Ministry of Health and Family Welfare
Berhampur Circle Jail Achieves 'Eat Right Campus' Certification from FSSAI
28 MAR 2025 4:18PM by PIB Bhubaneswar
The 162-year-old Berhampur Circle Jail in Odisha is the latest among nearly 100 prisons in the country that have been certified as ‘Eat Right Campus’ by the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI), under the Ministry of Health and Family Welfare. The prestigious certification, valid for two years from March 24, 2025, to March 23, 2027, with a three-star rating, recognizes the jail’s commitment to providing safe, healthy, and sustainable food practices for its inmates.
U6FR.jpeg)
The ‘Eat Right Campus’ initiative by FSSAI aims to promote a culture of food safety and well-being in various institutional settings, including workplaces, educational institutions, and hospitals. The Berhampur Circle Jail has demonstrated exemplary adherence to FSSAI’s stringent evaluation criteria, showcasing its dedication to the food safety and health of its 1,000 inmates.
The certification process involved a comprehensive audit conducted by an FSSAI-empanelled agency. This audit assessed the jail’s compliance with essential parameters, including basic hygiene, food preparation practices, and the provision of nutritious meals as per the government-prescribed menu.
By extending the Eat Right Campus certification to prisons and correctional facilities, FSSAI underscores its commitment to ensuring access to safe and nutritious food for all, including inmates and prison staff.
Berhampur Circle Jail's achievement is underscored by its meticulous approach to food preparation and handling. The jail ensures hygienic conditions for the daily preparation and serving of meals to 1,000 inmates, adhering to stringent safety protocols. Further demonstrating their commitment to food safety, 50 jail staff and prisoners have successfully completed FSSAI’s Food Safety Training and Certification (FoSTaC) program, equipping them with essential knowledge and skills in basic catering practices. This comprehensive training ensures that all aspects of food handling, from procurement to serving, meet the rigorous standards set by FSSAI."
FSSAI commend Berhampur Circle Jail for their commitment to food safety and the well-being of their inmates, This certification demonstrates that with dedication and adherence to standards, institutions can significantly contribute to the ‘Eat Right India’ movement, ensuring that safe and nutritious food is accessible to all.
Nearly 100 jails across the country have been certified as ‘Eat Right Campus’ by the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI), marking a significant milestone in its goal of promoting safe and healthy eating habits within different campuses. This initiative falls under FSSAI’s Eat Right India movement and aims to promote safe, healthy and sustainable food in different workplaces and institutions, including jails
It's pertinent to note that over 2300 workplaces throughout the country have now been acknowledged as Eat Right Campuses, positively impacting the lives of individuals working in these campuses. As this initiative keeps gathering momentum, FSSAI is dedicated to collaborating with institutions from various sectors to foster a culture of well-being and guarantee everyone access to healthy and hygienic food.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବ୍ରହ୍ମପୁର ମଣ୍ଡଳ କାରଗାରକୁ ଏଫଏସଏସଏଆଇର ‘ଇଟ୍ ରାଇଟ୍ କ୍ୟାମ୍ପସ୍’ ମାନ୍ୟତା
28 MAR 2025 4:18PM by PIB Bhubaneswar
୧୬୨ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ବ୍ରହ୍ମପୁର ମଣ୍ଡଳ କାରାଗାରକୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ମାନକ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏଫଏସଏସଏଆଇ) ଦ୍ୱାରା ‘ଇଟ ରାଇଟ କ୍ୟାମ୍ପସ’ ମାନ୍ୟତା ମିଳିଛି । ଦେଶର ପାଖାପାଖି ୧୦୦ଟି କାରାଗାର ମଧ୍ୟରେ ଓଡ଼ିଶାର ଏହି କାରାଗାର ସଦ୍ୟତମ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଭାବେ ଏଫଏସଏସଏଆଇ ମାନ୍ୟତା ଲାଭ କରିଛି । ତିନି ତାରକା ରେଟିଂ ସହିତ ୨୪ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫ ରୁ ୨୩ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ପାଇଁ ବୈଧ ଏହି ସମ୍ମାନଜନକ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ବ୍ରହ୍ମପୁର ମଣ୍ଡଳ କାରାଗାରର କଏଦୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷିତ, ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଖାଦ୍ୟ ଅଭ୍ୟାସ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଜେଲର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥାଏ।
ଏଫଏସଏସଏଆଇ ଦ୍ୱାରା ‘ଇଟ୍ ରାଇଟ୍ କ୍ୟାମ୍ପସ୍’ ପଦକ୍ଷେପର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳୀ, ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଡାକ୍ତରଖାନା ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ଅନୁଷ୍ଠାନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣର ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା। ବ୍ରହ୍ମପୁର ମଣ୍ଡଳ କାରାଗାର ଏଫଏସଏସଏଆଇର କଠୋର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ମାନଦଣ୍ଡ ପାଳନ କରିବାରେ ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତମୂଳକ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି । ୧ ହଜାର କଏଦୀଙ୍କ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ଏହା ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି।
1ZT0.jpeg)
ଏହି ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଏକ ଏଫଏସଏସଏଆଇ ପାନେଲଭୁକ୍ତ ଏଜେନ୍ସି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଅଡିଟ୍ ସାମିଲ ଥିଲା। ଏହି ଅଡିଟ୍ ମୌଳିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଖାଦ୍ୟ ସାରଣୀ ଅନୁଯାୟୀ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମେତ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ପରିମାପକ ସହିତ ଜେଲର ଅନୁପାଳନକୁ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିଥିଲା।
କାରାଗାର ଏବଂ ସଂଶୋଧନ ସୁବିଧା ପାଇଁ ‘ଇଟ ରାଇଟ କ୍ୟାମ୍ପସ’ ପ୍ରମାଣପତ୍ରକୁ ବିସ୍ତାର କରି, କଏଦୀ ଏବଂ ଜେଲ୍ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସମେତ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ନିରାପଦ ଓ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ପାଇବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ଏଫଏସଏସଏଆଇ ଏହାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରେ।
ବ୍ରହ୍ମପୁର ମଣ୍ଡଳ କାରାଗାରର ସଫଳତା ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ପରିଚାଳନା ପ୍ରତି ଏହାର ସୂକ୍ଷ୍ମ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ସୂଚିତ କରିଥାଏ। କଠୋର ସୁରକ୍ଷା ନିୟମକୁ ପାଳନ କରି ଦୈନିକ ୧,୦୦୦ କଏଦୀଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ପରିବେଷଣ ପାଇଁ ଜେଲ୍ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଅବସ୍ଥାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ। ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଆହୁରି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି, ୫୦ ଜଣ ଜେଲ୍ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ କଏଦୀ ସଫଳତାର ସହ ଏଫଏସଏସଏଆଇର ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ତାଲିମ ଏବଂ ପ୍ରମାଣପତ୍ର (ଏଫଓଏସଟିଏସି) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମାପ୍ତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ମୌଳିକ କ୍ୟାଟରିଂ ବା ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଓ ବିତରଣ ଅଭ୍ୟାସରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଦକ୍ଷତାରେ ସଜ୍ଜିତ କରିଛି। ଏହି ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କ୍ରୟ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପରଷିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ପରିଚାଳନାର ସମସ୍ତ ଦିଗକୁ ସାମିଲ କରିଥାଏ। ଏଥିରେ ଏଫଏସଏସଏଆଇ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କଠୋର ମାନକକୁ ପୂରଣ କରାଯାଇଛି ।
ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ କଏଦୀଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପାଇଁ ଏଫଏସଏସଏଆଇ ବ୍ରହ୍ମପୁର ମଣ୍ଡଳ କାରାଗାରକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛି । ଏହି ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ମାନଦଣ୍ଡ ପ୍ରତି ସମର୍ପଣ ଏବଂ ଅନୁପାଳନ ସହିତ, ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡିକ ‘ଇଟ୍ ରାଇଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇପାରିବେ ଯାହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ନିରାପଦ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ସୁଲଭ କରିବ ।
ଦେଶର ପ୍ରାୟ ୧୦୦ଟି ଜେଲକୁ ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ମାନକ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏଫଏସଏସଏଆଇ) ଦ୍ୱାରା ‘ଇଟ୍ ରାଇଟ୍ କ୍ୟାମ୍ପସ୍’ ଭାବେ ପ୍ରମାଣିତ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ବିଭିନ୍ନ କ୍ୟାମ୍ପସ ମଧ୍ୟରେ ନିରାପଦ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ଖାଦ୍ୟ ଅଭ୍ୟାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଏଫଏସଏସଏଆଇର ‘ଇଟ୍ ରାଇଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ ଆନ୍ଦୋଳନ ଅଧୀନରେ ଆସୁଛି ଏବଂ ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି କାରାଗାର ସମେତ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳୀ ଓ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକରେ ନିରାପଦ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ଓ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଖାଦ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା।
ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ, ସାରା ଦେଶରେ ୨୩୦୦ରୁ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳୀକୁ ଏବେ ‘ଇଟ୍ ରାଇଟ୍ କ୍ୟାମ୍ପସ୍’ ଭାବେ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିଛି, ଯାହା ଏହି କ୍ୟାମ୍ପସଗୁଡ଼ିକରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ଜୀବନ ଉପରେ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଉଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଗତିଶୀଳ ହେଉଛି, ଏଫଏସଏସଏଆଇ କଲ୍ୟାଣର ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଖାଦ୍ୟ ପାଇବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ଅନୁଷ୍ଠାନ ସହିତ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ।