Ministry of Railways
Angul Railway Station Undergoes Major Transformation Under Amrit Station Scheme
Amrit Station Scheme Brings New Life to Angul Railway Station – Modern Amenities, Cultural Identity and Inclusive Design in Focus
06 AUG 2025 6:11PM by PIB Bhubaneswar
The Amrit Station Scheme is a flagship initiative by the Indian Railways aimed at transforming railway stations across the country into modern, passenger-friendly, and future-ready transit hubs. The scheme focuses on holistic development that includes upgraded infrastructure, better amenities, multi-modal integration, sustainability, and inclusion of local art, heritage, and culture. It also emphasizes accessibility features for Divyangjan (differently-abled) passengers, ensuring inclusive and convenient travel experiences.
The redevelopment of Angul Railway Station under the Amrit Station Scheme is progressing steadily, with the project achieving 52% physical progress and 43% financial progress out of a sanctioned cost of ₹25.41 crore.
The soft upgradation of the station is scheduled for completion by December 2025 and the 12-meter wide FOB is expected to be completed by March 2026.
Key ongoing works include:
• Station building facade improvement, where structural work is completed, plastering is ongoing, and colouring and electrical work will follow.
• Circulating area development, with tensile fabrication completed and work underway on earthwork, PCC, and drainage.
• Platform shelters, where 29 out of 35 bays have been completed. The remaining 6 are in progress along with fabrication of the cantilever structures connected to the FOB.
• Platform surfacing, including brick drainage work, coping block installation, and tile laying on platforms 2 and 3. Water booth installation is ongoing, and tap points are yet to be installed.
• FOB construction, with foundation, staircase, column erection and deck fabrication progressing steadily.
• Provision for four lifts to improve accessibility.
• Additional work includes renovation of waiting halls and toiletsdevelopment of a second station entry, and integration of local art and cultural elements.
The station is being developed as a Divyangjan-friendly facility, with Phase-I works including ramps, coach position displays, low-height ticket and help booths, Divyang toilets and water booths, dedicated parking and lifts integrated into the FOB. Upcoming works include elevators, tactile pathways, Braille signage, accessible flooring and wheelchair availability.
Other passenger amenities will include public announcement systems, digital signage, improved illumination, and facilities such as charging points, CCTV cameras, ATVMs, dustbins, water coolers, train indication boards, tourist facilitation counters, OSOP stalls, and fire-fighting equipment.
This redevelopment under the Amrit Station Scheme aims to transform Angul Station into a modern, inclusive and culturally vibrant railway hub, supporting enhanced travel experience for all categories of passengers.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅମୃତ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଅନୁଗୁଳ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ରୂପାନ୍ତରଣ
ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା, ସାଂସ୍କୃତିକ ଓ ସୌନ୍ଦର୍ୟମୟ ଡିଜାଇନ୍‌ର ସମନ୍ୱୟ ସହ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ
06 AUG 2025 6:11PM by PIB Bhubaneswar
ଅମୃତ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଜନା ହେଉଛି ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ରେଳ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକୁ ଆଧୁନିକ, ଯାତ୍ରୀ-ଅନୁକୂଳ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ପରିବହନ ହବ୍‌ରେ ପରିଣତ କରିବା । ଏହି ଯୋଜନା ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି ଯେଉଁଥିରେ ଉନ୍ନତ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା, ବହୁ-ମୋଡାଲ୍ ସମନ୍ୱୟ, ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ କଳା, ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି । ଏହା ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରବେଶଯୋଗ୍ୟତା ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି, ଯାହା ସୁବିଧାଜନକ ଯାତ୍ରା ଅଭିଜ୍ଞତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ।
ଅମୃତ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଅନୁଗୁଳ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନର୍ବିକାଶ ଗଠନଶୀଳ ଭାବରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି । ପ୍ରକଳ୍ପଟି ₹25.41 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅନୁମୋଦିତ ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟରେ 52% ଏବଂ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ 43% ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରିଛି ।
ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଅନୁଗୁଳ ଷ୍ଟେସନର ସଫ୍ଟ ଅପଗ୍ରେଡେସନ୍ ଡିସେମ୍ବର 2025 ସୁଦ୍ଧା ସମାପ୍ତ ହେବାର ଯୋଜନା କରାଯାଇଥିବାବେଳେ 12-ମିଟର ଚଉଡା ଫୁଟ ଓଭର ବ୍ରିଜ ମାର୍ଚ୍ଚ 2026 ସୁଦ୍ଧା ସମାପ୍ତ ହେବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ:
• ଷ୍ଟେସନ ନିର୍ମାଣ ସହ ମୁଖବନ୍ଧ ଉନ୍ନତି କାର୍ଯ୍ୟ ଯେଉଁଠାରେ ଢାଞ୍ଚାଗତ କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି, ପ୍ଲାଷ୍ଟରିଂ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁରହିଛି ଓ ରଙ୍ଗ ଏବଂ ବୈଦ୍ୟୁତିକ କାର୍ଯ୍ୟ ସଠିକ ସମୟରେ କରାଯିବ।
• ଚଳପ୍ରଚଳ ଅଂଚଳ ବା ସର୍କୁଲେଟିଂ ଏରିଆର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଟେନ୍ସାଇଲ୍ ଫେବ୍ରିକେସନ୍ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି ଏବଂ ମାଟି କାର୍ଯ୍ୟ ବା ଆର୍ଥୱାର୍କ, PCC ଏବଂ ଡ୍ରେନେଜ୍ କାମ ଚାଲୁରହିଛି ।
• ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ, ଯେଉଁଠାରେ 35 ଟି ବେ ମଧ୍ୟରୁ 29 ଟି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି । ଫୁଟ ଓଭର ବ୍ରିଜ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ କ୍ୟାଣ୍ଟିଲିଭର୍ ଷ୍ଟ୍ରକଚର ନିର୍ମାଣ ସହିତ ବାକି 6 ଟି ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଗତିରେ ଅଛି ।
• ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଚଳପ୍ରଚଳ ଅଞ୍ଚଳ, ଇଟା ଦ୍ୱାରା ଡ୍ରେନେଜ୍ କାର୍ଯ୍ୟ, ବ୍ଲକ୍ ଗୁଡିକୁ ସଠିକ ଭାବେ ସଂସ୍ଥାପନ ଏବଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ 2 ଏବଂ 3 ରେ ଟାଇଲ୍ ବିଛାଇବା ସମେତ ପାଣି ବୁଥ୍ ସଂସ୍ଥାପନ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁରହିଛି ଏବଂ ଟ୍ୟାପ୍ ପଏଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ ହେବାକୁ ବାକି ଅଛି ।
• ଫୁଟ ଓଭର ବ୍ରିଜ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ମୂଳଦୁଆ (ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍), ସିଡ଼ି, ସ୍ତମ୍ଭ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଡେକ୍ ଫେବ୍ରିକେସନ୍ ସହିତ ଯୋଜନଗତ ଭାବରେ ଅଗ୍ରଗତି ହେଉଛି ।
• ପ୍ରବେଶଯୋଗ୍ୟତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଚାରିଟି ଲିଫ୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଉଅଛି ।
• ଅତିରିକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିକ୍ଷ୍ୟ ହଲ୍ ଓ ଶୌଚାଳୟର ନବୀକରଣ, ଷ୍ଟେସନର ଦ୍ୱିତୀୟ ପ୍ରବେଶ ପଥର ବିକାଶ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ କଳା ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଗରିମା ଓ ସୌନ୍ଦର୍ୟମୟ ଡିଜାଇନ୍‌ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକର ସମନ୍ୱୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ଷ୍ଟେସନକୁ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନ-ଅନୁକୂଳ ସୁବିଧା ଭାବରେ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି । ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ କାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ରାମ୍ପ, କୋଚ୍ ସ୍ଥିତି ପ୍ରଦର୍ଶନ ବୋର୍ଡ, କମ୍ ଉଚ୍ଚତା ଟିକେଟ୍ ଏବଂ ସହାୟତା ବୁଥ୍, ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଶୌଚାଳୟ ଏବଂ ଜଳ ବୁଥ୍, ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପାର୍କିଂ ଏବଂ ଲିଫ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ଫୁଟ ଓଭର ବ୍ରିଜରେ ସଂଯୁକ୍ତ କରାଯାଉଅଛି । ଆଗାମୀ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଲିଫ୍ଟ, ବ୍ରେଲି ସାଇନେଜ୍, ସୁଗମ ଫ୍ଲୋରିଂ ଏବଂ ହ୍ୱିଲଚେୟାର ଉପଲବ୍ଧତା ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ ।
ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟରେ ସାର୍ବଜନୀନ ଘୋଷଣା ପ୍ରଣାଳୀ, ଡିଜିଟାଲ୍ ସାଇନେଜ୍, ଉନ୍ନତ ଆଲୋକୀକରଣ ଏବଂ ଚାର୍ଜିଂ ପଏଣ୍ଟ, ସିସିଟିଭି କ୍ୟାମେରା, ଏଟିଭିଏମ, ଡଷ୍ଟବିନ, ପାଣି କୁଲର୍, ଟ୍ରେନ୍ ସୂଚକ ବୋର୍ଡ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସୁବିଧା କାଉଣ୍ଟର, ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡିକର ବିକ୍ରି ଓ ପ୍ରସାର ପାଇଁ ଓଏସଓପି ଷ୍ଟଲ୍ ଏବଂ ଅଗ୍ନି ନିର୍ବାପକ ଉପକରଣ ଭଳି ସୁବିଧା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ।
ଅମୃତ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଅନୁଗୁଳ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନର୍ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଏହାକୁ ଏକ ଆଧୁନିକ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ସୌନ୍ଦର୍ୟମୟ ଡିଜାଇନ୍‌ର ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ରେଳ ହବ୍‌ରେ ପରିଣତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ହେଉଛି, ଯାହା ସମସ୍ତ ବର୍ଗର ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ଓ ସୁବିଧାଜନକ ଯାତ୍ରା ଅଭିଜ୍ଞତା ନିଶ୍ଚିତ କରିବ ।