প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ড° পি কে মিশ্ৰৰ নেতৃত্বত ভাৰতীয় প্ৰতিনিধি দলৰ সমৰ্থনত জি-২০ দুৰ্যোগৰ আশংকা হ্ৰাস কৰ্মগোটৰ কেপটাউনত মন্ত্ৰী পৰ্যায়ৰ ঘোষণাপত্ৰ গ্ৰহণ
বহু-বিপজ্জনক আগতীয়া সতৰ্কবাণী ব্যৱস্থা আগবঢ়াই নিবলৈ ভাৰত প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, আগতীয়া কাৰ্য্যৰ বাবে প্ৰত্যাশিত বিত্তীয় সাহায্য ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আৰু সক্ষমতাৰ বাবে ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্বক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ: ড° পি কে মিশ্ৰ
14 OCT 2025 3:27PM by PIB Guwahati
দক্ষিণ আফ্ৰিকাৰ নেতৃত্বত আয়োজিত জি-২০ দুৰ্যোগ আশংকা হ্ৰাস (ডি আৰ আৰ) মন্ত্ৰী পৰ্যায়ৰ বৈঠকত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰধান সচিব ড০ পি কে মিশ্ৰৰ নেতৃত্বত ভাৰতৰ প্ৰতিনিধি দলে ১৩ অক্টোবৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগৰ আশংকা হ্ৰাস দিৱসৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ‘সকলোৰে বাবে সহনশীলতাঃ সংহতি, সমতা আৰু বহনক্ষমতাৰ জৰিয়তে দুৰ্যোগৰ আশংকা হ্ৰাস শক্তিশালীকৰণ’ ঘোষণাপত্ৰ গ্ৰহণ কৰে।
ভাষণত ড০ মিশ্ৰই ভাৰতৰ এই দৃঢ়তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে যে দুৰ্যোগৰ আশংকা হ্ৰাস কৰাটো খৰচ নহয়, বৰঞ্চ আমাৰ ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা ভৱিষ্যতৰ বাবে এক সামূহিক বিনিয়োগ। তেওঁ জি-২০ ডি আৰ আৰ ৱৰ্কিং গ্ৰুপ (২০২৩) গঠনৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ অগ্ৰণী ভূমিকা আৰু বহু-বিপজ্জনক আগতীয়া সতৰ্কবাণী ব্যৱস্থা আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে ইয়াৰ ধাৰাবাহিক প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, আগতীয়া ব্যৱস্থাৰ বাবে প্ৰত্যাশিত বিত্তীয় সাহায্য ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আৰু সক্ষমতাৰ বাবে ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্বক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ বুলি কয়। তেওঁ ৫০ খন দেশলৈ কাৰিকৰী সাহায্য প্ৰদান কৰা কোৱালিচন ফৰ ডিজাষ্টাৰ ৰেজিলিয়েণ্ট ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ (চি ডি আৰ আই)ৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ নেতৃত্বৰ কথা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে।
ড০ মিশ্ৰই দুৰ্যোগৰ আশংকা হ্ৰাসৰ কাৰ্যসূচীৰ ভিতৰত অংশীদাৰিত্বৰ মনোভাৱ আগুৱাই নিয়াৰ বাবে আৰু আফ্ৰিকাৰ দৃষ্টিভংগীক প্ৰসাৰ কৰাৰ বাবে দক্ষিণ আফ্ৰিকাৰ অধ্যক্ষতাৰ শলাগ লয়।
ডি আৰ আৰত বিনিয়োগৰ বাবে স্বেচ্ছামূলক উচ্চ পৰ্যায়ৰ নীতিৰ ওপৰত মন্ত্ৰীসভাৰ ঘূৰণীয়া মেজমেলৰ সময়ত ড০ মিশ্ৰই দুৰ্যোগৰ তথ্য, বিত্তীয় কৌশল, উদ্ভাৱন আৰু স্থানীয় পৰ্যায়ৰ বিনিয়োগৰ ওপৰত নিৰ্মিত ভাৰতৰ সংহত পদ্ধতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। ভাৰতৰ প্ৰশাসন কাঠামোৱে ইয়াৰ ৰাষ্ট্ৰীয় অভিযোজন পৰিকল্পনা, খণ্ডগত নীতি আৰু বিত্তীয় ব্যৱস্থাৰ ভিতৰত ডি আৰ আৰ সন্নিৱিষ্ট কৰিছে, যাৰ ফলত উন্নয়ন পৰিকল্পনাৰ প্ৰতিটো স্তৰতে সক্ষমতা, অন্তৰ্ভুক্তি আৰু বহনক্ষমতা নিশ্চিত কৰা হৈছে।
তাৰ মাজতে ড০ মিশ্ৰই দক্ষিণ আফ্ৰিকাৰ সমবায় প্ৰশাসন আৰু পৰম্পৰাগত পৰিক্ৰমা বিভাগৰ মন্ত্ৰী সন্মানীয় ভেলেনকছিনি লাবিছা, অষ্ট্ৰেলিয়াৰ জৰুৰীকালীন ব্যৱস্থাপনা বিভাগৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী ক্ৰিষ্টি মেকবেইনৰ লগতে জি-২০ৰ অন্যান্য সদস্য আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাসমূহৰ প্ৰতিনিধি দলৰ মুৰব্বীৰ সৈতে দুৰ্যোগ প্ৰতিৰোধত সহযোগিতা সম্পৰ্কে আলোচনাত মিলিত হয়।
অনুষ্ঠানৰ সামৰণিত ড০ মিশ্ৰই ঘোষণাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিসমূহ ঘৰুৱাভাৱে আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে আগুৱাই নিয়াৰ বাবে ভাৰতৰ স্থিতিক পুনৰ দোহাৰে।

Prime Minister's Office
G20 Disaster Risk Reduction Working Group adopts the Ministerial Declaration at Cape Town, with support of the Indian delegation led by Dr P.K Mishra
India is committed to advance multi-hazard early warning systems, leveraging anticipatory financing for anticipatory action, and promoting public-private partnerships for resilience: Dr P. K Mishra
14 OCT 2025 3:27PM by PIB Ahmedabad
Dr. P. K. Mishra, Principal Secretary to the Prime Minister, led India’s delegation at the G20 Disaster Risk Reduction (DRR) Ministerial Meeting, hosted under the South African Presidency, where Ministers adopted the Declaration “Resilience for All: Strengthening Disaster Risk Reduction through Solidarity, Equality and Sustainability” on 13th October coinciding with the International Day for Disaster Risk Reduction.
In his keynote address, Dr. Mishra underscored India’s conviction that disaster risk reduction was not a cost but a collective investment in our shared future. He emphasized India’s pioneering role in creating the G20 DRR Working Group (2023) and its continued commitment to advancing multi-hazard early warning systems, leveraging anticipatory financing for anticipatory action, and promoting public-private partnerships for resilience. He reiterated India’s leadership through the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI), which had extended technical assistance to 50 countries.
Dr. Mishra applauded South Africa’s presidency for advancing a spirit of partnership and amplifying Africa’s perspectives within the disaster risk reduction agenda.
During the Ministerial Roundtable on the Voluntary High-Level Principles for Investing in DRR, Dr Mishra highlighted India’s integrated approach built on risk information, financing strategy, innovation, and local-level investment. India’s governance framework embedded DRR within its National Adaptation Plan, sectoral policies, and financing windows, ensuring that resilience, inclusivity, and sustainability were woven into every level of development planning.
On the sidelines, Dr. Mishra engaged in bilateral meetings with South African Minister of Cooperative Governance and Traditional Affairs, Hon. Mr. Velenkosini Hlabisa, Australia’s Minister for Emergency Management Ms. Kristy McBain, as well as Head of Delegations from other G20 members and international organizations, reinforcing cooperative efforts toward disaster resilience.
Concluding the event, Dr. Mishra reaffirmed India’s dedication to advancing the Declaration’s commitments domestically and through international partnerships.