ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ସେବା ଓ ଫିଚର
'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ କୋଷ୍ଟାଲ୍ ସାଇକ୍ଲୋଥନ୍-୨୦୨୬ "ଆୟୋଜନ କରିବ ସିଆଇଏସଏଫ୍‍
19 JAN 2026 7:22PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଶିଳ୍ପ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ (ସି. ଆଇ. ଏସ୍. ଏଫ୍.) ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣ ସି. ଆଇ. ଏସ୍. ଏଫ୍. ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ କୋଷ୍ଟାଲ୍ ସାଇକ୍ଲୋଥନ୍-୨୦୨୬ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ, ଯାହା ଉପକୂଳ ସୁରକ୍ଷା ସଚେତନତା, ଜାତୀୟ ଏକତା ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜାତୀୟ ପଦକ୍ଷେପ।
ଚେନ୍ନାଇରେ ୧୯ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୬ ରେ ମିଳିତ ଭାବରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ସି. ଆଇ. ଏସ୍. ଏଫ୍. ର ଦକ୍ଷିଣାଞ୍ଚଳ ଇନ୍ସପେକ୍ଟର ଜେନେରାଲ, ଏସ୍. ଆର୍. ସରଭନନ୍ ଏବଂ ଡି. ଆଇ. ଜି. ଶ୍ରୀମତୀ ଆର୍. ପୋନ୍ନି କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ବିଶାଳ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ୨୫୦ରୁ ଅଧିକ ବନ୍ଦର ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୭୨ଟି ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦର ରହିଛି, ଯାହା ଦେଶର ପ୍ରାୟ ୯୫ ପ୍ରତିଶତ ବାଣିଜ୍ୟ ପରିଚାଳନା କରିଥାଏ। ଉପକୂଳରେ ଅବସ୍ଥିତ ବିଶୋଧନାଗାର, ସିପୟାର୍ଡ ଏବଂ ଆଣବିକ ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସହିତ ଏହି ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ତଥାପି, ଏଗୁଡିକ ଡ୍ରଗ୍ସ, ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର, ବିସ୍ଫୋରକ, ଅନୁପ୍ରବେଶ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବେଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଚୋରାଚାଲାଣ ଭଳି ନିରନ୍ତର ବିପଦର ସମ୍ମୁଖୀନ ମଧ୍ୟ ହୁଅନ୍ତି । ପାଞ୍ଚ ଦଶନ୍ଧିରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି, ସି. ଆଇ. ଏସ୍. ଏଫ୍. କୁ ଉପକୂଳରେ ଥିବା ୧୨ଟି ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସୁରକ୍ଷା ଦାୟିତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି।
ପ୍ରଥମ ସି. ଆଇ. ଏସ୍. ଏଫ୍. କୋଷ୍ଟାଲ୍ ସାଇକ୍ଲୋଥନର ସଫଳତାକୁ ଆଧାର କରି, ୨୦୨୬ ସଂସ୍କରଣ ଏହି ଐତିହାସିକ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ଏକ ଦୃଢ ଜାତୀୟ ସଂଯୋଗ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଛି।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ. ନିତ୍ୟାନନ୍ଦ ରାୟ, ୨୮ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୬ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ମେଜର ଧ୍ୟାନଚାନ୍ଦ ଜାତୀୟ ଷ୍ଟାଡିୟମରୁ ସି. ଆଇ. ଏସ୍. ଏଫ୍. ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ କୋଷ୍ଟାଲ ସାଇକ୍ଲୋଥନ୍-୨୦୨୬କୁ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ।
ସାଇକ୍ଲୋଥନ୍ ପାଇଁ ଚଳିତ ବର୍ଷର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି "ସୁରକ୍ଷିତ ତଟ, ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ" (ସୁରକ୍ଷିତ ଉପକୂଳ, ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ) ଏବଂ ଏହା ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ର ଦେଶାତ୍ମବୋଧକ ସାର ବହନ କରେ, ଯାହା ଜାତୀୟ ଗର୍ବ, ଏକତା ଏବଂ ଭାରତର ଉପକୂଳ ରକ୍ଷା ଦିଗରେ ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱର ପ୍ରତୀକ ।
ସାଇକ୍ଲୋଥନ୍ ହେଉଛି ଏକ ୨୫ ଦିନିଆ, ୬୫୫୩ କିଲୋମିଟର ସାଇକ୍ଲିଂ ଅଭିଯାନ ଯାହା ଭାରତର ସମଗ୍ର ମୁଖ୍ୟ ଭୂଖଣ୍ଡ ଉପକୂଳକୁ ସାମିଲ କରେ, ଏହା ଦେଶରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କରାଯାଇଥିବା ସବୁଠାରୁ ବଡ ଉପକୂଳ ସାଇକେଲ ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ।
• ସିଆଇଏସଏଫ୍‍ ସାଇକେଲ ଚାଳନାର ଦୁଇଟି ଦଳ ଏକକାଳୀନ ଆରମ୍ଭ କରିବେ:
• ପଶ୍ଚିମ ଉପକୂଳ: ଲଖପତ ଦୁର୍ଗ, କଚ୍ଛ, ଗୁଜୁରାଟରୁ
• ପୂର୍ବ ଉପକୂଳ: ବାକାହାଲି, ଦକ୍ଷିଣ ୨୪ ପ୍ରଗଣା, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରୁ
• ଦେଶସାରା ଉପକୂଳ ରାସ୍ତା ପରିକ୍ରମା କରିବା ପରେ, ଉଭୟ ଦଳ ୨୨ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ ରେ କେରଳର କୋଚିରେ ଏକାଠି ହେବେ।
• ପଥରେ ଥିବା ପ୍ରମୁଖ ସହରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ:
• ପଶ୍ଚିମ ଉପକୂଳ: ସୁରଟ, ମୁମ୍ବାଇ, ଗୋଆ, ମାଙ୍ଗାଲୁରୁ
• ପୂର୍ବ ଉପକୂଳ: ହଳଦିଆ, କୋଣାର୍କ, ପାରାଦୀପ, ବିଶାଖାପାଟନମ୍, ଚେନ୍ନାଇ, ପୁଡୁଚେରୀ, କନ୍ୟାକୁମାରୀ
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତୁତି
• ୬୫ ଜଣ ମହିଳା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସମେତ ୧୩୦ ଜଣ ସିଆଇଏସଏଫ୍‍ କର୍ମଚାରୀ ସାଇକ୍ଲୋଥନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ, ଯାହା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବ।
• ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଏକ ମାସରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି କଠୋର ତାଲିମ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି:
• ସହନଶୀଳତା ନିର୍ମାଣ
• ପୁଷ୍ଟି ପରିଚାଳନା
• ସାଇକେଲ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଦୂରଗାମୀ ଚାଳନା
• ସାଇକେଲ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ, ଠିକଣା ଭାବେ ବସିବା ଏବଂ ଦକ୍ଷ ପେଡାଲିଂ କୌଶଳ
• ପ୍ରସ୍ତୁତି ଅଧିବେଶନ ସମୟରେ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ମାନଦଣ୍ଡକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବୃତ୍ତିଗତ ସାଇକେଲ ଚାଳକମାନଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଥିଲା।
ସାଇକ୍ଲୋଥନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ
ସି. ଆଇ. ଏସ୍. ଏଫ୍. ଉପକୂଳ ସାଇକ୍ଲୋଥନ୍-୨୦୨୬ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି:
• ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ, ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଏବଂ ବିସ୍ଫୋରକ ଚୋରାଚାଲାଣ ଭଳି ବିପଦ ପ୍ରତି ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଲୋକଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବା ଏବଂ ସତର୍କତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା।
• ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଉପକୂଳ ସୁରକ୍ଷା ନେଟୱାର୍କ ପାଇଁ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ସମୁଦାୟ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ଏଜେନ୍ସିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭାଗିଦାରୀକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା।
• ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ, ସହିଦ, ସୁରକ୍ଷା କର୍ମୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରର ବଳିଦାନକୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଭାବନାକୁ ଜାଗ୍ରତ କରିବା।
• ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ସାମୁଦ୍ରିକ ଐତିହ୍ୟ, ପରମ୍ପରା, ଇତିହାସ ଏବଂ ଭୂଗୋଳକୁ ପାଳନ କରିବା, ଯେଉଁଥିରେ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ, ବିଶେଷ କରି ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ଅମୂଲ୍ୟ ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା।
• ବିଶେଷ କରି ଯୁବବର୍ଗ ଏବଂ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୁସ୍ଥତା, ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଶୈଳୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା।

Special Service and Features
CISF to organise Vande Mataram Coastal Cyclothon–2026
19 JAN 2026 7:22PM by PIB Chennai
The Central Industrial Security Force (CISF) is set to launch the second edition of the CISF Vande Mataram Coastal Cyclothon–2026, a landmark national initiative aimed at strengthening coastal security awareness, national unity and community participation.
Addressing the media jointly in Chennai on 19 January 2026 the Inspector General of CISF, South Sector Shri. S.R. Saravanan and DIG Smt. R. Ponni said that India’s vast coastline is home to over 250 ports, including 72 EXIM ports that handle nearly 95% of the nation’s trade. These ports, along with refineries, shipyards, and nuclear power plants located along the coast, are critical to India’s economic growth and energy security. However, they also face persistent threats such as smuggling of drugs, arms, explosives, infiltration, and other illegal activities. For over five decades, CISF has been entrusted with safeguarding 12 major ports and other critical infrastructure along the coasts.
Building upon the success of the first CISF Coastal Cyclothon, the 2026 edition carries forward this historic movement with renewed resolve and a stronger national connect.
He further said that the Union Minister of State for Home Affairs Shri. Nityanand Rai, will virtually flag off the CISF Vande Mataram Coastal Cyclothon–2026 on 28 January 2026 from the Major Dhyan Chand National Stadium, New Delhi.
This year’s theme for the Cyclothon is “Surakshit Tat, Samridh Bharat” (Secure Coasts, Prosperous India) and carries the patriotic essence of Vande Mataram, symbolising national pride, unity, and collective responsibility towards safeguarding India’s coastline.
The Cyclothon is a 25-day, 6,553-kilometre cycling expedition covering the entire mainland coastline of India, making it one of the most extensive coastal cycling campaigns ever undertaken in the country.
• Two teams of CISF cyclists will commence simultaneously:
• Western Coast: From Lakhpat Fort, Kachchh, Gujarat
• Eastern Coast: From Bakkhali, South 24 Parganas, West Bengal
• After traversing coastal roads across the country, both teams will converge at Kochi, Kerala on 22 February 2026.
• Major cities en route include:
• Western Coast: Surat, Mumbai, Goa, Mangaluru
• Eastern Coast: Haldia, Konark, Paradip, Visakhapatnam, Chennai, Puducherry, Kanyakumari
Participants and Preparation
• 130 CISF personnel including 65 women personnel, will participate in the Cyclothon, reflecting inclusivity, resilience and operational strength.
• All participants have undergone over a month of rigorous training, focusing on:
• Endurance building
• Nutrition management
• Cycling safety and long-distance riding
• Bicycle maintenance, posture optimisation, and efficient pedalling techniques
• Professional cyclists were engaged during preparatory sessions to fine-tune performance and safety standards.
Objectives of the Cyclothon
The CISF Coastal Cyclothon–2026 aims to:
• Sensitise coastal communities about threats such as smuggling of drugs, weapons, and explosives and encourage vigilance.
• Strengthen partnerships between coastal communities and security agencies for a robust coastal security network.
• Instil the spirit of Vande Mataram by honouring the sacrifices of freedom fighters, martyrs, and security personnel and their families.
• Celebrate India’s rich maritime heritage, traditions, history, and geography, highlighting the invaluable contribution of coastal communities, especially fishermen.
• Promote fitness, discipline and healthy lifestyles, particularly among youth and coastal communities.