कृषि मन्त्रालय र किसान कल्याण
आईसीएआर सिक्किम केन्द्रले ‘भारत विस्तार’ योजनाको शुभारम्भको प्रत्यक्ष स्क्रिनिङ आयोजन गऱ्यो
18 FEB 2026 4:27PM by PIB Gangtok
किसानहरूको उत्पादन क्षमता बढ़ाउने उद्देश्यले केन्द्रीय कृषि तथा किसान कल्याण तथा ग्रामीण विकास मन्त्री श्री शिवराज सिंह चौहानले 17 फरवरी, 2026 मा राजस्थानको जयपुरमा ‘भारत विस्तार’ योजनाको उद्घाटन गरे। कृषि तथा किसान कल्याण विभागद्वारा शुरु गरिएको यो योजनाले किसानहरूलाई कृषिसँग सम्बन्धित सूचना र प्रविधि प्रदान गर्दछ।
भारत विस्तारको माध्यमद्वारा, किसानहरूले आफ्ना समस्याहरूको समाधान हासिल गर्न, केन्द्रीय सरकारका योजना र सुविधाहरूमा पहुँच गर्न, देशभरिका विभिन्न मण्डीहरूबाट तत्काल समाधान र बजार मूल्यहरूको लागि 155261 डायल गर्न अनि आफ्नो स्थानीय भाषामा जवाफ हासिल गर्न आफ्नो मोबाइल फोन प्रयोग गर्न सक्नेछन्। यो योजनाले शुरुमा हिन्दी र अङ्ग्रेजीमा सेवा प्रदान गर्दछ, जसलाई 11 भाषामा विस्तार गर्ने योजना छ।
लञ्च कार्यक्रममा देशभरिका लाखौँ किसानहरूको भर्चुअल सहभागिता रहेको थियो, जसलाई राज्यका कृषि मन्त्रीहरू, आईसीएआर, केभीके, कृषि विश्वविद्यालय र अन्य संस्थानहरूले सहजीकरण गरेका थिए।
कार्यक्रमको प्रत्यक्ष प्रसारण गान्तोकको तादोङस्थित आईसीएआर सिक्किम केन्द्रमा गरिएको थियो, जसको संयोजन डा. सुदीप कुमार दत्ताले आईसीएआर सिक्किम केन्द्रको क्षेत्रीय केन्द्रका प्रमुख डा. अशोक कुमारको निर्देशनमा गरेका थिए। कार्यक्रमको प्रत्यक्ष प्रसारणमा सिक्किम सरकारको बागवानी विभाग, गान्तोक जिल्लाका 53 क्षेत्रीय पदाधिकारीहरूको सहभागिता रहेको थियो।
सत्रपछि योजनाका विभिन्न पक्षसँग सम्बन्धित सहभागीहरूका प्रश्नहरूलाई सम्बोधन गरिएको थियो र उनीहरूले कृषिमा एआई अनुप्रयोगहरूमा बहुमूल्य जानकारी हासिल गरेका थिए, जसले गर्दा उनीहरूलाई एआई अनुप्रयोगको थप अन्वेषण गर्न र भविष्यमा कृषिमा एआईको प्रयोगमा थप तालिम लिन प्रेरित गरिएको थियो।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
ICAR Sikkim Centre Hosts Live Screening of “Bharat VISTAAR” Scheme Launch
18 FEB 2026 4:27PM by PIB Gangtok
Union Minister for Agriculture and Farmers' Welfare, and Rural Development, Shri Shivraj Singh Chouhan, inaugurated the 'Bharat VISTAAR' scheme in Jaipur, Rajasthan on February 17, 2026, aiming to enhance farmers' production capacities. The scheme, launched by the Department of Agriculture and Farmers' Welfare, provides farmers with agriculture-related information and technology.
Through Bharat VISTAAR, farmers can use their mobile phones to get solutions to their problems, access central government schemes and benefits, dial 155261 for immediate solutions and market prices from various mandis nationwide, and get answers in their local language. The scheme initially offers services in Hindi and English, with plans to expand to 11 languages.
The launch event saw virtual participation from millions of farmers across the country, facilitated by state agriculture ministers, ICAR, KVKs, agricultural universities, and other organizations.
A live telecast of the event was held at ICAR Sikkim Centre, Tadong, Gangtok, coordinated by Dr. Sudip Kumar Dutta under the guidance of Dr. Ashok Kumar, Head of the Regional Centre, ICAR Sikkim Centre. The live screening of the event saw a participation of 53 field functionaries from the Horticulture Dept., Govt. of Sikkim, Gangtok district.
The participants' queries related to various aspects of the scheme were addressed after the session, and they gained valuable insights into AI applications in agriculture, inspiring them to explore AI applications further and seek additional training on the use of AI in agriculture in the future.