Ministry of Information & Broadcasting
Odisha Media Delegation Explores Wildlife-Friendly Features of Delhi–Saharanpur–Dehradun Expressway
14 MAR 2026 5:48PM by PIB Bhubaneswar
Members of an Odisha media delegation on the final leg of the Press tour visited the Delhi–Saharanpur–Dehradun Expressway project to observe how modern highway infrastructure is being developed with a strong emphasis on sustainability and wildlife protection. The visit offered the delegation a closer understanding of how large-scale connectivity projects are being designed to balance development needs with ecological conservation.
The delegation was warmly received by Saurabh Singh, Project Director, PIU Vasant Vihar, who briefed them on the progress of the expressway and its importance in strengthening regional connectivity. He highlighted that once completed, the expressway will substantially reduce travel time between Delhi and Dehradun while improving transport efficiency across the region.
Officials explained that special care has been taken in stretches passing through environmentally sensitive zones near Rajaji National Park. Innovative engineering measures have been incorporated to ensure the safety of wildlife and to preserve the natural movement of animals in the forest landscape.
During the visit, Ajay Lingwal, SDO, Rajaji National Forest Range, along with Sumit Singh, Site Engineer, NHAI, interacted with the delegation and elaborated on the wildlife conservation measures integrated into the project. These include the construction of dedicated wildlife underpasses, eco-bridges and natural corridors, allowing animals to cross the highway safely without disturbing their habitat.
The delegation was informed that such features are designed after detailed ecological studies and are increasingly becoming a key component of infrastructure development in forested regions. These interventions help prevent road accidents involving wildlife while maintaining the ecological continuity of the landscape.
Members of the delegation appreciated the thoughtful planning behind the project and noted that the expressway represents a progressive approach to sustainable connectivity, where infrastructure growth goes hand in hand with environmental stewardship.
The visit provided valuable exposure to the delegation on how infrastructure projects in India are adopting innovative and responsible practices to protect biodiversity while enhancing connectivity.
The media delegation comprises nine senior journalists and editor of different media houses from Odisha.

ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦିଲ୍ଲୀ-ସାହରନପୁର-ଡେରାଡୁନ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେରେ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଅନୁଧ୍ୟାନ କଲେ ଓଡ଼ିଶାର ଗଣମାଧ୍ୟମ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ
14 MAR 2026 5:48PM by PIB Bhubaneswar
ପିଆଇବି, ଭୁବନେଶ୍ୱର ଆନୁକୂଲ୍ୟରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଯାଇଥିବା ଓଡ଼ିଶା ଗଣମାଧ୍ୟମ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ଆଜି ଗସ୍ତର ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଦିଲ୍ଲୀ-ସାହରନପୁର-ଡେରାଡୁନ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ପ୍ରକଳ୍ପ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି। ଆଧୁନିକ ରାଜପଥ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ସମୟରେ କିଭଳି ପରିବେଶଗତ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ବନ୍ୟାପ୍ରାଣୀ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରତି ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଛି ତାହା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି। ଏହି ପରିଦର୍ଶନ ପରେ ବିକାଶ ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ପରିବେଶ ସଂରକ୍ଷଣ ମଧ୍ୟରେ ସନ୍ତୁଳନ ବଜାୟ ରଖାଯାଇ ବୃହତ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପ କିଭଳି ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ତାହା ବୁଝିବାରେ ଏହି ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ସଫଳ ହୋଇଛି।
ପିଆଇୟୁ ବସନ୍ତ ବିହାରର ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ସୌରଭ ସିଂହ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳୀକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ସେ ଏହି ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ଅଗ୍ରଗତି ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ ଦିଲ୍ଲୀ ଓ ଡେରାଡୁନ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ସମୟ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇବ। ଏହା ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ।
ରାଜାଜୀ ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ପରିବେଶଗତ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଅଞ୍ଚଳ ଦେଇ ଯାଇଥିବା ରାଜପଥର ଅଂଶ ନିର୍ମାଣ ସମୟରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି ବୋଲି ଅଧିକାରୀମାନେ କହିଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଜଙ୍ଗଲ ପରିଦୃଶ୍ୟରେ ପ୍ରାଣୀଙ୍କ ପ୍ରାକୃତିକ ଗତିବିଧିକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ପାଇଁ ଅଭିନବ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ପରିଦର୍ଶନ ସମୟରେ, ରାଜାଜୀ ଜାତୀୟ ବନଖଣ୍ଡର ସହାୟକ ବନ ସଂରକ୍ଷକ ଅଜୟ ଲିଙ୍ଗୱାଲ, ଏନଏଚଏଆଇର ସାଇଟ୍ ଇଞ୍ଜିନିୟର ସୁମିତ ସିଂହଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳୀ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ସଂରକ୍ଷଣ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ଏଥିରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ଅଣ୍ଡରପାସ୍, ଇକୋ-ବ୍ରିଜ୍ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ କରିଡର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ଵାରା ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କର ବାସସ୍ଥଳୀ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହେବ ନାହିଁ ଏବଂ ସେମାନେ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ରାଜପଥ ପାର କରିପାରିବେ।
ବିସ୍ତୃତ ପରିବେଶଗତ ଅଧ୍ୟୟନ ପରେ ଏପରି ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏଗୁଡ଼ିକ ବନାଞ୍ଚଳରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉପାଦାନ ହୋଇପାରିଛି ବୋଲି ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳୀକୁ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ପରିବେଶର ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟିତ୍ୱ ବଜାୟ ରଖିବା ସହିତ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ସଡ଼କ ଦୁର୍ଘଟଣାକୁ ରୋକିବାରେ ସହାୟକ ହେବ।
ପ୍ରକଳ୍ପର ଏଭଳି ସୁଚିନ୍ତିତ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ଓଡ଼ିଶାର ଗଣମାଧ୍ୟମ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଥିଲେ, ଏହି ଏକ୍ସପ୍ରେସସ୍‌ ୱେ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଯୋଗାଯୋଗ ଲାଗି ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛି। ଏହା ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ମଧ୍ୟରେ ସନ୍ତୁଳନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଛି।
ଭାରତରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ ସମୟରେ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ସହିତ ଜୈବ ବିବିଧତାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ କିପରି ଅଭିନବ ଓ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦ୍ଧତି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଜ୍ଞାନ ଆହରଣ କରିପାରିଛନ୍ତି।
ଓଡ଼ିଶାର ଏହି ପ୍ରତିନିଧି ଦଳରେ ବିଭିନ୍ନ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସଂସ୍ଥାର ନଅ ଜଣ ବରିଷ୍ଠ ସାମ୍ବାଦିକ ଏବଂ ସମ୍ପାଦକ ସାମିଲ ରହିଛନ୍ତି ।