Ministry of Health and Family Welfare
AIIMS Bhubaneswar Launches ‘Swasth Nari Sashakt Parivar Abhiyaan’ to Empower Women’s Health and Family Well-being
17 SEP 2025 8:23PM by PIB Bhubaneswar
AIIMS Bhubaneswar joined the nation today in launching the “Swasth Nari Sashakt Parivar Abhiyaan”, a dedicated health promotion and screening campaign focused on women’s health, family well-being, and community empowerment.
N4K6.jpeg)
The initiative was inaugurated by Executive Director Prof. (Dr.) Ashutosh Biswas, who also launched the Swasth Nari Sashakt Parivar Kutir at the OPD Foyer. The Kutir serves as a helpdesk and registration point for participating women patients, attendants, and staff, many of whom availed free health check-ups and cancer screenings on the first day.
The 16-day campaign, running from 17th September to 2nd October 2025, has been meticulously planned by AIIMS Bhubaneswar to benefit Women patients and attendants, Infants and children, Faculty, students, and healthcare staff, broader communities across rural and urban areas.
Daily health services and awareness activities will include free screening camps for Non-Communicable Diseases (NCDs), Oral, Cervical, and Breast Cancer, Anemia, Tuberculosis, and Sickle Cell Disease. Also, Maternal and Child Healthcare Services, menstrual hygiene awareness for adolescent girls and their mothers, nutrition and personal hygiene education, voluntary blood donation drives will be conducted.
The campaign is a collaborative effort involving multiple departments of AIIMS Bhubaneswar, including AYUSH, College of Nursing, Community & Family Medicine, Dentistry, Dermatology, Dietetics, ENT, Hematology, Hospital Administration, Neonatology, Obstetrics & Gynaecology, Ophthalmology, Pediatrics, Pediatric Surgery, Psychiatry, Pulmonary Medicine, Transfusion Medicine & Blood Centre.
A comprehensive Cervical and Breast Cancer Screening for female patients and attendees was organized today by the department of Gynaecology. Special sessions on menstrual hygiene, nutritional needs, and mental well-being to promote healthy practices among adolescent girls and their mothers, also conducted. Similarly, many other initiatives also organized by different departments.
Speaking on the occasion, Dr. Ashutosh Biswas, Executive Director, emphasized the importance of early detection, awareness, and community participation in achieving holistic health outcomes, especially for women and children.
To ensure last-mile connectivity, health camps and awareness sessions have been planned to be held in schools, slums, villages, and health centers.
The inaugural event was also attended by Dr. P R Mohapatra, Dean(Academics), Dr. Ashok Kumar Jena, MS(I/c), Lt. Col. Abhijit Sarkar, DDA, Dr. Manoj Kumar Mohanty, (IT Chairman), along with faculty members, staff, and students.
Through daily interventions both within the hospital and across communities, the Swasth Nari Sashakt Parivar Abhiyaan is poised to touch thousands of lives and set an example for institutions nationwide.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ “ସୁସ୍ଥ ନାରୀ ସଶକ୍ତ ପରିବାର” ଅଭିଯାନ ଉଦ୍ଘାଟିତ
17 SEP 2025 8:23PM by PIB Bhubaneswar
TAI4.jpeg)
- ଆଜିଠାରୁ ଆସନ୍ତା ମାସ ୨ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏମ୍ସରେ ବିଭିନ୍ନ ଅଣସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ, ମୁଖ, ଗର୍ଭାଶୟ ଏବଂ ସ୍ତନ କର୍କଟ, ରକ୍ତହୀନତା, ଯକ୍ଷ୍ମା ଏବଂ ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ରୋଗ ପାଇଁ ଦୈନିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ଚିହ୍ନଟ ଶିବିର
- ବିଭିନ୍ନ ସ୍କୁଲ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର, ସହରାଞ୍ଚଳ ବସ୍ତି, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ବିଭିନ୍ନ ରୋଗ ଚିହ୍ନଟ, ସଚେତନତା ଏବଂ ମାଗଣା ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରିବ ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ୱର
- କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡ. ଆଶୁତୋଷ ବିଶ୍ୱାସଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଓପିଡିରେ ସୁସ୍ଥ ନାରୀ ସଶକ୍ତ ପରିବାର କୁଟୀର ଉଦ୍ଘାଟିତ
ଭୁବନେଶ୍ୱର, ୧୭/୦୯/୨୦୨୫: ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ବରରେ ଆଜି ମହିଳାମାନଙ୍କ ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ସାମଗ୍ରୀକ ସଶକ୍ତିକରଣ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ସ୍କ୍ରିନିଂ ଅଭିଯାନ “ସୁସ୍ଥ ନାରୀ ସଶକ୍ତ ପରିବାର” ଅଭିଯାନ ଉଦ୍ଘାଟିତ ହୋଇଯାଇଛି। ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ବର ସକ୍ରିୟତାର ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ହୋଇଛି।
ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ପ୍ରଫେସର (ଡ.) ଆଶୁତୋଷ ବିଶ୍ୱାସ ଆଜି ଉଦ୍ଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଏଥିସହିତ ଓପିଡି ପରିସରରେ ସୁସ୍ଥ ନାରୀ ସଶକ୍ତ ପରିବାର କୁଟୀରକୁ ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏହି କୁଟୀର ମହିଳା ରୋଗୀ, ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ପର୍କୀୟ, କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଆଗ୍ରହୀ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସହାୟତା ଏବଂ ପଞ୍ଜିକରଣ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଏହି ସ୍ଥାନରେ ଆଜିଠାରୁ ସମସ୍ତ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ମାଗଣା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା ସହିତ ବିଭିନ୍ନ କର୍କଟ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଣସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ ଚିହ୍ନଟ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି।
ଏହି ଅବସରରେ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡ. ଆଶୁତୋଷ ବିଶ୍ୱାସ, ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଫଳାଫଳ ହାସଲ କରିବାରେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଚିହ୍ନଟ, ସଚେତନତା ଏବଂ ସାମୁଦାୟିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ମତବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଅଭିଯାନ ଆଜିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ଆସନ୍ତା ମାସ ୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୬ ଦିନ ଧରି ଆୟୋଜିତ ହେବ। ଏନେଇ ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ୱର ପକ୍ଷରୁ ମହିଳା, କିଶୋରୀ, ଶିଶୁ ଏବଂ ଛାତ୍ରୀ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସମେତ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ବ୍ୟାପକ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବା ନିମନ୍ତେ ସୁଚିନ୍ତିତ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି।
ଦୈନିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଅଣ-ସଂକ୍ରମିତ ରୋଗ (ଏନ୍ସିଡି) ମୁଖ, ଗର୍ଭାଶୟ ଏବଂ ସ୍ତନ କର୍କଟ, ରକ୍ତହୀନତା, ଯକ୍ଷ୍ମା ଏବଂ ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ରୋଗ ପାଇଁ ମାଗଣା ଚିହ୍ନଟ ଶିବିର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ। ଏହା ସହିତ, ମାତୃ ଏବଂ ଶିଶୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, କିଶୋରୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମା'ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଋତୁସ୍ରାବ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସଚେତନତା, ପୁଷ୍ଟିସାର ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ରକ୍ତଦାନ ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜିତ ହେବ।
ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ୱର ପକ୍ଷରୁ ଆୟୁଷ, କଲେଜ ଅଫ୍ ନର୍ସିଂ, କମ୍ୟୁନିଟି ଏବଂ ଫ୍ୟାମିଲି ମେଡିସିନ୍(ସିଏମଏଫଏମ), ଦନ୍ତଚିକିତ୍ସା, ଚର୍ମରୋଗ, ଇଏନ୍ଟି, ହେମାଟୋଲୋଜି, ହସ୍ପିଟାଲ ପ୍ରଶାସନ, ନବଜାତ, ପ୍ରସୂତି ଏବଂ ସ୍ତ୍ରୀ ରୋଗ, ଚକ୍ଷୁ, ଶିଶୁ ରୋଗ, ଶିଶୁ ଶଲ୍ୟଚିକିତ୍ସା, ମନସ୍ତତ୍ତ୍ବ, ପଲ୍ମୋନାରୀ ଔଷଧ, ଟ୍ରାନ୍ସଫ୍ୟୁଜନ ମେଡିସିନ୍ ଏବଂ ବ୍ଲଡ୍ ସେଣ୍ଟର୍ ସମେତ ଏକାଧିକ ବିଭାଗ ଜଡ଼ିତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଥମ ଦିନରେ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ରୋଗ ଚିହ୍ନଟ ସହିତ ରକ୍ତଦାନ ଶିବିର, ଟିକାକରଣ ନିମନ୍ତେ ସଚେତନତା, ସହରାଞ୍ଚଳ ବସ୍ତିରେ ମୁକ୍ତ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଶିବିର ଭଳି ଏକାଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା। ଏମ୍ସ ପରିସର ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ଏହା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ପ୍ରଥମ ଦିନରେ ଏନେଇ ବିପୁଳ ଉତ୍ସାହ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା। ପ୍ରାୟ ଏକ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ଆଜି ଏହି ଅଭିଯାନରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ।
ଏହି ଅଭିଜାନର ଅଂଶବିଶେଷ ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ବର ପକ୍ଷରୁ ବିଭିନ୍ନ ସ୍କୁଲ, ବସ୍ତି, ଗ୍ରାମ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସଚେତନତା ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରାଯିବ।
ଉଦ୍ଘାଟନୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଡିନ୍ ଡ. ପି ଆର ମହାପାତ୍ର, ଭାରପ୍ରାପ୍ତ ମେଡିକାଲ୍ ଅଧୀକ୍ଷକ ଡ. ଅଶୋକ କୁମାର ଜେନା, ଡିଡିଏ ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ କର୍ଣ୍ଣେଲ ଅଭିଜିତ ସରକାର, ଆଇଟି ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡ. ମନୋଜ କୁମାର ମହାନ୍ତିଙ୍କ ସମେତ ଅଧ୍ୟାପକ ଅଧ୍ୟାପିକା, ନର୍ସିଂ ଅଧିକାରୀ, କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।