Ministry of Railways
Another Big Boost to Rail Infrastructure in Odisha: ₹149.32 Crore Sanctioned for 4th Rail Line Between Ranital Link Cabin and Bhadrak
New rail line to ease congestion and ensure smoother, faster train movement on the busy Howrah–Chennai route
Project to improve connectivity with Dhamra and Paradeep Ports and reduce delays for passengers
17 JUL 2025 8:45PM by PIB Bhubaneswar
In a major step towards enhancing railway infrastructure in Odisha, Ministry of Railways has sanctioned the 4th line between Ranital Link Cabin and Bhadrak station (5.06 km) at an estimated cost of ₹149.32 crore.
This vital project will significantly boost the capacity and efficiency of train operations along the Howrah–Chennai mainline and improve freight connectivity to Dhamra and Paradeep ports. The Ranital Link Cabin–Bhadrak section is part of the Howrah–Chennai High-Density Network (HDN), one of the busiest railway corridors in the country.
The newly sanctioned fourth line will help decongest the corridor by separating port-bound freight traffic from the mainline, ensuring faster and more punctual operations for both passenger and Mail/Express trains. It will also support the smooth movement of more coaching trains between Khragpur to Bhubaneswar, and beyond.
Currently, the section experiences heavy congestion, which often leads to detention of trains. With the completion of this project, operational restrictions will be eased, enabling a more reliable and timely train schedule for the public.
This project will also facilitate the segregation of freight and coaching trains, minimizing delays and improving overall route efficiency. The increased line capacity will further allow for additional traffic movement to meet the growing demands of the region.
This initiative is part of East Coast Railway’s continuous mission to modernize its infrastructure and create a world-class railway network for the people of Odisha.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଓଡ଼ିଶାରେ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ: ରାଣୀତାଲ ଲିଙ୍କ କ୍ୟାବିନ୍ ଏବଂ ଭଦ୍ରକ ମଧ୍ୟରେ ଚତୁର୍ଥ ରେଳ ଲାଇନ ପାଇଁ ₹149.32 କୋଟି ମଞ୍ଜୁର।
ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ହାଓଡ଼ା-ଚେନ୍ନାଇ ରୁଟରେ ଭିଡ଼ କମ କରିବା ଏବଂ ସୁଗମ ଓ ଦ୍ରୁତ ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ
ଧାମରା ଏବଂ ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦର ସହିତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଉନ୍ନତ କରିବା ଏବଂ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ବିଳମ୍ବ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରକଳ୍ପ
17 JUL 2025 8:45PM by PIB Bhubaneshwar
ଓଡ଼ିଶାରେ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ, ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ₹149.32 କୋଟି ମୂଲ୍ୟରେ ରାଣିତାଲ ଲିଙ୍କ କ୍ୟାବିନ୍ ଏବଂ ଭଦ୍ରକ ଷ୍ଟେସନ (5.06 କିଲୋମିଟର) ମଧ୍ୟରେ ଚତୁର୍ଥ ଲାଇନକୁ ମଞ୍ଜୁର କରିଛି।
ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ହାଓଡ଼ା-ଚେନ୍ନାଇ ମୁଖ୍ୟ ଲାଇନ ସହିତ ଟ୍ରେନ ପରିଚାଳନାର କ୍ଷମତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତାକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଧାମରା ଏବଂ ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦରକୁ ମାଲ ପରିବହନ ସଂଯୋଗକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ। ରାଣିତାଲ ଲିଙ୍କ କ୍ୟାବିନ୍-ଭଦ୍ରକ ସେକ୍ସନ ହାଓଡ଼ା-ଚେନ୍ନାଇ ହାଇ-ଡେନ୍ସିଟି ନେଟୱାର୍କ (HDN) ର ଏକ ଅଂଶ, ଯାହା ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ରେଳ କରିଡର ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ।
ନୂତନ ଭାବରେ ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଥିବା ଚତୁର୍ଥ ଲାଇନଟି ମୁଖ୍ୟ ଲାଇନରୁ ବନ୍ଦର ଅଭିମୁଖୀ ମାଲ ପରିବହନକୁ ପୃଥକ କରି କରିଡରକୁ ଭିଡ଼ କମ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ, ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ମେଲ୍/ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଟ୍ରେନ ଉଭୟ ପାଇଁ ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ଅଧିକ ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତୀ ପରିଚାଳନା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ଏତଦବ୍ୟତୀତ ଏହା ଖଡ଼ଗ୍ପୁର ରୁ ଭୁବନେଶ୍ୱର ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ କୋଚିଂ ଟ୍ରେନର ସୁଗମ ଚଳାଚଳକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ବର୍ତ୍ତମାନ, ଏହି ସେକ୍ସନରେ ପ୍ରବଳ ଭିଡ଼ ହେଉଛି, ଯାହା ପ୍ରାୟତଃ ଟ୍ରେନଗୁଡିକର ଗତିରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟିକରେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମାପ୍ତ ହେବା ସହିତ, ପରିଚାଳନାଗତ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବ, ଯାହା ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଅଧିକ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତୀ ଟ୍ରେନ ସମୟସୂଚୀକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଲ ପରିବହନ ଏବଂ କୋଚିଂ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକୁ ପୃଥକୀକରଣ କରିବା, ବିଳମ୍ବକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ରୁଟ୍ ଦକ୍ଷତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାରେ ସହାୟତା କରିବ। ବର୍ଦ୍ଧିତ ଲାଇନ କ୍ଷମତା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ଟ୍ରାଫିକ୍ ଚଳାଚଳକୁ ସୁଯୋଗ ଦେବ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପୂର୍ବତଟ ରେଳପଥର ଭିତ୍ତିଭୂମିକର ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ନିରନ୍ତର ମିଶନର ଏକ ଅଂଶ।