ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଜନାରେ ବରପାଲି ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ନବୀକରଣ
ଓଡ଼ିଶାର ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଥିବା ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ଏକ ଆଧୁନିକ ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର
04 DEC 2025 8:08PM by PIB Bhubaneswar
ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ, ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଜନାରେ ବରପାଲି ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସାରା ଦେଶରେ ଆଧୁନିକ, ସମାବେଶୀ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅର୍ଦ୍ଧ-ସହରୀ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସାଧାରଣ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବାର ବ୍ୟାପକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ସନ୍ତୁଳିତ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୁଏ।
₹୨୨.୨୮ କୋଟିର ପୁନଃବିକାଶ ଖର୍ଚ୍ଚ ସହିତ, ଉନ୍ନତ ବରପାଲି ଷ୍ଟେସନ ଏବେ ଆଧୁନିକ ରେଳ ସ୍ଥାପତ୍ୟର ଏକ ମଡେଲ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି ଯାହା ଉନ୍ନତ ସୁଗମତା, ବର୍ଦ୍ଧିତ ସୁରକ୍ଷା, ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରେ।
ଷ୍ଟେସନ ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ନାଗରିକ କେନ୍ଦ୍ରିକ ସେବା ପ୍ରତି ମାନ୍ୟବର କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିରନ୍ତର ଗୁରୁତ୍ୱରୁ ପ୍ରେରିତ ହୋଇ, ବରପାଲି ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଏବେ ପଶ୍ଚିମ ଓଡିଶା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମ୍ପତ୍ତି ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି।
ସ୍ଥାନୀୟ ଏବଂ ପାରିପାଶ୍ୱିକ ସାମାଜିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
ବାରପାଲି ଷ୍ଟେସନର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ବ୍ୟାପକ ଲାଭ ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ:
• ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଦ୍ୱାରା ବରଗଡ ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ଆଖପାଖ ସହରଗୁଡ଼ିକର ଦୈନିକ ଯାତ୍ରୀ, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ମିଳିବ।
• ଉନ୍ନତ ଷ୍ଟେସନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାନୀୟ ବ୍ୟବସାୟ, ଓଏସଓପି (ୱାନ ଷ୍ଟେସନ ୱାନ ପ୍ରଡକ୍ଟ) ବିକ୍ରେତା ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଇଁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
• ଉନ୍ନତ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ଜିଲ୍ଲାର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ସମ୍ବଲପୁରୀ ହସ୍ତତନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆହୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ, ବସ୍ତ୍ରର ଦ୍ରୁତ ପରିବହନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଏବଂ ବୁଣାକାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବଜାର ପ୍ରବେଶ ବିସ୍ତାର କରିବ।
• ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଗ୍ରାମିଣ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଲାଭାନ୍ବିତ କରିବ।
ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇସାରିଥିବା ଆଧୁନିକ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧାମାନ କାର୍ଯ୍ୟ
ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନତ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ଯାହାକି ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଆରାମକୁ ବୃଦ୍ଧି କରେ ଯେପରିକି :
• ପରିଚାଳନା କ୍ଷେତ୍ର
• ଜଳପାନ କକ୍ଷ
• ଆଧୁନିକ ପ୍ରଥମ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ଶ୍ରେଣୀ ପ୍ରତୀକ୍ଷାଳୟ
• ପାର୍ସଲ ରୁମ୍
• ପାର୍କିଂ କ୍ଷେତ୍ର
• ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନ ଅନୁକୂଳ ଶୌଚାଳୟ
• ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଉପରେ ଆଚ୍ଛାଦିତ (COP)
• 603 ବର୍ଗମିଟର ଷ୍ଟେସନ ଭବନର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ 243 ବର୍ଗମିଟରର ଉନ୍ନତିକରଣ
• ଉନ୍ନତ ସାଇନେଜ୍ ଏବଂ ପଥ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପ୍ରଣାଳୀ
• ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଉନ୍ନତିକୃତ ଷ୍ଟେସନ ଆଲୋକୀକରଣ
• ସ୍ପଷ୍ଟ ଏବଂ ସମୟୋଚିତ ଘୋଷଣା ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ସାର୍ବଜନୀନ ଠିକଣା (PA) ବ୍ୟବସ୍ଥା
ଉନ୍ନତ ସୁଗମ୍ୟତା ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା
ନିରାପଦ ଏବଂ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ମୁକ୍ତ ଗତିବିଧି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ:
• 12 ମିଟର ପ୍ରସ୍ଥ ଫୁଟ ଓଭର ବ୍ରିଜ୍ (FOB) ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି।
• ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନ ଏବଂ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ଡବଲ୍ ହ୍ୟାଣ୍ଡରେଲ୍ ସହିତ ନୂତନ ଭାବରେ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ରାମ୍ପ
• ସୁରକ୍ଷିତ ଗତିବିଧି ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ଆଲୋକ ଏବଂ ପରିଷ୍କାର ପଥଚାରୀ ପଥ ।
ମଜବୁତ ଷ୍ଟେସନ ଭିତ୍ତିଭୂମି
ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ, ନିମ୍ନଲିଖିତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉନ୍ନତିକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୁଡିକ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି:
• 25ଟି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସେଲଟର ବେ (8 ରୁ ବୃଦ୍ଧି)
• ଭୂଦୃଶ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ସହିତ ଏକ 1200 ବର୍ଗମିଟର ପରିବ୍ୟାପ୍ତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପୃଷ୍ଠ
• ଏକ ମନୋରମ ଷ୍ଟେସନ ପରିବେଶ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ସବୁଜ କ୍ଷେତ୍ର
• କୋଚ୍ ଇଣ୍ଡିକେସନ୍ ବୋର୍ଡ ଏବଂ ଟ୍ରେନ୍ ଇଣ୍ଡିକେସନ୍ ବୋର୍ଡ ସ୍ଥାପନ
• ବର୍ଦ୍ଧିତ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆଧୁନିକ CCTV ନିରୀକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା
• ନୂତନ ଆସବାବପତ୍ର ଏବଂ ଉନ୍ନତ ସାର୍ବଜନୀନ ଉପଯୋଗୀ ସ୍ଥାନ
• ସ୍ଥାନୀୟ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ OSOP ଷ୍ଟଲ
ଓଡିଶା ଥିମ୍‌ ଆଧାରିତ କଳା ଏବଂ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ
ଷ୍ଟେସନର ରୂପାନ୍ତରୀକରଣ ସମୃଦ୍ଧ ଓଡ଼ିଶାର ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରେ:
• ପଶ୍ଚିମ ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରାକୃତିକ ଏବଂ କଳାତ୍ମକ ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଥିବା ସାଜସଜା ଗୁଡିକ ଷ୍ଟେସନର ବିକାଶକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ
ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ
ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ପୁନଃବିକାଶର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶ:
• ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣକାରୀ LED ଆଲୋକୀକରଣ
• ବିସ୍ତାରିତ ଭୂଦୃଶ୍ୟ ଏବଂ ସବୁଜ କ୍ଷେତ୍ର
• ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣରେ ବ୍ୟବହୃତ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ସାମଗ୍ରୀ
• ସବୁଜ ଗତିଶୀଳତା ବିକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ମଲ୍ଟିମୋଡାଲ୍ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେସନ୍
ବିକଶିତ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା, ଆଧୁନିକ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଓଡ଼ିଆ ସାଂସ୍କୃତିକ ଉପାଦାନ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ, ପୁନର୍ଜୀବିତ ବରପାଲି ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ପଶ୍ଚିମ ଓଡ଼ିଶାର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ଆରାମଦାୟକ ଯାତ୍ରା ଏବଂ ଏହି ଅଂଚଳର ସାମାଜିକ ଆର୍ଥିକ ଉନ୍ନତିକୁ ଏକତ୍ରିତ କରି ପ୍ରଗତି ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି।

Ministry of Railways
Revitalization of Barpali Railway Station Under Amrit Bharat Station Scheme
A Modern Gateway Reflecting Odisha’s Culture and Supporting Local Growth
04 DEC 2025 8:08PM by PIB Bhubaneswar
Barpali Railway Station has undergone a major transformation under the Amrit Bharat Station Scheme, one of the flagship initiatives of the Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi, aimed at ensuring modern, inclusive, and future ready railway infrastructure across the nation. This initiative reflects the Prime Minister’s broader vision of providing world class public amenities even in semi urban and rural regions, thereby ensuring balanced regional development.
With a redevelopment cost of ₹22.28 crore, the upgraded Barpali Station now stands as a model of modern railway architecture featuring improved accessibility, enhanced safety, enriched cultural aesthetics, and upgraded passenger facilities. Guided by the consistent focus of the Hon’ble Union Minister of Railways on station modernization and citizen centric services, Barpali Railway Station now emerges as a key infrastructural asset for western Odisha.
Boost to Local & Peripheral Socio Economic Growth
The modernization of Barpali Station is expected to bring wide ranging socio economic benefits:
• Improved connectivity will support daily commuters, students, traders, and farmers across Bargarh district and peripheral regions.
• Enhanced infrastructure will boost opportunities for local businesses and OSOP (One Station One Product) artisans, helping them access a larger marketplace.
• Strengthened logistics will benefit the district’s renowned Sambalpuri handloom sector, ensuring faster transport of textiles and increased visibility for weavers.
• Better travel comfort and safety will encourage tourism and support the economic vitality of surrounding rural communities.
Modern Passenger Amenities Completed
A comprehensive range of upgraded facilities has been added to improve the passenger experience:
• Circulating Area
• Refreshment Room
• First & Second Class Waiting Halls
• Parcel Room
• Parking Area
• Divyangjan friendly Toilets
• Covered Over Platform (COP)
• Extension (603 sqm) and improvement (243 sqm) of station building
• Enhanced signages and pathfinding systems
• Fully upgraded station illumination
• Modern Public Address (PA) System)
Improved Accessibility & Passenger Safety
Passenger safety and accessibility have been strengthened through:
• A 12 meter wide Foot Over Bridge (FOB)
• Newly designed ramps with double handrails to support Divyangjan and senior citizens
• Improved lighting and clear pedestrian pathways for safe movement
Strengthened Station Infrastructure
To cater to current and future passenger requirements, the following improvements have been completed:
• 25 Platform Shelter Bays (up from 8)
• Platform surfacing across 1200 sqm
• A redesigned 2000 sqm circulating area with landscaped features
• Enhanced green zones for a pleasant station environment
• Installation of Coach Indication Boards and Train Indication Boards
• Modern CCTV surveillance system for enhanced safety
• New furniture and upgraded public utility spaces
• Dedicated OSOP stalls, showcasing unique regional products
Odisha Themed Art & Aesthetic Enhancements
The redesigned station embraces the cultural identity of Odisha through:
• Landscaped green zones with decorative elements representing western Odisha’s natural and artistic heritage
• A culturally inspired façade featuring motifs and designs reflecting the traditional aesthetic of the region
These enhancements create a visually engaging environment that celebrates local identity.
Sustainable Development Features
The redevelopment incorporates several environmentally conscious features:
• Energy efficient LED lighting
• Expanded green zones and improved landscaping
• Sustainable, ecofriendly materials in public areas
• Multimodal transport connectivity supporting greener mobility options
With enhanced passenger amenities, modern safety systems, Odia cultural elements, and sustainable features, the rejuvenated Barpali Railway Station stands as a symbol of progress bringing together improved travel comfort, regional pride, and socio economic upliftment for the people of western Odisha.