Ministry of Education
Driving Menstrual Equity: IIT Bhubaneswar Hosts Transformative Conclave on Menstrual Health & Hygiene
28 MAY 2025 7:47PM by PIB Bhubaneswar
A landmark event on menstrual health and dignity unfolded today at IIT Bhubaneswar, where policymakers, public health experts, development partners, and social innovators came together for the Conclave on Menstrual Health & Hygiene 2025, supported by Nexus Select Trust. Held in observance of World Menstrual Hygiene Day, the conclave emphasized innovation, inclusivity, and sustainable solutions to menstrual challenges in India.
The event was organized under the “Project Period: Sanitation, Health & Hygiene, and Environment (SHE)” initiative by IIT Bhubaneswar Research & Entrepreneurship Park, in collaboration with UNICEF, Saukhyam Foundation, Action Lab 2050 Foundation, and the Odisha Menstrual Health and Hygiene Alliance.
The day-long event, held at the Institute Auditorium, was inaugurated by Smt. Pravati Parida, Hon’ble Deputy Chief Minister of Odisha. Project CARE (Campus Action for Reusable Essentials), an initiative to promote the use of reusable menstrual products among school and college-going girls, was launched on the occasion with the distribution of eco-friendly reusable menstrual pads to women from underserved communities. Smt. Parida also unveiled two Sanitary Napkin Vending Machines donated by Canara Bank, symbolizing a step forward in menstrual accessibility on campuses and public institutions.
“Menstruation—a natural biological process—has long been shrouded in taboo, forcing generations of women to suffer in silence. It’s time we break this silence, and initiatives like this conclave are key to driving change,” said Smt. Parida. She commended IIT Bhubaneswar and its Research & Entrepreneurship division, along with other partners, for organizing the event. Highlighting the need for cultural transformation, she added, “The day sanitary napkins become part of a family’s monthly grocery list or a brother’s gift to his sister, we will witness real progress in women’s empowerment. Men must also be educated on menstrual health to help break the stigma. Access to safe menstrual solutions in workplaces and educational institutions is essential.” She further stressed the importance of sustainable use and disposal of menstrual products. “Women and girls must be informed and empowered to claim their right to menstrual health and hygiene,” she added.
“The Menstrual Health & Hygiene Conclave highlights a critical yet often overlooked issue that intersects with education, equity, and public health,” said Prof. Shreepad Karmalkar, Director, IIT Bhubaneswar. “Through our Research and Entrepreneurship Park and the 100 Cube Startup initiative, we are advancing innovative, scalable solutions—from biodegradable sanitary products to AI-powered health tools—that address real societal needs. Menstrual health is not just a women’s issue—it’s a societal imperative.” He also highlighted that at IIT Bhubaneswar, the provision work from home for two days during periods has been made for the PhD Scholars, working under a supervisor.
Dr. Seema Bahinipati, Independent Director, IIT Bhubaneswar Research and Entrepreneurship Park welcomed the dignitaries and highlighted the institution’s ongoing efforts to foster inclusive health and research innovation.
Speaking about the Project CARE, which is a part of Nexus Select Trust’s larger campaign, Happyness for HER, Ms. Harsha Bharda, Deputy General Manager-ESG (Environmental, Social and Governance), Nexus Select Trust said: “Our shopping centres are not just places to buy things—they are places to care, connect and uplift. Through Project CARE, we want every girl to feel seen, safe, and supported. This partnership is a step towards giving voice to many who remain unheard.”
Mr. Willian Hanlon Jr, Chief of Field Office UNICEF Odisha, stressed the importance of partnerships in breaking stigma and enabling access to menstrual hygiene products and education. He said, “Menstruation is not a curse. It is a completely natural process. It is life-affirming, and it deserves to be managed with safety, dignity, and pride. As we commemorate Menstrual Hygiene Day 2025, let us pledge that no girl in Odisha—or anywhere—misses school, loses confidence, or suffers in silence because of menstruation. Let us create a future where periods are managed with pride—not shame.”
Among others, Shri Bamadev Acharya, Registrar, IIT Bhubaneswar; Mr. Nilesh Singh, General Manager (ESG), Nexus Select Mall; Prof. Praveen Bist from Saukhyam Foundation; Ms. Karina Malczewska, Ms Pratibha Singh, Ms. Shipra Saxena and Ms. Astha Alang from UNICEF also graced the programme. Mr. Srustijeet Mishra, Founder, ActionLab 2050 proposed a vote of thanks in the inaugural session.
Panel discussions and research paper presentations in two engaging sessions explored government-led initiatives and innovative solutions for sustainable menstrual health. Experts from WaterAid India, UNICEF, AIIMS Bhubaneswar, and social enterprises such as Padcare Labs and Cresa Pads contributed to vibrant, solutions-oriented dialogue.
The conclave also marked the launch of Project “Asmita” by WE4YOU Charitable Trust. It also featured the announcement of Hackathon themes under Project “PERIOD”, by Dr. Soobhankar Pati, CEO of IIT Bhubaneswar’s Research and Entrepreneurship Park and Mr. Surya Kumar Pattanayak, Director, STPI, Bhubaneswar. These initiatives aim to empower youth-led problem-solving in menstrual health technology and community innovation.
Dr. Soobhankar Pati closed the day with the vote of thanks and a call for continued collaboration across sectors.

ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ଋତୁସ୍ରାବ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ଉପରେ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ
28 MAY 2025 7:47PM by PIB Bhubaneswar
ଆଜି ଭାରତୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଆଇଆଇଟି) ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ଋତୁସ୍ରାବ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଋତୁସ୍ରାବ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ୨୦୨୫ ଉପରେ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି। ବିଶ୍ୱ ଋତୁସ୍ରାବ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଦିବସ ପାଳନ ଅବସରରେ ନେକ୍ସସ୍ ସିଲେକ୍ଟ ଟ୍ରଷ୍ଟ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକ, ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ, ବିକାଶ ଅଂଶୀଦାର ଏବଂ ସାମାଜିକ ଉଦ୍ଭାବକମାନେ ପାଇଁ ଏକାଠି ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତରେ ଋତୁସ୍ରାବ ସମସ୍ୟାର ନବସୃଜନ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଟି "ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ପିରିୟଡ୍: ପରିମଳ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଏବଂ ପରିବେଶ (SHE)" ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱର ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋମିତା ପାର୍କ ଦ୍ୱାରା ୟୁନିସେଫ୍, ସୌଖ୍ୟମ୍ ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍, ଆକ୍ସନ୍ ଲ୍ୟାବ୍ ୨୦୫୦ ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ମାସିକ ଋତୁସ୍ରାବ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଲାଏନ୍ସର ସହଯୋଗରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା।
ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଅଡିଟୋରିୟମରେ ଆୟୋଜିତ ଏହି ଦିନିକିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଓଡ଼ିଶାର ମାନ୍ୟବର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ପ୍ରଭାତୀ ପରିଡ଼ା ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ସ୍କୁଲ ଏବଂ କଲେଜ ପଢୁଥିବା ଝିଅମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପୁନଃବ୍ୟବହାରଯୋଗ୍ୟ ଋତୁସ୍ରାବ ଉତ୍ପାଦର ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରୟାସ, ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ କେୟାର (କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ଆକ୍ସନ୍ ଫର୍ ରିୟୁଜେବଲ୍ ଏସେନ୍ସିଆଲ୍ସ), ଏହି ଅବସରରେ ଅନୁନ୍ନତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ପୁନଃବ୍ୟବହାରଯୋଗ୍ୟ ଋତୁସ୍ରାବ ପ୍ୟାଡ୍ ବଣ୍ଟନ ସହିତ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଶ୍ରୀମତୀ ପରିଡା କାନାରା ବ୍ୟାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଦୁଇଟି ସାନିଟାରୀ ନାପକିନ ଭେଣ୍ଡିଂ ମେସିନ୍ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ, ଯାହା କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ଏବଂ ସରକାରୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକରେ ଋତୁସ୍ରାବ ସୁଗମତାରେ ଏକ ପଦକ୍ଷେପର ପ୍ରତୀକ।
"ଋତୁସ୍ରାବ - ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ଜୈବିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା - ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ନିଷେଧରେ ଆଚ୍ଛାଦିତ ହୋଇ ରହିଛି, ଯାହା ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ମହିଳାଙ୍କୁ ନୀରବରେ କଷ୍ଟ ଭୋଗିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରୁଛି। ଏହି ନୀରବତା ଭାଙ୍ଗିବା ସମୟ ଆସିଛି, ଏବଂ ଏହି କନକ୍ଲେଭ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଆଗେଇ ନେବାର ପ୍ରମୁଖ କାରଣ," ଶ୍ରୀମତୀ ପରିଡା କହିଛନ୍ତି। ସେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିବା ପାଇଁ ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱର ଏବଂ ଏହାର ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀତା ପାର୍କ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ, "ଯେଉଁଦିନ ସାନିଟାରୀ ନାପକିନ୍ ପରିବାରର ମାସିକ କିରାଣା ତାଲିକାର ଅଂଶ ହେବ କିମ୍ବା ଭାଇର ତାଙ୍କ ଭଉଣୀକୁ ଉପହାର ହେବ, ଆମେ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣରେ ପ୍ରକୃତ ପ୍ରଗତି ଦେଖିବୁ। ପୁରୁଷମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି କଳଙ୍କ ଭାଙ୍ଗିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ମାସିକ ଋତୁସ୍ରାବ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଶିକ୍ଷିତ କରାଯିବା ଉଚିତ। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକରେ ସୁରକ୍ଷିତ ଋତୁସ୍ରାବ ସମାଧାନର ପ୍ରବେଶ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ।" ସେ ଋତୁସ୍ରାବ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ନିଷ୍କାସନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। "ମହିଳା ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ମାସିକ ଋତୁସ୍ରାବ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିଚ୍ଛନ୍ନତାର ଅଧିକାର ଦାବି କରିବା ପାଇଁ ସୂଚନା ଏବଂ ସଶକ୍ତ କରାଯିବା ଉଚିତ," ସେ କହିଥିଲେ।
"ଏହି କନକ୍ଲେଭ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କିନ୍ତୁ ପ୍ରାୟତଃ ଅଣଦେଖା କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରୁଛି ଯାହା ଶିକ୍ଷା, ସମାନତା ଏବଂ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହିତ ଜଡିତ," ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱରର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ପ୍ରଫେସର ଶ୍ରୀପଦ କରମାଲକର କହିଛନ୍ତି। "ଆମର ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀତା ପାର୍କ ଏବଂ ୧୦୦ କ୍ୟୁବ୍ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମେ ଅଭିନବ, ସ୍କେଲେବଲ୍ ସମାଧାନଗୁଡ଼ିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛୁ - ବାୟୋଡିଗ୍ରେଡେବଲ୍ ସାନିଟାରୀ ଉତ୍ପାଦଠାରୁ ଏଆଇ-ଚାଳିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପକରଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ - ଯାହା ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରେ। ଋତୁସ୍ରାବ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେବଳ ମହିଳାଙ୍କ ସମସ୍ୟା ନୁହେଁ - ଏହା ଏକ ସାମାଜିକ ଜରୁରୀ।" ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଆଲୋକିତ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ, ଜଣେ ତତ୍ତ୍ୱାବଧାରକଙ୍କ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ପିଏଚଡି ସ୍କଲାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମାସିକ ଋତୁସ୍ରାବ ସମୟରେ ଦୁଇ ଦିନ ପାଇଁ ଘରୁ କାମ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି।
ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱର ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀତା ପାର୍କର ସ୍ୱାଧୀନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ସୀମା ବାହିନୀପତି ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଗବେଷଣା ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଚାଲିଥିବା ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ କେୟାର ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଗଲେ, ଯାହା ନେକ୍ସସ୍ ସିଲେକ୍ଟ ଟ୍ରଷ୍ଟର ବୃହତ୍ତର ଅଭିଯାନ, 'ହାପିନେସ ଫର ହର'ର ଏକ ଅଂଶ, ନେକ୍ସସ୍ ସିଲେକ୍ଟ ଟ୍ରଷ୍ଟର ଇଏସଜି (ପରିବେଶ, ସାମାଜିକ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନ) ବିଭାଗୀୟ ଉପ-ମହାପ୍ରବନ୍ଧକ ଶ୍ରୀମତୀ ହର୍ଷା ଭରଦା କହିଛନ୍ତି: "ଆମର ସପିଂ ସେଣ୍ଟରଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଜିନିଷ କିଣିବା ପାଇଁ ସ୍ଥାନ ନୁହେଁ - ଏହା ଯତ୍ନ ନେବା, ସଂଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ଉନ୍ନତି କରିବା ପାଇଁ ସ୍ଥାନ। ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ କେୟାର ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମେ ଚାହୁଁଛୁ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଝିଅ ଦେଖାଯାଉ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସମର୍ଥିତ ଅନୁଭବ କରୁ। ଏହି ସହଭାଗୀତା ଏ ଦିଗରେ ଏକ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ।"
ୟୁନିସେଫ୍ ଓଡ଼ିଶାର କ୍ଷେତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର ମୁଖ୍ୟ ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ୱିଲିଆନ୍ ହାନଲନ୍ ଜୁନିଅର, ଋତୁସ୍ରାବ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିଭିନ୍ନ କୁପ୍ରଥା ଦୂର କରିବା ଏବଂ ଋତୁସ୍ରାବ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାର ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବାରେ ସହଭାଗୀତାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, "ଋତୁସ୍ରାବ ଏକ ଅଭିଶାପ ନୁହେଁ। ଏହା ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରାକୃତିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା। ଏହା ଜୀବନକୁ ସମର୍ଥନ କରେ, ଏବଂ ଏହାକୁ ସୁରକ୍ଷା, ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଏବଂ ଗର୍ବର ସହିତ ପରିଚାଳନା କରାଯିବା ଉଚିତ। ଆଜି ଋତୁସ୍ରାବ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଦିବସ ପାଳନ କରୁଥିବା ସମୟରେ, ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ପ୍ରତିଜ୍ଞା କରିବା ଯେ ଓଡ଼ିଶାରେ - କିମ୍ବା ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ - କୌଣସି ଝିଅ ମାସିକ ଋତୁସ୍ରାବ ଯୋଗୁଁ ସ୍କୁଲ ଛାଡ଼ନ୍ତୁ ନାହିଁ, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ହରାନ୍ତୁ ନାହିଁ କିମ୍ବା ନୀରବରେ କଷ୍ଟ ପାଆନ୍ତୁ ନାହିଁ। ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଯେଉଁଠାରେ ମାସିକ ଋତୁସ୍ରାବ ଲଜ୍ଜାର ସହିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ଗର୍ବର ସହିତ ପରିଚାଳନା କରାଯିବ।"
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ, ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱରର ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର ଶ୍ରୀ ବାମଦେବ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ; ନେକ୍ସସ୍ ସିଲେକ୍ଟ ମଲର ମହାପ୍ରବନ୍ଧକ (ଇଏସଜି) ଶ୍ରୀ ନିଲେଶ ସିଂହ; ସୌଖ୍ୟମ୍ ଫାଉଣ୍ଡେସନର ପ୍ରଫେସର ପ୍ରବୀଣ ବିଷ୍ଟ; ୟୁନିସେଫ୍ର ସୁଶ୍ରୀ କରିନା ମାଲ୍କଜେୱସ୍କା, ସୁଶ୍ରୀ ପ୍ରତିଭା ସିଂହ, ସୁଶ୍ରୀ ଶିପ୍ରା ସକ୍ସେନା ଏବଂ ସୁଶ୍ରୀ ଆସ୍ଥା ଆଲଙ୍ଗ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନରେ ଆକ୍ସନଲ୍ୟାବ୍ ୨୦୫୦ର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଶ୍ରୀ ସୃଷ୍ଟିଜିତ ମିଶ୍ର ଧନ୍ୟବାଦ ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ।
ଦୁଇଟି ଆକର୍ଷଣୀୟ ଅଧିବେଶନରେ ପ୍ୟାନେଲ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ଗବେଷଣା ପତ୍ର ଉପସ୍ଥାପନା ସରକାରଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଋତୁସ୍ରାବ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅଭିନବ ସମାଧାନ ଉପରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିଥିଲେ। ୱାଟରଏଡ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ୟୁନିସେଫ୍, ଏମ୍ସ ଭୁବନେଶ୍ୱର ଏବଂ ପ୍ୟାଡକେୟାର ଲ୍ୟାବ୍ସ ଏବଂ କ୍ରେସା ପ୍ୟାଡ୍ସ ଭଳି ସାମାଜିକ ଉଦ୍ୟୋଗର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ, ସମାଧାନ-ମୁଖୀ ଆଲୋଚନାରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥିଲେ।
ଏହି କନକ୍ଲେଭରେ WE4YOU ଚାରିଟେବଲ୍ ଟ୍ରଷ୍ଟ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ "ଅସ୍ମିତା"ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା। ଏଥିରେ ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱରର ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀତା ପାର୍କର ସିଇଓ ଡକ୍ଟର ଶୁଭଙ୍କର ପତି ଏବଂ ଏସଟିପିଆଇ, ଭୁବନେଶ୍ୱରର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ କୁମାର ପଟ୍ଟନାୟକ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ "ପିରିୟଡ଼" ଅନ୍ତର୍ଗତ ହାକାଥନର ଥିମ୍ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଋତୁସ୍ରାବ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ନବସୃଜନରେ ଯୁବ-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା।
ସମ୍ମିଳନୀର ଶେଷରେ ଡକ୍ଟର ଶୁଭଙ୍କର ପତି ଧନ୍ୟବାଦ ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ।