ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ସିଏସ୍‍ଆଇଆର୍‍ଓ ଏବଂ ଭୁବନେଶ୍ୱର ଆଇଏମଏମଟି ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣା
ଭାରତରେ ଟାଇଟାନିୟମ ସମ୍ଭାବନାକୁ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଇଏମ୍‍ଏମ୍‍ଟିରେ ଖୋାଲିବ ଗବେଷଣା ପ୍ରକଳ୍ପ
13 MAR 2025 5:17PM by PIB Bhubaneswar
ଭୁବନେଶ୍ୱର, ୧୩ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫: ସିଏସ୍‍ଆଇଆର୍‍ ନିଜର ପରୀକ୍ଷାଗାର ଖଣିଜ ଏବଂ ବସ୍ତୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ- ଆଇଏମ୍‍ଏମ୍‍ଟି ମାଧ୍ୟମରେ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ଜାତୀୟ ବିଜ୍ଞାନ ସଂସ୍ଥା- ସିଏସ୍‍ଆଇଆର୍‍ଓ ସହିତ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ଚୁକ୍ତିବଦ୍ଧ ହୋଇଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ଭାରତରୁ ଖନନ ହେଉଥିବା ଟାଇଟାନିୟମ୍ ଏବଂ ଭାନାଡିୟମ୍-ବାହକ ଟାଇଟାନିୟମ୍ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥରୁ ଟାଇଟାନିୟମ୍ ଡାଇଅକ୍ସାଇଡ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଲାଗି ଗବେଷଣା ହେବ। ଆଇଏମ୍‍ଏମ୍‍ଟିଠାରେ ଥିବା ଡ. ଆର୍‍ପି ଦାସ୍‍ ସେଣ୍ଟର ଫର ହାଇଡ୍ରୋ, ବାୟୋ ଆଣ୍ଡ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋମେଟାଲର୍ଜି ଠାରେ ଏହି ବୁଝାମଣା ସ୍ୱାକ୍ଷର ହୋଇଛି। ଏହି ଅବସରରେ ଆଇଏମ୍‍ଏସ୍‍ଟି ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡ, ରାମାନୁଜ ନାରାୟଣ ଦେଶର ଜଟିଳ ଖଣିଜ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଜଟିଳ ଖଣିଜର ବିଶୋଧନ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଲାଗି ଆଗକୁ ଏପରି ଅନେକ ସହଭାଗୀ ବୁଝାମଣା ହେବାକୁ ଯାଉଥିବା ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଯାହାଦ୍ୱାରା ଏପରି ଜଟିଳ ଖଣିଜଗୁଡ଼ିକର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପରିପୂରକ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇପାରିବ।
ସିଏସ୍‍ଆଇଆର୍‍ଓର ପ୍ରମୁଖ ଗବେଷଣା ବୈଜ୍ଞାନିକ ଡକ୍ଟର ଗୌତମ କୁମାର ଦାସ, ଏବଂ ଆଇଏମ୍‍ଏମ୍‍ଟିର ହାଇଡ୍ରୋ, ବାୟୋ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋମେଟାଲର୍ଜି ବିଭାଗର ମୁଖ୍ୟ ମୁଖ୍ୟ ଡକ୍ଟର କାଳୀ ସଞ୍ଜୟ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସାଧନ ଦିଗରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେବେ। ନେବେ। ସିଏସ୍‍ଆଇଆର୍‍ଓର କ୍ରିଟିକାଲ୍ ମିନେରାଲ୍ସ ପ୍ରୋସେସିଂ ବିଭାଗର ଗ୍ରୁପ ଲିଡର ଡକ୍ଟର ଜୋଆନ୍ ଲୋହ ଏବଂ ଆଇଏମ୍‍ଏମ୍‍ଟିର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ରାମାନୁଜ ନାରାୟଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପରିଚାଳିତ ହେବ ବୋଲି ଏକ ପ୍ରେସ୍‍ ବିଜ୍ଞପ୍ତିରେ କୁହାଯାଇଛି।
ଭାରତ ଏବଂ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ମିଳୁଥିବା ଇଲମେନାଇଟ୍ ଏବଂ ଭାନାଡିଫେରସ୍ ମ୍ୟାଗ୍ନେଟାଇଟ୍ ଖଣିଜରୁ ଟାଇଟାନିୟମ୍ ଏବଂ ଭାନାଡିୟମ୍ ନିଷ୍କାସନ ପାଇଁ ସିଏସ୍‍ଆଇଆର୍‍ଓର ଅଭିନବ ଟାଇଟାନିୟମ୍ ଓ ଭାନାଡିୟମ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଆହୁରି ବିକଶିତ କରିବା ଏହି ପକ୍ରଳ୍ପର ପ୍ରମୁଖ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ବୋଲି ଏହି ବୁଝାମଣା ସ୍ୱାକ୍ଷର ଅବସରରେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି।
ଉଭୟ ଦେଶରେ ଟାଇଟାନିୟମ୍ ଏବଂ ଭାନାଡିୟମ୍ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଭାବରେ ବର୍ଗୀକୃତ। ମିଶ୍ରଧାତୁରେ ଟାଇଟାନିୟମ୍ ବହୁଳ ଭାବରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଥାଏ। ସେହିପରି ରିଚାର୍ଜ ହୋଇପାରୁଥିବା ଶକ୍ତି ଧାରକ ରେଡକ୍ସ ବ୍ୟାଟେରୀ ତିଆରି ପାଇଁ ଭାନାଡିୟମ୍ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥାଏ।
ସରକାର ଅର୍ଥନୈତିକ ରଣନୀତି ଅଧୀନରେ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ସରକାରଙ୍କ ୨୦୩୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ। ଉଭୟ ଦେଶରେ ଜଟିଳ ଖଣିଜ ଏବଂ ସାମଗ୍ରୀର ପରିପୂରକ ଏବଂ ସ୍ଥିର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ବିକାଶ କରିବା ଉପରେ ଧଏହି ରଣନୀତି ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିଥାଏ।
ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବିଶାଳ ଟାଇଟାନିୟମ ଗଚ୍ଛିତ ଥିବା ଭାରତରେ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବା ଦିଗରେ ଏହି ବୁଝାମଣା ଅନେକ ସହାୟକ ହେବା ସହ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆରେ ସିଏସ୍‍ଆଇଆର୍‍ଓ ଦ୍ୱାରା ଚାଲିଥିବା ଗବେଷଣାକୁ ବିକଶିତ କରିବ।

Ministry of Science & Technology
CSIR-IMMT and CSIRO collaboration project as part of the India-Australia Critical Minerals Research Partnership
13 MAR 2025 5:17PM by PIB Bhubaneswar
The Council of Scientific and Industrial Research (CSIR), through its constituent laboratory, the Institute of Minerals and Materials Technology (CSIR-IMMT), Bhubaneswar has signed a research and development agreement with Australia’s national science agency, CSIRO, to investigate the recovery of titanium dioxide from titanium minerals and vanadium-bearing titanium minerals of Indian origin. The project was launched today with the exchange of signed project agreements by CSIR-IMMT and CSIRO at the Dr R.P. Das Centre for Hydro, Bio & Electrometallurgy, CSIR-IMMT. Speaking on the occasion, Dr. Ramanuj Narayan, Director, CSIR-IMMT, Bhubaneswar laid emphasis on more such collaborative projects on critical minerals in line with the National Critical Mineral Mission (NCMM) of the Government for ensuring a long term sustainable supply of critical minerals including beneficiation, processing and recovery from end-of-life products.
The project collaboration will be led by CSIRO’s Dr. Goutam Kumar Das, Principal Research Scientist, and Dr. Kali Sanjay, Chief Scientist and Head of the Hydro, Bio, and Electrometallurgy Department at CSIR IMMT.
Coordination will be managed by Dr. Joanne Loh, Group Leader – Critical Minerals Processing at CSIRO, and Dr. Ramanuj Narayan, Director of CSIR IMMT.
This joint project aims to develop further CSIRO’s innovative titanium/vanadium processing technology for extracting titanium and vanadium from ilmenite and vanadiferous magnetite ores, which are abundant in India and Australia.
Titanium and vanadium are classified as critical minerals in both countries. Titanium is widely used in metal alloys, while vanadium is also a key component in redox flow batteries, which are rechargeable and well-suited for large-scale energy storage.
The collaboration is funded by CSIRO’s India-Australia Critical Minerals Research Partnership, an initiative under the Australian Federal Government’s updated India Economic Strategy (IES) to 2035. This initiative focuses on developing sustainable and resilient supply chains for critical minerals and materials in both nations.
The project will advance the processing of Indian ores, potentially unlocking India's vast titanium deposits—the third-largest in the world—while complementing CSIRO’s ongoing research on Australian deposits.