Ministry of Information & Broadcasting
CBC and PIB Organize Awareness Programme at Sumin Lingchey Secondary School, Pakyong, Focused on Ek Ped Maa Ke Naam & Nasha Mukt Bharat
29 MAY 2026 5:25PM by PIB Gangtok
Pakyong, May 29, 2026
As part of its ongoing initiative to promote environmental awareness, mental well-being, and physical health, the Central Bureau of Communication (CBC) and Press Information Bureau (PIB), Government of India, Gangtok, organized a special publicity program at Sumin Lingchey Secondary School, Pakyong District, today.
The programme focused on two important national campaigns, Nasha Mukt Bharat and Ek Ped Maa Ke Naam, aimed to enhance awareness and engage the local community on these vital issues. Esteemed guests, including Shri Bishal Sharma Pohkrel, Project Director, Sarathi 1.0, Sikkim and Smt. Woeser Doma Bhutia, School Headmistress, graced the occasion as special guests.
The event was also attended by teachers, faculty members, and staff of the school, as well as officials from PIB Gangtok and Akashvani Gangtok. Additionally, around 80 school students participated in the program with great enthusiasm.
Speaking on the occasion, Headmistress Woeser, expressed her gratitude to PIB & CBC for organizing the awareness program, emphasizing the need for similar initiatives on diverse themes to benefit the students. She noted that such informative awareness camps would have a profound impact on both students and society. She also urged the students to take the message back to their villages, town and spread the message of today’s program for the betterment of the society.
The program also featured an interactive quiz contest among students wherein students participated actively, making it an engaging and informative event. Prizes were awarded to students for their correct answers.
A notable highlight of the program was an interactive session conducted by Project Director Pokhrel, wherein he comprehensively engaged students through an interactive session on Nasha Mukt Bharat, Ek Ped Maa Ke Naam, and key adolescent issues. He used discussions, Q&A, and real-life examples to raise awareness on drug abuse prevention, environmental responsibility through tree plantation, and challenges faced during adolescence, encouraging students to adopt healthy and informed choices.
During the session, Shri Pokhrel also highlighted the issue of mobile phone addiction among adolescents. He explained how excessive screen time can affect concentration, sleep, mental health, and social relationships. Students were encouraged to set healthy limits on device usage, engage in outdoor activities, and use mobiles as a tool for learning rather than a source of distraction.
He specifically urged girl students to remain alert and cautious while using social media. He warned that anti-social elements are increasingly using AI-morphed images and fake profiles to lure young girls into unsafe situations and wrong activities. He advised students to protect their personal information, verify online contacts, and immediately report any suspicious or threatening behaviour to parents, teachers, or authorities.
Earlier, Shri Manas Pratim Sarma, Assistant Director, PIB & Akashvani News Gangtok delivering the welcome address, expressed his gratitude to the school administration for their consent and assistance in organising the awareness program at their school premises and also to the Project Director, Sarathi 1.0 for being a part of this special publicity program.
As part of the program, CBC & PIB, Gangtok also donated Swachhta Items, including dustbin, broom, garbage bag to the school administration.

सूचना तथा प्रसारण मन्त्रालय
सीबीसी र पीआईबीले पाकिमस्थित सुमिन लिङ्जे माध्यमिक विद्यालयमा एक पेड माँ के नाम र नशा मुक्त भारतमाथि केन्द्रित एक जागरूकता कार्यक्रम आयोजन गऱ्यो
29 MAY 2026 5:25PM by PIB Gangtok
पाकिम, 29 मई, 2026
पर्यावरणीय जागरूकता, मानसिक कल्याण र शारीरिक स्वास्थ्य प्रवर्द्धन गर्ने आफ्नो निरन्तर पहलको एक हिस्साको रूपमा केन्द्रीय सञ्चार ब्यूरो (सीबीसी) र पत्र सूचना कार्यालय (पीआईबी), भारत सरकार, गान्तोकले आज पाकिम जिल्लास्थित सुमिन लिङ्जे माध्यमिक विद्यालयमा एक विशेष प्रचार कार्यक्रम आयोजन गर्यो।
कार्यक्रम दुई महत्त्वपूर्ण राष्ट्रिय अभियानहरू, नशा मुक्त भारत र एक पेड माँ के नाममाथि केन्द्रित थियो, जसले यी महत्त्वपूर्ण मुद्दाहरूमा जागरूकता बढ़ाउन र स्थानीय समुदायलाई संलग्न गराउने उद्देश्य राखेको थियो। सिक्किमको सारथी 1.0 का परियोजना निर्देशक श्री विशाल शर्मा पोखरेल र विद्यालयका प्रधानाध्यापिका श्रीमती वोसर डोमा भोटिया लगायत विशिष्ट अतिथिहरूले विशेष अतिथिको रूपमा कार्यक्रममा उपस्थिति जनाएका थिए।
कार्यक्रममा विद्यालयका शिक्षक, सङ्काय सदस्य र कर्मचारीहरूका साथै पीआईबी गान्तोक र आकाशवाणी गान्तोकका अधिकारीहरूको पनि उपस्थिति रहेको थियो। यसका साथै, लगभग 80 विद्यालयका विद्यार्थीहरूले कार्यक्रममा उत्साहका साथ भाग लिएका थिए।
यस अवसरमा बोल्दै प्रधानाध्यापिका वोसरले जागरूकता कार्यक्रम आयोजन गरेकोमा पीआईबी र सीबीसीप्रति आभार व्यक्त गर्दै विद्यार्थीहरूलाई फाइदा पुग्ने विविध विषयवस्तुहरूमा समान पहलहरूको आवश्यकतामाथि जोड़ दिइन्। उनले यस्ता जानकारीमूलक जागरूकता शिविरहरूले विद्यार्थी र समाज दुवैमा गहिरो प्रभाव पार्ने उल्लेख गरिन्। उनले विद्यार्थीहरूलाई आफ्नो गाउँ, शहरमा सन्देश पुर्याउन र समाजको उन्नतिको लागि आजको कार्यक्रमको सन्देश फैलाउन पनि आग्रह गरिन्।
कार्यक्रममा विद्यार्थीहरू बीच अन्तरक्रियात्मक क्विज प्रतियोगिता पनि आयोजन गरिएको थियो, जसमा विद्यार्थीहरूले सक्रिय रूपमा भाग लिए, जसले गर्दा यो एक आकर्षक तथा जानकारीमूलक कार्यक्रम बन्यो। सही उत्तर दिने विद्यार्थीहरूलाई पुरस्कार प्रदान गरिएको थियो।
कार्यक्रमको एक उल्लेखनीय आकर्षण परियोजना निर्देशक पोखरेलद्वारा आयोजित अन्तरक्रियात्मक सत्र थियो, जहाँ उनले नशा मुक्त भारत, एक पेड माँ के नाम र प्रमुख किशोरकिशोरी मुद्दाहरूमा अन्तरक्रियात्मक सत्रमार्फत विद्यार्थीहरूलाई व्यापक रूपमा संलग्न गराए। उनले लागूऔषध दुरुपयोग रोकथाम, बिरुवा रोपनको माध्यमद्वारा पर्यावरणीय जिम्मेवारी र किशोरावस्थामा सामना गर्नुपर्ने चुनौतीहरूको बारेमा जागरूकता जगाउन चर्चा, प्रश्नोत्तर र वास्तविक जीवनका उदाहरणहरू प्रयोग गरे, जसले विद्यार्थीहरूलाई स्वस्थ र सूचित छनोट अपनाउन प्रोत्साहित गरे।
सत्रको क्रममा, श्री पोखरेलले किशोरकिशोरीहरूमा मोबाइल फोनको लतको मुद्दालाई पनि प्रकाश पारे। उनले अत्यधिक स्क्रिन समयले एकाग्रता, निद्रा, मानसिक स्वास्थ्य र सामाजिक सम्बन्धलाई कसरी असर गर्न सक्छ भनेर व्याख्या गरे। विद्यार्थीहरूलाई उपकरणको प्रयोगमा स्वस्थ सीमा तोक्न, बाहिरी गतिविधिहरूमा संलग्न हुन र मोबाइललाई ध्यान भङ्ग गर्ने स्रोतको सट्टा सिक्ने उपकरणको रूपमा प्रयोग गर्न प्रोत्साहित गरियो।
उनले विशेष गरी छात्राहरूलाई सामाजिक सञ्जाल प्रयोग गर्दा सतर्क र होशियार रहन आग्रह गरे। उनले असामाजिक तत्त्वहरूले युवा केटीहरूलाई असुरक्षित परिस्थिति र गलत गतिविधिमा लोभ्याउन एआई-मोर्फ गरिएका चित्र र नक्कली प्रोफाइलहरू बढ्दो रूपमा प्रयोग गरिरहेकोमा होशियारी गराए। उनले विद्यार्थीहरूलाई आफ्नो व्यक्तिगत जानकारी सुरक्षित गर्न, अनलाइन सम्पर्क प्रमाणित गर्न र कुनै पनि शङ्कास्पद वा धम्कीपूर्ण व्यवहार तुरुन्तै अभिभावक, शिक्षक वा अधिकारीहरूलाई रिपोर्ट गर्न सल्लाह दिए।
यसअघि, पीआईबी र आकाशवाणी समाचार गान्तोकका सहायक निर्देशक श्री मानस प्रतिम शर्माले स्वागत भाषण राख्दै आफ्नो स्कूल परिसरमा जागरूकता कार्यक्रम आयोजन गर्न स्कूल प्रशासनको सहमति र सहयोगको लागि अनि यस विशेष प्रचार कार्यक्रमको हिस्सा भएकोमा सारथी 1.0 परियोजना निर्देशकप्रति कृतज्ञता व्यक्त गरे।
कार्यक्रमको एक हिस्साको रूपमा, सीबीसी र पीआईबी, गान्तोकले स्कूल प्रशासनलाई डस्टबिन, झाड़ु, फोहोरको झोला लगायत स्वच्छताका वस्तुहरू पनि प्रदान गऱ्यो।