Ministry of Petroleum & Natural Gas
Government Takes Proactive Measures in the state to Ensure Uninterrupted Supply of LPG and other products
05 APR 2026 4:32PM by PIB Gangtok
Gangtok, April 5, 2026: The Government of Sikkim, in coordination with the Centre, has taken proactive measures to ensure uninterrupted and equitable supply of LPG in the state .
To address consumer grievances and monitor LPG distribution, the state Government has established 'District Control Rooms' in all six districts. The Food & Civil Supplies Department and District Control Rooms are monitoring LPG distribution centers to prevent black marketing and hoarding.
To expand alternate cooking fuel sources, Kerosene is now made available at identified petrol pumps across the six districts for eligible migrant labourers, where each eligible migrant worker can avail a maximum of 20 liters at government notified rates.
As of April 4, the LPG stock position at the IOCL Bottling Plant at Bageykhola reporting a storage capacity of 300 MT and an opening stock of 269 MT. The state-wide LPG inventory includes 2,555 domestic LPG cylinders (14.2 KG), 380 commercial LPG cylinders (19.2 KG), 236 composite LPG cylinders (10 KG), 462 free trade LPG cylinders, and 16 domestic 5 Kg LPG cylinders.
Recently, Secretary (MoPNG) chaired a meeting with Additional Chief Secretaries and Principal Secretaries (Food & Civil Supplies) of all States and UTs to review the fuel supply situation and highlighted measures taken to ensure adequate availability. States were directed to prioritize LPG distribution, especially for domestic and essential needs, while maintaining strict vigilance against hoarding, diversion, and misinformation.
Also, the Govt. of India, vide letters dated 27.03.2026 and 02.04.2026, has requested Chief Secretaries of all States/UTs to intensify proactive and regular public communication, conduct daily press briefs at an appropriate senior level, along with timely dissemination of accurate information through social and electronic media to effectively counter misinformation and reassure citizens regarding adequate availability and smooth distribution of LPG.
Customers are encouraged to continue using digital booking modes, avoid panic booking or stocking, and rely only on official sources of information.
The public is urged to report any malpractices, including black marketing, hoarding, or overcharging, to the District Control Rooms. They are also encouraged to use alternate fuels such as electric induction, electric cooktops, and other means wherever feasible.
For complaints/suggestions, contact:
• Gangtok: 03592-204995, 8768884346, 8001224235, 8145315154, 8327843100, 8145894185
• Pakyong: 9800789595, 8509114754
• Mangan: 8145896216
• Namchi: 9775945994
• Gyalshing: 9832571291, 9733906445
• Soreng: 7365969373, 7363968503, 03592-291660.

पेट्रोलियम तथा प्राकृतिक ग्यास मन्त्रालय
राज्यमा एलपीजी र अन्य उत्पादहरूको निर्बाध आपूर्ति सुनिश्चित गर्नका लागि सरकारले सक्रिय कदम चालेको छ
05 APR 2026 4:32PM by PIB Gangtok
गान्तोक, 5 अप्रेल, 2026: सिक्किम सरकारले केन्द्र सरकारको समन्वयमा राज्यमा एलपीजीको निर्बाध तथा समान आपूर्ति सुनिश्चित गर्नका लागि सक्रिय कदम चालेको छ।
उपभोक्ताहरूको शिकायतलाई सम्बोधन गर्न र एलपीजी वितरणको अनुगमनका लागि राज्य सरकारले सबै 6 जिल्लाहरूमा ‘जिल्ला नियन्त्रण कक्ष’ स्थापना गरेको छ। खाद्य तथा नागरिक आपूर्ति विभाग र जिल्ला नियन्त्रण कक्षहरूले कालोबजारी र जमाखोरीलाई रोक्नका लागि एलपीजी वितरण केन्द्रहरूको निगरानी गरिरहेका छन्।
खाना पकाउने वैकल्पिक इन्धन स्रोतहरूको विस्तार गर्नका लागि अब 6 जिल्लाहरूमा चिह्नित पेट्रोल पम्पहरूमा पात्र प्रवासी मजदुरहरूका लागि मट्टितेल उपलब्ध गराइएको छ, जहाँ प्रत्येक पात्र प्रवासी मजदुरले सरकारद्वारा निर्धारित दरमा अधिकतम 20 लिटर मट्टितेल प्राप्त गर्न सक्नेछन्।
4 अप्रेलसम्मको स्थिति अनुसार, बाघेखोलामा रहेको आईओसीएल बोटलिङ प्लान्टमा एलपीजी स्टक स्थिति 300 मेट्रिक टन भण्डारण क्षमता रहेको छ तथा 269 मेट्रिक टन शुरुआती स्टक उपलब्ध रहेको छ। राज्यव्यापी एलपीजी सूचीमा 2,555 घरेलु एलपीजी सिलिण्डर (14.2 केजी), 380 वाणिज्यिक एलपीजी सिलिण्डर (19.2 केजी), 236 कम्पोजिट एलपीजी सिलिण्डर (10 केजी), 462 मुक्त व्यापार एलपीजी सिलिण्डर र 16 घरेलु 5 केजी एलपीजी सिलिण्डर सामेल छन्।
हालैमा, सचिव (एमओपीएनजी) ले सबै राज्य र केन्द्र शासित प्रदेशका अतिरिक्त मुख्य सचिव र प्रधान सचिवहरू (खाद्य तथा नागरिक आपूर्ति) सँग एक बैठकको अध्यक्षता गरे। यस बैठकको उद्देश्य इन्धन आपूर्ति स्थितिको समीक्षा गर्न र पर्याप्त उपलब्धता सुनिश्चित गर्नका लागि उठाइएका कदमहरूमाथि प्रकाश पार्नु थियो। राज्यहरूलाई के निर्देश दिइएको छ भने उनीहरूले एलपीजी वितरणलाई प्राथमिकता दिनुपर्छ, विशेष रूपमा घरेलु र आवश्यक जरुरतहरूको लागि तथा साथै जमाखोरी, गलत दिशामा आपूर्ति (डाइभर्जन) र गलत सूचनाहरूको प्रसार विरुद्ध कड़ा निगरानी राख्नुपर्नेछ।
यसका अतिरिक्त, भारत सरकारले 27.03.2026 र 02.04.2026 तारिकका पत्रहरूको माध्यमद्वारा सबै राज्य/केन्द्र शासित प्रदेशका मुख्य सचिवहरूलाई सक्रिय र नियमित रूपमा जनतासित संवाद बढ़ाउने अनुरोध गरिएको छ। यसका साथै उनीहरूका उचित वरिष्ठ स्तरमा दैनिक प्रेस ब्रिफिङ आयोजन गर्न र सामाजिक र इलेक्ट्रोनिक मिडियाको माध्यमद्वारा समयमा सटीक जानकारीको प्रसारण गर्नुपर्छ, ताकि गलत सूचनाहरूको प्रभावकारी रूपमा प्रतिरोध गर्न सकियोस् र नागरिकहरूलाई एलपीजीको पर्याप्त उपलब्धता र सुचारू वितरणको बारेमा आश्वस्त पार्न सकियोस्।
ग्राहकहरूलाई डिजिटल बुकिङको तरिकाका प्रयोग गर्न जारी राख्न, आतङ्कित बनेर बुकिङ वा सामान जमा गर्नबाट बच्न र जानकारीको लागि केवल आधिकारिक स्रोतहरूमा भरोसा गर्नका लागि प्रोत्साहित गरिएको छ।
जनतालाई कालोबजारी, जमाखोरी वा अधिक मूल्य लिने जस्ता कुनै पनि गलत कार्यहरू जिल्ला नियन्त्रण कक्षहरूमा रिपोर्ट गर्न आग्रह गरिएको छ। उनीहरूलाई विद्युतीय इण्डक्सन, विद्युतीय कुकटप जस्ता वैकल्पिक इन्धन र सम्भव भएसम्म अन्य माध्यमहरूको प्रयोग गर्न पनि प्रोत्साहित गरिएको छ।
शिकायत/सुझाउका लागि सम्पर्क गर्नुहोस्:
• गान्तोक: 03592-204995, 8768884346, 8001224235, 8145315154, 8327843100, 8145894185
• पाकिम: 9800789595, 8509114754
• मङ्गन: 8145896216
• नाम्ची: 9775945994
• गेजिङ: 9832571291, 9733906445
• सोरेङ: 7365969373, 7363968503, 03592-291660