ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଖୋର୍ଦ୍ଧା ରୋଡ୍-ବଲାଙ୍ଗୀର ରେଳ ଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଅନ୍ତିମ ସୁଡଙ୍ଗ ଖନନ କାର୍ଯ୍ୟ ସଫଳତା ସହିତ ସମାପ୍ତ, ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ
ସମସ୍ତ ସାତଟି ସୁଡଙ୍ଗ ଖନନ କାର୍ଯ୍ୟ ସଫଳତା ସହ ସମାପ୍ତ_ସୁଡଙ୍ଗ ନମ୍ବର T2 ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା
01 JUN 2025 8:31PM by PIB Bhubaneshwar
ଖୋର୍ଦ୍ଧା ରୋଡ୍ - ବଲାଙ୍ଗୀର ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ନୟାଗଡଜିଲ୍ଲାର ବୁଗୁଡ଼ା ଏବଂ ଦଶପଲ୍ଲା ମଧ୍ୟରେ ଅବସ୍ଥିତ ସୁଡଙ୍ଗ ନମ୍ବର T2 ର ଖନନକାର୍ଯ୍ୟ ସଫଳତା ସହିତ ସମାପ୍ତ ହେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲକରିଛି। ଏହି ରଣନୈତିକ ରେଳ କରିଡରରେ ସମସ୍ତ ସାତଟି ସୁଡଙ୍ଗରେ ଖନନ କାର୍ଯ୍ୟସମାପ୍ତ ହେବା ସହିତ ଶେଷ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ T2 କାର୍ଯ୍ୟ 30 ମଇ 2025 ରେ ସମାପ୍ତହୋଇଛି।
ସୁଡଙ୍ଗ ନମ୍ବର T2: ଆଧୁନିକ ରେଳ ପଥ ନିର୍ମାଣରେ 1,775 ମିଟର ଦୈର୍ଘ୍ୟ T2ସୁଡ଼ଙ୍ଗ 2-ଡିଗ୍ରୀ ବକ୍ର ସହ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଅଛି । ଏହା ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପଦ୍ଧତି- ନୂତନ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆନ୍ ଟନେଲିଂ ପଦ୍ଧତି (NATM) ରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି।
ସୁଡଙ୍ଗ T2 ନୟାଗଡ ଜିଲ୍ଲାର ଦ୍ୱିତୀୟ ଦୀର୍ଘତମ ସୁଡଙ୍ଗ ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପରଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ। ଏହା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜିଂ ପୂର୍ବଘାଟ ଭୂଖଣ୍ଡକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଉନ୍ନତପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଟନେଲିଂ ପଦ୍ଧତି ବ୍ୟବହାର କରି ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ଯାହାଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନରେ ଏକ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନକରିଛି ।
ସମସ୍ତ ସାତଟି ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମାପ୍ତ
T2 ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ସମାପ୍ତ ହେବା ସହିତ ଦଶପଲ୍ଲା ଏବଂ ପୁରୁଣାକଟକ ମଧ୍ୟରେ 75କିଲୋମିଟର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ନିର୍ମାଣାଧୀନ ରେଳମାର୍ଗରେ ସମସ୍ତ ସାତଟି ସୁଡ଼ଙ୍ଗର ଖନନକାର୍ଯ୍ୟରେ ସଫଳତା ହାସଲ କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରମୁଖ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ପରିସଂଖ୍ୟାନ:
• ମୋଟ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ଲମ୍ବ: 12.76 କିମି
• ନୟାଗଡ ଜିଲ୍ଲା:
o T1: 800 ମିଟର
o T2: 1,775 ମିଟର
o T3: 2,620 ମିଟର (2-ଡିଗ୍ରୀ ବକ୍ର ସହିତ)
• ବୌଦ୍ଧ ଜିଲ୍ଲା:
o T4: 4,183 ମିଟର + 700-ମିଟର ଏସ୍କେପ୍ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ
o T5: 317 ମିଟର
o T6: 290.75 ମିଟର
o T7: 1,975 ମିଟର
ପ୍ରାକୃତିକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ମଧ୍ୟରେ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ କୃତିତ୍ୱ _ ଏହି ସୁଡ଼ଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ନିର୍ମାଣକରିବାରେ ବହୁବିଧ ଜଟିଳ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ମୁକାବିଲା କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ:
ଭୌଗୋଳିକ ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ:
• ଅତ୍ୟନ୍ତ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ମାଟି ଏବଂ ପଥର ଅବସ୍ଥା
• ସଠିକ ଡିଜାଇନ୍ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ବକ୍ର ଆଲାଇନ୍ମେଣ୍ଟ ସହିତ ଏକାଧିକ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ
• ସମୟସୀମା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକକାଳୀନ ଡୁଆଲ୍-ଏଣ୍ଡ୍ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ
ପରିବେଶିକ ଏବଂ ଭୂଖଣ୍ଡ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ:
• ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ କ୍ଷେତ୍ର ନିକଟରେ ଅବସ୍ଥିତ ସୁଡ଼ଙ୍ଗର ଅଂଶ
• ପରିବେଶଗତ ଭାବରେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ନିର୍ମାଣ ଅଭ୍ୟାସ ନିୟୋଜିତ
• ଶବ୍ଦ ଏବଂ କମ୍ପନ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବ୍ୟବହାର
ଏହି ବାଧା ସତ୍ତ୍ୱେ, ପ୍ରକଳ୍ପ ସ୍ଥିର ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରିବା ସହପ୍ରତ୍ୟେକ ସଫଳତା ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଯୋଗୀକରଣ ପାଇଁ ଏକ ପାଦ ନିକଟତର କରୁଛି।
ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଦିଗରେ ରଣନୈତିକ ପ୍ରଗତି
ଖୋର୍ଦ୍ଧା ରୋଡ୍ - ବଲାଙ୍ଗୀର ରେଳ ଲାଇନ 301 କିଲୋମିଟର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ଏବଂଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ପୂର୍ବରୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି:
• ସମାପ୍ତ:
o ଖୋର୍ଦ୍ଧା ରୋଡ୍ ରୁ ଦଶପଲ୍ଲା - 106 କିଲୋମିଟର
o ବଲାଙ୍ଗୀର ରୁ ପୁରୁଣାକଟକ - 120 କିଲୋମିଟର
• କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି:
o ପୁରୁଣାକଟକ ରୁ ଆଢ଼େନିଗଡ଼ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 75 କିଲୋମିଟର ବାକି ଥିବା ସ୍ଥାନ
ଏହି ଶେଷ ଅଂଶର ସମାପ୍ତି ପୂର୍ବ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଓଡ଼ିଶା ମଧ୍ୟରେ ସୁଗମ ରେଳସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରିବ, ଯାହା ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ମାଲ ପରିବହନ ଉଭୟକୁ ବ୍ୟାପକ ଲାଭଦେବ।
ଓଡ଼ିଶାର ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ସମାଜ ଉପରେ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପ୍ରଭାବ। ପୂର୍ଣ୍ଣକାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ପରେ, ରେଳ ଲାଇନ:
• ଭୁବନେଶ୍ୱର ଏବଂ ବଲାଙ୍ଗୀର ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ କରିବ
• ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ବଜାରରେ ପ୍ରବେଶକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ
• ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ
• ଓଡ଼ିଶା ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ବାହାରେ ମାଲ ପରିବହନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ
ଖୋର୍ଦ୍ଧା ରୋଡ୍ - ବଲାଙ୍ଗୀର ରେଳ ଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପ ହେଉଛି ଭାରତୀୟରେଳବାଇର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପଦକ୍ଷେପ ଯାହା ସମଗ୍ର ଓଡ଼ିଶାରେ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିବହନକୁପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା, ଭିତ୍ତିଭୂମି ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଫାଙ୍କକୁ ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ରାଜ୍ୟରେଇନ୍ଧନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛି।

Ministry of Railways
Khurda Road-Balangir Rail Line Project Achieves Major Milestone with Final Tunnel Breakthrough
Breakthrough of All Seven Tunnels Completed; Tunnel No. T2 Marks a Significant Achievement
01 JUN 2025 8:31PM by PIB Bhubaneshwar
The Khurda Road – Balangir New Rail Line Project has achieved a historic milestone with the successful breakthrough of Tunnel No. T2, located between Buguda and Daspalla in Nayagarh District. The final breakthrough was completed on 30th May 2025, marking the completion of excavation work across all seven planned tunnels in this strategic railway corridor.
Tunnel No. T2: A Landmark in Modern Rail Construction having Length of 1,775 meters with 2-degree curve. This has been constructed in new technological method - New Austrian Tunneling Method (NATM).
Tunnel T2 is the second longest tunnel in Nayagarh District and a significant part of the project. It was constructed using advanced technology and tunneling methods to overcome the challenging Eastern Ghats terrain, setting a new benchmark in infrastructure execution for Indian Railways.
All Seven Tunnels Now Completed
With the completion of T2, the breakthrough of all seven tunnels in the 75-kilometer stretch between Daspalla and Purunakatak has now been achieved.
Key Tunnel Statistics:
• Total Tunnel Length: 12.76 km
• Nayagarh District:
• T1: 800 meters
• T2: 1,775 meters
• T3: 2,620 meters (with a 2-degree curve)
• Boudh District:
• T4: 4,183 meters + 700-meter escape tunnel
• T5: 317 meters
• T6: 290.75 meters
• T7: 1,975 meters
Engineering Feats Amidst Natural Challenges _ Constructing these tunnels involved tackling multiple complex challenges:
Geological & Engineering Challenges:
• Highly variable soil and rock conditions
• Multiple tunnels with curved alignments requiring precise design
• Simultaneous dual-end tunneling to meet deadlines
Environmental & Terrain Challenges:
• Sections of tunnels located near wildlife zones
• Ecologically sensitive construction practices deployed
• Use of noise and vibration control measures
Despite these obstacles, the project has made steady and impressive progress, with each breakthrough marking a step closer to full connectivity.
Strategic Progress Towards Full Connectivity
The Khurda Road – Balangir Rail Line spans 301 kilometers and significant portions are already operational:
• Completed:
• Khurda Road to Daspalla – 106 km
• Balangir to Purunakatak – 120 km
• In Progress:
• Remaining stretch 75 Kms from Purunakatak to Adhenigarh
Completion of this final segment will establish seamless rail connectivity between eastern and western Odisha, bringing extensive benefits to both passenger and freight traffic.
Transformative Impact on Odisha’s Economy and Society. Once fully operational, the rail line will:
• Reduce travel time between Bhubaneswar and Balangir
• Improve access to education, healthcare, and markets
• Stimulate trade and regional development
• Support freight movement across Odisha and beyond
The Khurda Road - Balangir Rail Line Project is a flagship infrastructure initiative by Indian Railways aimed at enhancing intra-state connectivity across Odisha. It promises to transform regional transportation, bridge infrastructure gaps and fuel inclusive economic growth in the state.