Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the annual NCC PM Rally
The NCC has constantly inspired the youth of India towards nation-building: PM
India's youth are a force for global good: PM
In the last 10 years, we have worked towards removing many obstacles faced by the youth in India, This has enhanced the potential of India's youth: PM
In this Amrit Kaal, We have to keep only one goal in mind – Viksit Bharat, the criterion for every decision of ours, for every action of ours should be that of Viksit Bharat: PM
27 JAN 2025 6:48PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today addressed the annual National Cadet Corps (NCC) PM rally at the Cariappa Parade Ground in Delhi. Shri Modi witnessed a cultural program and presented the Best Cadet Awards. Greeting the gathering on the occasion of NCC Day, the Prime Minister said there were around 150 cadets from the 18 friendly nations and welcomed them. He congratulated the youth from across India who had joined virtually through the Mera Yuva Bharat (MY Bharat) portal.
“Being selected for the Republic Day Parade is an achievement in itself”, said the PM addressing the cadets. He added that this year’s Republic Day was special as India completed 75 years as a Republic. He further said that these memories will last a lifetime and the cadets would feel proud to have been a part of the momentous occasion. He congratulated the cadets who had won the awards. Remarking that he had the opportunity to flag off several campaigns of the NCC today, the Prime Minister said that such campaigns connect the heritage of India with the aspirations of the youth. He extended his best wishes to all the cadets involved in the campaigns.
Shri Modi noted that the NCC was established around the same time as India's independence. He highlighted that the journey of the NCC began even before the country's Constitution. Shri Modi said that over 75 years of the Republic, the Constitution has inspired democracy and emphasized the importance of civic duties. Similarly, the NCC has inspired the youth of India in nation-building and taught them the importance of discipline. The Prime Minister expressed satisfaction that the government has worked extensively to expand the scope and responsibilities of the NCC in recent years. He noted that the NCC has been extended to border areas and coastal districts, with over 170 border talukas and nearly 100 coastal talukas now having NCC presence. Shri Modi congratulated the three armed forces for taking on the responsibility of specially training young NCC cadets in these districts. He highlighted that this initiative has benefited thousands of youth living in border areas. Noting that the reforms in the NCC are evident in the increased number of cadets, Shri Modi said that in 2014, there were approximately 14 lakh NCC cadets, and today the number has reached 20 lakh, with over 8 lakh girl cadets. Prime Minister Modi emphasized that NCC cadets play a crucial role in disaster management and are excelling in the world of sports. He expressed pride that the NCC is the largest uniformed youth organization in the world.
The Prime Minister remarked that the youth of India will determine the development of the country and the world in the 21st century. He emphasized that “Indian youth are not only contributing to India's development but are also a force for global good”. Citing a recently published report in newspapers, which revealed that in the past decade, Indian youth have created 1.5 lakh startups and over 100 unicorns, the Prime Minister noted that more than 200 major global companies are led by people of Indian origin, contributing trillions of rupees to the global GDP and helping improve the lives of millions. Prime Minister Modi emphasized that Indian scientists, researchers, and teachers are accelerating global progress. He stated that in any sector, imagining the future of the world without the talent and strength of India's youth is difficult and this is why he refers to them as a ‘force for global good’.
Underlining that the strength of an individual or a country increases when unnecessary obstacles are overcome, the Prime Minister expressed satisfaction that in the past 10 years, many barriers faced by the youth in India have been removed, enhancing the capabilities of both the youth and the nation. He noted that in 2014, many of the youth were around 10-12 years old and should ask their families about the conditions back then. The Prime Minister provided an example of document attestation, where previously, documents had to be attested by a gazetted officer for admissions, exams, and recruitments, causing significant hassle. He highlighted that the Government had resolved this issue, allowing self-attestation of documents now. He also mentioned the difficulties faced by youth in applying for and receiving scholarships, with many issues in the disbursement of scholarship funds. He highlighted that the introduction of a single-window system has eliminated these old problems. Pointing out another major issue related to subject selection, Shri Modi said that earlier, once a subject was chosen after board exams, changing it was difficult, however now the new National Education Policy provided the flexibility to change subjects as per one's preference.
Noting that a decade ago, it was difficult for young people to get bank loans easily as the banks would ask for guarantees before providing loans, Shri Modi said that when he became the Prime Minister in 2014, he assured that he would take responsibility for the youth of the country. He added that the government introduced the Mudra Yojana, which provided loans without bank guarantees. Delving further into the scheme, the Prime Minister noted that initially, loans up to ₹10 lakh were given without guarantees, and in the Government's third term, this limit has been increased to ₹20 lakh. He highlighted that over the past 10 years, more than ₹40 lakh crore has been disbursed under the Mudra Yojana, helping millions of young people start their businesses.
Highlighting the importance of the electoral system for the future of the youth, Shri Modi noted that two days ago, National Voters Day was celebrated, and many young people became first-time voters. He added that the purpose of Voter's Day was to encourage maximum voter participation. The Prime Minister highlighted that while India conducts the world's largest elections, frequent elections every few months pose challenges. He explained that initially, Lok Sabha and Vidhan Sabha elections were held together, but this pattern changed, causing significant issues for the country. Shri Modi underscored that frequent elections required updating voter lists and involved many tasks, often affecting teachers' duties, studies, and exam preparations. He added that repeated elections also created governance difficulties and therefore, the country was currently debating the concept of "One Nation, One Election." Prime Minister Modi urged the youth of India to actively participate in this debate, as it directly impacts their future. He mentioned that in countries like the United States, the date for forming a new government is fixed, and elections are held every four years. Similarly, he said, in colleges or schools, student council elections are completed in one go. He encouraged the youth to think about the impact of having elections every month on their studies and to engage in the "One Nation, One Election" debate.
Remarking that the 21st-century world is changing rapidly, and it is essential to keep pace with this change, Shri Modi emphasized the significant role of the youth in this transformation. He added that in every sector, be it art, research, or innovation, the youth must bring new energy through their innovative ideas and creativity. The Prime Minister highlighted the importance of politics as another crucial field and encouraged the youth to enter politics with new suggestions and innovative ideas, stating that this is the need of the hour. He reiterated his call from the Red Fort for one lakh youth to join politics. Prime Minister Modi noted the strength of the youth, as seen during the "Viksit Bharat: Young Leaders Dialogue." He mentioned that millions of young people across the country had provided invaluable suggestions and expressed their ideas for building a developed India.
The Prime Minister remarked that during the freedom struggle, people from every profession had a single goal - India's independence. Similarly, he added that in this Amrit Kaal, our sole objective should be a developed India. He emphasized that every decision and action should be measured against this goal. The Prime Minister highlighted the importance of remembering the Panch Pran: building a developed India, freeing ourselves from the mindset of slavery, taking pride in our heritage, working for the unity of India, and fulfilling our duties with honesty. He stated that these Panch Pran will guide and inspire every Indian. Shri Modi praised the cultural performance which he witnessed earlier at the event, noting that it reflected the spirit of "Ek Bharat, Shrestha Bharat", which is a significant strength of the country. He mentioned that the ongoing Maha Kumbh in Prayag also symbolizes the unity of the nation, calling it a "Kumbh of Unity." He emphasized that this unity is essential for the country's progress.
Emphasizing the importance of always remembering one's duties, the Prime Minister remarked that the foundation of a grand and divine developed India will be built on the basis of duties. Concluding his address, the Prime Minister recalled some lines he had written to motivate the cadets and youth of the nation and extended his heartfelt wishes for a bright future to everyone.
Union Minister for Defence, Shri Rajnath Singh, Union Minister of State for Defence, Shri Sanjay Seth, Chief of Defence Staff, Gen. Anil Chauhan, Chief of Army Staff, Gen. Upendra Dwivedi, Chief of Air Staff, Air Chief Marshal AP Singh, Chief of Naval Staff, Admiral Dinesh K Tripathi, Director General of NCC, Lt. Gen. Gurbirpal Singh, and Defence Secretary, Shri Rajesh Kumar Singh were present on the occasion among others.
Background
A total of 2361 NCC cadets participated in the Republic Day Camp this year which included 917 girl cadets, which was the highest ever participation by girls cadets. The participation of these cadets in the PM Rally will mark the successful culmination of the month-long NCC Republic Day Camp 2025 at New Delhi. Theme for this year's NCC PM Rally is ‘Yuva Shakti, Viksit Bharat’.
A cultural programme by more than 800 cadets showcasing commitment of NCC towards nation building was performed on the day. Participation by 144 young cadets from 18 friendly foreign countries added fervour to this year’s Rally.
More than 650 volunteers from Mera Yuva (MY) Bharat, Education Ministry and Tribal Affairs from across the nation also attended the NCC PM Rally as special guests.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
এন চি চিৰ বাৰ্ষিক পি এম ৰেলীত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ভাষণ
এন চি চিয়ে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলক ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ দিশত অহৰহ অনুপ্ৰাণিত কৰি আহিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতী বিশ্ব মংগলৰ বাবে এক শক্তিঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
বিগত ১০ বছৰত আমি ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে সন্মুখীন হোৱা বহু বাধা দূৰ কৰাৰ দিশত কাম কৰিছো, ইয়াৰ ফলত ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পাইছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
এই অমৃত কালত আমি এটা লক্ষ্যহে মনত ৰাখিব লাগিব – আমাৰ প্ৰতিটো সিদ্ধান্তৰ মাপকাঠী বিকশিত ভাৰত, কাৰণ আমাৰ প্ৰতিটো কাম বিকশিত ভাৰতৰ হ’ব লাগেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
27 JAN 2025 6:48PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি দিল্লীৰ কৰিয়াপ্পা পেৰেড খেলপথাৰত বাৰ্ষিক নেচনেল কেডেট কৰ্পছৰ পিএম ৰেলীত ভাষণ আগবঢ়ায়। শ্ৰী মোদীয়ে সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠান প্ৰত্যক্ষ কৰি শ্ৰেষ্ঠ কেডেট বঁটা প্ৰদান কৰে। এন চি চি দিৱস উপলক্ষে সমাৱেশক শুভেচ্ছা জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৮খন বন্ধুত্বপূৰ্ণ দেশৰ পৰা অংশগ্ৰহণ কৰা প্ৰায় ১৫০জন কেডেটক আদৰণি জনায়। তেওঁ মেৰা যুৱ ভাৰত (MY Bharat) পৰ্টেলৰ জৰিয়তে ভাৰ্চুৱেলি যোগদান কৰা সমগ্ৰ ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলক অভিনন্দন জনায়।
কেডেটসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “গণৰাজ্য দিৱসৰ পেৰেডৰ বাবে নিৰ্বাচিত হোৱাটো সঁচাকৈয়ে এক কৃতিত্ব”। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতে গণৰাজ্য হিচাপে ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে এইবাৰৰ গণৰাজ্য দিৱস বিশেষ আছিল। তেওঁ লগতে কয় যে এই স্মৃতিসমূহ আজীৱন স্থায়ী হ’ব আৰু কেডেটসকলে এই গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠানটোৰ অংশ হিচাপে গৌৰৱ অনুভৱ কৰিব। তেওঁ বঁটা লাভ কৰা কেডেটসকলক অভিনন্দন জনায়। আজি এন চি চিৰ কেইবাটাও প্ৰচাৰ অভিযানক ফ্লেগ অফ কৰাৰ সুযোগ পোৱা বুলি মন্তব্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এনে অভিযানে ভাৰতৰ ঐতিহ্যক যুৱ প্ৰজন্মৰ আকাংক্ষাৰ সৈতে সংযোগ কৰে। তেওঁ অভিযানসমূহৰ লগত জড়িত সকলো কেডেটলৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ প্ৰায় সমসাময়িকভাৱে এন চি চি প্ৰতিষ্ঠা হৈছিল। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে এন চি চিৰ যাত্ৰা দেশৰ সংবিধানৰ পূৰ্বেই আৰম্ভ হৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে গণৰাজ্যৰ ৭৫ বছৰত সংবিধানে গণতন্ত্ৰক অনুপ্ৰাণিত কৰিছে। তেওঁ নাগৰিক কৰ্তব্যৰ গুৰুত্বৰ ওপৰতো দৃঢ়তাৰেয়ে। একেদৰে এন চি চিয়ে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলক ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত অনুপ্ৰাণিত কৰি অনুশাসনৰ গুৰুত্ব শিকাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিগত কিছু বছৰত এন চি চিৰ পৰিসৰ আৰু দায়িত্ব সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে চৰকাৰে ব্যাপক কাম কৰি অহাত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এনচিচি সীমান্ত অঞ্চল আৰু উপকূলীয় জিলাসমূহলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে, এতিয়া ১৭০কৈও অধিক সীমান্ত তালুকা আৰু প্ৰায় ১০০খন উপকূলীয় তালুকাত এনচিচিৰ উপস্থিতি বিদ্যমান। এই জিলাসমূহত এন চি চিৰ যুৱ কেডেটসকলক বিশেষভাৱে প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ দায়িত্ব লোৱাৰ বাবে শ্ৰী মোদীয়ে তিনিটা সশস্ত্ৰ বাহিনীক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে এই পদক্ষেপে সীমান্ত অঞ্চলত বসবাস কৰা হাজাৰ হাজাৰ যুৱক-যুৱতীক উপকৃত কৰিছে। এন চি চিৰ সংস্কাৰ কেডেটৰ সংখ্যা বৃদ্ধিত স্পষ্ট হৈ পৰিছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ২০১৪ চনত প্ৰায় ১৪ লাখ এন চি চি কেডেট আছিল আৰু আজি এই সংখ্যা ২০ লাখ হৈছেগৈ, ৮ লাখৰো অধিক ছোৱালী কেডেট আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে এন চি চিৰ কেডেটসকলে দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে আৰু ক্ৰীড়াৰ জগতখনত পাৰদৰ্শিতা দেখুৱাইছে। তেওঁ গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰে যে এন চি চি হৈছে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ইউনিফৰ্ম পৰিহিত যুৱ সংগঠন।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে একবিংশ শতিকাত দেশ আৰু বিশ্বৰ উন্নয়ন নিৰ্ধাৰণ কৰিব। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে “ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকলে ভাৰতৰ উন্নয়নত অৰিহণা যোগোৱাই নহয়, বিশ্ব মংগলৰ বাবেও এক শক্তি”। শেহতীয়াকৈ বাতৰি কাকতত প্ৰকাশিত এক প্ৰতিবেদনৰ উদ্ধৃতি দি, য’ত প্ৰকাশ পাইছে যে বিগত দশকত ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকলে ১.৫ লাখ ষ্টাৰ্টআপ আৰু ১০০ৰো অধিক ইউনিকৰ্ণ সৃষ্টি কৰিছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০০ৰো অধিক বৃহৎ বৈশ্বিক কোম্পানী ভাৰতীয় মূলৰ লোকৰ নেতৃত্বত আছে, যিয়ে ট্ৰিলিয়ন ট্ৰিলিয়ন টকাৰ বৰঙণি আগবঢ়াইছে গোলকীয় জিডিপিলৈ টকা যোগান ধৰা আৰু লাখ লাখ লোকৰ জীৱন উন্নত কৰাত সহায় কৰা। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰতীয় বিজ্ঞানী, গৱেষক, শিক্ষকসকলে বিশ্বৰ অগ্ৰগতি ত্বৰান্বিত কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যিকোনো খণ্ডতে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰতিভা আৰু শক্তি অবিহনে বিশ্বৰ ভৱিষ্যত কল্পনা কৰাটো কঠিন আৰু এই কাৰণেই তেওঁ তেওঁলোকক ‘গোলকীয় মংগলৰ বাবে শক্তি’ বুলি উল্লেখ কৰিছে।
অপ্ৰয়োজনীয় বাধা অতিক্ৰম কৰিলে ব্যক্তি বা দেশৰ শক্তি বৃদ্ধি পায় বুলি আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে যে বিগত ১০ বছৰত ভাৰতত যুৱক-যুৱতীসকলে সন্মুখীন হোৱা বহু বাধা আঁতৰাই যুৱক আৰু যুৱতী উভয়ৰে সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰা হৈছে জাতি। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ২০১৪ চনত বহু যুৱকৰ বয়স প্ৰায় ১০-১২ বছৰ আছিল আৰু তেতিয়াৰ অৱস্থাৰ বিষয়ে পৰিয়ালক সুধিব লাগে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নথিপত্ৰ প্ৰমাণীকৰণৰ উদাহৰণ দিছিল, য’ত পূৰ্বে নামভৰ্তি, পৰীক্ষা, নিযুক্তিৰ বাবে নথিপত্ৰসমূহ গেজেটেড বিষয়াই প্ৰমাণীকৰণ কৰিবলগীয়া হৈছিল, যাৰ ফলত যথেষ্ট হেঁচা পৰিছিল। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে চৰকাৰে এই সমস্যা সমাধান কৰিছে, এতিয়া নথি-পত্ৰৰ স্ব-প্ৰমাণীকৰণৰ অনুমতি দিছে। তেওঁ বৃত্তিৰ পুঁজি বিতৰণৰ বহু সমস্যাৰ সৈতে বৃত্তিৰ বাবে আবেদন আৰু লাভৰ ক্ষেত্ৰত যুৱক-যুৱতীসকলে সন্মুখীন হোৱা অসুবিধাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে একক খিৰিকী ব্যৱস্থাৰ প্ৰৱৰ্তনৰ ফলত এই পুৰণি সমস্যাসমূহ নাইকিয়া হৈছে। বিষয় বাছনিৰ সৈতে জড়িত আন এটা ডাঙৰ বিষয় আঙুলিয়াই দি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আগতে এবাৰ ব’ৰ্ড পৰীক্ষাৰ পিছত বিষয় এটা বাছি লোৱা হৈছিল, সেইটো সলনি কৰাটো কঠিন আছিল, অৱশ্যে এতিয়া নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিয়ে নিজৰ পছন্দ অনুসৰি বিষয় সলনি কৰাৰ নমনীয়তা প্ৰদান কৰিছে।
এক দশক পূৰ্বে বেংকে ঋণ দিয়াৰ পূৰ্বে নিশ্চয়তা বিচৰাৰ বাবে যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে বেংকৰ ঋণ সহজে লাভ কৰাটো কঠিন হৈ পৰিছিল বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ২০১৪ চনত যেতিয়া তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰী হৈছিল তেতিয়া তেওঁ আশ্বাস দিছিল যে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ দায়িত্ব ল’ব। তেওঁ লগতে কয় যে চৰকাৰে মুদ্ৰা যোজনাৰ প্ৰৱৰ্তন কৰিছিল, য’ত বেংকৰ নিশ্চয়তা অবিহনে ঋণৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছিল। আঁচনিখনৰ বিষয়ে আৰু অধিক গভীৰভাৱে অধ্যয়ন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে প্ৰথম অৱস্থাত ১০ লাখ টকা পৰ্যন্ত ঋণ নিশ্চয়তা অবিহনে দিয়া হৈছিল আৰু চৰকাৰৰ তৃতীয় কাৰ্যকালত এই সীমা ২০ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে বিগত ১০ বছৰত মুদ্ৰা যোজনাৰ অধীনত ৪০ লাখ কোটি টকাতকৈ অধিক ধন প্ৰদান কৰা হৈছে, যাৰ ফলত লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীয়ে ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰাত সহায় কৰিছে।
যুৱক-যুৱতীসকলৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে নিৰ্বাচনী ব্যৱস্থাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে দুদিন পূৰ্বে ৰাষ্ট্ৰীয় ভোটাৰ দিৱস পালন কৰা হৈছিল আৰু বহু যুৱক প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভোটাৰ হৈছিল। তেওঁ লগতে কয় যে ভোটাৰ দিৱসৰ উদ্দেশ্য আছিল সৰ্বাধিক ভোটাৰৰ অংশগ্ৰহণক উৎসাহিত কৰা। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে ভাৰতে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত কৰে যদিও কেইমাহমানৰ মূৰে মূৰে সঘনাই নিৰ্বাচনে প্ৰত্যাহ্বানৰ সৃষ্টি কৰে। তেওঁ ব্যাখ্যা কৰে যে প্ৰথম অৱস্থাত লোকসভা আৰু বিধানসভাৰ নিৰ্বাচন একেলগে অনুষ্ঠিত হৈছিল যদিও এই আৰ্হি সলনি হৈ দেশৰ বাবে উল্লেখযোগ্য সমস্যাৰ সৃষ্টি হৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে সঘনাই নিৰ্বাচনত ভোটাৰৰ তালিকা উন্নীতকৰণৰ প্ৰয়োজন হয় আৰু ইয়াত বহু কাম জড়িত হৈ থাকে, যাৰ ফলত প্ৰায়ে শিক্ষকৰ কৰ্তব্য, অধ্যয়ন, পৰীক্ষাৰ প্ৰস্তুতিত প্ৰভাৱ পৰে। তেওঁ লগতে কয় যে বাৰে বাৰে নিৰ্বাচনে শাসন ব্যৱস্থাতো অসুবিধাৰ সৃষ্টি কৰে আৰু সেয়েহে, বৰ্তমান দেশত "এক দেশ, এক নিৰ্বাচন"ৰ ধাৰণাটোৰ ওপৰত বিতৰ্ক চলি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলক এই বিতৰ্কত সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়, কিয়নো ই তেওঁলোকৰ ভৱিষ্যতৰ প্ৰত্যক্ষ প্ৰভাৱ পেলায়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আমেৰিকাৰ দৰে দেশত নতুন চৰকাৰ গঠনৰ তাৰিখ নিৰ্ধাৰণ কৰা হয় আৰু প্ৰতি চাৰি বছৰৰ মূৰে মূৰে নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হয়। একেদৰে কলেজ বা বিদ্যালয়ত ছাত্ৰ পৰিষদৰ নিৰ্বাচন একে সময়তে সম্পূৰ্ণ হয় বুলিও তেওঁ কয়। তেওঁ যুৱক-যুৱতীসকলক প্ৰতিমাহে নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত কৰিলে তেওঁলোকৰ পঢ়া-শুনাত কি প্ৰভাৱ পৰিব সেই বিষয়ে চিন্তা কৰিবলৈ আৰু "এক দেশ, এক নিৰ্বাচন" বিতৰ্কত লিপ্ত হ'বলৈ উৎসাহিত কৰে।
একবিংশ শতিকাৰ পৃথিৱীখন দ্ৰুতগতিত পৰিৱর্তন হৈ আছে আৰু এই পৰিৱর্তনৰ লগত খোজ মিলাবলৈ অপৰিহাৰ্য বুলি মন্তব্য কৰি শ্রী মোদীয়ে এই ৰূপান্তৰত যুৱক-যুৱতীসকলৰ উল্লেখযোগ্য ভূমিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে৷ তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰতিটো খণ্ডতে, সেয়া শিল্পই হওক, গৱেষণাই হওক, উদ্ভাৱনেই হওক, যুৱক-যুৱতীসকলে তেওঁলোকৰ উদ্ভাৱনী ধাৰণা আৰু সৃষ্টিশীলতাৰ জৰিয়তে নতুন শক্তি আনিব লাগিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰ হিচাপে ৰাজনীতিৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি যুৱক-যুৱতীসকলক নতুন পৰামৰ্শ আৰু উদ্ভাৱনী চিন্তাধাৰাৰে ৰাজনীতিত প্ৰৱেশ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰি এই সময়চোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তা বুলি উল্লেখ কৰে। এক লাখ যুৱক-যুৱতীক ৰাজনীতিত যোগদান কৰিবলৈ লালকিল্লাৰ পৰা তেওঁ পুনৰ আহ্বান জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে যুৱক-যুৱতীসকলৰ শক্তিৰ কথা উল্লেখ কৰে, যিটো "বিকশিত ভাৰত: যুৱ নেতাৰ আলোচনা"ৰ সময়ত দেখা গৈছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সমগ্ৰ দেশৰ লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীয়ে অমূল্য পৰামৰ্শ আগবঢ়াইছিল আৰু উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ বাবে নিজৰ ধাৰণা ব্যক্ত কৰিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ সময়ত প্ৰতিটো বৃত্তিৰ মানুহৰ এটাই লক্ষ্য আছিল - ভাৰতৰ স্বাধীনতা। একেদৰে তেওঁ লগতে কয় যে এই অমৃত কালত আমাৰ একমাত্ৰ উদ্দেশ্য উন্নত ভাৰত হ’ব লাগে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে প্ৰতিটো সিদ্ধান্ত আৰু কাৰ্যক এই লক্ষ্যৰ বিপৰীতে জুখিব লাগে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পঞ্চ পণক স্মৰণ কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। এখন উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলা, দাসত্বৰ মানসিকতাৰ পৰা নিজকে মুক্ত কৰা, আমাৰ ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱ কৰা, ভাৰতৰ ঐক্যৰ বাবে কাম কৰা আৰু সততাৰে নিজৰ কৰ্তব্য পালন কৰা। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই পঞ্চ পণে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ক পথ প্ৰদৰ্শন আৰু অনুপ্ৰাণিত কৰিব। শ্ৰী মোদীয়ে এই অনুষ্ঠানত পূৰ্বে প্ৰত্যক্ষ কৰা সাংস্কৃতিক প্ৰদৰ্শনৰ প্ৰশংসা কৰি উল্লেখ কৰে যে ইয়াত দেশৰ এক উল্লেখযোগ্য শক্তি "এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত"ৰ মনোভাৱ প্ৰতিফলিত হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰয়াগৰাজত চলি থকা মহা কুম্ভইও দেশৰ ঐক্যৰ প্ৰতীক, ইয়াক "ঐক্যৰ কুম্ভ" বুলি অভিহিত কৰে। দেশৰ প্ৰগতিৰ বাবে এই ঐক্য অপৰিহাৰ্য বুলি তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
নিজৰ কৰ্তব্য সদায় মনত ৰখাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে কৰ্তব্যৰ আধাৰত এখন ভৱিষ্যৎ আৰু ঐশ্বৰিক উন্নত ভাৰতৰ ভেটি গঢ়ি তোলা হ’ব। ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ কেডেট আৰু যুৱক-যুৱতীসকলক প্ৰেৰণা যোগাবলৈ লিখা কেইটামান শাৰীক স্মৰণ কৰি সকলোকে উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
এই উপলক্ষে অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিং, কেন্দ্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষা বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী সঞ্জয় শেঠ, প্ৰতিৰক্ষা মুৰব্বী জেনেৰেল অনিল চৌহান, সেনা মুৰব্বী জেনেৰেল উপেন্দ্ৰ দ্বিবেদী, বায়ুসেনা মুৰব্বী, এয়াৰ চীফ মাৰ্শ্বাল এ পি সিং, নৌসেনাৰ মুৰব্বী এডমিৰেল দিনেশ কে ত্ৰিপাঠী, এনচিচিৰ সঞ্চালক প্ৰধান লেফটেনেণ্ট জেনেৰেল গুৰবীৰপাল সিং আৰু প্ৰতিৰক্ষা সচিব শ্ৰী ৰাজেশ কুমাৰ সিঙো উপস্থিত থাকে।