লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
14শুবা সিরারাখোং হাথৈ চিলি ফেস্তিবেল হৌদোকখ্রে
16 SEP 2025 4:40PM by PIB Imphal
14শুবা সিরারাখোং হাথৈ চিলি ফেস্তিবেল অসি ঙসি মনিপুরগী উখ্রুল দিস্ত্রিক্তকী সিরারাখোং খুঙ্গংদা মনিপুর সরকারগী হোর্তিকলচর অমসুং সেরিকলচরগী কম্মিস্নার, থাইথুইলুং পামৈ, IASনা হৌদোকখ্রে। মাগী অখন্নবা মনম অমসুং মহাওগীদমক খঙনরিবা, মালেমদা মমিং চৎলবা সিরারাখোং হাথৈ মোরোক অসিবু থৌগৎলিবা থৌরম অসিনা লৌউ-শিংউগী হেরিতেজ, অকোইবগী ফিবম লেংদনা থম্বা অমসুং নেস্নেল দিবেলপমেন্ত ইনিসিয়েতিবশিংবু প্রমোৎ তৌনবা লৌমীশিং, কম্ম্যুনিতীগী লুচিংবশিং অমসুং দিগ্নিতরীশিংবু পুনশিনখি।
নোং-চীংগী ফীভম ফত্তবনা মরম ওইদুনা, অথোইবা মীথুংলেন ওইনা শরুক য়াগদবা মনিপুরগী গবর্নর, শ্রী অজয় ভল্লা, IAS (রিতায়র্দ)না শরুক য়াবা ঙমখিদ্রে। ফেস্তিবেল অদুদা তংখুল নাগা লোংগী প্রসিদেন্ত, স্বোর্দ ভাশুম; LM ব্লোককী SDO, নমরৈয়ুং লুইথুই; সিরারাখোংগী খুলাকপা, ভি. ৱুংখায়াপ জিমিক; মমিং লৈরবা শৈশকপা, কে. ৱুংচান; অমসুং অতোপ্পা কম্ম্যুনিতীগী লুচিংবশিং য়াওনা মশক নাইবা মীওইশিংনা শরুক য়াখি।
মহাক্কী হৌদোক ৱারোলদা, তি. পামৈনা লমদম অসিগী লৌউ-শিংউগী মগুনগী খুদম অমা ওইরিবা অখন্নবা হাথৈ মোরোক অসি ঙাক-শেন্দুনা থম্বগীদমক সিরারাখোংগী লৌমীশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না নহারোলশিংদা মখোয়গী অহলশিংগী অখাং কনবা অমসুং হোৎনবা কনবা অসিদগী ইথিল লৌনবা তকশিল্লদুনা মহাক্না অনৌবা খুদোংচাবশিং শিজিন্নদুনা ত্রেদিস্নেল ফার্মিংগী থৌওংশিং ঙাক্না চৎপগী মরুওইবা অদু পনখি।
হৌনবী মতুং ইন্না ফিরাল চীংখৎপা, লমদম অসিগী ফজরবা হেরিতেজ উৎলিবা কলচরেল পর্ফোমেন্স, লোকেল ফার্মরশিংগীদমক শেন্মিৎলোনগী খুদোংচাবশিং ফগৎহন্নবা বায়র্স-সেলর্স মীত অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা পায়খৎলিবা 'এক পেদ মা কে নাম'কী মখাদা উ-চারা থাবগী থৌরাং য়াওনা হৌদোকপগী নুমিৎ অসিদা থৌরম কয়া পাংথোকখি। মসিগী মথক্তা, সেন্ত্রেল ব্যুরো ওফ কম্ম্যুনিকেসন (CBC), রিজনেল ওফিস ইম্ফালনা সিরারাখোং খুঙ্গংগা খুৎশম্নদুনা ভারত সরকারগী মরুওইবা থিমশিং হায়বদি 'ভিক্সিৎ ভারত @ 2947' 'সেবা, সুশাসন, গরীব কল্যান কে 11 সাল' অসিনচিংবা ফোতো একজিবিসন অমা শীনখি।
সিরারাখোং হাথৈ চিলি ফেস্তিবেল অসি লমদম অসিগী লৌউ-শিংউগী চাউথোকচনীংঙাই ওইরিবা থৌরম অমা ওইবগা লোয়ননা অকোয়বগী ফিবম, নাৎকী হেরিতেজ অমসুং মরুওইবা নেস্নেল প্রোগ্রামশিংগী মরমদা খঙহনবা হেনগৎহল্লি। থৌরম অসিনা লোকেল ফার্মরশিং মতেং পাংনবা অমসুং মনিপুরদা ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্ত পুক্নিং থৌগৎনবা সরকারগী অচেৎপা ৱাফম অদু উৎলি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
14TH SIRARAKHONG HATHEI CHILLI FESTIVAL INAUGURATED
16 SEP 2025 4:40PM by PIB Imphal
The 14th Sirarakhong Hathei Chilli Festival was inaugurated today at Sirarakhong village, Ukhrul district, Manipur, by Thaithuilung Pamei, IAS, Commissioner, Horticulture & Sericulture, Government of Manipur. The event, a vibrant celebration of the world-renowned Sirarakhong Hathei Chilli, known for its unique aroma and flavour, brought together farmers, community leaders, and dignitaries to promote agricultural heritage, environmental sustainability, and national development initiatives.
Due to inclement weather, the Hon’ble Governor of Manipur, Shri Ajay Bhalla, IAS (Retd.), who was scheduled to attend as the Chief Guest, could not be present. The festival was graced by prominent dignitaries, including Sword Vashum, President, Tangkhul Naga Long; Ngamreiwung Luithui, SDO, LM Block; V. Wungkhayap Zimik, Headman of Sirarakhong; K. Wungchan, noted singer; and other community leaders.
In his inaugural address, T. Pamei commended the farmers of Sirarakhong for their dedication to preserving the unique Hathei Chilli, a symbol of the region’s agricultural excellence. He urged the youth to draw inspiration from the perseverance and hard work of their elders, emphasizing the importance of sustaining traditional farming practices while embracing modern opportunities.
The inaugural day featured a range of activities, including a ceremonial flag hoisting, vibrant cultural performances showcasing the rich heritage of the region, a Buyers–Sellers Meet to foster economic opportunities for local farmers, and a tree plantation drive under the nationwide initiative “Ek Ped Maa Ke Naam”. Additionally, a Photo Exhibition was organized by the Central Bureau of Communication (CBC), Regional Office Imphal, in collaboration with Sirarakhong village, highlighting flagship themes of the Government of India, such as “Viksit Bharat @ 2047 – Seva, Sushasan, Garib Kalyan Ke 11 Saal”.
The Sirarakhong Hathei Chilli Festival serves as a platform to celebrate the region’s agricultural pride while promoting environmental sustainability, cultural heritage, and awareness of key national programmes. The event underscores the Government’s commitment to supporting local farmers and fostering inclusive development in Manipur.