PIB Backgrounder
ভাৰতত এআইক গণতান্ত্ৰিক কৰি তোলা
দেশজুৰি এআই সম্পদ, দক্ষতা, আৰু প্ৰযুক্তিৰ প্ৰৱেশ সম্প্ৰসাৰণ কৰা
10 FEB 2026 2:25PM by PIB Guwahati
মুখ্য বিন্দু
- ৩৮,০০০+ জিপিইউ ৬৫ টকা/ঘণ্টাত উপলব্ধ, সুলভ মূল্যৰ এআই অভিগম বৃদ্ধি কৰে।
- ৫জিয়ে ৯৯.৯% জিলা সামৰি লৈছে, যিয়ে সমগ্ৰ ভাৰততে স্কেলেবল এআই আন্তঃগাঁথনিৰ শক্তি প্ৰদান কৰে।
- এআইকোষে ৭,৫০০+ ডাটাছেট আৰু ২৭৩টা মডেল অংশীদাৰী ৰাষ্ট্ৰীয় সম্পদ হিচাপে প্ৰদান কৰে।
পৰিচয়
কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা (এআই) ভাৰতৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ এক কেন্দ্ৰীয় স্তম্ভত পৰিণত হৈছে। ই শাসন ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰে, জনসেৱা প্ৰদান উন্নত কৰে, আৰু নাগৰিকসকলৰ ওচৰত বৃহৎ পৰিসৰত উপনীত হৈ সমাধান সক্ষম কৰে। মানুহৰ উন্নতি সদায় প্ৰযুক্তিৰ দ্বাৰা গঢ় লৈ আহিছে। বিদ্যুতে দৈনন্দিন জীৱন আৰু কৰ্মৰ পৰিৱৰ্তন ঘটালে। কম্পিউটাৰে তথ্য কেনেকৈ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ কৰা হয় তাৰ পৰিৱৰ্তন ঘটালে। ইণ্টাৰনেটে সীমান্তৰ সিপাৰে মানুহ আৰু ব্যৱস্থাসমূহ সংযোগ কৰিছিল, আৰু মোবাইল ফোনসমূহে প্ৰযুক্তি প্ৰত্যক্ষভাৱে নাগৰিকৰ হাতত ৰাখিছিল। এই ভেটিসমূহৰ ওপৰত এআইয়ে নিৰ্মাণ কৰে আৰু এতিয়া মানুহৰ সৈতে কাম কৰি কৃষি, স্বাস্থ্যসেৱা, শিক্ষা, উৎপাদন, জলবায়ু কাৰ্য্য আৰু শাসনৰ দৰে খণ্ডসমূহক ৰূপান্তৰিত কৰে। ভাৰতৰ বাবে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এই সুবিধাসমূহ যাতে ব্যাপকভাৱে ভাগ কৰা হয় আৰু বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগত হয় তাৰ বাবে এআইৰ গণতান্ত্ৰিকীকৰণ অতি প্ৰয়োজনীয়।
এআইৰ গণতান্ত্ৰিকীকৰণ কম্পিউটিং শক্তি, তথ্য ভঁৰাল আৰু আৰ্হি পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ ন্যায্য প্ৰৱেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল, যিয়ে ক্ৰমান্বয়ে নিৰ্ধাৰণ কৰে যে ডিজিটেল অৰ্থনীতিত কোনে উদ্ভাৱন, প্ৰতিযোগিতা আৰু ফলপ্ৰসূভাৱে শাসন কৰিব পাৰে। ভাৰতৰ উন্নয়নকেন্দ্ৰিক পদ্ধতিয়ে গণতন্ত্ৰকৰণক ইয়াৰ এআই কৌশলৰ মূল স্থানত ৰাখে, যাৰ ফলত সমগ্ৰ অঞ্চলৰ ষ্টাৰ্টআপ, গৱেষক, ৰাজহুৱা প্ৰতিষ্ঠান আৰু উদ্ভাৱকসকলৰ অংশগ্ৰহণ সম্ভৱ হয়।
এই দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি ২০২৬ চনৰ ১৬ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা ২০ ফেব্ৰুৱাৰীলৈ নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত ইণ্ডিয়া–এআই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ অনুষ্ঠিত হ’ব। গ্ল’বেল ছাউথত আয়োজিত হ’বলগীয়া প্ৰথমখন গ্ল’বেল এআই শীৰ্ষ সন্মিলন হিচাপে ই বিশ্বৰ নেতা, নীতি নিৰ্ধাৰক, প্ৰযুক্তি কোম্পানী, উদ্ভাৱক আৰু বিশেষজ্ঞসকলক একত্ৰিত কৰি সমাৱেশী বৃদ্ধি, শাসন আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ বাবে এআইৰ পৰিৱৰ্তনশীল সম্ভাৱনাক প্ৰদৰ্শন আৰু আলোচনা কৰিব।
এআইৰ গণতান্ত্ৰিকীকৰণ কি?
এআইৰ গণতান্ত্ৰিকতাই কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাক বহুল আৰু বৈচিত্ৰ্যময় ব্যৱহাৰকাৰীৰ বাবে সুলভ, বহনক্ষম আৰু ব্যৱহাৰযোগ্য কৰি তোলাক বুজায়। ই সম্পূৰ্ণ এপ্লিকেচনসমূহৰ অভিগমৰ বাহিৰলৈ যায়। ইয়াত এআইৰ মূল বিল্ডিং ব্লকসমূহ যেনে কম্পিউটিং শক্তি, ডাটাছেট আৰু মডেল ইক'ছিষ্টেমৰ অভিগম অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। এই সম্পদসমূহ বৃহৎ পৰিসৰত উপলব্ধ হোৱাৰ লগে লগে ব্যক্তি আৰু প্ৰতিষ্ঠানসমূহে এআইৰ সহায়ত তেওঁলোকে যিখিনি লাভ কৰিব পাৰে তাক সম্প্ৰসাৰণ কৰি আছে।
গণতান্ত্ৰিকীকৰণৰ অৰ্থ হ’ল অৰ্থনৈতিক সুযোগ বহল কৰা। এই গতিবেগ ভাৰতৰ কৰ্মশক্তিত প্ৰতিফলিত হৈছে, সমগ্ৰ প্ৰযুক্তি আৰু এআই পৰিৱেশ তন্ত্ৰত ৬০ লাখতকৈ অধিক লোক কৰ্মৰত। ২০২৫ চনৰ অক্টোবৰ মাহত প্ৰকাশ পোৱা নিটি আয়োগৰ প্ৰতিবেদন এআই ফৰ ইনক্লুছিভ ছ’চাইটেল ডেভেলপমেণ্টে সেৱা, বজাৰ আৰু বিত্তীয় ব্যৱস্থাৰ প্ৰৱেশ বহল কৰি ভাৰতৰ ৪৯ কোটি অনানুষ্ঠানিক শ্ৰমিকক সবলীকৰণৰ এআইৰ সম্ভাৱনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰিছে। এই পদ্ধতি ভাৰতৰ প্ৰতিষ্ঠিত ডিজিটেল দৰ্শনৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ইউপিআইয়ে ডিজিটেল পেমেণ্ট মুকলি আৰু সৰ্বাংগীন কৰি তুলিছিল। আধাৰে জনসংখ্যাৰ পৰিসৰত ডিজিটেল পৰিচয় সক্ষম কৰি তুলিলে। খিলঞ্জীয়া ৪জি আৰু ৫জি ষ্টেকে প্ৰযুক্তিগত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাক শক্তিশালী কৰিলে। এআইয়ে এতিয়া একে পথেই অনুসৰণ কৰিছে, মুকলি, সুলভতা আৰু বহনক্ষমতাই উদ্ভাৱনক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিছে যাতে প্ৰগতিয়ে সামগ্ৰিকভাৱে সমাজখনক উন্নীত কৰে।
ৰাজহুৱা প্ৰভাৱৰ বাবে এআই প্ৰয়োগক গণতান্ত্ৰিক কৰা
এআইয়ে তেতিয়াহে মূল্য সৃষ্টি কৰে যেতিয়া ই মানুহৰ ওচৰলৈ পৰিসৰত উপনীত হয়। ভাৰতৰ পদ্ধতিয়ে বিভিন্ন খণ্ডত ব্যৱহাৰিক নিয়োগৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যাতে এআইয়ে দৈনন্দিন জীৱন আৰু ৰাজহুৱা সেৱাৰ উন্নতি সাধন কৰে। ইণ্টাৰনেট আৰু মোবাইল ফোনে যেনেকৈ ব্যাপক ব্যৱহাৰৰ জৰিয়তে সমাজখনক ৰূপান্তৰিত কৰিছিল, ঠিক তেনেদৰে এআইয়েও এতিয়া একে পথেৰেই আগবাঢ়িছে। ব্যৱহাৰ কৰাত সহজ আৰু ব্যাপকভাৱে সুলভ এপ্লিকেচনসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দি ভাৰতে নিশ্চিত কৰিছে যে এআইয়ে সমাৱেশী আৰু জুখিব পৰা ৰাজহুৱা প্ৰভাৱ প্ৰদান কৰে।
মূল খণ্ডসমূহৰ মাজেৰে, এআই এপ্লিকেচনসমূহে ইতিমধ্যে এক পৰিৱৰ্তন আনিছে। কৃষিক্ষেত্ৰত এআইয়ে বতৰৰ ভৱিষ্যদ্বাণী কৰি, কীট-পতংগৰ বিপদ চিনাক্ত কৰি, জলসিঞ্চন আৰু বীজ সিঁচাৰ সিদ্ধান্তক পথ প্ৰদৰ্শন কৰি কৃষকসকলক সহায় কৰে। কিষাণ ই মিত্ৰৰ দৰে প্লেটফৰ্মে চৰকাৰী আঁচনিসমূহৰ প্ৰৱেশ সৰল কৰি তোলে, আনহাতে ৰাষ্ট্ৰীয় কীট-পতংগ নিৰীক্ষণ ব্যৱস্থা আৰু শস্য স্বাস্থ্য নিৰীক্ষণে শস্য সুৰক্ষিত আৰু আয়ৰ সুৰক্ষা উন্নত কৰাৰ বাবে উপগ্ৰহ আৰু বতৰৰ তথ্য ব্যৱহাৰ কৰে। স্বাস্থ্যসেৱাত এআইয়ে ৰোগ আগতীয়াকৈ ধৰা পেলোৱাত সহায় কৰে, চিকিৎসাৰ ছবি বিশ্লেষণ কৰাত সহায় কৰে, আৰু টেলিমেডিচিন সেৱা শক্তিশালী কৰে, গ্ৰাম্য ৰোগীক বিশেষজ্ঞৰ সৈতে সংযোগ কৰে আৰু যত্নৰ মানদণ্ড আৰু প্ৰসাৰ উন্নত কৰে।
ভাষিনী: এআইবিৰ জৰিয়তে ভাষা প্ৰৱেশ সক্ষম কৰা
ভাষিনী হৈছে এআই-চালিত মঞ্চ যিয়ে একাধিক ভাৰতীয় ভাষাত অনুবাদ আৰু শ্ৰব্য সেৱা সক্ষম কৰে। ই নাগৰিকসকলক পঢ়াত বা লিখাত সুবিধাজনক নহ’লেও ডিজিটেল সেৱা লাভ কৰাত সহায় কৰে। ২০২২ চনৰ জুলাই মাহত আৰম্ভ হোৱাৰ পিছৰে পৰা ভাষিনীয়ে ১২ লাখ ডাউনলোড অতিক্ৰম কৰিছে আৰু এতিয়া ৩৬+ ভাষা সমৰ্থন কৰিছে। এই প্লেটফৰ্মে ৩৫০টাতকৈও অধিক এআই মডেল আৰু ৪৫০+ সক্ৰিয় গ্ৰাহকক একত্ৰিত কৰে।
দুৰ্যোগৰ প্ৰস্তুতিও শক্তিশালী কৰি তুলিছে এআইয়ে। ভাৰতৰ বতৰ বিজ্ঞান বিভাগে বৰষুণ, কুঁৱলী আৰু চৰম বতৰৰ পূৰ্বাভাস দিবলৈ এআই ব্যৱহাৰ কৰে, আনহাতে এডভান্সড দ্বোৰক কৌশলে ঘূৰ্ণীবতাহৰ তীব্ৰতা মূল্যায়ন আৰু মৌচমজিপিটিৰ দৰে সঁজুলিয়ে বাস্তৱ সময়ৰ পৰামৰ্শ আগবঢ়াবলৈ বিকশিত কৰা হৈছে। এই ব্যাপক প্ৰয়োগ ভাৰতৰ উদ্ভাৱনৰ পৰিৱেশত প্ৰতিফলিত হৈছে। ২০২৬ চনৰ জানুৱাৰী মাহলৈকে ভাৰত বিশ্বজুৰি শীৰ্ষ তিনিটা ষ্টাৰ্টআপ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ ভিতৰত আছে, য’ত দুই লাখতকৈ অধিক ষ্টাৰ্টআপ আছে। এই ষ্টাৰ্টআপসমূহৰ প্ৰায় ৯০ শতাংশই কোনোবা নহয় কোনোবা ৰূপত এআই-চালিত বুলি অনুমান কৰা হৈছে, যিয়ে সমগ্ৰ দেশতে উদ্ভাৱন আৰু সমস্যা সমাধানৰ ক্ষেত্ৰত এআইক কিমান গভীৰভাৱে একত্ৰিত কৰা হৈছে সেই কথা উজ্জ্বল কৰি তুলিছে।
এআই আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰৱেশৰ গণতান্ত্ৰিকীকৰণ
এআইক গণতান্ত্ৰিকীকৰণৰ বাবে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাক শক্তি প্ৰদান কৰা মৌলিক আন্তঃগাঁথনি মুকলি, সুলভ আৰু ব্যাপকভাৱে সুলভ হোৱাটো নিশ্চিত কৰাটো প্ৰয়োজন। ভাৰতৰ পদ্ধতি ইয়াৰ সম্পূৰ্ণ এআই ষ্টেকৰ দ্বাৰা পৰিচালিত, যিয়ে এপ্লিকেচন, মডেল, কম্পিউট, আন্তঃগাঁথনি আৰু শক্তিক সামৰি লয়, আৰু এই স্তৰসমূহক আন্তঃসংযোগী ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ষমতা হিচাপে গণ্য কৰে। ২০২৪ চনৰ মাৰ্চ মাহত পাঁচ বছৰৰ ভিতৰত ১০,৩৭১.৯২ কোটি টকাৰ আৰ্থিক ব্যয়ৰে অনুমোদিত ইণ্ডিয়াএআই মিছনে প্ৰৱেশ সম্প্ৰসাৰণ, তথ্যৰ উপলব্ধতা শক্তিশালী কৰি আৰু ৰাজহুৱা মংগলৰ বাবে এআইৰ দায়িত্বশীল ব্যৱহাৰ সক্ষম কৰি এই পদ্ধতিৰ ভিত্তি স্থাপন কৰিছে।
ডাটাছেট আৰু মডেলসমূহৰ অভিগম
উচ্চমানৰ ডাটাছেট আৰু পুনৰ ব্যৱহাৰযোগ্য মডেলৰ প্ৰৱেশ এআই গণতন্ত্ৰীকৰণৰ এটা মূল চালক। ৰাষ্ট্ৰীয় প্লেটফৰ্মসমূহে ডেভেলপাৰসকলক শূন্যৰ পৰা নিৰ্মাণ কৰাৰ পৰিৱৰ্তে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ সাজু তথ্য আৰু মডেল সম্পদসমূহৰ সৈতে কাম কৰিবলৈ সক্ষম কৰিছে। এই প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন কৰি এআইকোষ, এআই ডাটাছেট আৰু মডেলৰ বাবে এটা ৰাষ্ট্ৰীয় মঞ্চ। ই চৰকাৰী আৰু বেচৰকাৰী উৎসৰ পৰা ডাটাছেটসমূহ একত্ৰিত কৰে আৰু বিভিন্ন খণ্ডত উপলব্ধ কৰে। এই অংশীদাৰী অভিগমে উদ্ভাৱনক দ্ৰুতগতিত আগবঢ়াব পাৰে আৰু ব্যাপক ব্যৱহাৰকাৰী সমুদায়ত উপনীত হ'ব পাৰে।
এআইকোষ: ভাৰতৰ অংশীদাৰী এআই সম্পদ মঞ্চ
২০২৬ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহলৈকে, এআইকোষে এটা ৰাষ্ট্ৰীয় প্লেটফৰ্মত ২০টা খণ্ডক সামৰি ৭,৫৪১টা ডাটাছেট আৰু ২৭৩টা এআই মডেল একত্ৰিত কৰিছে। ২০২৫ চনৰ ডিচেম্বৰ মাহলৈকে ইয়াত ৩.৮৫ লাখতকৈ অধিক দৰ্শন, ১১,০০০ পঞ্জীয়নভুক্ত ব্যৱহাৰকাৰী আৰু ২৬,০০০ ডাউনলোড ৰেকৰ্ড কৰা হৈছিল।
তথ্যৰ প্ৰৱেশৰ সমান্তৰালভাৱে ভাৰতে ভাৰতীয় তথ্য আৰু ভাষাৰ ওপৰত প্ৰশিক্ষিত নিজাকৈ বৃহৎ মাল্টিম’ডাল এআই মডেল প্ৰস্তুত কৰি আছে। এই পদ্ধতিয়ে প্ৰযুক্তিগত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাক শক্তিশালী কৰাৰ লগতে স্থানীয় প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৈতে পৰিসৰত প্ৰাসংগিকতা নিশ্চিত কৰে। ইণ্ডিয়াএআই মিছনৰ অধীনত ৫০০ৰো অধিক প্ৰস্তাৱ লাভ কৰা হৈছিল, আৰু প্ৰথম দুটা পৰ্যায়ত ১২টা ষ্টাৰ্টআপ নিৰ্বাচিত কৰা হৈছিল। ইয়াৰ ভিতৰত আছে সৰ্বম এআই, ছকেট এআই, জ্ঞানী এআই, গণ এআই, অৱতাৰ এআই, আইআইটি বম্বেৰ নেতৃত্বত ভাৰতজেন, জেনটেক, জেন লুপ, ইণ্টেলিহেল্থ, শোধ এআই, ফ্ৰেক্টেল এনালাইটিক্স আৰু টেক মহিন্দ্ৰা মেকাৰ’ছ লেব।
গণনা কৰিবলৈ প্ৰৱেশ
কম্পিউটিং শক্তিৰ সীমিত প্ৰৱেশে ঐতিহাসিকভাৱে এআই বিকাশক কেইটামান বৃহৎ প্ৰতিষ্ঠানত সীমাবদ্ধ কৰি ৰাখিছে। এই বাধা ৰাজসাহায্যযুক্ত আৰু অংশীদাৰী গণনা সম্পদৰ জৰিয়তে সমাধান কৰা হৈছে। ইণ্ডিয়াএআই মিছনৰ অধীনত ৩৮,০০০ৰো অধিক হাই-এণ্ড জিপিইউ অনব’ৰ্ড কৰা হৈছে আৰু প্ৰতি ঘণ্টাত ৬৫ টকাত উপলব্ধ, যিটো বিশ্বৰ গড় খৰচৰ প্ৰায় এক তৃতীয়াংশ। ইয়াৰ উপৰিও, উন্নত এআই প্ৰচেছিং ক্ষমতাসমূহৰ অভিগম অধিক সম্প্ৰসাৰণ কৰিবলৈ ১,০৫০টা টিপিইউ অনবৰ্ড কৰা হৈছে।
জিপিইউ আৰু টিপিইউ কি?
এটা জিপিইউ বা গ্ৰাফিক্স প্ৰচেছিং ইউনিট হৈছে এটা শক্তিশালী কম্পিউটাৰ চিপ যিয়ে মেচিনসমূহক এটা নিয়মীয়া প্ৰচেছৰতকৈ দ্ৰুতভাৱে চিন্তা কৰিবলৈ, ছবি প্ৰক্ৰিয়াকৰণ কৰিবলৈ, এআই প্ৰগ্ৰেমসমূহ চলাবলৈ, আৰু জটিল কামসমূহ অধিক কাৰ্যক্ষমভাৱে নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে।
এটা টিপিইউ বা টেন্সৰ প্ৰচেছিং ইউনিট, এক বিশেষ কম্পিউটাৰ চিপ যাক বিশেষভাৱে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ কামৰ বাবে ডিজাইন কৰা হৈছে। টিপিইউক বৃহৎ মাত্ৰাত তথ্য দ্ৰুতভাৱে প্ৰক্ৰিয়াকৰণ কৰিবলৈ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে যাতে এআই মডেলসমূহক প্ৰশিক্ষিত কৰা আৰু সেইবোৰ চলোৱাৰ দৰে কাৰ্য দক্ষতাৰে সম্পূৰ্ণ কৰিব পৰা যায়।
ৰাষ্ট্ৰীয় ছুপাৰ কম্পিউটিং মিছনৰ জৰিয়তেও উচ্চ কাৰ্যক্ষম কম্পিউটিঙক সুলভ কৰি তোলা হৈছে। আইআইটি, আইআইএছইআৰ আৰু গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানসমূহত ৪০টাতকৈও অধিক ক্ষমতাৰ পেটাফ্লপ নিয়োগ কৰা হৈছে। পৰম সিদ্ধি-এআই আৰু ঐৰাৱতৰ দৰে ব্যৱস্থাই ভাষা প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, বতৰৰ ভৱিষ্যদ্বাণী আৰু ঔষধ আৱিষ্কাৰকে ধৰি এপ্লিকেচনসমূহৰ বাবে অংশীদাৰী ব্যৱহাৰ সমৰ্থন কৰে।
চিপ আৰু অৰ্ধপৰিবাহী ক্ষমতাৰ প্ৰৱেশ
কম্পিউটৰ দীৰ্ঘম্যাদী গণতান্ত্ৰিকীকৰণ ঘৰুৱা চিপৰ ক্ষমতাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে। ভাৰতে এআইৰ কামৰ বোজা সমৰ্থন কৰিবলৈ আৰু বাহ্যিক যোগান শৃংখলৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিবলৈ নিজৰ অৰ্ধপৰিবাহী পৰিৱেশ তন্ত্ৰ শক্তিশালী কৰিছে। ৭৬,০০০ কোটি টকা ব্যয়ৰে ইণ্ডিয়া ছেমিকণ্ডাক্টৰ মিছনে উৎপাদন, ডিজাইন আৰু প্ৰতিভা বিকাশত সহায় কৰে। ২০২৫ চনৰ ডিচেম্বৰ মাহলৈকে ৬খন ৰাজ্যত প্ৰায় ১.৬০ লাখ কোটি টকাৰ সঞ্চিত বিনিয়োগৰ সৈতে ১০টা প্ৰকল্প অনুমোদন কৰা হৈছিল। ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ভাৰতৰ চিপ বজাৰ ১০০ৰ পৰা ১১০ বিলিয়ন ডলাৰ হ’ব বুলি প্ৰকল্প কৰা হৈছে, যিয়ে এই জটিল খণ্ডৰ দ্ৰুত বৃদ্ধিৰ প্ৰতিফলন ঘটাব।
কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৬–২৭য়ে ভাৰত অৰ্ধপৰিবাহী অভিযান ২.০ ঘোষণা কৰি এই দিশত আৰু এক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰে। ২০২৬–২৭ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে ১০০০ কোটি টকাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে, য’ত উদ্যোগ নেতৃত্বাধীন গৱেষণা আৰু প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰসমূহৰ ওপৰত প্ৰবল গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। এই পৰ্যায়ৰ লক্ষ্য হৈছে প্ৰযুক্তিৰ বিকাশ গভীৰ কৰা আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু দক্ষ কৰ্মশক্তি গঢ়ি তোলা, ভাৰতত সুলভ আৰু স্থিতিস্থাপক এ আই কম্পিউটৰ দীৰ্ঘম্যাদী ভেটি শক্তিশালী কৰা।
ডাটা চেণ্টাৰ আৰু সংযোগলৈ প্ৰৱেশ
ব্যাপক এআই মোতায়েনৰ বাবে স্কেলেবল ডাটা চেণ্টাৰ আৰু নিৰ্ভৰযোগ্য সংযোগ অতি প্ৰয়োজনীয়। পঞ্চম প্ৰজন্মৰ (৫জি) মোবাইল সেৱা এতিয়া ৯৯.৯ শতাংশ জিলাত উপলব্ধ, যিয়ে ৮৫ শতাংশ জনসংখ্যাক সামৰি লৈছে। ২০২৫ চনৰ অক্টোবৰ মাহলৈকে দেশজুৰি ৫.০৮ লাখ ৫জি বেছ ট্ৰেন্সচিভাৰ ষ্টেচন স্থাপন কৰা হৈছিল।
ডিজিটেলাইজেচন, ক্লাউড গ্ৰহণ, আৰু চৰকাৰ আৰু উদ্যোগত এআই ব্যৱহাৰ বৃদ্ধিৰ বাবে ভাৰতৰ ডাটা চেণ্টাৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰ দ্ৰুতগতিত সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। বৰ্তমান ক্লাউড ডাটা চেণ্টাৰৰ ক্ষমতা প্ৰায় ১২৮০ মেগাৱাট আৰু ই বেংকিং, শক্তি আৰু ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ দৰে জটিল খণ্ডসমূহক সমৰ্থন কৰে। ২০৩০ চনৰ ভিতৰত এই ক্ষমতা ৪ৰ পৰা ৫গুণ বৃদ্ধি পাব বুলি আশা কৰা হৈছে।
ডাটা চেণ্টাৰৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ বৰ্ধিত মোবাইল কভাৰেজ আৰু সম্প্ৰসাৰণে দূৰৱৰ্তী অঞ্চলতো সাধাৰণ মানুহে এই ডাটা চেণ্টাৰসমূহে সমৰ্থিত ছিষ্টেম আৰু এপ্লিকেচনসমূহৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ সম্ভাৱনা মুকলি কৰিব আৰু একেখিনি সৃষ্টিতো অৰিহণা যোগাব।
বিশ্বব্যাপী বিনিয়োগে ভাৰতৰ এআই আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰিছে
ভাৰতৰ এআই পৰিৱেশ তন্ত্ৰই বৃহৎ পৰিসৰৰ বিশ্বব্যাপী বিনিয়োগক আকৰ্ষণ কৰিছে। গুগলে বিশাখাপট্টনমত ১৫ বিলিয়ন ডলাৰৰ এআই হাব স্থাপন কৰাৰ বিপৰীতে এমাজন ৱেব ছাৰ্ভিচেছে মহাৰাষ্ট্ৰৰ এটা ডাটা চেণ্টাৰত ৮.৩ বিলিয়ন ডলাৰ বিনিয়োগ কৰিছে।
ভাৰতে বিশ্বৰ প্ৰায় ২০ শতাংশ তথ্য আতিথ্য প্ৰদান কৰে, আনহাতে ইয়াৰ ডাটা চেণ্টাৰৰ ক্ষমতা বিশ্বৰ মুঠ তথ্যৰ তিনি শতাংশ। মুম্বাই আৰু নভি মুম্বাইয়ে আটাইতকৈ ডাঙৰ কেন্দ্ৰ গঠন কৰে, য’ত ২৫ শতাংশতকৈ অধিক লাইভ ক্ষমতা আছে, যিটো ঘন সাগৰৰ তলৰ কেবল নেটৱৰ্ক আৰু অনুকূল নীতিৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত। বেংগালুৰু আৰু হায়দৰাবাদ প্ৰত্যেকেই দেশৰ ক্ষমতাৰ প্ৰায় ২২ শতাংশ। চেন্নাইৰ অৰিহণা প্ৰায় ১৩ শতাংশ, তাৰ পিছতে আছে দিল্লী এনচিআৰ অঞ্চলৰ ১৪ শতাংশ। পুনে আৰু কলকাতাত যোগ হৈছে ক্ৰমে ছয় শতাংশ আৰু তিনি শতাংশ। ভাৰতৰ ডাটা চেণ্টাৰৰ পৰিৱেশ অঞ্চলভেদে ক্ৰমাগতভাৱে সম্প্ৰসাৰিত হৈছে।
নিৰ্ভৰযোগ্য আৰু বহনক্ষম শক্তিৰ সুবিধা
নিৰ্ভৰযোগ্য শক্তি যোগানে সকলো এআই আন্তঃগাঁথনিৰ আধাৰ। এআই ডাটা চেণ্টাৰসমূহ শক্তি নিবিড়, যাৰ বাবে বহনক্ষমতা আৰু স্থিৰতা অতি প্ৰয়োজনীয়। ভাৰতৰ স্বচ্ছ শক্তিৰ পৰিৱৰ্তনে এই প্ৰয়োজনীয়তাক সমৰ্থন কৰে। ২০২৫ চনৰ জুন মাহত ভাৰতে পেৰিছ চুক্তিৰ অধীনত ২০৩০ চনৰ লক্ষ্যতকৈ পাঁচ বছৰ আগতে অজীৱাশ্ম ইন্ধনৰ উৎসৰ পৰা নিজৰ সঞ্চিত স্থাপন কৰা বিদ্যুৎ ক্ষমতাৰ ৫০ শতাংশ লাভ কৰিছিল। ২০২৫ চনৰ নৱেম্বৰ মাহলৈকে নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষমতা ২৫৩.৯৬ গিগাৱাটত উপনীত হয়, যিটো ২০২৪ চনৰ নৱেম্বৰৰ তুলনাত ২৩ শতাংশতকৈ অধিক বৃদ্ধি। কেৱল ২০২৫ চনত ভাৰতে অভিলেখ সৃষ্টিকাৰী ৪৪.৫ গিগাৱাট নবীকৰণযোগ্য ক্ষমতা সংযোজন কৰে।
পাৰমাণৱিক শক্তিয়েও সুস্থিৰ আৰু অবিৰত শক্তি প্ৰদান কৰি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। ট্ৰেন্সফৰ্মিং ইণ্ডিয়া (শান্তি) আইন ২০২৫ৰ লক্ষ্য হৈছে পাৰমাণৱিক খণ্ডক আধুনিকীকৰণ, ৰাজহুৱা ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্বক প্ৰসাৰিত কৰা, আৰু বিদেশী বিনিয়োগ সক্ষম কৰা। ভাৰতৰ বৰ্তমানৰ পাৰমাণৱিক ক্ষমতা ৮.৭৮ গিগাৱাট আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ জৰিয়তে থলুৱা ৭০০ মেগাৱাট আৰু ১০০০ মেগাৱাট ৰিয়েক্টৰৰ বিকাশৰ ফলত ২০৩১–৩২ চনৰ ভিতৰত ২২.৩৮ গিগাৱাটলৈ বৃদ্ধি পোৱাৰ প্ৰকল্প কৰা হৈছে।
তথ্য, কম্পিউট, চিপ, সংযোগ আৰু শক্তিৰ প্ৰৱেশ সম্প্ৰসাৰণ কৰি ভাৰতে নিশ্চিত কৰিছে যে সমগ্ৰ দেশৰ উদ্ভাৱক আৰু প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ বাবে এআই সামৰ্থ্য উপলব্ধ।
এআই গণতান্ত্ৰিকীকৰণৰ বাবে নিয়ন্ত্ৰণ আৰু নীতিগত পৰিৱেশ
এআই আন্তঃগাঁথনি গণতান্ত্ৰিক কৰাৰ বাবে এটা সহায়ক নিয়ন্ত্ৰণ আৰু নীতিৰ কাঠামো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। ভাৰতে নিৰাপত্তা, ব্যয়সাধ্যতা আৰু জনসাধাৰণৰ জবাবদিহিতা নিশ্চিত কৰাৰ লগতে এআইৰ প্ৰৱেশ সক্ষম কৰা বিশ্বাসযোগ্য ডিজিটেল ভেটি গঢ়ি তোলাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে।
- চৰকাৰী ক্লাউড আৰু ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি: ভাৰত চৰকাৰৰ ক্লাউডৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ পদক্ষেপৰ অধীনত মেঘৰাজ নামেৰে পৰিচিত জিআই ক্লাউড প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল। মেইটৱাইৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত, ই ই গভৰ্নেন্স ডেলিভাৰীৰ বাবে সুৰক্ষিত, স্কেলেবল আৰু ইলাষ্টিক ক্লাউড সেৱা প্ৰদান কৰে। পে’ পাৰ ইউজ এক্সেছ, দ্ৰুত নিয়োগ আৰু অন ডিমাণ্ড প্ৰভিজনিঙৰ দৰে বৈশিষ্ট্যই এআই গ্ৰহণৰ বাবে খৰচ আৰু কাৰিকৰী বাধা হ্ৰাস কৰে। ৰাষ্ট্ৰীয় তথ্যবিজ্ঞান কেন্দ্ৰই সমগ্ৰ চৰকাৰতে এই সেৱাসমূহ প্ৰদান কৰে, আৰু ২০২৫ চনৰ ডিচেম্বৰ মাহলৈকে ২,১৭০টা মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগে ইতিমধ্যে মেঘৰাজত এপ্লিকেচন হ’ষ্ট কৰিছে, যাৰ ফলত ৰাজহুৱা সেৱাত এআইৰ ব্যাপক ব্যৱহাৰ সম্ভৱ হৈছে।
- তথ্য শাসন আৰু আইনী সক্ষমকাৰী: ভাৰতৰ তথ্য শাসনৰ কাঠামোৱে মুক্ততাৰ সৈতে সুৰক্ষাৰ মাজত ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰে। ৰাষ্ট্ৰীয় তথ্য বিনিময় আৰু অভিগম্যতা নীতি ২০১২ৰ অধীনত ২০১৭ চনত প্ৰৱৰ্তন কৰা চৰকাৰী মুক্ত তথ্য অনুজ্ঞাপত্ৰ ভাৰতে অসংবেদনশীল ৰাজহুৱা তথ্যৰ পুনৰ ব্যৱহাৰ সক্ষম কৰে। এই কাঠামোৱে ডেভেলপাৰ আৰু গৱেষকসকলক data.gov.inত প্ৰকাশিত চৰকাৰী ডাটাছেট ব্যৱহাৰ কৰি এআই সমাধান নিৰ্মাণ কৰাৰ অনুমতি দি উদ্ভাৱনক সমৰ্থন কৰে। একে সময়তে ডিজিটেল ব্যক্তিগত তথ্য সুৰক্ষা আইন ২০২৩য়ে ব্যক্তিগত তথ্যৰ চাৰিওফালে সুৰক্ষা ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰিছে। ই এনে তথ্য পৰিচালনা কৰা, বিশ্বাস আৰু জবাবদিহিতা গঢ়ি তোলা সকলো সত্তাৰ বাবে স্পষ্ট অনুসৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তা নিৰ্ধাৰণ কৰে।
এই ব্যৱস্থাসমূহে একেলগে নাগৰিকৰ অধিকাৰ সুৰক্ষিত কৰাৰ লগতে তথ্যৰ প্ৰৱেশ সম্প্ৰসাৰণ কৰে, যাৰ ফলত এআই আন্তঃগাঁথনিৰ বৃদ্ধিৰ বাবে এক সুস্থিৰ পৰিৱেশৰ সৃষ্টি হয়।
শিক্ষা, দক্ষতা আৰু এআই সাক্ষৰতা
এআইৰ গণতান্ত্ৰিককৰণ মানুহৰ ওপৰত যিমান নিৰ্ভৰশীল সিমানেই প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল। প্ৰকৃত সমস্যা সমাধানৰ বাবে এআইক বুজা, দায়িত্বশীলভাৱে ব্যৱহাৰ আৰু প্ৰয়োগ কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ দক্ষ আৰু অৱগত কৰ্মশক্তি গঢ়ি তোলাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। ভাৰতৰ পদ্ধতিয়ে স্কুলীয়া শিক্ষাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি উন্নত গৱেষণালৈকে প্ৰতিটো পৰ্যায়তে শিক্ষণৰ পথ সৃষ্টি কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, একে সময়তে সুযোগসমূহ যাতে প্ৰধান নগৰ কেন্দ্ৰৰ বাহিৰলৈও বিস্তৃত হয়।
- উৎকৃষ্টতাৰ কেন্দ্ৰ: গৱেষণা-নেতৃত্বাধীন উদ্ভাৱনক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ চৰকাৰে স্বাস্থ্যসেৱা, কৃষি আৰু বহনক্ষম চহৰৰ দৰে অগ্ৰাধিকাৰ খণ্ডত উৎকৃষ্টতাৰ কেন্দ্ৰ (চিঅ’ই) স্থাপন কৰিছে। কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৫ত শিক্ষাৰ বাবে চতুৰ্থটো উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ ঘোষণা কৰা হৈছিল। এই কেন্দ্ৰসমূহে সহযোগিতামূলক মঞ্চ হিচাপে কাম কৰে য’ত শিক্ষা, উদ্যোগ আৰু চৰকাৰী প্ৰতিষ্ঠানসমূহে একেলগে কাম কৰি স্কেলেবল আৰু ডিপ্লয়েবল এআই সমাধান বিকশিত কৰে। ইয়াৰ উপৰিও যুৱক-যুৱতীসকলক উদ্যোগ-প্ৰাসংগিক এআই দক্ষতাৰে সজ্জিত কৰিবলৈ আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু কৰ্মশক্তি সৃষ্টিত সহায় কৰিবলৈ পাঁচটা ৰাষ্ট্ৰীয় দক্ষতা কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে।
- স্কিলিং ফৰ এআই ৰেডিনেছ (এছঅ’এআৰ): ২০২৫ চনৰ জুলাই মাহত দক্ষতা বিকাশ আৰু উদ্যোগীকৰণ মন্ত্ৰালয়ে স্কিলিং ফৰ এআই ৰেডিনেছ নামৰ ৰাষ্ট্ৰীয় পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰে, যিটো ষষ্ঠ শ্ৰেণীৰ পৰা দ্বাদশ শ্ৰেণীলৈকে বিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু শিক্ষাবিদসকলক লক্ষ্য কৰি লোৱা হৈছে। এই কাৰ্যসূচীয়ে শিক্ষাৰ্থীসকলক ক্ৰমান্বয়ে ডিজিটেল পৃথিৱীৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰে। ইয়াত ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে তিনিটা লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা ১৫ ঘণ্টীয়া মডিউল আৰু শিক্ষাবিদৰ বাবে ৪৫ ঘণ্টীয়া মডিউল অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে, য’ত নৈতিক এআই ব্যৱহাৰ আৰু মেচিন লাৰ্নিঙৰ দৰে মৌলিক ধাৰণাসমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে।
- বৃত্তিমূলক আৰু কাৰিকৰী প্ৰশিক্ষণ: শিল্পকাৰ প্ৰশিক্ষণ আঁচনিৰ অধীনত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, ঔদ্যোগিক ৰবটিক্স আৰু জলবায়ু অনুকূল প্ৰযুক্তিকে ধৰি ৩১টা নতুন যুগৰ পাঠ্যক্ৰমত প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা হৈছে। এই কাৰ্যসূচীসমূহ ঔদ্যোগিক প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠান (আইটিআই) আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় দক্ষতা প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানৰ দেশজোৰা নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে প্ৰদান কৰা হয়, যিয়ে সমগ্ৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ দক্ষতা আৰু উন্নীতকৰণ দুয়োটাকে সহায় কৰে।
- ৱাইইউভিএআইৰ জৰিয়তে যুৱক-যুৱতীসকলৰ সংযোগ: মেইটৱাইৰ অধীনত ৰাষ্ট্ৰীয় ই-গভৰ্নেন্স বিভাগে ইয়াৰ অংশীদাৰসকলৰ সহযোগত ৱাইইউভিএআই ৰূপায়ণ কৰিছে, যিটো ২০২২ চনৰ নৱেম্বৰ মাহত আৰম্ভ কৰা হৈছিল যাতে অষ্টম শ্ৰেণীৰ পৰা দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক এআই আৰু সামাজিক দক্ষতাৰে সমাৱেশী ৰূপত সজ্জিত কৰা হয়। এই কাৰ্যসূচীয়ে শিক্ষাৰ্থীসকলক কৃষি, স্বাস্থ্য, শিক্ষা, পৰিৱেশ, পৰিবহণ, গ্ৰাম্য উন্নয়ন, স্মাৰ্ট চহৰ, আইন আৰু ন্যায়কে ধৰি আঠটা বিষয়ভিত্তিক ক্ষেত্ৰত এআই প্ৰয়োগ কৰিবলৈ সক্ষম কৰে।
- চৰকাৰী বিষয়াসকলৰ বাবে এআই দক্ষতা কাঠামো: চৰকাৰৰ ভিতৰত এআইৰ ক্ষমতা শক্তিশালী কৰিবলৈ ৰাজহুৱা বিষয়াসকলৰ বাবে এআই দক্ষতা কাঠামো প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে। এই কাঠামোটোৱে বিষয়াসকলক অত্যাৱশ্যকীয় এআই দক্ষতা আহৰণ কৰাত সহায় কৰিবলৈ আৰু নীতি নিৰ্ধাৰণ আৰু শাসনত প্ৰয়োগ কৰাত সহায়ক হোৱাকৈ গাঁথনিগত প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰে।
- ইণ্ডিয়াএআই মিছনৰ অধীনত উচ্চ শিক্ষা আৰু গৱেষণাৰ সহায়: ইণ্ডিয়াএআই মিছনে ফেল’শ্বিপ আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ জৰিয়তে উন্নত শিক্ষা আৰু গৱেষণাক সহায় কৰি আছে। ৫০০ পিএইচডি স্কলাৰ, ৫০০০ স্নাতকোত্তৰ আৰু ৮০০০ স্নাতক ছাত্ৰক সহায় আগবঢ়োৱা হৈছে। ২০২৫ চনৰ জুলাই মাহলৈকে দুশৰো অধিক ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে ফেল’শ্বিপ লাভ কৰিছিল, ৭৩টা প্ৰতিষ্ঠানে পিএইচডি প্ৰাৰ্থীক অনব’ৰ্ড কৰিছিল। টিয়েৰ টু আৰু টিয়েৰ থ্ৰী চহৰত ডাটা আৰু এআই লেবৰেটৰী স্থাপন কৰা হৈছে। ইতিমধ্যে NIELIT আৰু উদ্যোগৰ অংশীদাৰৰ সহযোগত ৩১টা লেব আৰম্ভ কৰা হৈছে, আনহাতে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে অতিৰিক্ত লেব স্থাপনৰ বাবে ১৭৪টা আইটিআই আৰু পলিটেকনিকক মনোনীত কৰিছে।
এই পদক্ষেপসমূহে একেলগে এআই সাক্ষৰতাক শক্তিশালী কৰিছে, দক্ষতা বিকাশ সম্প্ৰসাৰণ কৰিছে আৰু এআই পৰিৱেশ তন্ত্ৰত অন্তৰ্ভুক্ত আৰু বহনক্ষম বৃদ্ধিৰ সমৰ্থন কৰা প্ৰতিভাৰ পাইপলাইন গঢ়ি তুলিছে।
এআই সম্পদৰ গণতান্ত্ৰিকীকৰণৰ বাবে বিশ্বজনীন সহযোগিতা
বহু দেশৰ বাবে, বিশেষকৈ গ্ল’বেল ছাউথৰ বাবে, এআইক গণতান্ত্ৰিকীকৰণ কৰাটো ডাটা, কম্পিউট আৰু ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিৰ দৰে মৌলিক সম্পদৰ ন্যায্য আৰু সুলভ প্ৰৱেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল। এই প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ সমন্বিত বিশ্বব্যাপী সহযোগিতাৰ প্ৰয়োজন। ভাৰত–এআই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬য়ে সামূহিক সংযোগৰ বাবে এক মঞ্চ প্ৰদান কৰে, য’ত ১৫ৰ পৰা ২০জন চৰকাৰৰ মুৰব্বী, ৫০ জনতকৈ অধিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মন্ত্ৰী, আৰু ১০০ জনতকৈ অধিক বিশ্বব্যাপী আৰু ভাৰতীয় চিএক্সঅ’ক একত্ৰিত কৰা হয়। ইয়াৰ আলোচনা চক্ৰ বা কৰ্মগোটৰ জৰিয়তে সংগঠিত কৰা হয়, যিবোৰ সাতটা আন্তঃসংলগ্ন বিষয়ভিত্তিক ক্ষেত্ৰক কেন্দ্ৰ কৰি গঠন কৰা হয়। ইয়াৰ ভিতৰত ডেম’ক্ৰেটাইজিং এআই ৰিচ’ৰ্ছ ৱৰ্কিং গ্ৰুপে এটা মূল পদক্ষেপ হিচাপে থিয় দিছে। ভাৰত, ইজিপ্ত আৰু কেনিয়াৰ সহ-অধ্যক্ষতাত ই দেশ আৰু অংশীদাৰসকলক একত্ৰিত কৰি ভাগ-বতৰা কৰা প্ৰৱেশ, সহযোগিতা আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ জৰিয়তে অধিক অন্তৰ্ভুক্ত আৰু সুষম বিশ্বব্যাপী এআই পৰিৱেশ তন্ত্ৰ আগুৱাই লৈ যায়।
কাৰ্য্যগোষ্ঠীয়ে নিশ্চিত কৰিব বিচাৰে যে অত্যাৱশ্যকীয় এআই সম্পদসমূহ সুলভ আৰু বহনক্ষম, যাতে সকলো ৰাষ্ট্ৰই নিজৰ ৰাষ্ট্ৰীয় অগ্ৰাধিকাৰৰ সৈতে সংগতি ৰাখি এআইৰ বিকাশ, নিয়োগ আৰু ব্যৱহাৰত অৰ্থপূৰ্ণভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰিব পাৰে।
কাৰ্য্যগোষ্ঠীৰ উদ্দেশ্যসমূহ:
- বিশ্বব্যাপী ৰাজহুৱা সামগ্ৰী হিচাপে এআই সম্পদৰ সুলভতা আৰু ব্যয়সাধ্যতাক প্ৰসাৰ কৰা।
- বিতৰণ কৰা এআই আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ আৰু মুক্ত উদ্ভাৱনক লাভান্বিত কৰিবলৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা।
- স্থানীয় এআই পৰিৱেশ তন্ত্ৰ শক্তিশালী কৰিবলৈ সামৰ্থ্য-নিৰ্মাণ আৰু জ্ঞান বিনিময়ত সহায় কৰা।
ন্যায্য প্ৰৱেশ, সহযোগিতা আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ প্ৰসাৰ ঘটাই, ডেমক্ৰেটাইজিং এআই ৰিছ’ৰ্চেছ ৱৰ্কিং গ্ৰুপে এনে এটা ভৱিষ্যতক সমৰ্থন কৰে য’ত সকলো দেশেই এআইক এনেদৰে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে যিয়ে সমাৱেশী বৃদ্ধি আৰু বহনক্ষম উন্নয়নক আগুৱাই লৈ যায়।
সামৰণি
এআইৰ গণতান্ত্ৰিকীকৰণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীয়ে দেখুৱাইছে যে পৰিসৰ, অন্তৰ্ভুক্তি আৰু উদ্ভাৱনে একেলগে আগবাঢ়িব পাৰে। ব্যয়সাধ্যতা, মুক্ততা আৰু বিশ্বাসৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াটোৱে নিশ্চিত কৰে যে এআইৰ সুবিধাসমূহ কৃষক, ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, গৱেষক, ষ্টাৰ্টআপ আৰু ৰাজহুৱা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজলৈ একেদৰেই পোৱা যায়। ইণ্ডিয়া–এআই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ আয়োজন কৰাৰ সময়তে ই এই অভিজ্ঞতাক বিশ্বব্যাপী প্ৰেক্ষাপটৰ ভিতৰতো স্থান দিছে, গ্ল’বেল ছাউথৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ দ্বাৰা গঠিত আৰ্হি আগবঢ়াইছে। সন্মুখৰ পথ স্পষ্ট। এআইক গণতান্ত্ৰিকীকৰণ কৰাটো এককালীন প্ৰচেষ্টা নহয় বৰঞ্চ প্ৰযুক্তিগত প্ৰগতিয়ে যাতে সমাজসমূহক শক্তিশালী কৰে, বৈষম্য হ্ৰাস কৰে আৰু সকলোৰে বাবে বহনক্ষম উন্নয়নক সমৰ্থন কৰে, তাৰ এক অবিৰত প্ৰতিশ্ৰুতি।

PIB Backgrounder
Democratising AI in India
Expanding Access to AI Resources, Skills, and Technology Nationwide
10 FEB 2026 2:25PM by PIB Delhi
Key Takeaways
• 38,000+ GPUs are available at 65/hour, boosting affordable AI access.
• 5G covers 99.9% of districts, powering scalable AI infrastructure across India.
• AIKosh offers 7,500+ datasets and 273 models as shared national resources.
Introduction
Artificial Intelligence (AI) has become a central pillar of India’s development journey. It is strengthening governance, improving public service delivery, and enabling solutions that can reach citizens at scale. Human advancement has always been shaped by technology. Electricity transformed daily life and work. Computers changed how information was processed. The internet connected people and systems across borders, and mobile phones placed technology directly in the hands of citizens. AI builds on these foundations and now works alongside humans to transform sectors such as agriculture, healthcare, education, manufacturing, climate action and governance. For India, the democratisation of AI is essential to ensure that these benefits are widely shared and aligned with the vision of Viksit Bharat by 2047.
Democratisation of AI depends on equitable access to computing power, data repositories and model ecosystems, which increasingly determine who can innovate, compete and govern effectively in the digital economy. India’s development-focused approach places democratisation at the core of its AI strategy, enabling participation by startups, researchers, public institutions and innovators across regions.
Building on this vision, the India–AI Impact Summit 2026 will be held from 16 to 20 February 2026 at Bharat Mandapam in New Delhi. As the first global AI summit to be hosted in the Global South, it will bring together global leaders, policymakers, technology companies, innovators and experts to showcase and deliberate on the transformative potential of AI for inclusive growth, governance and sustainable development.
What is Democratisation of AI?
Democratisation of AI refers to making artificial intelligence accessible, affordable and usable for a wide and diverse set of users. It goes beyond access to finished applications. It includes access to the core building blocks of AI such as computing power, datasets and model ecosystems. As these resources become available at scale, individuals and institutions are expanding what they can achieve with AI.
Democratisation is also about widening economic opportunity. This momentum is reflected in India’s workforce, with over 6 million people employed across the technology and AI ecosystem. NITI Aayog’s report AI for Inclusive Societal Development released in October 2025 underscores AI’s potential to empower India’s 490 million informal workers by widening access to services, markets and financial systems. The approach builds on India’s established digital philosophy. UPI made digital payments open and inclusive. Aadhaar enabled digital identity at population scale. Indigenous 4G and 5G stacks strengthened technological self-reliance. AI is now following the same path, with openness, affordability and accessibility guiding innovation so that progress uplifts society as a whole.
Democratising AI Applications for Public Impact
AI creates value only when it reaches people at scale. India’s approach focuses on practical deployment across sectors so that AI improves everyday life and public services. Just as the internet and mobile phones transformed society through widespread use, AI is now following the same path. By prioritising applications that are easy to use and widely accessible, India is ensuring that AI delivers inclusive and measurable public impact.
Across key sectors, AI applications are already making a difference. In agriculture, AI supports farmers by predicting weather, identifying pest risks, and guiding irrigation and sowing decisions. Platforms such as Kisan e Mitra simplify access to government schemes, while the National Pest Surveillance System and Crop Health Monitoring use satellite and weather data to protect crops and improve income security. In healthcare, AI enables early disease detection, assists in analysing medical images, and strengthens telemedicine services, connecting rural patients with specialists and improving the quality and reach of care.
Text Box: Bhashini: Enabling Language Access through AIBhashini is an AI-powered platform that enables translation and speech services across multiple Indian languages. It helps citizens access digital services even when they are not comfortable reading or writing. Since its launch in July 2022, Bhashini has crossed 1.2 million downloads and now supports 36+ languages. The platform integrates over 350 AI models and 450+ active customers.
AI is also strengthening disaster preparedness. The India Meteorological Department uses AI to forecast rainfall, fog and extreme weather, while tools like the Advanced Dvorak Technique support cyclone intensity assessment and MausamGPT is being developed to offer real-time advisories. This widespread application is reflected in India’s innovation landscape. As of January 2026, India ranks among the top three startup ecosystems globally, with over two lakh startups. Nearly 90 percent of these startups are estimated to be AI-powered in some form, highlighting how deeply AI has been integrated into innovation and problem-solving across the country.
Democratising Access to AI Infrastructure
Democratising AI requires ensuring that the foundational infrastructure powering artificial intelligence is open, affordable and widely accessible. India’s approach is guided by its full AI stack, which spans applications, models, compute, infrastructure and energy, and treats these layers as interconnected national capabilities. Approved in March 2024 with a financial outlay of 10,371.92 crore over five years, the IndiaAI Mission is laying the groundwork for this approach by expanding access, strengthening data availability and enabling responsible use of AI for public good.
Access to Datasets and Models
Access to high-quality datasets and reusable models is a key driver of AI democratisation. National platforms are enabling developers to work with ready-to-use data and model resources rather than building from scratch. Supporting this effort is AIKosh, a national platform for AI datasets and models. It brings together datasets from government and non-government sources and makes them available across sectors. This shared access allows innovation to move faster and reach a wider community of users.
Text Box: AIKosh: India’s Shared AI Resource PlatformAs of February 2026, AIKosh brings together 7,541 datasets and 273 AI models spanning 20 sectors on a single national platform. By December 2025, it had recorded over 3.85 lakh visits, 11,000 registered users and 26,000 downloads.
Alongside data access, India is developing its own large multimodal AI models trained on Indian data and languages. This approach strengthens technological self-reliance while ensuring relevance to local needs at scale. Under the IndiaAI Mission, more than 500 proposals were received, and 12 startups were selected across the first two phases. These include Sarvam AI, Soket AI, Gnani AI, Gan AI, Avaatar AI, BharatGen led by IIT Bombay, Zenteiq, Gen Loop, Intellihealth, Shodh AI, Fractal Analytics and Tech Mahindra Maker’s Lab.
Access to Compute
Limited access to computing power has historically restricted AI development to a few large institutions. This barrier is being addressed through subsidised and shared compute resources. Under the IndiaAI Mission, more than 38,000 high-end GPUs have been onboarded and are available at 65 per hour, which is nearly one third of the global average cost. In addition, 1,050 TPUs have also been onboarded to further expand access to advanced AI processing capabilities.
Text Box: What are GPUs and TPUs?A GPU or Graphics Processing Unit is a powerful computer chip that helps machines think faster, process images, run AI programs, and handle complex tasks more efficiently than a regular processor.A TPU, or Tensor Processing Unit, is a specialised computer chip designed specifically for artificial intelligence tasks. TPU is built to process large amounts of data quickly for tasks such as training and running AI models.
High-performance computing is also being made accessible through the National Supercomputing Mission. Over 40 petaflops of capacity has been deployed across IITs, IISERs and research institutions. Systems such as PARAM Siddhi-AI and AIRAWAT support shared use for applications including language processing, weather prediction and drug discovery.
Access to Chips and Semiconductor Capabilities
Long-term democratisation of compute depends on domestic chip capabilities. India is strengthening its semiconductor ecosystem to support AI workloads and reduce dependence on external supply chains. The India Semiconductor Mission, with an outlay of 76,000 crore, supports manufacturing, design and talent development. As of December 2025, 10 projects had been approved with cumulative investments of around 1.60 lakh crore across 6 states. India’s chip market is projected to reach $100 to $110 billion by 2030, reflecting rapid growth in this critical sector.
The Union Budget 2026–27 marked a further step in this direction with the announcement of India Semiconductor Mission 2.0. A provision of ₹1,000 crore has been made for FY 2026–27, with a strong focus on industry-led research and training centres. This phase aims to deepen technology development and build a future-ready skilled workforce, strengthening the long-term foundations for accessible and resilient AI compute in India.
Access to Data Centres and Connectivity
Scalable data centres and reliable connectivity are essential for widespread AI deployment. Fifth generation (5G) mobile services are now available in 99.9 percent of districts, covering 85 percent of the population. As of October 2025, 5.08 lakh 5G base transceiver stations had been installed nationwide.
India’s data centre ecosystem is expanding rapidly due to rising digitalisation, cloud adoption, and AI usage across government and industry. Current cloud data centre capacity stands at approximately 1,280 MW and supports critical sectors such as banking, power and public infrastructure. This capacity is expected to grow by 4 to 5 times by 2030.
The rising mobile coverage and expansion of the data centre ecosystem will open up the possibility of the common man even in remote areas to make use of systems and applications supported by these data centres and also contribute to creating the same.
Text Box: Global Investments Strengthening India’s AI InfrastructureIndia’s AI ecosystem is attracting large-scale global investments. Google is setting up a $15 billion AI hub in Visakhapatnam, while Amazon Web Services is investing $8.3 billion in a data centre in Maharashtra.
India hosts nearly 20 per cent of the world’s data, while its data centre capacity stands at three per cent of the global total. Mumbai and Navi Mumbai form the largest hub, holding over 25 per cent of live capacity, supported by a dense subsea cable network and favourable policies. Bengaluru and Hyderabad each account for about 22 per cent of the country’s capacity. Chennai contributes around 13 per cent, followed by the Delhi NCR region at 14 per cent. Pune and Kolkata add six per cent and three per cent respectively. The data centre landscape in India is expanding steadily across regions.
Access to Reliable and Sustainable Energy
Reliable energy supply underpins all AI infrastructure. AI data centres are energy intensive, making sustainability and stability essential. India’s clean energy transition supports this requirement. In June 2025, India achieved 50 percent of its cumulative installed electricity capacity from non-fossil fuel sources, five years ahead of its 2030 target under the Paris Agreement. By November 2025, renewable energy capacity reached 253.96 GW, marking an increase of over 23 percent compared to November 2024. India added a record 44.5 GW of renewable capacity in 2025 alone.
Nuclear energy also plays an important role by providing stable and continuous power. The Sustainable Harnessing and Advancement of Nuclear Energy for Transforming India (SHANTI) Act 2025 aims to modernise the nuclear sector, promote public private partnerships, and enable foreign investment. India’s current nuclear capacity stands at 8.78 GW and is projected to rise to 22.38 GW by 2031–32 with the development of indigenous 700 MW and 1000 MW reactors through international cooperation.
By expanding access to data, compute, chips, connectivity and energy, India is ensuring that AI capabilities are available to innovators and institutions across the country.
Regulatory and Policy Environment for AI Democratization
A supportive regulatory and policy framework is critical for democratising AI infrastructure. India has focused on building trusted digital foundations that enable access to AI while ensuring security, affordability and public accountability.
• Government Cloud and Digital Infrastructure: The GI Cloud, known as MeghRaj, was established under the Digital India initiative to meet the cloud needs of the Government of India. Supported by MeitY, it provides secure, scalable and elastic cloud services for e Governance delivery. Features such as pay per use access, rapid deployment and on demand provisioning reduce costs and technical barriers for adopting AI. The National Informatics Centre offers these services across government, and as of December 2025, 2,170 Ministries and Departments have already hosted applications on MeghRaj, enabling wider use of AI in public services.
• Data Governance and Legal Enablers: India’s data governance framework balances openness with protection. The Government Open Data License India, introduced in 2017 under the National Data Sharing and Accessibility Policy 2012, enables the reuse of non-sensitive public data. This framework supports innovation by allowing developers and researchers to build AI solutions using government datasets published on data.gov.in. At the same time, the Digital Personal Data Protection Act 2023 strengthens safeguards around personal data. It sets clear compliance requirements for all entities handling such data, building trust and accountability.
Together, these measures expand access to data while protecting citizen rights, creating a stable environment for AI infrastructure to grow.
Education, Skilling and AI Literacy
Democratisation of AI depends as much on people as it does on technology. Building a skilled and informed workforce is essential to ensure that AI is understood, used responsibly and applied to solve real problems. India’s approach focuses on creating pathways for learning at every stage, from school education to advanced research, while ensuring that opportunities extend beyond major urban centres.
• Centres of Excellence: To promote research-led innovation, the government has established Centres of Excellence (CoEs) in priority sectors such as healthcare, agriculture and sustainable cities. A fourth Centre of Excellence for education was announced in the Union Budget 2025. These centres function as collaborative platforms where academia, industry and government institutions work together to develop scalable and deployable AI solutions. In addition, five National Centres of Excellence for Skilling have been set up to equip young people with industry-relevant AI skills and support the creation of a future-ready workforce.
• Skilling for AI Readiness (SOAR): In July 2025, the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship launched Skilling for AI Readiness, a national initiative aimed at school students from Class 6 to Class 12 and educators. The programme prepares learners for an increasingly digital world. It includes three targeted 15-hour modules for students and a 45-hour module for educators, with a focus on ethical AI use and foundational concepts such as machine learning.
• Vocational and Technical Training: Under the Craftsmen Training Scheme, training is being provided in 31 new age courses, including artificial intelligence, industrial robotics and climate-friendly technologies. These programmes are delivered through a nationwide network of Industrial Training Institutes (ITIs) and National Skill Training Institutes, supporting both skilling and upskilling of youth across the country.
• Youth Engagement through YUVAi: The National e-Governance Division under MeitY, in collaboration with its partners, is implementing YUVAi, a national programme launched in November 2022 to equip students from Classes 8 to 12 with AI and social skills in an inclusive manner. The programme enables learners to apply AI across eight thematic areas, including agriculture, health, education, environment, transport, rural development, smart cities, and law and justice.
• AI Competency Framework for Government Officials: To strengthen AI capacity within government, an AI Competency Framework has been introduced for public officials. The framework provides structured training to help officials acquire essential AI skills and apply them in policymaking and governance.
• Higher Education & Research Support under IndiaAI Mission: The IndiaAI Mission is supporting advanced education and research through fellowships and infrastructure. Support is being provided to 500 PhD scholars, 5000 postgraduate students and 8000 undergraduate students. By July 2025, over two hundred students had received fellowships, with 73 institutes onboarding PhD candidates. Data and AI laboratories are being established in Tier two and Tier three cities. 31 labs have already been launched in collaboration with NIELIT and industry partners, while states and Union Territories have nominated 174 ITIs and polytechnics for setting up additional labs.
Together, these initiatives are strengthening AI literacy, expanding skill development and building a talent pipeline that supports inclusive and sustainable growth in the AI ecosystem.
Global Cooperation for Democratising AI Resources
For many countries, particularly in the Global South, democratising AI depends on fair and affordable access to foundational resources such as data, compute and digital infrastructure. Addressing this challenge requires coordinated global cooperation. The India–AI Impact Summit 2026 provides a platform for collective engagement, bringing together 15 to 20 Heads of Government, over 50 international ministers, and more than 100 global and Indian CXOs. Its deliberations are organised through Chakras, or Working Groups, structured around seven interconnected thematic areas. Among these, the Democratizing AI Resources Working Group stands out as a key initiative. Co-chaired by India, Egypt and Kenya, it brings together countries and stakeholders to advance a more inclusive and balanced global AI ecosystem through shared access, collaboration and capacity building.
The Working Group seeks to ensure that essential AI resources are accessible and affordable, so that all nations can participate meaningfully in the development, deployment and use of AI in line with their national priorities.
Objectives of the Working Group:
• Promote accessibility and affordability of AI resources as global public goods.
• Facilitate international cooperation to build distributed AI infrastructure and foster open innovation.
• Support capacity-building and knowledge exchange to strengthen local AI ecosystems.
By promoting equitable access, cooperation and capacity building, the Democratizing AI Resources Working Group supports a future where all countries can harness AI in ways that advance inclusive growth and sustainable development.
Conclusion
India’s approach to the democratisation of AI shows that scale, inclusion and innovation can progress together. The focus on affordability, openness and trust ensures that benefits of AI reach farmers, students, researchers, startups and public institutions alike. As India hosts the India–AI Impact Summit 2026, it also places this experience within a global context, offering a model shaped by the priorities of the Global South. The path ahead is clear. Democratising AI is not a one-time effort but a continuing commitment to ensure that technological progress strengthens societies, reduces inequalities and supports sustainable development for all.
References:
PIB Backgrounders:
Ministry of Electronics & IT:
Ministry of Information and Broadcasting:
Office of the Principle Scientific Advisor:
Ministry of Skill Development and Entrepreneurship:
Ministry of New and Renewable Energy:
Ministry of Communications:
Click here to see pdf