ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱର ଏବଂ ଜାଜୀ ଦ୍ୱାରା ଓଡିଶାର ପ୍ରଥମ ଜେନଏଆଇ ହାକାଥନ୍ ଆୟୋଜିତ
07 JUL 2025 1:06PM by PIB Bhubaneshwar
ଭାରତୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଆଇଆଇଟି) ଭୁବନେଶ୍ୱର, ଜାଜୀସହଯୋଗରେ, ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରଥମ ଜେନଏଆଇ ହାକାଥନ୍ "ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ସୁଯୋଗ ୨୦୨୫" ଆୟୋଜନ କରିଛି, ଯାହା ଜେନେରେଟିଭ୍ ଏଆଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଛାତ୍ର ନବସୃଜନକାରୀଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ପଦକ୍ଷେପ। ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱରର କ୍ୟାମ୍ପସରେ ଜୁଲାଇ ୩ ରୁ ୫ ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟୋଜିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସାରା ଦେଶରୁ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଡେଭଲପର, ଗବେଷକ ଏବଂ ଏଆଇ ଉତ୍ସାହୀମାନଙ୍କୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଏଆଇ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରି ବାସ୍ତବ ବିଶ୍ୱ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଏକତ୍ରିତ କରିଥିଲା। ଅନଲାଇନ୍‌ରେ ଆବେଦନ କରିଥିବା ୧୨୬ ଦଳ (୪୪୭ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ) ମଧ୍ୟରୁ କେବଳ ୧୧ଟି ଏଲିଟ୍ ଦଳ (୪୦ ଜଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ) ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ଆୟୋଜିତ ଗ୍ରାଣ୍ଡ ଫିନାଲେରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲେ।
ଉଦଘାଟନୀ ଉତ୍ସବରେ ଶିକ୍ଷାବିତ୍ ଏବଂ ନେତାମାନଙ୍କର ଏକ ବିଶିଷ୍ଟ ପ୍ୟାନେଲ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱରର ଡିନ୍-ନିରନ୍ତର ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଫେସର ଭି. ପାଣ୍ଡୁ ରଙ୍ଗା, ଓୟୁଟିଆର-ଏଫଆଇଏନଇର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ରଞ୍ଜନ କୁମାର ପ୍ରଧାନ, ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱରର ପ୍ରଫେସର ପ୍ରଶାନ୍ତ କୁମାର ସାହୁ ଏବଂ ଜାଜୀର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଏବଂ ସିଇଓ ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ସୁଚିତ ମିଶ୍ର ପ୍ରମୁଖ ସାମିଲ ଥିଲେ।
୪୮ ଘଣ୍ଟାର ନନଷ୍ଟପ୍ କୋଡିଂ, ବିଶେଷଜ୍ଞ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ-ପ୍ରଭାବ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ ସହିତ, ହାକାଥନ୍ ଭବିଷ୍ୟତର ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାରର ଜେନଆଇ ପୃଷ୍ଠଭୂମିକୁ ଆକାର ଦେଇପାରିବା ଭଳି ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ଚିନ୍ତାଧାରା ପାଇଁ ଏକ ଲଞ୍ଚପ୍ୟାଡ୍ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା। ଏହି ଐତିହାସିକ ଘଟଣା ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ବାହାରେ ଏଆଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗିତାର ଅଗ୍ରଣୀ ସ୍ଥାନରେ ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱରକୁ ସ୍ଥାନିତ କରିଥିଲା। ସମସ୍ତ ଦଳ ମଧ୍ୟରୁ, ବିଜେତାମାନେ ଥିଲେ:
• ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନ: ଟିମ୍ ଇଭୋଲଭ୍ ଏଆଇ - ପଞ୍ଜାବର ଚିତ୍ରକଳା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ରାଚିଟ୍ ଗୋୟଲ, ମୁକୁଲ ଗର୍ଗ, କୁଶାଗ୍ରା କାଟାରିଆ - ୫୦,୦୦୦ ଟଙ୍କାର ପୁରସ୍କାର
• ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନ: ଚେନ୍ନାଇର ଭେଲୋର ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିରୁ ଚେନ୍ନାଇର ଟିମ୍ ଆଲଫା - (ଅଚ୍ୟୁତ ମୁକୁଣ୍ଡ, ଅକ୍ଷତ ମାଜିଲା, ସତ୍ୟମ୍ ଝା), ଆଇଆଇଟି ଗ୍ୱାଲିଅରର ରୋନିଟ୍ ରାଜ - ୩୦,୦୦୦ ଟଙ୍କାର ପୁରସ୍କାର
• ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନ: ଟିମ୍ କେ୨୦୧୩ - ଆଇଜର, ବ୍ରହ୍ମପୁରର ଅନୟଙ୍କ ସହ ସେନେକା ପଲିଟେକ୍ନିକରୁ (ସମର୍ଥ ଶର୍ମା ଏବଂ ଖ୍ୱାହିଶ୍ ବୈଦ) - ୨୦,୦୦୦ ଟଙ୍କାର ପୁରସ୍କାର
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦଯାପନୀ ସମାରୋହରେ ସିଲିକନ୍ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଭାଇସ୍ ଚାନ୍ସେଲର ପ୍ରଫେସର ଜୟଦୀପ ତାଲୁକଦାର; ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱରର ସିଏସଇ ବିଭାଗର ମୁଖ୍ୟ ପ୍ରଫେସର ଦେବୀ ପ୍ରୋସାଦ ଡୋଗ୍ରା ଏବଂ ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱରର ପ୍ରଫେସର ପ୍ରଶାନ୍ତ କୁମାର ସାହୁ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରିତ ଏବଂ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ସୁଚିତ ମିଶ୍ର ଯଥାର୍ଥ ଭାବରେ କହିଥିଲେ, "ଆମେ ଏକ ପ୍ରାଚୁର୍ଯ୍ୟର ଯୁଗରେ ବଞ୍ଚୁଛୁ - ଯେଉଁଠାରେ ଏଆଇ, ବିଜ୍ଞାନର ଜଟିଳତାକୁ ଆବୃତ କରିବାକୁ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଡେଭଲପରଙ୍କ ପାଇଁ ଅସୀମ ସୁଯୋଗ ଖୋଲିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ।" ଏହି ହାକାଥନ୍ ଭାରତରେ ଏଆଇ-ଚାଳିତ ନବସୃଜନ ପାଇଁ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଭାବରେ ଚିହ୍ନିତ କରିଥିଲା।

Ministry of Education
IIT Bhubaneswar and Jazzee organize Odisha's First GenAI Hackathon
07 JUL 2025 1:06PM by PIB Bhubaneshwar
Indian Institute of Technology (IIT) Bhubaneswar, in collaboration with Jazzee, has organized Odisha's first GenAI Hackathon, titled “Trillion Dollar Opportunity 2025”, a pioneering initiative aimed at empowering student innovators in the field of Generative AI from 3rd to 5th July 2025. Held in the campus of IIT Bhubaneswar, this event brought together aspiring developers, researchers, and AI enthusiasts from across the nation to address real-world challenges using cutting-edge AI technologies. Out of the 126 teams (447 students) who applied online, only 11 elite teams (40 students) made it to the grand finale at IIT Bhubaneswar
The opening ceremony was graced by a distinguished panel of academicians and leaders, including Prof. V. Pandu Ranga, Dean Continuing Education at IIT Bhubaneswar, Dr. Ranjan Kumar Pradhan, Director at OUTR-FINE, Prof. Prasant Kumar Sahu from IIT Bhubaneswar and Mr. Suchit Mishra, Founder & CEO of Jazzee.
With 48 hours of non-stop coding, expert mentorship, and high-impact problem solving, the hackathon offered a launchpad for breakthrough ideas that could shape the trillion-dollar GenAI landscape of the future. This landmark event positioned IIT Bhubaneswar at the forefront of AI innovation and entrepreneurship in the state and beyond. Out of all teams, the winners were:
• 1st Prize: Team Evolve AI – Rachit Goyal, Mukul Garg, Kushagra Kataria from Chitkara University, Punjab – ₹50,000
• 2nd Prize: Team AlphaQ – (Achyut Mukund, Akshat Majila, Satyam Jha) from Vellore Institute of Technology, Chennai along with Ronit Raj from IIIT Gwalior – ₹30,000
• 3rd Prize: Team K2013 – Anay from IISER Berhampur along with (Samarth Sharma and Khwahish Vaid) from Seneca Polytechnic – ₹20,000
The valedictory ceremony was graced by Prof. Jaideep Talukdar, Vice Chancellor, Silicon University; Prof. Debi Prosad Dogra, HoD, CSE, IIT Bhubaneswar and Prof. Prasant Kumar Sahu, IIT Bhubaneswar who inspired and encouraged the participants with their words of wisdom. As Mr. Suchit Mishra aptly put it, “We are living in an age of abundance—where AI is set to abstract complexity and unlock limitless opportunities for every developer.” This hackathon marked a defining moment for AI-driven innovation in India.