Ministry of Science & Technology
CSIR ‘Smart Village’ Initiative Inaugurated in Kusunpur, Hosted by CSIR-CBRI Roorkee
- The CSIR Smart Village project has been launched in Kusunpur village, Odisha
- This initiative marks a significant step towards fostering technology-driven and sustainable rural development
- The program was hosted by the CSIR–Central Building Research Institute (CSIR-CBRI), Roorkee, under the leadership of Prof. Pradeep Kumar Ramancharla
17 MAR 2026 11:28AM by PIB Dehradun
The CSIR SMART VILLAGE: An Initiative was inaugurated today at Kusunpur Village, Rajnagar Block, Kendrapara District, Odisha, marking a significant step toward promoting technology-driven and sustainable rural development. The initiative aims to bring scientific innovations and practical solutions to rural communities through collaboration between research institutions, local administration, and implementation partners.
6NL5.jpeg)
The event was graced remotely by Dr. (Mrs.) N. Kalaiselvi, Secretary, Department of Scientific and Industrial Research (DSIR) and Director General, CSIR, as the chief guest. Shri Raghuram R. Iyer, IAS, Collector and District Magistrate of Kendrapara, was also present, along with senior scientists and institutional representatives from participating CSIR laboratories.
The programme was hosted by CSIR–Central Building Research Institute (CSIR-CBRI), Roorkee, under the leadership of Prof. Pradeep Kumar Ramancharla, along with the Directors of the participating CSIR laboratories, including CSIR-CIMAP, CSIR-IHBT, CSIR-CEERI, CSIR-IICT, CSIR-CMERI, CSIR-SERC, CSIR-NEERI, CSIR-AMPRI, CSIR-CLRI, CSIR-NGRI, CSIR-CSIO, CSIR-CRRI, CSIR-CFTRI, and CSIR-IMMT. The programme was organized with the support of administrative officials of the Government of Odisha and the project implementation partner, Shri Santanu Chakraborty, CEO of Bal Raksha Bharat (Save the Children India), along with Mr. Madhusmit Pati, Secretary of Nature’s Club.
Distinguished dignitaries present at the event included Dr. Ramanuj Narayan, Director, CSIR-IMMT, Bhubaneswar. The programme was also attended by scientists and technical staff from several CSIR laboratories, officials from the Government of Odisha, representatives from the project implementation partner organization, and members from corporate and industry sectors, and Kusunpur villagers.
During the inaugural event, an exhibition was organized to showcase the proposed technologies from various CSIR laboratories that are planned to be deployed in the village, along with the unveiling of the Detailed Project Report (DPR) for Kusunpur Smart Village.
The initiative showcases innovative technologies designed to strengthen rural infrastructure, livelihoods, environmental sustainability, and access to essential services. By integrating science, innovation, and community participation, the CSIR Smart Village initiative aims to create a replicable model for resilient and inclusive rural development.

ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ରାପଡ଼ାର କୁସୁନପୁରରେ ଉଦ୍ଘାଟିତ ହେଲା ସିଏସଆଇଆର ‘ସ୍ମାର୍ଟ ଭିଲେଜ’
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ-ଚାଳିତ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ
ପ୍ରଫେସର ପ୍ରଦୀପ କୁମାର ରାମନଚାର୍ଲାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସିଏସଆଇଆର–କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭବନ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ରୁର୍କୀ ଦ୍ୱାରା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା
17 MAR 2026 11:28AM by PIB Bhubaneshwar
ଭୁବନେଶ୍ୱର: କେନ୍ଦ୍ରାପଡ଼ା ଜିଲ୍ଲା ଅନ୍ତର୍ଗତ ରାଜନଗର ବ୍ଲକର କୁସୁନପୁର ଗ୍ରାମରେ ଆଜି 'ସିଏସଆଇଆର ସ୍ମାର୍ଟ ଭିଲେଜ' ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି । ଏହା ଗ୍ରାମୀଣ ସମୁଦାୟ ନକଟରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ବ୍ୟବହାରିକ ସମାଧାନ ପହଂଚାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ .
ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ-ଚାଳିତ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଦିଗରେ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିବ ବୋଲି ଦୃଢ ମତ ପୋଷଣ କଟାଯାଇଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଅନୁସନ୍ଧାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ କରୁଥିବା ସହଯୋଗୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ଗ୍ରାମୀଣ ସମୁଦାୟ ନିକଟକୁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ବ୍ୟାବହାରିକ ସମାଧାନ ପହଞ୍ଚାଇବା।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଅନୁସନ୍ଧାନ ବିଭାଗର ସଚିବ ତଥା ସିଏସଆଇଆରର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ଏନ୍. କଲାଇସେଲଭି ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। କେନ୍ଦ୍ରାପଡ଼ା ଜିଲ୍ଲାପାଳ ତଥା ଜିଲ୍ଲା ମାଜିଷ୍ଟ୍ରେଟ ଶ୍ରଘୁରାମ ଆର. ଆୟର, ସହଭାଗୀ ସିଏସଆଇଆର ପ୍ରୟୋଗଶାଳାର ବରିଷ୍ଠ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ପ୍ରାତିଷ୍ଠାନିକ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ସହ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପ୍ରଫେସର ପ୍ରଦୀପ କୁମାର ରାମନଚାର୍ଲାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ରୁର୍କି ସ୍ଥିତ ସିଏସଆଇଆର–କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭବନ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଦ୍ୱାରା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା. ଏଥିରେ ସିଏସଆଇଆର- ସିଆଇଏମଏପି, ସିଏସଆଇଆର -ଆଇଏଚବିଟି, ସିଏସଆଇଆର- ସିଇଇଆରଆଇ, ସିଏସଆଇଆର -ଆଇଆଇସିଟି, ସିଏସଆଇଆର-ସିଏମଇଆରଆଇ , ସିଏସଆଇଆର-ଏସଇଆରସି, ସିଏସଆଇଆର-ନିରି , ସିଏସଆଇଆର-ଏଏମପିଆରଆଇ, ସିଏସଆଇଆର-ସିଏଲଆରଆଇ, ସିଏସଆଇଆର-ଏନଜିଆରଆଇ, ସିଏସଆଇଆର-ସିଏସଆଇଓ, ସିଏସଆଇଆର-ସିଆରଆରଆଇ, ସିଏସଆଇଆର-ସିଏଫଟିଆରଆଇ, ଏବଂ ସିଏସଆଇଆର-ଆଇଏମଏମଟି ଭଳି ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ପ୍ରୟୋଗଶାଳାର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକମାନେ ସାମିଲ ଥିଲେ।
ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରଶାସନିକ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସହଯୋଗୀ 'ବାଲ ରକ୍ଷା ଭାରତ' (ସେଭ୍ ଦ ଚିଲ୍‌ଡ୍ରେନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ) ର ସିଇଓ ଶ୍ରୀ ଶାନ୍ତନୁ ଚକ୍ରବର୍ତ୍ତୀ ଏବଂ 'ନେଚର୍ସ କ୍ଲବ'ର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ମଧୁସ୍ମିତ ପତିଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥି ଭାବରେ ସିଏସଆଇଆର-ଆଇଏମଏମଟି, ଭୁବନେଶ୍ୱରର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ରାମାନୁଜ ନାରାୟଣ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ଏଥିସହ ଅନେକ ସିଏସଆଇଆର ପ୍ରୟୋଗଶାଳାର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ବୈଷୟିକ କର୍ମଚାରୀ, ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ଅଧିକାରୀ, ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସହଯୋଗୀ ସଂସ୍ଥାର ପ୍ରତିନିଧି, କର୍ପୋରେଟ୍ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରର ସଦସ୍ୟ ଏବଂ କୁସୁନପୁର ଗ୍ରାମବାସୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
6NL5.jpeg)
ଏହି ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହ ଅବସରରେ, ବିଭିନ୍ନ ସିଏସଆଇଆର ପ୍ରୟୋଗଶାଳାରୁ ଗ୍ରାମରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାକୁ ଥିବା ପ୍ରସ୍ତାବିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ସହିତ କୁସୁନପୁର ସ୍ମାର୍ଟ ଭିଲେଜ ପାଇଁ ବିସ୍ତୃତ ପ୍ରକଳ୍ପ ରିପୋର୍ଟ ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଥିଲା।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରାମୀଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଜୀବିକା, ପରିବେଶ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସେବାର ସୁବିଧାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିବା ଅଭିନବ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରେ। ବିଜ୍ଞାନ, ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀଗତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଏକତ୍ରିତ କରି ସିଏସଆଇଆର ସ୍ମାର୍ଟ ଭିଲେଜ ପଦକ୍ଷେପ ଏକ ସ୍ଥିତିସ୍ଥାପକ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଅନୁକରଣୀୟ ମଡେଲ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।