মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
কারিগরশিংবু ইকায় খুম্নবা: পি.এম. বিশ্বকর্ম য়োজনা
04 NOV 2024 5:31PM by PIB Imphal
৭৭শুবা নিংতম্বা নুমিৎকী থৌরমদা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভারত পুম্বগী কারিগরশিং অমসুং খুৎ-শা হৈবা মীওইশিংবু শক্তি লৈহন্নবা পান্দমদা মরুওইবা ইনিসিয়েতিব অমা ওইবা পি.এম. বিশ্বকর্ম য়োজনা মায়খুম হাংদোকখি। ২০২৩গী সেপ্তেম্বর ১৭দা নই দিল্লীগী দ্বারকাদা বিশ্বকর্মগী থৌরমদা ইন্দিয়া ইন্তরনেস্নেল কনভেন্সন অমসুং এক্সপো সেন্তরদা হৌদোকখিবা স্কিম অসিনা ত্রেদিস্নেল ক্রাফমেনশিপ সপোর্ত তৌনবা সরকারগী ৱারেপ অদু উৎলি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা সভাপতি ওইদুনা কেবিনেত কমিতী ওন ইকোনোমিক এফিয়ার্সনা ২০২৩গী ওগস্ত ১৬দা অয়াবা পীখিবা পি.এম. বিশ্বকর্ম য়োজনানা তোঙান তোঙানবা ত্রেদিস্নেল ক্রাফশিংদা ইন্দিবিজুয়েল স্কিল থাক ৱাংনা থাংগত্তুনা ভারতকী ইনাক খুল্লবা কলচরেল হেরিতেজ য়োকখৎনবা পান্দম থম্লি।
স্কিম অসিনা ইনফোর্মেল নত্রগা অনওর্গনাইজ সেক্তরদা এঙ্গেজ তৌরিবা ৱার্কফোর্সকী মরুওইবা সেগমেন্ত অমা তার্গেৎ তৌরি, মদুদা য়োৎ শুবা, শনা শাবা, চফু শাবা, উ শুবা অমসুং মুর্তী শাবা অসিনচিংবা মখুৎনা অমসুং খুৎলাইনা থবক তৌরিবা কারিগরশিংবু বিশ্বকর্ম হায়না কৌনরি।
মসি হৌদোকখিবদগী এপ্লিকেসন মিলিয়ন ২৫.৮ সবমিৎ তৌরকখিবগা লোয়ননা স্কিম অসি শিংথানিংঙাই ওইবা ইন্তরেস্ত উৎলি। মসিগী মনুংদা এপ্লিকেসন মিলিয়ন ২.৩৭ তাংকক অহুমগী ভেরিফিকেসন প্রোসেস মায় পাক্লবা মতুং রেজিস্তার তৌখ্রে।
*২০২৪গী নবেম্বর ৪দা ওইখিবা
মসিগী মথক্তা, রিজিস্তার তৌরবা কারিগর চাউরাক্না মিলিয়ন ১ ই-ভাউচরগী থোংদা লুপা ১৫,০০০ ফাওবগী তুলকীৎ ইন্সেন্তিবগী কানবা ফংলে, মদুনা মখোয়বু মখোয়গী ক্রাফমেনশিপ হেনগৎহন্নবা মতিকচাবা অনৌবা খুৎলাইশিং ফংবা ঙমহনলে।
স্কিমগী হায়লাইত
• পি.এম. বিশ্বকর্ম য়োজনা অসি চহি মঙা (শেনবা চহি ২০২৩-২৪দগী শেনবা চহি ২০২৭-২৮ ফাওবা)গী মতম অমগীদমক লুপা করোর ১৩,০০০গী শেনফম অমগা লোয়ননা কেন্দ্র সরকারনা মপুং ফানা ফন্দ পুথোক্লি।
বিশ্বকর্মশিংনা বাইওমেত্রিক্তা বেজ তৌবা পি.এম. বিশ্বকর্ম পোর্তেল অমা শিজিন্নদুনা কমন সর্বিস সেন্তরশিংগী থোংদা লেম্না রেজিস্তার তৌই।
• কারিগরশিং অমসুং খুৎ-শা হৈবা মীওইশিংবু পি.এম. বিশ্বকর্ম সর্তিফিকেৎ অমসুং আই.দি. কার্দ অমগী থোংদা রিকোগনিসন পীরি।
• মখোয়না চাদা ৫গী কন্সেসনেল ইন্তরেস্ত অমগা লোয়ননা লুপা লাখ ১ (অহানবা ত্রাঞ্চে) অমসুং লুপা লাখ ২ (অনিশুবা ত্রাঞ্চে) ফাওবগী কোলেতরেল-ফ্রী ক্রিদিৎ সপোর্ত ফংলি। ভারত সরকারনা চাদা ৮ ফাওবগী ইন্তরেস্ত সবভেন্সন পীরি অমসুং শেনফম অসি বেঙ্কশিংদা অপফ্রন্তদা ফংহল্লি।
• স্কিম অসিনা খুৎ-শা হৈবশিংবু বেসিক অমসুং এদভান্স ত্রেনিং য়াওনা স্কিল হেনগৎহন্নবগী মেথদশিং, লুপা ১৫,০০০ ফাওবগী তুলকীৎ ইন্সেন্সিব অমসুং দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সন অমসুং মার্কেতিং সপোর্তকীদমক ইন্সেন্তিবশিং পীরি।
মরুওইবা কানবশিং
• তুলিং ফেসিলিতীশিং এক্সেস তৌবা হেনগৎহনবা: এম.এস.এম.ই.শিংবু তুলিং রিসোর্সশিংএক্সেস তৌবা হেনগৎহনবা, মখোয়গী ইফিসেন্সী অমসুং প্রদক্তিবিতী থৌগৎপা।
• ইন্দস্ত্রী-রেদী মেনপৱার: শরুকয়ারিবশিংবু স্কিলগা লোয়ননা মতিংক চাহন্নবা ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং ফংহন্দুনা ইন্দস্ত্রী স্তেন্দরশিং য়ৌহনবা।
• প্রোসেস অমসুং প্রদক্ত দেবেলপমেন্তকীদমক তেংবাং: কম্পেতিতিবনেস হেনগৎনবা মরী লৈনবা সেক্তরশিংদা দেবেলপমেন্ত ইনিসিয়েতিবশিং ফংহনবা।
• কন্সলতেন্সী অমসুং জোব ৱার্ক সর্বিসশিং: তোঙান তোঙানবা ইন্দস্ত্রীশিংগী অকক্নবা মথৌতাবশিং ফংহন্নবা কন্সলতেন্সী অমসুং জোব ৱার্ক ওফর তৌবা।
কনানা এপ্লাই তৌবা য়াই
• ইন্দস্ত্রিয়েল য়ুনিৎশিং: এম.এস.এম.ই. সেক্তরগীদমক অখন্ননা তার্গেৎ তৌবা।
• ত্রেনিং প্রোগ্রাম এলিজিবিলিতী: স্কুল দ্রোপআউতশিংদগী এম.তেক দিগ্রী পায়বা মীওইশিংগীদমক হাংলি।
ত্রেদিস্নেল ত্রেদ ২৫বু পি.এম. বিশ্বকর্ম য়োজনাগী মখাদা কোনশিল্লি
পি.এম. বিশ্বকর্ম য়োজনা অসি মশাগী মখুৎনা অমসুং খুৎলাইনা চোকথবা নায়দনা থবক শুরিবা ভারতকী বিশ্বকর্মশিংবু মথকলোমদা পুখৎনবা, মখোয়বু দেবেলপমেন্তগী মেনস্ত্রিমদা পুরক্নবা অমসুং মখোয়বু মরোমদোম লেপচনবা হোৎনবা অমনি।
স্কিম অসিনা ভারত পুম্বগী খুঙ্গং অমসুং শহরদা লৈরিবা কারিগরশিং অমসুং খুৎ-শা হৈবশিংবু তেংবাং পীরগনি অমদি সরকারগী লাইরবা মুত্থৎনবা হোৎনরিবদা মতেং পাংলগনি।
রিফরেন্সশিং
https://pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=195607 https://pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1948891
https://pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1949410#:~:text=Under%20PM%20 Vishwakarma%20scheme%2C%20the,concessional%20interest%20rate%20of%205%25
https://twitter.com/mygovindia/status/1692433142777315339 https://pmvishwakarma.gov.in/
https://msme.gov.in/sites/default/files/MSMESchemebooklet2024.pdf
https://pmvishwakarma.gov.in/Home/FAQ#:~:text=Carpenter%20(Suthar)%2C%20Boat%20Maker,Mat%20maker%2F%20Coir%20Weaver%2F%20Broom
গাইদলাইনশিং পানবা মসিদা ক্লিক তৌবীয়ু অহেনবা ই-পাউগীদমক মসিদা ক্লিক তৌবীয়ু
Click here to download PDF

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
Honoring Artisans: PM Vishwakarma Yojana
04 NOV 2024 5:31PM by PIB Delhi
On the occasion of the 77th Independence Day, Prime Minister Narendra Modi unveiled a significant initiative aimed at empowering artisans and craftspeople across India: the PM Vishwakarma Yojana. Launched on September 17, 2023, during Vishwakarma Jayanti at the India International Convention and Expo Centre in Dwarka, New Delhi, this scheme reflects the government's commitment to supporting traditional craftsmanship. Approved by the Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by PM Modi on August 16, 2023, the PM Vishwakarma Yojana aims to uplift individuals skilled in various traditional crafts, thereby preserving India’s rich cultural heritage.
The scheme targets a vital segment of the workforce engaged in the informal or unorganised sector, where artisans—referred to as Vishwakarma—work with their hands and tools in occupations such as blacksmithing, goldsmithing, pottery, carpentry, and sculpting. These skills are often passed down through generations, adhering to the guru-shishya model of mentorship and training, which fosters the continuity of age-old traditions. By enhancing the quality and market accessibility of artisans’ products, the PM Vishwakarma Yojana seeks to integrate these skilled individuals into both domestic and global value chains.
Since its launch, the scheme has garnered remarkable interest, with 25.8 million applications submitted. Out of these, 2.37 million applicants have successfully
*As of Nov 4, 2024
registered after completing a thorough three-step verification process. Moreover, nearly 1 million registered artisans have benefited from toolkit incentives of up to Rs 15,000 through e-vouchers, enabling them to acquire modern tools that enhance their craftsmanship. The PM Vishwakarma Yojana stands as a testament to the Indian government's dedication to revitalizing traditional crafts and supporting the artisans who embody the nation's cultural diversity and heritage.
Highlights Of the Scheme
• PM Vishwakarma Yojana is fully funded by the Union Government with a financial outlay of ₹13,000 crore for a period of five years (FY 2023-24 to FY 2027- 28).
The Vishwakarmas are registered free of charge through Common Services Centres using a biometric-based PM Vishwakarma Portal.
• The artisans and craftspeople are provided recognition through a PM Vishwakarma Certificate and an ID Card.
• They receive collateral-free credit support of up to ₹1 lakh (first tranche) and ₹2 lakh (second tranche) with a concessional interest rate of 5%. The interest subvention by the Government of India will be to an extent of 8% and provided upfront to the banks.
• The scheme further provides craftsmen with methods of skill upgradation involving basic and advanced training, a toolkit incentive of ₹15,000 and incentives for digital transactions and marketing support.
Key Benefits
• Enhanced Access to Tooling Facilities: Improves MSMEs' access to tooling resources, boosting their efficiency and productivity.
• Industry-Ready Manpower: Provides training programs to equip participants with skills that meet industry standards.
• Support for Process and Product Development: Facilitates development initiatives within relevant sectors to enhance competitiveness.
• Consultancy and Job Work Services: Offers tailored consultancy and job work to address the specific needs of various industries.
Who Can Apply
• Industrial Units: Targeted specifically for the MSME sector.
• Training Program Eligibility: Open to individuals from school dropouts to those holding an M.Tech degree.
25 traditional trades are covered under PM Vishwakarma Yojana
PM Vishwakarma Yojana is an endeavour to uplift the Vishwakarmas of India who work tirelessly with their hands and tools, connecting them to the mainstream of development and making them self-reliant.
The scheme provide support to artisans and craftspeople in rural and urban areas across India and will aid the poverty-alleviation efforts of the Government.
References
https://pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=195607 https://pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1948891
https://pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1949410#:~:text=Under%20PM%20 Vishwakarma%20scheme%2C%20the,concessional%20interest%20rate%20of%205%25
https://twitter.com/mygovindia/status/1692433142777315339 https://pmvishwakarma.gov.in/
https://msme.gov.in/sites/default/files/MSMESchemebooklet2024.pdf
https://pmvishwakarma.gov.in/Home/FAQ#:~:text=Carpenter%20(Suthar)%2C%20Boat%20Maker,Mat%20maker%2F%20Coir%20Weaver%2F%20Broom
To read the guidelines click here For more information click here
Click here to download PDF