ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜାମ୍ମୁ-ଶ୍ରୀନଗର ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସର ୨୦ଟି ବର୍ଦ୍ଧିତ କୋଚର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
30 APR 2026 3:59PM by PIB Bhubaneswar
• ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି; ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
• ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରେଳ ସଂଯୋଗ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ, ମାଲ ପରିବହନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀର ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ
• କାଶ୍ମୀର ଉପତ୍ୟକାରେ କାଜିଗୁଣ୍ଡ ଏବଂ ବାରାମୁଲା ମଧ୍ୟରେ ରେଳ ଲାଇନର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି : ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ
• ପୁଞ୍ଚ-ରାଜୌରୀ ରେଳ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଉରି-ବାରାମୁଲା ଲାଇନ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଯୋଜନା ଏବଂ ଡିପିଆର ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ରହିଥିବା ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି
• ମନ୍ତ୍ରୀ 'ବନ୍ଦେ ଭାରତ ’ ରେ ଶ୍ରୀ ମାତା ବୈଷ୍ଣୋଦେବୀ କଟରା ଷ୍ଟେସନକୁ ଯାତ୍ରା କରିବା ସହିତ ୟୁ. ଏସ୍. ବି. ଆର୍. ଏଲ୍. ରେ ଅଞ୍ଜି ସେତୁ ଏବଂ ଚେନାବ ସେତୁ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି
କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ, ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ଆଇଟି ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଆଜି ଜାମ୍ମୁ-ଶ୍ରୀନଗର ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ୮ ରୁ ୨୦ ଟି କୋଚକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଜାମ୍ମୁ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ କେନ୍ଦ୍ର ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂ, ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଓମାର ଅବଦୁଲ୍ଲା, ସାଂସଦ ଶ୍ରୀ ଗୁଲାମ ଅଲ୍ଲୀ ଖଟାନା ଏବଂ ଶ୍ରୀ ସତ ପଲ ଶର୍ମାଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଏହି ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ଏହାକୁ ଭାରତୀୟ ରେଳ ଇତିହାସରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ସେ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀର ପାଇଁ ସେବାର ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଏହାକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନରେଖା ବୋଲି କହିଛନ୍ତି ଯାହା ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ, ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ମଜବୁତ କରେ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରରେ 'ବନ୍ଦେ ଭାରତ ’ ସେବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବାର ପ୍ରଥମ ଦିନରୁ ୧୦୦% ପରିବହନ କ୍ଷମତା ହାସଲ କରିଛି, ଯାହା ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଦୃଢ଼ ସ୍ୱୀକୃତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକରେ ୫.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀ ଯାତ୍ରା କରିସାରିଛନ୍ତି। ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଡୋଗ୍ରି ଏବଂ କାଶ୍ମୀରୀ ବ୍ୟଞ୍ଜନ ସମେତ ଆଞ୍ଚଳିକ ବ୍ୟଞ୍ଜନ, ବିଶେଷ କରି ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ ଭାବନାରେ ସମୃଦ୍ଧ ଯାତ୍ରା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
ବୈଷୟିକ ପ୍ରଗତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀର ପାଇଁ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଭିନ୍ନ ପାଣିପାଗ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଚଳାଚଳ ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ମାଇନସ୍ ୧୦ ଡିଗ୍ରୀ ସେଲସିୟସ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାପମାତ୍ରା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ସୁଉଚ୍ଚ ସ୍ଥାନ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ଉନ୍ନତ ଅପରେଟିଂ ସିଷ୍ଟମ୍ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ସହିତ ସଜ୍ଜିତ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରରେ ଉନ୍ନତ ରେଳ ସଂଯୋଗ ମାଲ ପରିବହନ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ଏବଂ ବସ୍ତା ପିଛା ୫୦ ଟଙ୍କାରୁ କମ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ସିମେଣ୍ଟ ସମେତ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀର ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଦକ୍ଷ ମାଲ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅମୁଲରୁ ଉତ୍ପାଦ ସାମଗ୍ରୀ ସମେତ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗାଣକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି ଏବଂ କାଶ୍ମୀରରୁ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ୨ କୋଟି କିଲୋଗ୍ରାମରୁ ଅଧିକ ସେଓ ପରିବହନକୁ ସହଜ କରିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚେରି ପରି ଶୀଘ୍ର ନଷ୍ଟ ହେଉଥିବା ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ପରିବହନ ମଧ୍ୟ ସହଜ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର କୃଷକ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ୨୦ଟି କୋଚ ବିଶିଷ୍ଟ ଦୁଇଟି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ସେବା ଏବେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ହିମାଳୟ ଭୂଖଣ୍ଡ ଏବଂ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ କାଜିଗୁଣ୍ଡ ଏବଂ ବାରାମୁଲା ମଧ୍ୟରେ ରେଳ ଲାଇନର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପୁଞ୍ଚ-ରାଜୌରୀ ରେଳ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଉରି-ବାରାମୁଲା ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଯୋଜନା ଏବଂ ଡିପିଆର ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ରହିଛି।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଜଳନ୍ଧର-ଜମ୍ମୁ ରେଳ ସଂଯୋଗରେ ଅତିରିକ୍ତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ ଉନ୍ନତି ସହିତ ଜାମ୍ମୁ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃବିକାଶ ସମେତ ପ୍ରମୁଖ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଦିଲ୍ଲୀ-ଅମ୍ବାଲା ଚାରି ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରି ସଂଯୋଗକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ବାସିନ୍ଦାଙ୍କୁ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ପରେ, ଜାମ୍ମୁ-ଶ୍ରୀନଗର ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସରେ ସାମ୍ବାଦିକମାନଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରି ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଥିଲେ ଯେ ଜାମ୍ମୁ ଏବଂ ଶ୍ରୀନଗର ମଧ୍ୟରେ ରେଳ ସଂଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ସହିତ ରେଳ ସଂଯୋଗରେ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟିଛି। ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଉଭୟ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପରିବହନର ସହଜତାକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳକୁ ବର୍ଷସାରା ଗୋଟିଏ ବଦଳ ଜରିଆରେ ରେଳ ସେବା ଯୋଗାଇଦେବା ଦ୍ୱାରା ଏହା ସାରା ଦେଶର ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ ଏବଂ ଦିନକୁ ଦୁଇଥର ସେବା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ।
ମାଲ ପରିବହନ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଆଲୋକପାତ କରି ମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କାଶ୍ମୀର ଉପତ୍ୟକାକୁ ଅଟୋମୋବାଇଲ, ଦୁଇ ଚକିଆ, ସିମେଣ୍ଟ, ଇସ୍ପାତ ଏବଂ ଲୁଣ ପରିବହନ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ ହୋଇପାରିଛି। ଏଥି ସହିତ, ଉନ୍ନତ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ଉପତ୍ୟକାରୁ ସାରା ଦେଶର ବଜାରକୁ ସେଓ, ଚେରି, କ୍ଷୀର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଫଳ ପରି ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ଏବଂ ଶୀଘ୍ର ନଷ୍ଟ ହେଉଥିବା ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ଅଧିକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ପରିବହନକୁ ସହଜ କରିଛି।
ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜାମ୍ମୁ ଏବଂ ଶ୍ରୀନଗର ମଧ୍ୟରେ ଚାଲୁଥିବା ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକର ପରିବହନ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ରେଳବାଇ ବର୍ତ୍ତମାନ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପରିଚାଳନା ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ସିଗନାଲିଂ ସିଷ୍ଟମ୍ ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ କ୍ରସିଂ ଷ୍ଟେସନ ନିର୍ମାଣ ସମେତ ପ୍ରମୁଖ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି। ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବୈଷୟିକ ଏବଂ ପରିଚାଳନାଗତ ନବସୃଜନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଉଛି।
ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜାମ୍ମୁ ତାୱି ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ଆଧୁନିକ ଡିଜାଇନ୍ ସହିତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପୁନଃ ବିକାଶ କରାଯାଉଛି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୋଟ ଚାରୋଟି ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ନିର୍ମାଣ କିମ୍ବା ଉନ୍ନତିକରଣ କରାଯାଉଛି।
ଆଗାମୀ ଅମରନାଥ ଯାତ୍ରା ଅବସରରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁବିଧା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବ।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଭୂବିଜ୍ଞାନ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ) ତଥା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ, କାର୍ମିକ, ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ଏବଂ ପେନସନ, ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ମହାକାଶ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରକୁ ଏହି ସିଧାସଳଖ ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ଆରମ୍ଭ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଯାତ୍ରାର ସହଜତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ଦକ୍ଷତାରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ। ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଉନ୍ନତ ରେଳ ସଂଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳକୁ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଏବଂ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଆଗମନ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଏବଂ ସୁରକ୍ଷାକର୍ମୀଙ୍କ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଗତିବିଧିକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଗମ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ମାତା ବୈଷ୍ଣୋଦେବୀ କଟରା ଷ୍ଟେସନରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ରେଳମନ୍ତ୍ରୀ ଉଧମପୁର-ଶ୍ରୀନଗର-ବାରାମୁଲା ରେଳ ଲିଙ୍କ (ୟୁ. ଏସ୍. ବି. ଆର୍. ଏଲ୍.) ରେ ଥିବା ଅଞ୍ଜି ସେତୁ ଏବଂ ଚେନାବ ସେତୁ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ। ତାଙ୍କ ସହିତ କେନ୍ଦ୍ର ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଏବଂ ରେଳବାଇର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଥିଲେ।

Ministry of Railways
Union Minister for Railways Ashwini Vaishnaw Flags Off Extended 20 coach Jammu–Srinagar Vande Bharat Express
Seamless connectivity strengthening Jammu & Kashmir’s growth journey; Ashwini Vaishnaw
The Minister Says Rail Connectivity Promotes Tourism, Enhances Freight Operations and Reduces Cost of Essential Commodities
“Railway Line Doubling Between Qazigund and Baramulla in Kashmir Valley Underway to Augment Capacity”: Shri Vaishnaw
Poonch–Rajouri Rail Link and Uri–Baramulla Line Extension Under Planning and DPR Stage, informs Shri Vaishnaw
The Minister Travels Onboard Vande Bharat to Shri Mata Vaishno Devi Katra Station; Inspects Anji Bridge and Chenab Bridge on USBRL
30 APR 2026 3:59PM by PIB Jammu and Kashmir
The Union Minister for Railways, Information & Broadcasting and Electronics & IT, Ashwini Vaishnaw, today flagged off the Jammu–Srinagar Vande Bharat Express augmented from 8 to 20 coaches. Speaking at the flagging of ceremony in presence of Union Science and Technology Minister, Dr Jitendra Singh, J&K Chief Minister Shri Omar Abdullah, Members of Parliament Shri Ghulam Ali Khatana and Shri Sat Paul Sharma at Jammu Railway Station, Shri Vaishnaw described it as a landmark achievement in the history of Indian Railways. He highlighted the transformative impact of the service for the Union Territory of Jammu and Kashmir, terming it an important lifeline that provides seamless connectivity, promotes tourism, and strengthens the regional economy.
The Minister noted that the Vande Bharat service in Jammu and Kashmir has witnessed 100% occupancy from the very first day of operations, reflecting strong public acceptance. He further informed that over 5.5 lakh passengers have already travelled on these trains. The Minister said that regional cuisines, including Dogri and Kashmiri dishes, have been introduced onboard, offering a culturally enriching journey, particularly for pilgrims and tourists.
ZSSD.jpeg)
Highlighting the technological advancements, Shri Vaishnaw stated that Vande Bhaart trains for Jammu and Kashmir are specially designed to operate in extreme weather conditions, including temperatures as low as minus 10 degree Celsius. He said the trains are equipped with advanced operating systems and electronics suited for high-altitude conditions.
The Minister emphasized that improved rail connectivity in J&K has significantly boosted freight operations and contributed to reducing the cost of essential commodities, including cement priced below 50 rupees per bag. He informed that efficient logistics have enabled the supply of essential goods, including products from Amul, and facilitated the transportation of over 2 crore kilograms of apples from Kashmir to Delhi. He added that transportation of perishable produce such as cherries is also expected to become easier, benefiting farmers and traders in the region.
Shri Vaishnaw informed that two Vande Bharat services comprising 20-coach configurations, are now operational, with a focus on ensuring stability and maintenance in the challenging Himalayan terrain and tunnel systems. He further stated that work is underway for doubling of the railway line between Qazigund and Baramulla to enhance capacity. He informed that projects such as the Poonch–Rajouri rail link and the Uri–Baramulla extension are under planning and DPR stages.
A0NJ.jpeg)
The Minister further highlighted that the Government is undertaking key infrastructure initiatives, including the redevelopment of Jammu Railway Station with additional platforms and improvements in the Jalandhar–Jammu rail link. He also noted that the Union Cabinet approval for the Delhi–Ambala four-laning project will further enhance connectivity and provide benefits to the residents of Jammu & Kashmir.
Later, speaking to mediapersons onboard the Jammu-Srinagar Vande Bharat Express, Shri Vaishnaw stated that a major transformation has taken place in rail connectivity with the operationalisation of the rail link between Jammu and Srinagar. The improved connectivity has significantly enhanced the ease of transportation of both goods and passengers in the region. He said that it will benefit passengers from all over the country by providing access by railways to the hilly region of Jammu and Kashmir by a single exchange at Jammu round the year with services being provided twice a day.
Highlighting the impact on freight movement, the Minister noted that transportation of automobiles, two-wheelers, cement, steel and salt to the Kashmir Valley has become more efficient. Simultaneously, the improved rail network has facilitated faster and more reliable movement of horticultural and perishable produce such as apples, cherries, milk and other fruits from the Valley to markets across the country.
The Minister said that the Railways is now focusing on increasing the carrying capacity of trains operating between Jammu and Srinagar. He informed that key infrastructure initiatives, including installation of automatic signalling systems and construction of additional crossing stations, are being undertaken to enhance operational efficiency and ensure seamless train movement. Other technological and operational innovations are also being introduced.
II78.jpeg)
The Minister said that Jammu Tawi Railway Station is being redeveloped at a rapid pace with a modern design. He informed that a total of four railway stations are currently being constructed or upgraded across Jammu and Kashmir to provide improved passenger amenities and infrastructure.
On upcoming Amarnath Yatra, the Minister assured that special arrangements will be made by the Railways to facilitate pilgrims, with a focus on safety and convenience.
RMK1.jpeg)
Speaking on the occasion, Union Minister of State (Independent Charge) for Science & Technology and Earth Sciences, and Minister of State in the Prime Minister’s Office, Personnel, Public Grievances & Pensions, Atomic Energy and Space Dr Jitendra Singh said the introduction of this direct train service to Jammu and Kashmir is set to significantly enhance ease of travel, improve logistics efficiency, and promote ease of doing business across the region. The Minister emphasized that improved rail connectivity is expected to lead to a substantial rise in tourist and pilgrim inflow to important destinations in the region, while also facilitating seamless and efficient movement of security personnel.
After reaching Shri Mata Vaishno Devi Katra Station, the Railway Minister inspected the Anji Bridge and the Chenab Bridge on the Udhampur-Srinagar-Baramulla Rail Link (USBRL). He was accompanied by Union Minister for Science and Technology, Dr Jitendra Singh and senior railway officials.