AYUSH
RAV Conducts National-Level Hands-on Training on Agnikarma & Rakta-Mokshana in New Delhi
Eminent Experts from NCISM, AIIA, CARI and Leading Ayurvedic Institutions Grace the Two-Day Programme
Intensive Practical Sessions and Live Demonstrations Strengthen Clinical Competence in Para-Surgical Ayurvedic Therapies
03 MAR 2026 3:47PM by PIB Delhi
Rashtriya Ayurveda Vidyapeeth (RAV) successfully organized a two-day intensive hands-on training programme on Agnikarma and Rakta-Mokshana on 26th–27th February 2026 at the AIAC Seminar Hall, Dhanwantari Bhawan, West Punjabi Bagh, New Delhi.
The programme was graced by several eminent dignitaries from the field of Ayurveda and Indian Systems of Medicine. Distinguished guests included Dr. Mukul Patel, President, Medical Assessment and Rating Board for Indian System of Medicine (MARBISM), National Commission for Indian System of Medicine (NCISM), New Delhi; Dr. Hemant Panigrahi, Incharge Director, Central Ayurveda Research Institute (CARI), New Delhi; Dr. Ravi Gogia, Medical Officer, MCD Gianchand Joshi Ayurvedic Panchkarma Hospital, New Delhi; Dr. Chandramouleeswaran P., Principal, Government Ayurveda College and Hospital, Coimbatore; and Dr. Santosh Bhatted, Head of the Department of Panchkarma, All India Institute of Ayurveda (AIIA), New Delhi.
The training programme focused on providing participants with intensive practical exposure, live clinical demonstrations, and in-depth insights into the specialized para-surgical Ayurvedic therapies of Agnikarma and Rakta-Mokshana. The sessions were designed to enhance hands-on skills and clinical competence among practitioners and scholars.
The initiative significantly strengthened the clinical capabilities of participating professionals and reaffirmed RAV’s continued commitment to excellence in Ayurvedic education, skill development, and the promotion of classical therapeutic practices.

ଆୟୁଷ
'ଅଗ୍ନିକର୍ମ' ଏବଂ 'ରକ୍ତମୋକ୍ଷଣ' ଉପରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଜାତୀୟ ସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟବହାରିକ ତାଲିମର ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା ଆରଏଭି
ଏନ୍ସିଆଇଏସଏମ୍, ଏଆଇଆଇଏ, ସିଏଆରଆଇ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଖ୍ୟାତ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଏହି ଦୁଇ-ଦିନିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ
ପାରା-ସର୍ଜିକାଲ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଚିକିତ୍ସାରେ କ୍ଲିନିକାଲ ଦକ୍ଷତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ବ୍ୟବହାରିକ ଅଧିବେଶନ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଉପସ୍ଥାପନା କରାଯାଇଥିଲା
03 MAR 2026 3:47PM by PIB Bhubaneswar
୨୬-୨୭ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ପଶ୍ଚିମ ପଞ୍ଜାବୀ ବାଗରେ ଥିବା ଧନ୍ୱନ୍ତରୀ ଭବନର ଏଆଇଏସି ସେମିନାର ହଲରେ ଅଗ୍ନିକର୍ମ ଏବଂ ରକ୍ତମୋକ୍ଷଣ ଉପରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଆୟୁର୍ବେଦ ବିଦ୍ୟାପୀଠ (ଆରଏଭି) ପକ୍ଷରୁ ଏକ ଦୁଇ ଦିନିଆ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଫଳତାର ସହିତ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଟିକୁ ଆୟୁର୍ବେଦ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଣାଳୀର କ୍ଷେତ୍ରରୁ ଆସିଥିବା କିଛି ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଓ ଗରିମାମୟ ଅତିଥିମାନେ ଗୌରବାନ୍ୱିତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରମୁଖ ଅତିଥିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିଲେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଜାତୀୟ ଆୟୋଗ (ଏନ୍ସିଆଇଏସଏମ୍), ଭାରତୀୟ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଣାଳୀ (ଏମଏଆରବିଆଇଏସଏମ୍) ପାଇଁ ଚିକିତ୍ସା ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ବୋର୍ଡର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡକ୍ଟର ମୁକୁଲ ପଟେଲ; ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଆୟୁର୍ବେଦ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ସିଏଆର୍ଆଇ) ର ପ୍ରଭାରୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ହେମନ୍ତ ପାଣିଗ୍ରାହୀ, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଏମସିଡି ଜ୍ଞାନଚାନ୍ଦ ଜୋଶୀ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ପଞ୍ଚକର୍ମ ହସ୍ପିଟାଲର ଚିକିତ୍ସା ଅଧିକାରୀ ଡକ୍ଟର ରବି ଗୋଗିଆ, କୋଏମ୍ବାଟୁରର ସରକାରୀ ଆୟୁର୍ବେଦ କଲେଜ ଏବଂ ହସ୍ପିଟାଲର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡକ୍ଟର ଚନ୍ଦ୍ରମୌଲିଶ୍ୱରନ ପି. ଏବଂ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ଆୟୁର୍ବେଦ ସଂସ୍ଥାନ (ଏଆଇଆଇଏ)ର ପଞ୍ଚକର୍ମ ବିଭାଗର ମୁଖ୍ୟ ଡକ୍ଟର ସନ୍ତୋଷ ଭଟ୍ଟ୍ଟେଡ୍ ପ୍ରମୁଖ ଥିଲେ।
ଏହି ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ଘନିଷ୍ଠ ବ୍ୟବହାରିକ ଅଭିଜ୍ଞତା, ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ କ୍ଲିନିକାଲ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ଅଗ୍ନିକର୍ମା ଓ ରକ୍ତମୋକ୍ଷଣାର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପାରା-ସର୍ଜିକାଲ୍ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଚିକିତ୍ସା ବିଷୟରେ ଗଭୀର ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ପ୍ରଦାନ କରିବା । ଏହି ଅଧିବେଶନଗୁଡ଼ିକ ଅଭ୍ୟାସକାରୀ ଏବଂ ଗବେଷକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟବହାରିକ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ କ୍ଲିନିକାଲ୍ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ରୂପାୟିତ କରାଯାଇଥିଲା।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ବୃତ୍ତିଗତଙ୍କ କ୍ଲିନିକାଲ୍ କ୍ଷମତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥିଲା ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତିର ପ୍ରୋତ୍ସାହନରେ ଉତ୍କର୍ଷତା ପ୍ରତି ଆରଏଭିର ନିରନ୍ତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କରିଥିଲା।
sws