Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
SDF and Partners Launch The ICAR-led Regional AquaLivelihood Project to Empower Small-Scale Fish Farmers and Bolster Nutrition Security in South Asia
06 AUG 2025 6:25PM by PIB Bhubaneswar
The SAARC Development Fund (SDF), in partnership with leading national institutions and technical government agencies of the five SAARC member countries, officially launched the AquaLivelihood Project in Colombo, Sri Lanka.
Graced by the Hon’ble Minister of Fisheries of Sri Lanka, Ramalingam Chandrasekar, as the Chief Guest, the launch marks a pivotal regional effort to uplift smallholder fish farmers and improve nutrition security across the region.
The three-year regional initiative represents a total investment of USD 3.97 million, including a USD 3.23 million grant from SDF and USD 739,109 in in-kind co-financing. The project will directly benefit over 120,000 rural households, 30% of whom are women, across Bangladesh, Bhutan, India, Nepal and Sri Lanka.
Titled “Livelihood Enhancement of Small-Scale Fish Farmers and Nutrition Security of Rural Masses in the SAARC Region through Aquaculture Development”, the project - known as AquaLivelihood - is spearheaded by Indian Council for Agricultural Research-Central Institute of Freshwater Aquaculture (ICAR-CIFA), in close collaboration with government agencies from each participating country: Department of Fisheries in Bangladesh, National Research and Development Centre for Aquaculture in Bhutan, Indian Council of Agricultural Research, India, Central Fisheries Promotion and Conservation Center in Nepal and the National Aquaculture Development Authority of Sri Lanka.
AquaLivelihood responds to two critical regional priorities: Strengthening the livelihoods of small-scale aquaculture farmers and addressing malnutrition through sustainable fish production systems.
The project will be implemented through three strategic components:
1. Survey and Technology Identification – Mapping aquaculture inputs, feed, seed, and promoting inclusive practices
2. Infrastructure Development – Establishing pilot-scale feed mills and fish hatcheries to enhance local production
3. Capacity Building and Knowledge Sharing – Conducting cross-border stakeholders’ training and on-farm demonstrations with a strong focus on gender equity and knowledge exchange
At the launch, Hon’ble Minister Ramalingam Chandrasekar underscored the critical role of the AquaLivelihood initiative in transforming the aquaculture sector and bolstering regional food and nutrition security. He stated that AquaLivelihood is not merely a project, but a timely and transformative journey toward a more resilient future for small-scale farmers. “As our nations emerge from the shadows of the pandemic and ongoing economic challenges, this initiative serves as a unifying force by bringing together Member States, governments, researchers, and communities to uplift livelihoods, enhance nutrition and drive collective progress,” the Minister said.
Echoing this sentiment, Irosha Cooray, Officer-in-Charge of SDF, said: “This project exemplifies the power of regional collaboration in addressing shared challenges. By empowering small-scale fish farmers, particularly women, and fostering knowledge exchange, AquaLivelihood strengthens the foundations of food security, sustainable development and regional solidarity in our region.” She said that the initiative is fully aligned with the SAARC Charter, SAARC Social Charter, and SDF’s mission to promote poverty alleviation, women empowerment and regional integration.
With its strong emphasis on scientific innovation, inclusive development and policy synergy, AquaLivelihood is set to become a flagship regional initiative driving equitable growth, resilient food systems, and long-term prosperity across the region.
Fish remains a key protein source in South Asia, sharing over 60% of animal protein supply in countries like Bangladesh, Sri Lanka and Nepal. Aquaculture has shown significant growth in the region with 11% in Nepal, 5.4% in Bangladesh, and 6-8% in India over the past decade. The fisheries sector is also a major economic driver, contributing 24% of agricultural GDP in Bangladesh and supporting the livelihoods of millions.
The Deputy Director General (Fisheries Science) of ICAR said that “As the lead country, India is proud to partner with Bangladesh, Nepal, Bhutan and Sri Lanka in this SDF-supported initiative aimed at strengthening livelihoods and nutrition through sustainable aquaculture. This project reflects our shared commitment to regional cooperation, policy alignment, and inclusive growth in the fisheries sector across South Asia.”
Dr. Shiba Shankar Giri, Project Coordinator and Head of the Fish Nutrition & Physiology Division at ICAR-CIFA, Bhubaneswar, reflected on the project’s origins: “The policy dialogues and policy briefs I developed during my SAARC tenure in Dhaka laid the groundwork for what has now become the AquaLivelihood Project. Seeing this vision realized is deeply rewarding. It is a collective regional commitment to transforming rural aquaculture into a vehicle for sustainable livelihoods and nutrition.”
The Director General of the National Aquaculture Development Authority of Sri Lanka (NAQDA) Dr. J. M. Asoka said that the AquaLivelihood Project represents a timely and strategic intervention for the South Asian region. By focusing on small-scale aquaculture, it not only enhances income opportunities for rural communities but also supports national and regional goals for food and nutrition security. “For Sri Lanka, this project complements our vision and strengthens our collaboration with neighboring countries to build a more resilient and inclusive aquaculture sector,” she said.
The AquaLivelihood Project will be implemented in selected locations across five SAARC Member States: Bangladesh , Bhutan , India , Nepal and Sri Lanka.
The launch of this regional project will be followed by a two-day inception workshop with implementing partners from Bangladesh, Bhutan, India, Nepal and Sri Lanka to establish a shared understanding of project goals, align implementation strategies, and ensure a coordinated and impactful rollout across the region.
***
About SAARC Development Fund: The SAARC Development Fund is the umbrella financial institution of SAARC, mandated to fund projects in social, economic and infrastructure sectors. SDF has funded over 100 projects in 17 thematic areas across all SAARC Member States.
About ICAR: The Indian Council of Agricultural Research (ICAR) is the apex body for agricultural research, education, and extension in India under the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare. It is the world’s largest National Agricultural Research and Education System (NARES) that includes 113 research institutes, 75 agricultural universities, and over 700 Krishi Vigyan Kendras (KVKs) across India, to support farmers and boost rural development.

ମତ୍ସ୍ୟ, ପଶୁ ସମ୍ପଦ ଓ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ମତ୍ସ୍ୟଚାଷୀଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ପୋଷଣ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏସଡିଏଫ ଏବଂ ସହଭାଗୀମାନଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଆଇସିଏଆର -ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଆଞ୍ଚଳିକ ଜଳଜୀବିକା ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ
06 AUG 2025 6:25PM by PIB Bhubaneswar
ସାର୍କ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ଫଣ୍ଡ (ଏସଡିଏଫ), ପାଞ୍ଚଟି ସାର୍କ ସଦସ୍ୟ ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥା ସହଭାଗୀତାରେ, ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର କଲମ୍ବୋରେ ଜଳ ଜୀବିକା ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର ମାନ୍ୟବର ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ ମନ୍ତ୍ରୀ ରାମଲିଙ୍ଗମ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ଶୁଭାରମ୍ଭ କ୍ଷୁଦ୍ର ମାଛ ଚାଷୀମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ପୋଷକର ସୁରକ୍ଷାକୁ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଞ୍ଚଳିକ ପ୍ରୟାସ।
ତିନି ବର୍ଷର ଏହି ଆଞ୍ଚଳିକ ପଦକ୍ଷେପ ଏସଡିଏଫ ରୁ 3.23 ନିୟୁତ ଡଲାର ଅନୁଦାନ ଏବଂ 739,109 ଡଲାରର ଇନ-କାଇଣ୍ଡ- କୋ-ଫାଇନାନ୍ସ ସହାୟତା ସହିତ 3.97 ନିୟୁତ ଡଲାରର ମୋଟ ନିବେଶକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ବାଂଲାଦେଶ, ଭୁଟାନ, ଭାରତ, ନେପାଳ ଏବଂ ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର 120,000 ରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରକୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ଦେବ, ଯାହାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ 30% ମହିଳା ରହିଛନ୍ତି।
"ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ସାର୍କ ଅଞ୍ଚଳରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ମାଛ ଚାଷୀମାନଙ୍କର ଜୀବିକା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପୋଷକ ସୁରକ୍ଷା" ଶୀର୍ଷକ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ - ଯାହା - ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ସାର୍କ ଅଞ୍ଚଳରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ମାଛ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଜୀବିକା ପ୍ରଦାନ କରେ", ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ - ଯାହାକୁ ଆକ୍ୱା ଲାଇଭଲିହୁଡ୍ କୁହାଯାଏ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଦେଶର ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସହଯୋଗରେ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ କାଉନସିଲ୍ ଫର ଏଗ୍ରିକଲ୍‌ଚର ରିସର୍ଚ୍ଚ ଓ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ୍ ଇନ୍‌ଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍‌ ଫ୍ରେସୱାଟର ଆକ୍ବାକଲ୍‌ଚର (ଆଇସିଏଆର-ସିଆଇଏଫଏ) ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି। ବାଂଲାଦେଶର ମତ୍ସ୍ୟ ବିଭାଗ, ଭୁଟାନରେ ଜଳକୃଷି ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର, ଭାରତର ଭାରତୀୟ କୃଷି ଗବେଷଣା ପରିଷଦ, ନେପାଳରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମତ୍ସ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର ଜାତୀୟ ଜଳକୃଷି ବିକାଶ ପ୍ରାଧିକରଣ ଏଥିରେ ସାମିଲ୍ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଆକ୍ୱା ଲାଇଭଲିହୁଡ୍ ଦୁଇଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଞ୍ଚଳିକ ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ପ୍ରଦାନ କରେ: କ୍ଷୁଦ୍ର ମତ୍ସ୍ୟଚାଷୀଙ୍କ ଜୀବିକାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ମାଛ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରଣାଳୀ ମାଧ୍ୟମରେ କୁପୋଷଣକୁ ସମାଧାନ କରିବା। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ତିନୋଟି ରଣନୈତିକ ଉପାଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ। ପ୍ରଥମଟି ହେଉଛି ସର୍ଭେ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଚିହ୍ନଟ। ଏଥିରେ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ଇନପୁଟ୍, ଖାଦ୍ୟ, ବିହନ ମ୍ୟାପିଂ ଏବଂ ସମନ୍ବିତ ଅଭ୍ୟାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବ। ଦ୍ବିତୀୟଟି ହେଉଛି ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ। ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପାଇଲଟ୍-ସ୍କେଲ ଫିଡ୍ ମିଲ୍ ଏବଂ ମାଛ ହ୍ୟାଚେରୀ ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ। ତୃତୀୟଟି ହେଉଛି କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ଆଦାନପ୍ରଦାନ। ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଉପରେ ଦୃଢ଼ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ସୀମାପାର ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ତାଲିମ ଏବଂ ଫାର୍ମ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପରିଚାଳନା।
ଉଦ୍ଘାଟନ ଅବସରରେ, ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀ ରାମଲିଙ୍ଗମ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଖାଦ୍ୟ ତଥା ପୋଷକ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଆକ୍ୱା ଲାଇଭଲିହୁଡ୍ ପଦକ୍ଷେପର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆକ୍ୱା ଲାଇଭଲିହୁଡ୍ କେବଳ ଏକ ପ୍ରକଳ୍ପ ନୁହେଁ, ବରଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଅଧିକ ସ୍ଥିର ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡ଼କୁ ଏକ ସମୟୋପଯୋଗୀ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଯାତ୍ରା। "ଯେତେବେଳେ ଆମର ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମହାମାରୀ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଆହ୍ବାନ କବଳରୁ ବାହାରି ଆସୁଛନ୍ତି, ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ର, ସରକାର, ଗବେଷକ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଜୀବିକା ନିର୍ବାହ, ପୋଷକ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସାମୂହିକ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଏକତ୍ରିତ ଶକ୍ତି ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ," ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।
ଏହି ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି, ଏସଡିଏଫ ର ଅଫିସର ଇନ୍ ଚାର୍ଜ ଇରୋଶା କୁରେ କହିଛନ୍ତି: "ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସହଭାଗୀ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ସହଯୋଗର ଶକ୍ତିକୁ ଉଦାହରଣ ଦିଏ। କ୍ଷୁଦ୍ର ମାଛ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ, ବିଶେଷକରି ମହିଳାଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରି ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି, ଆକ୍ୱା ଲାଇଭଲିହୁଡ୍ ଆମ ଅଞ୍ଚଳରେ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା, ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂହତିର ମୂଳଦୁଆକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରେ।" ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ସାର୍କ ଚାର୍ଟର, ସାର୍କ ସାମାଜିକ ଚାର୍ଟର ଏବଂ ଏସଡିଏଫ ର ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ, ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ସମନ୍ୱୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ମିଶନ ସହିତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ସମନ୍ୱିତ।
ବୈଜ୍ଞାନିକ ନବସୃଜନ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ବିକାଶ ଏବଂ ନୀତି ସମନ୍ୱୟ ଉପରେ ଏହାର ଦୃଢ଼ ଗୁରୁତ୍ୱ ସହିତ, ଆକ୍ୱା ଲାଇଭଲିହୁଡ୍ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ସମାନ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ସ୍ଥିର ଖାଦ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆଞ୍ଚଳିକ ପଦକ୍ଷେପ ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆରେ ମାଛ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରୋଟିନ ଉତ୍ସ ଭାବରେ ରହିଛି। ବାଂଲାଦେଶ, ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ଏବଂ ନେପାଳ ଭଳି ଦେଶରେ ପ୍ରାଣୀ ପ୍ରୋଟିନ ଯୋଗାଣର 60% ରୁ ଅଧିକ ଅଂଶ ରହିଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦେଖାଇଛି, ନେପାଳରେ 11%, ବାଂଲାଦେଶରେ 5.4% ଏବଂ ଭାରତରେ 6-8% ରହିଛି। ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ ମଧ୍ୟ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୈତିକ ବାହକ, ବାଂଲାଦେଶରେ କୃଷି ଜିଡିପି ର 24% ଯୋଗଦାନ କରୁଛି ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବିକାକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛି।
ଆଇସିଏଆର ର ଉପ-ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ (ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ ବିଜ୍ଞାନ) କହିଛନ୍ତି ଯେ "ନେତୃତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦେଶ ଭାବରେ, ଭାରତ ସ୍ଥାୟୀ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ମାଧ୍ୟମରେ ଜୀବିକା ଏବଂ ପୋଷକକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖି ଏହି ଏସଡିଏଫ-ସମର୍ଥିତ ପ୍ରୟାସରେ ବାଂଲାଦେଶ, ନେପାଳ, ଭୁଟାନ ଏବଂ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ସହିତ ସହଭାଗୀ ହୋଇଥିବାରୁ ଗର୍ବିତ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ସହଯୋଗ, ନୀତି ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟପାଳନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମନ୍ବିତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପ୍ରତି ଆମର ସମାନ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।"
ଭୁବନେଶ୍ୱରର ଆଇସିଏଆର – ସିଆଇଏଫଏ ର ପ୍ରକଳ୍ପ ସଂଯୋଜକ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ ପୋଷକ ଏବଂ ଫିଜିଓଲୋଜି ବିଭାଗର ମୁଖ୍ୟ ଡକ୍ଟର ଶିବା ଶଙ୍କର ଗିରି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉତ୍ପତ୍ତି ବିଷୟରେ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି କହିଛନ୍ତି: "ଢାକାରେ ମୋର ସାର୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ସମୟରେ ମୁଁ ଯେଉଁ ନୀତିଗତ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ନୀତିଗତ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ବିବରଣୀ ବିକଶିତ କରିଥିଲି ତାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଜଳଜୀବିକା ପ୍ରକଳ୍ପରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସାକାର କରିବା ଦେଖିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦଦାୟକ। ଏହା ଗ୍ରାମୀଣ ଜଳଜୀବିକାକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଜୀବିକା ଏବଂ ପୋଷକ ପାଇଁ ଏକ ଯାନରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସାମୂହିକ ଆଞ୍ଚଳିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା।"
ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର ଜାତୀୟ ଜଳଜୀବିକା ବିକାଶ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ (ଏନଏକ୍ୟୁଡିଏ) ର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ଜେ. ଏମ୍. ଅଶୋକା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜଳଜୀବିକା ପ୍ରକଳ୍ପ ଦକ୍ଷିଣ ଏସୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ସମୟୋଚିତ ଏବଂ ରଣନୈତିକ ହସ୍ତକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ। କ୍ଷୁଦ୍ର-ସ୍ତରର ଜଳଜୀବିକା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ, ଏହା କେବଳ ଗ୍ରାମୀଣ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ଆୟ ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରେ ନାହିଁ ବରଂ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପୋଷକ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ସମର୍ଥନ କରେ। "ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ପାଇଁ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ କରେ ଏବଂ ଏକ ଅଧିକ ସ୍ଥିର ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଜଳଜୀବିକା କ୍ଷେତ୍ର ଗଠନ ପାଇଁ ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶମାନଙ୍କ ସହିତ ଆମର ସହଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରେ," ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପାଞ୍ଚଟି ସାର୍କ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ର: ବାଂଲାଦେଶ, ଭୁଟାନ, ଭାରତ, ନେପାଳ ଏବଂ ଶ୍ରୀଲଙ୍କାରେ ଚୟନିତ ସ୍ଥାନରେ ଜଳଜୀବିକା ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ।
ଏହି ଆଞ୍ଚଳିକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ପରେ ବାଂଲାଦେଶ, ଭୁଟାନ, ଭାରତ, ନେପାଳ ଏବଂ ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ଏକ ଦୁଇ ଦିନିଆ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କର୍ମଶାଳା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରକଳ୍ପ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ବୁଝାମଣା ସ୍ଥାପନ, କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇପାରିବ।