Ministry of Women and Child Development
Union Minister Smt. Annpurna Devi chairs meeting of the Parliamentary Consultative Committee of the Ministry of Women & Child Development
Smt. Annpurna Devi underlines importance of the Facial Recognition System in enhancing transparency, accountability and efficiency in the delivery of services under the Mission Saksham Anganwadi and Poshan 2.0
Face Recognition System would ensure that benefits reach only genuine beneficiaries while eliminating leakages and duplication :Smt. Annpurna Devi
11 AUG 2025 8:27PM by PIB Delhi
The Meeting of the Parliamentary Consultative Committee of the Ministry of Women & Child Development was held today in New Delhi under the chairpersonship of Union Minister Smt. Annpurna Devi. The agenda of the meeting was “Facial Recognition System being implemented in Mission Saksham Anganwadi and Poshan 2.0”.
The meeting was attended by Members of Parliament representing both Lok Sabha and Rajya Sabha, including Smt. Sudha Murthy, Smt. Manju Sharma, Smt. Jobha Majhi, Smt. Dharmshila Gupta, Smt. Indu B. Goswami, and Smt. Kiran Chaudhary.
In her address, Smt. Annpurna Devi underlined the importance of the Facial Recognition System (FRS) in enhancing transparency, accountability and efficiency in the delivery of services under the Mission. She stated that the technology would ensure that benefits reach only genuine beneficiaries while eliminating leakages and duplication.
Shri Anil Malik, Secretary, Ministry of Women & Child Development, briefed the Members on the technical and operational aspects of the Facial Recognition System (FRS), highlighting its role in real-time monitoring of Take-Home Ration (THR) distribution through the Poshan Tracker. Shri Gyanesh Bharti, Additional Secretary, MWCD, made a detailed presentation on the implementation strategy, benefits and impact of the system.
The Members of Parliament shared their observations and provided constructive suggestions for further strengthening the initiative. They appreciated the introduction of the FRS as a significant step towards ensuring efficient and accountable service delivery to beneficiaries.
The Union Minister expressed gratitude to the Members for their valuable inputs and directed the officials concerned to take necessary steps to incorporate the suggestions. She urged continued collaboration with Members of Parliament to address issues at the grassroots level.
FRS process on Poshan Tracker during THR Distribution
Face Recognition System (FRS) has been introduced by the Ministry to ensure the last mile tracking of Take-Home Ration Delivery. The Face Recognition System (FRS) is a technology-enabled authentication feature which verifies the actual beneficiary based on Aadhaar details.
FRS involves 2 steps i.e. On-boarding (eKYC, live Photo capturing & authentication) followed by face matching during THR distribution.
1. On boarding: For on-boarding of registered beneficiaries to implement FRS system, Anganwadi workers are required to capture face and perform eKYC of the beneficiary only once where OTP is sent on Aadhaar registered mobile number. During entire stay in the system of beneficiary i.e. Pregnancy to Lactation, 0-6 years, 14-18 years for Adolescent Girls. For children below 5 years Baal Aadhar is issued without biometric. Hence, FRS/eKYC mother/father/guardian is being taken in case of children.
1. Monthly Face Matching after First-Time FRS Completion: Once a beneficiary's e-KYC and face capture is successfully completed for the first time, their verified image is stored securely in the system. From the following month onward, face matching is performed by comparing the newly captured image with the previously verified photo. Monthly face matching can be done in offline mode.
Benefits of FRS
• Empowers beneficiaries to receive rightful entitlements and holds the field functionaries accountable.
• FRS requires the physical presence of the beneficiary during distribution at the AWC, which helps to improve health seeking behaviour through interaction with Anganwadi workers.
• It helps to eliminate leakage and duplication in the system.
• It ensures that benefits are given to the intended beneficiaries registered in Poshan Tracker.
Milestones
• FRS pilot was rolled out in August 2024.
• FRS was rolled out across the country in December 2024; however, it was not made mandatory for THR distribution.
• From 1 July 2025, facial recognition has been made mandatory through the Poshan Tracker App to ensure that only genuine beneficiaries receive Take Home Ration (THR).
• It is being leveraged for FRS for PMMVY purposes from 31st May onwards.
• From 1st August 2025 FRS made registration of all beneficiaries mandatory .
Implementation Strategy
• Development of the FRS module on Poshan Tracker.
• Consultation with States and Pilot Rollout.
• Training and Technical support to State officials and field functionaries: State Coordinators, CDPOs (Child Development Project Officers), Block Coordinators, District Coordinators, District Programme Officers (DPOs) and Anganwadi Workers.
• Field visits and review meeting by officers from Ministry.
• Technical upgradation of the FRS Module based on feedback.
• Pan India Rollout.
• Continuous Training and handholding to all State officials and field functionaries.
• Continuous technical support/tweaking.
• Regular review meetings with States/UTs.
Training & Support
• Regular training and handholding sessions are conducted by NeGD state coordinators and Block coordinators.
• From time-to-time officers from the Ministry visit the States/UTs to monitor the progress and understand the difficulties.
• Regular review meetings with State/UT officials are conducted to understand and redress technical difficulties.

ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଂସଦୀୟ ପରାମର୍ଶଦାତା କମିଟି ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ
11 AUG 2025 8:27PM by PIB Bhubaneswar
ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ ମିଶନ ସକ୍ଷମ ଅଙ୍ଗନବାଡି ଏବଂ ପୋଷଣ ୨.୦ ଅଧୀନରେ ସେବା ପ୍ରଦାନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଫେସିଆଲ ରେକଗନିସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଛନ୍ତି
ମୁହଁ ଚିହ୍ନଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ ଲିକ୍ ଏବଂ ନକଲକୁ ଦୂର କରିବା ସହିତ ପ୍ରକୃତ ଲାଭ କେବଳ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବ : ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ
ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଂସଦୀୟ ପରାମର୍ଶଦାତା କମିଟିର ବୈଠକ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ବୈଠକର ଏଜେଣ୍ଡା ଥିଲା "ମିଶନ ସକ୍ଷମ ଅଙ୍ଗନବାଡି ଏବଂ ପୋଷଣ ୨.୦ରେ ଫେସିଆଲ ରେକଗନିସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟକାରତା "।
ଏହି ବୈଠକରେ ଉଭୟ ଲୋକସଭା ଏବଂ ରାଜ୍ୟସଭାର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ସାଂସଦମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଶ୍ରୀମତୀ ସୁଧା ମୂର୍ତ୍ତି, ଶ୍ରୀମତୀ ମଞ୍ଜୁ ଶର୍ମା, ଶ୍ରୀମତୀ ଜୋଭା ମାଝୀ, ଶ୍ରୀମତୀ ଧର୍ମଶୀଳା ଗୁପ୍ତା, ଶ୍ରୀମତୀ ଇନ୍ଦୁ ବି. ଗୋସ୍ୱାମୀ ଏବଂ ଶ୍ରୀମତୀ କିରଣ ଚୌଧୁରୀ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।
ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ସେବା ପ୍ରଦାନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ମୁହଁ ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରଣାଳୀ (ଏଫ୍ଆରଏସ୍) ର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ ଲିକ୍ ଏବଂ ନକଲ ଦୂର କରିବା ସହିତ ଲାଭ କେବଳ ପ୍ରକୃତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବ।
ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅନିଲ ମଲିକ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମୁହଁ ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରଣାଳୀ (ଏଫ୍ଆରଏସ୍) ର ବୈଷୟିକ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଦିଗ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ପୋଷଣ ଟ୍ରାକର୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଟେକ୍-ହୋମ୍ ରାସନ (ଟିଏଚ୍ଆର୍) ବଣ୍ଟନ ଉପରେ ବାସ୍ତବ ସମୟରେ ନଜର ରଖିବାରେ ଏହାର ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ର ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଜ୍ଞାନେଶ ଭାରତୀ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ରଣନୀତି, ଲାଭ ଏବଂ ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଉପସ୍ଥାପନା କରିଥିଲେ।
ସାଂସଦମାନେ ସେମାନଙ୍କ ମତବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ଗଠନମୂଳକ ପରାମର୍ଶମାନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଦକ୍ଷ ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ସେବା ପ୍ରଦାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବେ ଏଫ୍ଆରଏସ୍ ର ପ୍ରଚଳନକୁ ସେମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ମୂଲ୍ୟବାନ ମତାମତ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପରାମର୍ଶଗୁଡ଼ିକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ। ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସେ ସାଂସଦମାନଙ୍କ ସହ ସହଯୋଗ ଜାରି ରଖିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ଟିଏଚଆର ବିତରଣ ସମୟରେ ପୋଷଣ ଟ୍ରାକର୍ ଉପରେ ଏଫ୍ଆରଏସ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା
ଟେକ୍-ହୋମ୍ ରାସନ ବିତରଣର ଶେଷ ମାଇଲ ଟ୍ରାକିଂ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ମୁହଁ ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରଣାଳୀ (ଏଫ୍ଆରଏସ୍) ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି। ମୁହଁ ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରଣାଳୀ (ଏଫ୍ଆରଏସ୍) ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ସକ୍ଷମ ପ୍ରମାଣୀକରଣ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଯାହା ଆଧାର ବିବରଣୀ ଆଧାରରେ ପ୍ରକୃତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଯାଞ୍ଚ କରିଥାଏ।
ଏଫ୍ଆରଏସ୍ ରେ ୨ଟି ପଦକ୍ଷେପ ରହିଛି, ଯଥା-ଅନ୍-ବୋର୍ଡିଂ (ଇକେୱାଇସି, ଲାଇଭ୍ ଫଟୋ କ୍ୟାପଚରିଂ ଏବଂ ପ୍ରମାଣୀକରଣ) ଏବଂ ତା 'ପରେ ଟିଏଚ୍ଆର୍ ବିତରଣ ସମୟରେ ମୁହଁ ମେଳକ।
କ. ସାମିଲ : ଏଫ୍ଆରଏସ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଲାଗୁ କରିବା ପାଇଁ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସାମିଲ ପାଇଁ, ଅଙ୍ଗନବାଡି କର୍ମୀମାନେ କେବଳ ଥରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଚେହେରା ଉତ୍ତୋଳନ କରିବା ଏବଂ ଇ. କେ. ୱାଇ. ସି କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ଯେଉଁଠାରେ ଆଧାର ପଞ୍ଜୀକୃତ ମୋବାଇଲ୍ ନମ୍ବରରେ ଓଟିପି ପଠାଯାଏ। ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରହଣି ସମୟରେ, ଅର୍ଥାତ୍ ଗର୍ଭାବସ୍ଥା ଠାରୁ ସ୍ତନ୍ୟପାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ୦-୬ ବର୍ଷ, କିଶୋର ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୧୪-୧୮ ବର୍ଷ। ୫ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ବୟସର ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବାୟୋମେଟ୍ରିକ୍ ବିନା ବାଲ ଆଧାର ଜାରି କରାଯାଏ | ତେଣୁ, ପିଲାମାନଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଫ୍ଆରଏସ୍ / ଇକେୱାଇସି ମାଆ/ବାପା/ଅଭିଭାବକଙ୍କୁ ନିଆଯାଉଛି।
କ. ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏଫ୍ଆରଏସ୍ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ ମାସିକ ମୁହଁ ମେଳକ କରିବା : ଥରେ ଜଣେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଇ-କେ. ୱାଇ. ସି. ଏବଂ ମୁହଁ ଉତ୍ତୋଳନ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସଫଳତାର ସହ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଗଲେ, ସେମାନଙ୍କର ଯାଞ୍ଚ ହୋଇଥିବା ଛବି ସିଷ୍ଟମରେ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବେ ସଂରକ୍ଷିତ ହୋଇଥାଏ। ପରବର୍ତ୍ତୀ ମାସରୁ, ନୂତନ ଭାବରେ ଉତ୍ତୋଳନ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରତିଛବିକୁ ପୂର୍ବରୁ ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଥିବା ଫଟୋ ସହିତ ତୁଳନା କରି ମୁହଁ ମେଳକ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଥାଏ। ମାସିକ ମୁହଁ ମେଳକ ଅଫଲାଇନ୍ ମୋଡରେ କରାଯାଇପାରିବ ।
ଏଫ୍ଆରଏସ୍ ର ଲାଭ
• ଯଥାର୍ଥ ଅଧିକାର ପାଇବା ପାଇଁ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିଥାଏ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତାଙ୍କୁ ଉତ୍ତରଦାୟୀ କରିଥାଏ।
• ଅଙ୍ଗନବାଡି କେନ୍ଦ୍ରରେ ବିତରଣ ସମୟରେ ଏଫ୍ଆରଏସ୍ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଶାରୀରିକ ଉପସ୍ଥିତି ଆବଶ୍ୟକ କରେ, ଯାହା ଅଙ୍ଗନବାଡି କର୍ମୀଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅନୁଧ୍ୟାନ ଆଚରଣରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।
• ଏହା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଲିକ୍ ଏବଂ ନକଲକୁ ଦୂର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।
• ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ପୋଷଣ ଟ୍ରାକର୍ ରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥିବା ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଲାଭ ଦିଆଯାଏ ।
ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ
• ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୪ ରେ ଏଫ୍ଆରଏସ୍ ପାଇଲଟ୍ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା।
• ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୪ ରେ ସାରା ଦେଶରେ ଏଫ୍ଆରଏସ୍ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା; ତଥାପି, ଟିଏଚ୍ଆର୍ ବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ଏହାକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇ ନଥିଲା।
• ୧ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୫ ରୁ, ପୋଷଣ ଟ୍ରାକର୍ ଆପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ମୁହଁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା କେବଳ ପ୍ରକୃତ ହିତାଧିକାରୀମାନେ ଟେକ୍ ହୋମ୍ ରାସନ (ଟିଏଚଆର) ପାଇବେ।
• ମେ ୩୧ ତାରିଖ ଠାରୁ ପିଏମଏମଭିୱାଇ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏଫଆରଏସ ପାଇଁ ଏହାର ଲାଭ ଉଠାଯାଉଛି।
• ୧ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ ଠାରୁ ଏଫ୍ଆରଏସ୍ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପଞ୍ଜୀକରଣ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରିଥିଲା।
କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ରଣନୀତି
• ପୋଷଣ ଟ୍ରାକର୍ ଉପରେ ଏଫ୍ଆରଏସ୍ ମଡ୍ୟୁଲର ବିକାଶ।
• ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ପାଇଲଟ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ।
• ରାଜ୍ୟ ସଂଯୋଜକ, ସିଡିପିଓ (ଶିଶୁ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧିକାରୀ), ବ୍ଲକ ସଂଯୋଜକ, ଜିଲ୍ଲା ସଂଯୋଜକ, ଜିଲ୍ଲା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧିକାରୀ (ଡି. ପି. ଓ.) ଏବଂ ଅଙ୍ଗନବାଡି କର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ସହାୟତା।
• ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କ୍ଷେତ୍ର ପରିଦର୍ଶନ ଏବଂ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ।
• ମତାମତ ଆଧାରରେ ଏଫଆରଏସ ମଡ୍ୟୁଲର ବୈଷୟିକ ଉନ୍ନତିକରଣ।
• ସର୍ବଭାରତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା।
• ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତାଙ୍କୁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା।
• ନିରନ୍ତର ବୈଷୟିକ ସହାୟତା/ପରିବର୍ତ୍ତନ।
• ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ନିୟମିତ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ।
ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ସହାୟତା
• ଏନଇଜିଡିର ରାଜ୍ୟ ସଂଯୋଜକ ଏବଂ ବ୍ଲକ ସଂଯୋଜକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିୟମିତ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ସହାୟତା ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥାଏ।
• ସମୟ ସମୟରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଧିକାରୀମାନେ ପ୍ରଗତି ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ଏବଂ ଅସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକୁ ବୁଝିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ପରିଦର୍ଶନ କରନ୍ତି।
• ବୈଷୟିକ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ବୁଝିବା ଏବଂ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ନିୟମିତ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥାଏ।