Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, inaugurates ‘Hindu Adhyatmik Aur Seva Mela’ in Ahmedabad, Gujarat
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the government has completed many tasks pending for decades, in the past 10 years
The Modi government is enriching Indian languages and religious places and taking India's culture to the world
The Hindu Aadhyatmik Seva Sansthan brought together more than 200 ‘Seva Sanstha’ on one platform through this fair
The Hindu Aadhyatmik Seva Sansthan has a great role to play in developing, preserving and promoting our family values
Through such fairs, a wonderful system of carrying forward family, religion, culture and traditions has been going on for a long time
There is no greater message of harmony and unity than Kumbh in the entire world
The whole world is witnessing the Mahakumbh with awe, which is being held in Prayagraj at an auspicious time occurring after 144 years
23 JAN 2025 5:02PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today inaugurated the Hindu Adhyatmik Aur Seva Mela in Ahmedabad, Gujarat. The event was attended by several dignitaries, including Gujarat Chief Minister, Shri Bhupendra Patel.
In his address, Union Home Minister highlighted the significance of the Hindu Adhyatmik Aur Seva Mela, which brought together over 200 Seva Sanstha on a single platform. He remarked that despite numerous invasions and a long period of slavery, it was the institution of the family and its Indian Hindu values that worked to preserve the unit of the family. He lauded the Mela’s role in fostering the development, preserving, and promotion of these family values.
Shri Amit Shah said that a stall has been set up in this fair dedicated to Ahilyabai Holkar and her life and achievements. He mentioned that Ahilyabai was like a lightning shining in the darkness of that time, who worked throughout her life to restore more than 280 religious places destroyed by Muslims across the country. Shri Shah said that the 300th anniversary of Ahilyabai is being celebrated on a grand scale and in such a situation, the stall set up about Ahilyabai in this fair will prove to be very informative for the youth and women of Gujarat.
In addition, Shri Shah mentioned that the fair features stalls offering urban visitors a glimpse into the tribal lifestyles. He shared that the Mela would host various spiritual activities, including continuous Yagyas conducted in seven Havan Kunds, a Gayatri Maha Yagya, and efforts to revive traditional Indian sports.
Shri Amit Shah said that the Mahakumbh is going on in Prayagraj these days. He said that the whole world is witnessing the Mahakumbh with awe, which is being held in Prayagraj at an auspicious time occurring after 144 years. Kumbh is an event where millions of people gather at one place as soon as the alignment of planets and stars occurs. He emphasized that such a large-scale event is not organized solely based on government arrangements, but rather numerous religious organizations come together to make stay and other arrangements for millions of people. Shri Shah further stated that this remarkable arrangement of the Kumbh has been continuing for thousands of years, uninterruptedly, where millions of people come together. He urged the people of Gujarat to definitely visit the Mahakumbh, as such auspicious opportunities are very rare in life.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that there is no greater message of harmony and unity in the entire world than the Kumbh. He said that during Kumbh, no one is asked about his caste, religion or community. Whoever goes there, saints and service organizations provide him food. Every person who goes there goes back to his home after taking a dip in the Ganga, awakening virtue and purifying himself.
Shri Amit Shah said that through the Hindu Adhyatmik Mela, an extraordinary system for preserving and promoting family, religion, culture, and traditions has been in place for a long time. He said that the country is being run under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi for the last ten years. He said that under the leadership of Prime Minister Modi, many works, which were pending for decades, have been completed by the central government in past ten years. The Union Home Minister said that Article 370 was abolished from Kashmir, Ram Lalla's exile was completed and a grand Ram Temple was built in Ayodhya after centuries, Kashi Vishwanath Corridor was built, Somnath Temple is being made of gold and Triple Talaq was abolished. He said that there were many tasks that no one had the courage to do for seven decades after independence. But now, India has been able to complete those tasks and stands with the world with full pride and honour.
Shri Amit Shah said that 170 countries of the world propagate yoga and accept its teachings. He said that the Narendra Modi government at the Centre has enriched the languages and religions of India. He said he has been able to bring back more than 350 idols of gods and goddesses stolen from India during the time of slavery. He said that the Modi government has taken India's culture to the world and the work in this direction will continue during the tenure.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah paid tribute to Netaji Subhas Chandra Bose on his birth anniversary. He said that Netaji Subhas Chandra Bose is the guiding star of the 90-year-long freedom struggle from 1857 to 1947. Netaji dedicated his entire life to the independence of the country. In the history of the world's freedom movements, Netaji will always be remembered by the world for his efforts to make India free by traveling to several countries to form the Azad Hind Fauj, and leading the nation towards independence. Shri Shah further stated that Netaji Subhas Chandra Bose will remain a guiding light for generations of India's youth, teaching them qualities like patriotism, character, and dedication.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଅହମ୍ମଦାବାଦଠାରେ 'ହିନ୍ଦୁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଓ ସେବା ମେଳା'କୁ ଉଦଘାଟନ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସରକାର ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅଟକି ରହିଥିବା ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛନ୍ତି
ମୋଦୀ ସରକାର ଭାରତୀୟ ଭାଷା ଓ ଧାର୍ମିକ ସ୍ଥଳକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ସହ ଭାରତର ସଂସ୍କୃତିକୁ ବିଶ୍ୱ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଉଛନ୍ତି
ହିନ୍ଦୁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସେବା ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏହି ମେଳା ମାଧ୍ୟମରେ ଗୋଟିଏ ମଞ୍ଚରେ ୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ସେବା ଅନୁଷ୍ଠାନକୁ ଏକାଠି କରିଥିଲା
ହିନ୍ଦୁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସେବା ଅନୁଷ୍ଠାନର ଆମ ପାରିବାରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ବିକାଶ, ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଗରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି
ଏଭଳି ମେଳା ମାଧ୍ୟମରେ ପରିବାର, ଧର୍ମ, ସଂସ୍କୃତି ଓ ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗକୁ ନେବାର ଏକ ଚମତ୍କାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦୀର୍ଘଦିନ ଧରି ଚାଲିଆସୁଛି
ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ କୁମ୍ଭଠାରୁ ବଡ଼ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ଓ ଏକତାର ବାର୍ତ୍ତା ଆଉ କିଛି ନାହିଁ
ପ୍ରୟାଗରାଜରେ ୧୪୪ ବର୍ଷ ପରେ ଏକ ଶୁଭ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଥିବା ମହାକୁମ୍ଭକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟର ସହ ଦେଖୁଛି
23 JAN 2025 5:02PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ଅହମ୍ମଦାବାଦଠାରେ ହିନ୍ଦୁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଓ ସେବା ମେଳାକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭୁପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲଙ୍କ ସମେତ ବହୁ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ହିନ୍ଦୁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଓ ସେବା ମେଳାର ମହତ୍ତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ସେବା ଅନୁଷ୍ଠାନକୁ ଗୋଟିଏ ମଞ୍ଚରେ ଏକାଠି କରିଥିଲା । ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଅନେକ ଆକ୍ରମଣ ଏବଂ ଦୀର୍ଘ ଦିନର ଦାସତ୍ୱ ସତ୍ତ୍ୱେ, ଏହା ପରିବାରର ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଏହାର ଭାରତୀୟ ହିନ୍ଦୁ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଯାହା ପରିବାରର ଏକକକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲା । ଏହି ପାରିବାରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ବିକାଶ, ସଂରକ୍ଷଣ ଓ ପ୍ରସାର ଦିଗରେ ମେଳାର ଭୂମିକାକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମେଳାରେ ଅହଲ୍ୟାବାଈ ହୋଲକର ଏବଂ ତାଙ୍କ ଜୀବନ ଏବଂ ସଫଳତାକୁ ସମର୍ପିତ କରାଯାଇଛି । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଅହଲ୍ୟାବାଈ ସେହି ସମୟର ଅନ୍ଧାରରେ ଚମକିଥିବା ଏକ ଆଲୋକବର୍ତ୍ତିକା ପରି ଥିଲେ, ଯିଏ ସାରା ଦେଶରେ ମୁସଲମାନମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନଷ୍ଟ ହୋଇଥିବା ୨୮୦ରୁ ଅଧିକ ଧାର୍ମିକ ସ୍ଥଳର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ସାରା ଜୀବନ କାମ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଅହଲ୍ୟାବାଈଙ୍କ ୩୦୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ କୁ ବଡ଼ ଧରଣରେ ପାଳନ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଏହି ମେଳାରେ ଅହଲ୍ୟାବାଈଙ୍କୁ ନେଇ ଲଗାଯାଇଥିବା ଷ୍ଟଲ୍ ଗୁଜରାଟର ଯୁବକ ଓ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସୂଚନାପ୍ରଦ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ମେଳାରେ ସହରାଞ୍ଚଳ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ ଆଦିବାସୀ ଜୀବନଶୈଳୀର ଝଲକ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଷ୍ଟଲ୍ ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମେଳାରେ ସାତଟି ଯଜ୍ଞ କୁଣ୍ଡରେ ନିରନ୍ତର ଯଜ୍ଞ, ଗାୟତ୍ରୀ ମହା ଯଜ୍ଞ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ଭାରତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବା ର ପ୍ରୟାସ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରୟାଗରାଜରେ ଆଜିକାଲି ମହାକୁମ୍ଭ ଚାଲିଛି। ପ୍ରୟାଗରାଜରେ ୧୪୪ ବର୍ଷ ପରେ ଏକ ଶୁଭ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଥିବା ମହାକୁମ୍ଭକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟର ସହ ଦେଖୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। କୁମ୍ଭ ହେଉଛି ଏପରି ଏକ ଘଟଣା ଯେଉଁଠାରେ ଗ୍ରହ ଓ ନକ୍ଷତ୍ରମାନଙ୍କର ସଂଯୋଗ ହେବା ମାତ୍ରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ଏକାଠି ହୁଅନ୍ତି । ଏଭଳି ବଡ଼ ଧରଣର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କେବଳ ସରକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଧାରରେ ଆୟୋଜନ କରାଯାଏ ନାହିଁ, ବରଂ ଅନେକ ଧାର୍ମିକ ସଂଗଠନ ଏକାଠି ହୋଇ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ରହଣି ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଥାନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ କୁମ୍ଭର ଏହି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ଜାରି ରହିଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଏକାଠି ହୁଅନ୍ତି । ସେ ଗୁଜରାଟବାସୀଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ମହାକୁମ୍ଭ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ, କାରଣ ଜୀବନରେ ଏଭଳି ଶୁଭ ସୁଯୋଗ ବହୁତ ବିରଳ ଅଟେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ କୁମ୍ଭଠାରୁ ବଡ଼ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ଓ ଏକତାର ବାର୍ତ୍ତା ଆଉ କିଛି ନାହିଁ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୁମ୍ଭ ସମୟରେ କାହାକୁ ତାଙ୍କ ଜାତି, ଧର୍ମ କିମ୍ବା ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ବିଷୟରେ ପଚରାଯାଏ ନାହିଁ । ଯିଏ ସେଠାକୁ ଯାଆନ୍ତି, ସାଧୁ ସନ୍ଥ ଓ ସେବା ସଂଗଠନ ତାଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଅନ୍ତି। ସେଠାକୁ ଯାଉଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଗଙ୍ଗାରେ ଗାଧୋଇ, ପୁଣ୍ୟ ଜାଗ୍ରତ କରି ନିଜକୁ ଶୁଦ୍ଧ କରିବା ପରେ ନିଜ ଘରକୁ ଫେରିଯାଆନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ହିନ୍ଦୁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ମେଳା ମାଧ୍ୟମରେ ପରିବାର, ଧର୍ମ, ସଂସ୍କୃତି ଓ ପରମ୍ପରାର ସଂରକ୍ଷଣ ଓ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ଏକ ଅସାଧାରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଚାଲିଆସିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ଧରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଦେଶ ଚାଲିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅଟକି ରହିଥିବା ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛନ୍ତି। କାଶ୍ମୀରରୁ ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ, ରାମଲଲାଙ୍କ ନିର୍ବାସନ ଶେଷ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଶତାବ୍ଦୀ ପରେ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଏକ ଭବ୍ୟ ରାମ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା, କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ କରିଡର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା, ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିର ସୁନାରେ ନିର୍ମିତ ହେଉଛି ଏବଂ ତିନି ତଲାକ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଛି ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ସାତ ଦଶନ୍ଧି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏମିତି ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ ଥିଲା ଯାହା କରିବାକୁ କାହାର ସାହସ ନଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏବେ ଭାରତ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି ଏବଂ ପୂରା ଗର୍ବ ଓ ସମ୍ମାନର ସହ ବିଶ୍ୱ ସହିତ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱର ୧୭୦ଟି ଦେଶ ଯୋଗର ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର କରନ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ଶିକ୍ଷାକୁ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ରର ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସରକାର ଭାରତର ଭାଷା ଓ ଧର୍ମକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଦାସତ୍ୱ ସମୟରେ ଭାରତରୁ ଚୋରି ହୋଇଥିବା ୩୫୦ରୁ ଅଧିକ ଦେବଦେବୀଙ୍କ ମୂର୍ତ୍ତିକୁ ଫେରାଇ ଆଣିବାରେ ସେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ଭାରତର ସଂସ୍କୃତିକୁ ବିଶ୍ୱ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ ଜାରି ରହିବ।
ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ ୧୮୫୭ରୁ ୧୯୪୭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୯୦ ବର୍ଷର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ମାର୍ଗଦର୍ଶକ। ନେତାଜୀ ନିଜ ସମଗ୍ର ଜୀବନକୁ ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ଇତିହାସରେ ଆଜାଦ ହିନ୍ଦ ଫୌଜ ଗଠନ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶ ଭ୍ରମଣ କରି ଦେଶକୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆଡକୁ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିଥିବା ନେତାଜୀଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱ ସର୍ବଦା ମନେ ରଖିବ । ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ହୋଇ ରହିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଶଭକ୍ତି, ଚରିତ୍ର ଏବଂ ସମର୍ପଣ ଭଳି ଗୁଣ ଶିଖାଇବାରେ ସହାୟକ ହେବେ।