାଷୀମାନେ ଏହି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରତି ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କଠାରୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା ମିଳିଛି। ପେଟେଣ୍ଟ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଇଛି।
ଆଇସିଏଆର-ସିଆରଆରଆଇର ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ ବିଭାଗର ପ୍ରମୁଖ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦର ବିକାଶ ମୁଖ୍ୟ ମୁଖ୍ୟ ଡକ୍ଟର ପ୍ରତାପ ଭଟ୍ଟାଚାର୍ଯ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, ଇକୋଲାଇମ+ କୁ ବହୁଳ ମାତ୍ରାରେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଓଡିଶାରେ ଫ୍ଲାଏ ଆସ୍ ଏବଂ ସ୍ଲାଗ୍ ଭଳି ଶିଳ୍ପ ଅପଚୟକୁ ମୂଲ୍ୟବାନ କୃଷି ସମ୍ପଦରେ ପରିଣତ କରାଯାଇପାରିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ରାସାୟନିକ ସାର ହ୍ରାସ କରାଯାଇପାରିବ ଯାହା ଚକ୍ରାକାର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା, ପରିବେଶଗତ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ କୃଷି ଉତ୍ପାଦକତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ। ଏହି ଉଦ୍ଭାବନ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜଳବାୟୁ-ପ୍ରତିରୋଧୀ ଏବଂ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରତି ଭାରତୀୟ କୃଷି ଗବେଷଣା ପରିଷଦର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
EcoLime+: Turns industrial waste into a solution for Potential saving 10-15% DAP in acid soils of Odisha
30 MAY 2026 9:40PM by PIB Bhubaneswar
ICAR-Central Rice Research Institute has developed an innovative product named EcoLime+, a value-added formulation prepared from industrial by-products such as slag and fly ash enriched with compost which have the potential of saving 10-15% DAP in acid soils of Odisha. Ecolime+ showed an effective technology of acid soil management and chemical fertilizer saving. The technology has been developed under a Government of Odisha-funded project (SAFAR) aimed at promoting sustainable agriculture and waste-to-wealth initiatives.
Apart from that the product supplies important plant nutrients including calcium, magnesium, phosphorus, silicon, potassium, and zinc, which support better crop growth and soil fertility. Scientific analysis confirmed that harmful elements such as chromium remain well within the permissible limits prescribed under Fertilizer Control Order (FCO) guidelines.
Field evaluations of EcoLime+ have been conducted after soil testing and soil health card distribution in more than 1000 hectares across six districts of Odisha, namely Cuttack, Dhenkanal, Jajpur, Sundargarh, Angul, and Jharsuguda. After testing the soil and approx. 1600 soil health cards were generated and distributed to the farmers and around 1500 farmers across different district were trained. The product has been successfully tested in rice- pulse cropping systems and plantation crops including cashew, lemon, coconut, and mango.
Results from farmers’ fields adaptive trials significant benefits, including: 8–16% increase in rice yield, 12–19% increase in green gram yield, improvement in soil pH by 2–10% and around 15% enhancement in phosphorus availability. The improved nutrient availability can reduce the requirement of chemical fertilizers such as DAP by nearly 10–15%, thereby lowering cultivation costs for farmers. Farmers across different districts have responded positively to the technology, and the initiative has also received appreciation from the Government of Odisha. The technology has been applied for patent protection.
Dr. Pratap Bhattacharyya Principal Scientist & Head, Crop production division of ICAR-CRRI, lead developer of the product explained that large-scale adoption of EcoLime+ can help Odisha transform industrial wastes like fly ash and slag into valuable agricultural resources, reduce chemical fertilizer contributing to circular economy principles, environmental sustainability, and enhanced farm productivity. The technology has high potential to be spread in the acid soil region of Jharkhand, West Bengal and North east regions of the country can also reduce the burden of commercial fertilizers such as DAP by improving phosphorus availability and overall fertilizer use efficiency Dr. Rubina Khanam, scientist and co-developer of the product added that EcoLime+ serves as a source of important secondary and beneficial nutrients such as silicon, calcium, and magnesium, which are particularly important for rice cultivation, helping improve nutrient use efficiency, crop resilience, and sustainable productivity in acid soils.The development reflects the commitment of Indian Council of Agricultural Research towards climate-resilient and sustainable agricultural technologies for farmers.