শ্ৰম আৰু নিয়োগ মন্ত্ৰালয়
শ্ৰম কল্যাণ আয়ুক্তই প্রান্তীয় খণ্ডসমূহৰ পৰা ২০২৫-২৬ বৰ্ষৰ বৃত্তিৰ বাবে আবেদন আহ্বান কৰিছে
25 JUL 2025 1:23PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰৰ শ্ৰম আৰু নিয়োগ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত থকা কল্যাণ উপকৰ আয়ুক্তৰ কাৰ্যালয়ে শ্ৰমিকসকলৰ সন্তানৰ শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সহায়ক হোৱাকৈ বৃত্তিকে ধৰি বিভিন্ন কল্যাণমূলক আঁচনি ৰূপায়ণ কৰি শ্ৰমিক সম্প্ৰদায়ৰ উত্থানৰ দিশত সক্ৰিয়ভাৱে কাম কৰি আহিছে। চলিত এই পদক্ষেপৰ অংশ হিচাপে মন্ত্ৰালয়ে ২০২৫–২৬ শিক্ষাবৰ্ষৰ বাবে আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰিবলৈ অনলাইন আবেদন আহ্বান কৰিছে।
এই বৃত্তিৰ অৰ্থ হৈছে বিড়ি, খনি আৰু চিনেমা উদ্যোগৰ কৰ্মীৰ সন্তানলৈ শ্ৰেণী বা অধ্যয়ন কৰা পাঠ্যক্ৰমৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ১,০০০ টকাৰ পৰা ২৫,০০০ টকালৈকে আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান। প্ৰথমৰ পৰা দ্বাদশ শ্ৰেণীলৈকে অধ্যয়নৰত ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ লগতে আই টি আই, পলিটেকনিক, ডিগ্ৰী পাঠ্যক্ৰম (কৃষি বিজ্ঞানৰ স্নাতকসহ) আৰু পেছাদাৰী পাঠ্যক্ৰমত নামভৰ্তি কৰা শিক্ষাৰ্থীসকলেও এই বৃত্তিৰ বাবে আবেদন কৰিব পাৰে।
গুৱাহাটীৰ শ্ৰমিক কল্যাণ সংস্থাৰ উপ কল্যাণ আয়ুক্ত মৃণ্ময় ঠাকুৰৰ মতে সকলো যোগ্য ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক নিৰ্ধাৰিত সময়সীমাৰ ভিতৰত আবেদন কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হৈছে। ৰাষ্ট্ৰীয় বৃত্তি পৰ্টেল https://scholarships.gov.in অনলাইনযোগে আবেদন দাখিল কৰিব লাগিব। প্ৰি-মেট্ৰিক বৃত্তিৰ আবেদনৰ অন্তিম তাৰিখ ৩১ আগষ্ট, ২০২৫, আনহাতে পোষ্ট-মেট্ৰিক বৃত্তিৰ আবেদন ৩১ অক্টোবৰ, ২০২৫লৈ দাখিল কৰিব পাৰিব। স্বচ্ছতা আৰু সময়মতে বৃত্তিৰ ধন প্ৰদান নিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰ (ডিবিটি) ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে শিক্ষাৰ্থীৰ বেংক একাউণ্টলৈ সকলো সুবিধা পোনপটীয়াকৈ হস্তান্তৰ কৰা হয়।

Ministry of Labour & Employment
Labour Welfare Commissioner Invites 2025-26 Scholarship Applications from Marginalised Sectors
25 JUL 2025 1:23PM by PIB Guwahati
The Office of the Welfare and Cess Commissioner, under the Ministry of Labour and Employment, Government of India, has been actively working towards the upliftment of labour communities by implementing various welfare schemes, including scholarships to support the education of workers’ children. As part of this ongoing initiative, the Ministry has invited online applications for financial assistance for the academic year 2025–26.
The scholarships are meant for the children of Beedi, Mine and Cine workers, with financial support ranging from ₹1,000 to ₹25,000 depending on the class or course of study. Students studying in classes I to XII, as well as those enrolled in ITI, polytechnic, degree courses (including BSc Agriculture) and professional programmes are eligible to apply for the scholarship.
As per Mr. Mrinmoy Thakur, Deputy Welfare Commissioner, Labour Welfare Organisation, Guwahati, all eligible students are encouraged to apply within the given deadlines. Applications must be submitted online through the National Scholarship Portal at https://scholarships.gov.in .The deadline for Pre-Matric Scholarship applications is August 31, 2025, while the Post-Matric Scholarship applications can be submitted until October 31, 2025. All benefits are transferred directly to the students’ bank accounts through the Direct Benefit Transfer (DBT) system to ensure transparency and timely delivery.
……………….