कृषि मन्त्रालय र किसान कल्याण
राष्ट्रिय अभियानको दोस्रो दिन: पाकिम जिल्लाका आरिटार र दलपचन्द गाउँहरूमा विकसित कृषि सङ्कल्प अभियान आयोजित
30 MAY 2025 6:15PM by PIB Gangtok
गान्तोक, 30 मईः खरीफ फसलहरूको लागि राष्ट्रिय अभियान, विकसित कृषि सङ्कल्प अभियान (भीकेएसए) को दोस्रो दिन 30 मई, 2025 मा पाकिम जिल्लाका आरिटार र दलपचन्द गाउँहरूमा उनीहरूको सम्बन्धित जीपीयूमा सफलतापूर्वक आयोजन गरिएको छ। माननीय केन्द्रीय कृषि मन्त्री श्री शिवराज सिंह चौहानद्वारा घोषणा गरिएको यो 12 दिने राष्ट्रव्यापी पहलको उद्देश्य देशव्यापी पूर्व-खरीफ अभियानको एक हिस्साको रूपमा देशका 700 भन्दा अधिक जिल्लाका किसानहरूलाई टिकाऊ कृषि अभ्यास, हालसालैका सरकारी योजना र आधुनिक कृषि प्रविधिहरूको बारेमा व्यापक जागरूकता पैदा गर्नु हो।
भीकेएसएले उत्पादकत्व वृद्धि गरेर, नवीन कृषि समाधानलाई अपनाउन प्रोत्साहित गरेर र 2047 सम्ममा विकसित भारततर्फको यात्रामा किसानहरूलाई सक्रिय सहभागी बनाएर भारतीय कृषिलाई रूपान्तरण गर्ने परिकल्पना गरेको छ।
KJU0.jpg)
कार्यक्रमको नेतृत्व वरिष्ठ वैज्ञानिक तथा आईसीएआर-केभीके पूर्व सिक्किमका प्रमुख डा. प्रकाश शर्माले गरेका थिए। साथै बागवानी उपनिर्देशक (अभियानका जिल्ला संयोजक) सुश्री हिस्से छिदे भोटिया, वैज्ञानिक आईसीएआर-एनआरसीओ डा. निखिला वागदेवी, कृषि उपनिर्देशक श्रीमती गीता छेत्री, कृषि विकास अधिकारी श्री पासाङ शेर्पा, बागवानी विकास अधिकारी श्रीमती किशोरी देवी शर्मा, कृषि विकास अधिकारी श्री अशोक गुरुङ, मत्स्यपालन सहायक निर्देशक श्रीमती गौरी मुखिया र पशुपालन तथा पशु चिकित्सा सेवा उप निर्देशक डा. प्रेरणा बराइलीलगायतको बहु-अनुशासनात्मक टोलीले गरेको थियो।
कार्यक्रममा आरिटार र दलपचन्द जीपीयूका सम्बन्धित पञ्चायतहरूले विशेष अतिथिको रूपमा उपस्थिति जनाएका थिए। आरिटार गाउँमा भएको कार्यक्रममा 120 जना किसान सहभागी थिए भने दलपचन्दमा 100 जना किसान सहभागी थिए।
टोलीले सामूहिक रूपमा किसानहरूलाई टिकाऊ र जलवायु अनुकूल कृषि अभ्यास, बागवानी विविधीकरण, एकीकृत पशुधन र माछा पालन प्रणाली, फसलपछिको प्रबन्धन र विभिन्न केन्द्रीय प्रायोजित कृषि योजनाहरू जस्तै पीएमस-किसान, मृदा स्वास्थ्य कार्ड, किसान क्रेडिट कार्ड र कृषि पूर्वाधार कोष सहित विस्तृत विषयहरूमा सम्बोधन गर्‍यो। उनीहरूले वैज्ञानिक फसल योजना, बजार पहुँचको लागि डिजिटल प्लेटफर्म र ग्रामीण उद्यम विकासमा महिला र युवाहरूको भूमिका अपनाउने महत्त्वमा जोड दिए। किसानहरूले दुई प्रमुख मुख्य बुँदाहरू उठाए, एउटा ठूलो अलैँचीको रोग प्रबन्धन र अर्को मृदा स्वास्थ्य कार्ड अनि जैविक सन्दर्भमा पोषक तत्त्वको मात्रामा। अधिकारीहरूले किसानहरूलाई उत्पादकत्व र आय सुधार गर्न आवश्यक ज्ञान र स्रोतहरूले सुसज्जित छन् भनी सुनिश्चित गर्न सहयोगी कार्यक्रम, विभागीय योजना, क्षेत्र प्रदर्शन र प्रशिक्षण कार्यक्रमहरूको माध्यमद्वारा निरन्तर सहयोगको आश्वासन पनि दिए। किसानहरूले उत्साह र चासोका साथ प्रतिक्रिया दिए।

Ministry of Agriculture &
Farmers Welfare
Second day of National Campaign: Viksit Krishi Sankalp Abhiyan at Aritar and Dalapchand villages of Pakyong District
30 MAY 2025 6:15PM by PIB Gangtok
The second-day program of Viksit Krishi Sankalp Abhiyan (VKSA), the national campaign for Kharif crops, was successfully conducted at Aritar and Dalapchand villages, at their respective GPUs of Pakyong District, on May 30, 2025. This 12-day nationwide initiative, announced by the Hon'ble Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan, aims at creating mass awareness among farmers of more than 700 districts of the country on sustainable farming practices, recent government schemes, and modern agricultural technologies, as part of the countrywide pre-kharif campaign.
The VKSA envisions transforming Indian agriculture by enhancing productivity, encouraging the adoption of innovative farming solutions, and making farmers active participants in the journey toward a Viksit Bharat by 2047.
AEFN.jpg)
The programme was led by Dr. Prakash Sharma, Senior Scientist and Head of ICAR-KVK East Sikkim, along with a multidisciplinary team comprising Ms. Hissey Chedey Bhutia, Deputy Director, Horticulture (District coordinator of the Campaign); Dr. Nikhila Vaagdevi, Scientist, ICAR-NRCO; Mrs. Geeta Chettri, Deputy Director Agriculture; Mr. Passang Sherpa, Agriculture Development Officer; Ms. Kishori Devi Sharma, Horticulture Development Officer; Mr. Ashok Gurung, Agriculture Development Officer; Ms. Gauri Mukhia, Assistant Director, Fisheries; and Dr. Prerna Baraily, Deputy Director, AH&VS.
The program was graced by the respective Panchayats of Aritar and Dalapchand GPU as special guests.
The program at Aritar village was attended by 120 farmers; similarly, 100 farmers attended the program at Dalapchand.
The team collectively addressed the farmers on a wide range of topics, including sustainable and climate-resilient farming practices, horticultural diversification, integrated livestock and fishery systems, post-harvest management, and various centrally sponsored agricultural schemes such as PM-KISAN, Soil Health Card, Kisan Credit Card, and the Agricultural Infrastructure Fund.
They emphasized the importance of adopting scientific crop planning, digital platforms for market access, and the role of women and youth in rural enterprise development.
Two major key points were raised by the farmers: one on the disease management of large cardamom, and the other on soil health cards and nutrient dosing in an organic context.
The officials also reassured the farmers of continued support through collaborative programs, departmental schemes, field demonstrations, and training programs to ensure that farmers are equipped with the knowledge and resources required to improve productivity and income. The farmers responded with enthusiasm and interest.