ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଡାକ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଏପିଟି ୨.୦ ଆପ୍ଲିକେସନର ପ୍ରଚଳନ ଘୋଷଣା
ଆସନ୍ତା ୨ ତାରିଖରେ ଆପ୍ଲିକେସନ୍‌ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପାଇଁ ବନ୍ଦ ରହିବ ଡାକ କାରବାର
31 JUL 2025 4:12PM by PIB Bhubaneswar
ଡିଜିଟାଲ ରୂପାନ୍ତରଣ ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ ଡାକ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଏପିଟି ୨.୦ ଆପ୍ଲିକେସନର ପ୍ରଚଳନ ପାଇଁ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଏପିଟି (ଆଡଭାନ୍ସଡ୍‌ ପୋଷ୍ଟାଲ୍‌ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି) ହେଉଛି ଡିଜିଟାଲ୍ ଉତ୍କର୍ଷତା ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ ଡାକ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ଏକ ବୈପ୍ଳବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ। ଆସନ୍ତା ଅଗଷ୍ଟ ୪ ତାରିଖ ଠାରୁ ଏହି ଆଧୁନିକ ତଥା ଉନ୍ନତ ପ୍ରଣାଳୀ ଓଡ଼ିଶା ପରିମଣ୍ଡଳର ସମସ୍ତ ଡାକଘରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ।
ଏହି ଉନ୍ନତ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ସୁଗମ ଓ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଆସନ୍ତା ୨ ଅଗଷ୍ଟକୁ କାରବାରମୁକ୍ତ ଦିନ ଭାବରେ ସ୍ଥିର କରାଯାଇଛି। ତେଣୁ ୦୨.୦୮.୨୦୨୫ରେ, ଡାକ ଘରଗୁଡ଼ିକରେ (କଟକ, ବ୍ରହ୍ମପୁର, ସମ୍ବଲପୁର ମୁଖ୍ୟ ଡାକଘର ଏବଂ ଏହା ଅଧୀନରେ ଥିବା ଉପ ଓ ଶାଖା ଡାକଘର ଗୁଡିକୁ ଛାଡି) କୌଣସି ସାର୍ବଜନୀନ କାରବାର କରାଯିବ ନାହିଁ। ଏହି ନୂତନ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଡାଟା ସ୍ଥାନାନ୍ତର, ପ୍ରଣାଳୀଗତ ବୈଧତା ଏବଂ ଢାଞ୍ଚାଗତ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଡାକ ସେବାଗୁଡ଼ିକୁ ଅସ୍ଥାୟୀ ଭାବରେ ସ୍ଥଗିତ ରଖିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ତେଣୁ ଆସନ୍ତା ୨ ତାରିଖ ଦିନ ଡାକ କାରବାର ବନ୍ଦ ରହିବ।
ଏପଟି ଆପ୍ଲିକେସନର ପ୍ରଚଳନ ଉନ୍ନତ ଉପଭୋକ୍ତା ଅଭିଜ୍ଞତା, ଦ୍ରୁତ ସେବା ବିତରଣ ଏବଂ ଅଧିକ ଗ୍ରାହକ-ଅନୁକୂଳ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି । ଉନ୍ନତ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଡାକ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ଏହା ଡାକ ବିଭାଗର ଅଟଳ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଆସନ୍ତା ଅଗଷ୍ଟ ୨ ତାରିଖରେ କାରବାର ବନ୍ଦକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଗସ୍ତ ଯୋଜନା କରିବା ଏବଂ ଏହି ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ବ୍ୟାଘାତ ସମୟରେ ସହଯୋଗ କରିବା ଲାଗି ଡାକ ବିଭାଗ ଯୋଜନା କରିଛି। ଏହି ଅସୁବିଧା ପାଇଁ ଡାକ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଗଭୀର ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରାଯାଇଛି । ଏଥିସହିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ, ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ଅଧିକ ଡିଜିଟାଲ୍ ସଶକ୍ତ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ନିଆଯାଉଛି ବୋଲି ଡାକ ବିଭାଗ ଆଶ୍ବସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି ।

Ministry of Communications
Department of Posts to Rollout APT (Advanced Postal Technology) 2.0 Application – A Digital Transformation Initiative
31 JUL 2025 4:12PM by PIB Bhubaneswar
The Department of Posts is set to rollout the next-generation APT application, marking a major leap forward in the journey towards digital excellence and nation-building. As part of this transformative initiative, the upgraded system will be implemented across all post offices in Odisha Circle on 04.08.2025.
To enable a seamless and secure transition to this advanced digital platform, a planned downtime has been scheduled on 02.08.2025. On 02.08.2025, no public transactions will be carried out at the post offices (except Cuttack GPO, Berhampur HO, Sambalpur HO and Sub/Branch Post offices under these Head Post Offices). This temporary suspension of services is necessary to facilitate data migration, system validation, and configuration processes, ensuring the new system goes live smoothly and efficiently.
The APT application is designed to offer an enhanced user experience, faster service delivery, and a more customer-friendly interface, reflecting our unwavering commitment to delivering smarter, efficient, and future-ready postal operations.
The department has urged customers to plan their visits in advance and bear with the brief interruption.