Vice President's Secretariat
Text of the Vice-President's address at Sansad TV@3 Conclave in Parliament House (excerpts)
19 SEP 2024 2:08PM by PIB Delhi
This third anniversary, third conclave of Sansad TV is a significant milestone. Like all institutions that were started by the Honourable Prime Minister, this one too is blossoming and on an incremental trajectory. As indicated by Rajit, the Honourable Prime Minister thought it fit and rightly so.
There was no occasion to have two TVs, Lok Sabha and Rajya Sabha, because the Indian Constitution defines Parliament as one. So that step was taken, which was in conformity with constitutionalism.
As Chairman of the Governing Council and as a regular avid viewer of Sansad TV, I can assure you, what you get there is authentic information, knowledge, free and fair exchange of thoughts.
On every occasion I have indicated to Rajit, wherever he may be, how we can make a difference. I'm happy to note that execution has been much beyond my expectations.
I am particularly grateful to Shri Om Birla ji. He has guided us, he has inspired us, he has motivated us to go the way we are going. Every fortnight, two of us sit together to find ways and means that Sansad TV reflects the mood of the nation, a nation that is home to one-sixth of humanity and with a population of 1.4 billion, the most populous, the oldest civilization on the planet.
India proudly and rightly is the mother of democracy, the largest functional democracy on the planet and the only democracy in the world that is constitutionally structured at all levels, the village, the municipality, the state and the centre. No other country has that kind of a system as we have and therefore, the media assumes great relevance.
But Sansad TV is different. Sansad TV is not in the business of carrying news as is traditionally done. That doesn't mean it doesn't carry news, it does. But it is not in the right place.
We are breaking the story. It is exclusive to us. We are doing it with the loss of time.
We are the first. We are not in that race. This was a conscious decision taken when I became chairman.
And in the process, CEO of Sansad TV, Rajit Punhani, got in touch with similar global broadcasters be it the United Nations, United States or other countries. And I can congratulate him particularly because Mauritius thought it fit to get guidance from our Sansad TV. And the CEO with his team had the occasion to go to Mauritius and assist them.
We are having a plan which will be executed in the next few weeks, not months, where we will be conducive to all world wishes of Bharat in the country and outside. Because our programmes will reflect the ground reality. Our programmes will indicate the depth of our civilisation.
Our programmes will reveal to the world what Bharat is today. The world needs to know where was Bharat in 2014, where was Bharat in 2000, where was Bharat in 1990 when I was a minister and a member of parliament.
We are alive to the situation that in every period there has been progress and people have shown devotion. But somehow or the other, on a global horizon, our progress left must be desired. There was a time when global institutions, the World Bank, the IMF, they used to be in punishing mode for Bharat.
They were advising us. And look at the accolades we are getting now from these very institutions. That indicates that this land is a favourite destination of investment and opportunity.
Look at the appreciation the world holds for us in digitisation. But are we, as a media house, serious about it? Are we proud of our accomplishments? I would say we need to revisit our thoughts. Development is not the agenda of our news.
Development is not on the radar. Can you ever imagine more than 500 million people getting banking inclusion? Where they had no audacity or hope to enter into a bank branch. And that doesn't stop there.
They are beneficiaries, giving the nation a rare status of being in the world 50% consumer of direct transfers. That is our Bharat. The world has to know about it. The world has to know about it from an authentic platform. Sansad TV is one.
Where would you imagine a staggering challenge, a country then of 130 crore people? An idea occurs on 15th August 2014, Swachh Bharat Abhiyan, we are now in the second decade of it, but 120 million toilets in households, look at the gas connections, I am ignoring these things, go to other areas which matter to the world at large, technology, we are amongst nations in single digit that are doing it.
Green hydrogen mission, Sansad TV, carried a programme and I got inputs from several countries, from my friends, they could never imagine this is happening in India, that by 2030 you will have 8 lakh crore investment and 6 lakh jobs, unimaginable, people are not aware of the opportunity basket, how young boys and girls are in queue, in coaching centres, in silos, in search of only government jobs, think for yourself, it was not for government jobs that international monetary fund said India is a global destination of investment and opportunity, opportunity lies everywhere, and that is why I compliment the CEO for having brought on the screen ISRO chairman, you cannot imagine what kind of opportunities are there, the world needs to know, our own people need to know, and we need to take pride in it.
Let it be sea, let it be land, let it be sky, let it be space. Our progress is phenomenal, exponential, unprecedented. We have every reason to be proud of it.
In this ecosystem, where everyone has the opportunity to flex muscles, expect potential, realise talent, fructify dreams. We have narratives that turn Nelson's eye to these positive developments. They look at only the glass as empty, though it may be 95% full.
They will make a great issue disproportionately. 5% is missing. To be very honest, Bharat lives in villages. I wish the media would realise it. The destiny of Bharat is controlled by people whose aspirations are being met because they have affordable housing. They have connectivity in the village. They have light in the home. And they look for a roof of solar power. That is not being covered at all.
When I look around, the face is changing, rural talent showing explosively in various positions, including in government assignments and civil services. We have someone in the U.S. floating a narrative, IITs and IIMs, only the upper class is admitted. I have no doubt in using an expression, they are in fool's paradise.
They have forgotten India has changed. The privileged pedigree in this country is not there now. Everyone is accountable to the rule of law.
The big change is for the nation. The big change is for ordinary people. The big change is for our youth because privileged pedigree means you are above law. You are immune from law. You may do whatever culpable act, it will not be labelled as culpable.
We are out of that. Which country can claim such transparent, accountable governance that is driven by technology? In a country like Bharat, more than 100 million farmers get direct digital transactions, direct amounts in their banks, thrice a year. I don't see much in the government doing it. I am proud that as a farmer's son, that a farmer receives it. He is well equipped. That change you have to show to the world.
We have to be a little bold in the media. We have to address issues not with individuals on the radar. How can we have an individual centric approach?
Someone talking: yes our leader is being maligned. Let us look at our Institutions. Can we have accolades for one who is maligning in and outside the country. Our sacred Institutions, running down our growth. Can we overlook it? I, for one, will never do injustice to young boys and girls.
We cannot have a wrong picture of Bharat painted outside in particular. Every Indian, every Bharatiya who goes outside this country is an ambassador of this nation. He has to have nothing in his heart except 100% commitment for the nation, nationalism.
We cannot fraternise with those who have sinister designs against us, whose positioning is established as being inimical to Bharat. They are aspiring perniciously to offer existential challenges to Bharat. Media has to take the lead.
I would expect Sansad TV to have free and frank discussion.
There has to be space always for the other point of view.
There may be occasions, the others' point of view is the right point of view but we must debate, deliberate and discuss that point of view.
Sansad TV showcases Parliament to the people. It is a platform of disseminative information from Parliament, and Parliament-there is no free fall of information.
We have assured, anything said in the parliament has to be sanctimonious and if a person does make a statement he/she will have to authenticate. That has been rigorously enforced.
Media is rightly the fourth pillar of democracy. The most populous democracy, the oldest democracy, the mother of democracy, the most vibrant democracy wants the media to be in pace with the development.
We have become chronic critics, we have developed an indigestible mechanism that yes this is being done in this regime. Therefore it has to be criticised.
Criticism and criticism but criticism as a part of policy is antithetical to democratic values. There are issues in the country, I am alive to them. The Institutions in the country have to operate within their area- The judiciary, the executive, the legislature.
I quite often say, We Lok Sabha or Rajya Sabha cannot script judgements of the Supreme Court, it is their job.
Similarly, no agency other than Parliament can script laws. That is our domain, executive governance is the job of the government, executive governance is exclusive to the government because the government is accountable.
The government first is responsible to the legislature. If the government tips in performing executive duties, there is a sense of accountability and then after five years or earlier, the people of the country also take a call on how they have performed in the executive domain.
Executive power is controlled by someone else, the very thought of it is unsettling to me. How can the executive power of the executive be taken over by someone.
There can be no justifiable premise for it. Each institution has to act within its domain, optimally perform, keeping one thing in view the nation at large. The Constitution has given limitations, It has defined the role of every Institution. If one institution steps into the role of another institution at least order will suffer.
When we find perceptionally, people discussing that yes, executive actions are being performed beyond the executive, there needs to be a healthy debate, a debate amongst parliamentarians on television channels, by the academia, by the professors, so that as a nation we come out stronger. I firmly believe, and that is the ground reality, that all institutions in our country are robust. Our institutions are working with checks and balances, our institutions have earned laurels.
But if one institution from a platform makes a declaration about another, that jurisprudentially is improper, it threatens the entire system. I have no difficulty in asserting before you, jurisprudentially, institutional jurisdiction is defined by the constitution, and constitution alone. And therefore, jurisprudentially and jurisdictionally, there will be tipping, if one institution gets into the domain of the other, even if overstepping is subtle, and perceptionally may be justifiable, that's a short-lived mechanism, for a short-lived mechanism, again we cannot sacrifice what is fundamental or spinal.
I therefore, as Sansad TV, to the platform, for a point of view, for the other point of view, for in-depth analysis, an analysis that outclasses, in format and content, any other similar institution in the world.
The price we are paying in this country for lack of commitment to economic nationalism. Imagine the available imports we are having. Imports of the kind like diyas, kites, furniture, furnishings, whatnot, even clothes.
We are doing three big damages. One, our precious foreign exchange is going out. That is avoidable. We are snatching work from our people. They could make those diyas, those candles, that furniture, those trousers, those shirts, jackets. So we save foreign exchange.
We are blunting entrepreneurship. There should be a healthy debate. A debate will be an eye-opener.
If you will be able to tell the people at large that because of these avoidable imports, we have lost, I'm just giving an empirical figure, around 100 billion US dollars every year. In the process, we also empower countries that may not be well-inclined towards us. Second, how can this country be so genius with everyone being involved in activity? Export raw materials.
Have a debate. Free debate. Let people say, why should we export only iron ore without value addition? Why should we not engage in massive value additions? All I'm urging is, media is a great catalyst for development. Because by and large, people believe in the nation. Why by and large, nearly all accept a small category?
We take it routinely, someone in the country or outside criticises our nation. I am tired. It hurts my mind and heart both when I see that someone whom I know, I belong to his fraternity, has the distinction like him to be a Union Minister, a man who has a great reputation, could set a narrative afloat. What happened in Bangladesh can happen here. It's alarmingly worrisome. It's not my criticism. It is an expression of my own conscious guilt that one of us could do it. Yes, we did have a dark period.
I asked the CEO to focus on Constitution Day.
Constitution Day was started and marked by two significant dates. The declaration was made in Mumbai that there will be Constitution Day and the declaration was made on the birthday of Dr. Bhimrao Ambedkar. That declaration was made.
Gazette notification was equally important. I want young people to note these two dates. The man who gave us the Constitution, on his day, the Prime Minister in Mumbai, while inaugurating one of his memorials, said there will be Constitution Day in India, a first beginning. But the gadget notification was on another date. That was the birthday of the person who enacted the emergency.
Youngsters need to know, you have not lived through that era, that this country, when it was in the 18th or 19th year of independence, liberties capsized, institutions collapsed, even the Supreme Court did not come to the aid.
Have it. Second, Samvidhan Hatya Diwas, we need to project it massively every year. Our people have to be sensitised. We cannot forget those who got freedom to us by laying down their lives when we attended on 15th August 1947.
Similarly, we cannot forget those souls who suffered such kind of things, the indignation.
You will be surprised, young boys and girls in particular. In the 60s, parts of our rocket were being taken on a bicycle. And our rocket was launched from another pad, in another country.
That was a time when Pakistan launched from its own pad. And now we are launching satellites from the US, UK, Singapore. And for youngsters, this economy has avenues for you.
All I am saying is, I can keep on going and going. And someone would think, I am promoting the government. Remember, we have to promote governments, we don't promote political parties.
The difference has to be understood. Anyone in the country, if he or she finds that a good development activity is taking place, why not appreciate it? It is not appreciating an individual. And we therefore need to develop our culture. For development, we will be bipartisan. Development should never be viewed from a prism that is political. Because political prism blinds you. It makes you look at your political welfare.
We are too quick youngsters to quote foreign philosophers. Look at our philosophers. एक कहावत है, गली में छोरा और गांव में ढिंढोरा।
We have to be alive to our knowledge, equity, and our worth.
I would not say more. All I would say is your hands are full. We have given you too many irons. Am I right? They are on fire.
You have to fire the imagination of the people of India because Sansad TV stands for a mission and Sansad TV promotes public interest, come what may. If something needs to be done by way of improvement, Sansad TV must unhesitatingly highlight because we can engage in audits on behalf of the public of every development, developmental activity.
At the same time, you can neutralise any narrative which is pernicious and baseless. It should be a platform. It is an emerging one of high quality and distinctive output debate. Authentic information dissemination platform, we are unique because we have access to this unlike others.
We get from Parliament what is authentic. There is accountability. If information imparted on the platform of Parliament is wrong, he or she suffers serious consequences including loss of membership. We have that. Inform and educate, that's fundamental. Easier said than done.
Because democratic values are getting nosedived before our nose. We are not taking due attention to that and simply we have to motivate people for public order.
We need to ensure that all voices are heard. All voices are important. A voice can not be determined with the strength of its demographic power. A voice, a lone voice may be a sane voice. A chorus may be in the wrong direction and a lone voice may be a sane voice. Let us make it a platform
And I therefore would conclude that while Sansad TV will be an inspiration for the entire nation, it should be the main choice of our youth. They must look up to Sansad TV to enhance their knowledge in every field. They must continue firmly the enormous expansion in the opportunity basket they have. The opportunities they have, and that they can know once they come to know how the opportunity is translating into ground reality, I'll conclude by saying Mudra scheme. More than 45% of women are getting advantage of it. They are getting advantage of it by employing themselves and employing someone else also.
I wish Sansad TV in its third year, completion now, a great success. This is the very best. Challenges are ahead, headwinds you will face, terrain will be difficult, people will have air pockets for you, some of them may be overcritical, unjustifiably critical, and they may use the easy route, you are a government organ.
We are not, and those who say, may continue doing so, because they are not looking at the radar with proper vision.
Thank You!

উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
উপ্প রাস্ত্রপতিনা পার্লিয়ামেন্ত হাউসতা সন্সদ তি.ভি.@৩দা পীখিবা ৱারোল
19 SEP 2024 2:08PM by PIB Imphal
অহুমশুবা কুম্মোন, সন্সদ তি.ভি.গী অহুমশুবা কনক্লেব অসি য়াম্না মশক থোকপা মাইলস্তোন অমনি। ইকাইখুম্নজরিবা প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখিবা ইন্সতিত্যুসন অতৈগুম্না মসিসু মপুং মরৈ ফারক্লি অমসুং অচুম্বা মায়কৈদা চঙশিল্লি। রাজিতনা ফোংদোকখিবগী মতুং ইন্না ইকাইখুম্নজরিবা প্রধান মন্ত্রীনা মসি য়াম্না অচুম্বা অমনি হায়না খনখি।
তি.ভি. অনি হায়বদি লোক সভা অমসুং রাজ্য সভা হায়না লৈরমদে, মরমদি ভারতকী সংবিধান্না পার্লিয়ামেন্তপু অমত্তা ওইনা তাকপীরম্মি। মরম অসিনা অসিগুম্বা খোংথাং অসি লৌখৎলকখিবনি, মসি কন্সতিত্যুসনেলিজমগা চুননা লৌখি।
গবর্নিং কাউন্সিলগী চীয়রমেন অমা ওইনা অমসুং সন্সদ তি.ভি. পামজনা য়েংবা মীশক অমা ওইনা ঐহাক্না থাজবা পীবা ঙম্মি মদুদি মসিদা ফংলিবশিং অসি অচুম্বা ঈ পাউ, লৌশিং, অরানবা য়াওদবা ৱাখল্লোনশিংনি।
থৌরম খুদিংদা, মতৌ করম্না ঐখোয়না তোপ তোপ্পা মশক অমা পুরকপা ঙমগদগে হায়না ঐহাক্না রাজিত্তা হায়খি। পায়খৎলক্লিবা থবকশিং অসি ঐহাক্না থাজবগী ৱাংমদা ওইদুনা অদুক্কী মতীক নুংঙাইবা ফাওই।
ঐহাক্না অখন্ননা শ্রী ওম বির্লাজিবু থাগৎচরি। মহাক্না ঐখোয়বু লমজিংবীখি, মহাক্না ঐখোয়বু ইনোৎ পীবীখি, ঐখোয়না চঙশিল্লিবা মায়কৈ অসিদা চঙশিন্ননবা ইথিল পীবীখি। থাখাই খুদিংগী ঐখোয় অনিনা ফম্মিন্নদুনা সন্সদ তি.ভি.না মতৌ করম্না গ্রহ অসিগী খ্বাইদগী লিরবা সিভিলাইজেসন ওইরিবা, মী খ্বাইদগী চিনবা মীশিং বিলিয়ন ১.৪ লৈবা মীওইবা খুন্নাইগী শরুক তরুক থোকপগী অমা ওইরিবা লৈবাক অসিগী ৱাখল্লোন তাক্কদ্গে হায়বগী মতাংদা খন্নখি।
ভারতনা চাউথোকপগা লোইননা অমসুং নিয়ম চুম্না গনতন্ত্রগী মমা ওইরি, গ্রহ অসিদা খ্বাইদগী চাউবা অমসুং থাক, খুঙ্গং, ম্যুনিসিপালিতী, রাজ্য অমসুং কেন্দ্রগী থাক্তা নীংথিনা শেম্লবা অমত্তা ঙাইরবা গনতন্ত্রনি। অতৈ লৈবাক অমত্তদা অসিগুম্বা পথাপ অমা লৈত্রি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা মীদিয়ানা অচৌবা থৌদাং লৌরি।
অদুবু সন্সদ তি.ভি.দি খেন্নবা লৈ। সন্সদ তি.ভি. অসি মহৌশাগী পাউ শন্দোকপগুম্না শন্দোক্নবা নত্তে। মসিনা হায়নিংলিবসি মসিনা পাউ শন্দোক্তে হায়বা নত্তে।
ঐখোয়না অনৌবা ৱারী পুদুনা চৎলি। মসি ঐখোয়গীদি অখন্নবা অমনি। ঐখোয়না মতম মাংনা হোৎনরি।
ঐখোয়না অহানবনি। ঐখোয়দি লমজেন তান্নবা নত্তে। মসি ঐহাক্না চীয়রমেন ওইবা মতমদা মমুৎ তানা খল্লবা মতুংদা লৌখিবা ৱারেপনি।
অমসুং মসিগী থৌওং অসিদা, সন্সদ তি.ভি.গী সি.ই.ও. রাজিত পুনহানিনা য়ুনাইতেদ নেসন্স, য়ুনাইতেদ স্তেতস নৎত্রগা অতৈ লৈবাকশিংবু ওইরো, মসিগা মান্নবা মালেমগী ব্রোদকাস্তরশিংগা তান্নখি। অমসুং ঐহাক্না মহাকপু অতম্ননা থাগৎচনিংই, মরমদি মৌরিসিয়স্না মসিবু ঐখোয়গী সন্সদ তি.ভি.দগী লমজিং লমতাক লৌদুনা মপুং ফাবা অমনি হায়খি। অমসুং সি.ই.ও.না মহাক্কী কাংবুগা লোইননা মৌরিসিয়স্তা চৎতুনা মতেং পাংখি।
মথং থাদা নত্তবা, মথংগী চয়োলদা পায়খৎকদবা থৌরাং অমা ঐখোয়দা লৈ, মসিদা ঐখোয়না লৈবাক অসিদা অমসুং মপান্দা ভারতকী য়াইফ পাউজেলশিং পুদুনা চৎকনি। মসিগী মরমদি ঐখোয়গী প্রোগ্রামশিং অসিনা অচুম্বা অশেংবদু তাক্কনি। ঐখোয়গী প্রোগ্রামশিংনা ঐখোয়গী মৈহৌরোলগী মশক তাক্কনি।
ঐখোয়গী প্রোগ্রামশিংনা ঙসিগী ভারতনা ওইরিবা অসি তাক্কনি। মালেম অসিনা ২০১৪ দা ভারতনা করম্না লৈরম্বগে, ২০০০ দা ভারতনা করি ওইরম্বগে, ১৯৯০ দা ঐহাক্না মন্ত্রী ওইরিঙৈ অমসুং পার্লিয়ামেন্ততা মেম্বর অমা ওইরিঙৈদা ভারতনা কমদৌরম্বগে হায়বদু খঙবা মথৌ তাই।
ঐখোয়না মতম খুদিংমক্তা চাউখৎপা লৈ অমসুং মীয়াম্না কত্থোকপা কয়া উৎখ্রে হায়বসি খঙলে। অদুবু করিগুম্বা খরদা ৱার্ল্দ বেঙ্ক, আই.এম.এফ.কুম্বা মালেমগী ইন্সতিত্যুসনশিংনা ভারতপু দন্দি পীদুনা লৈরম্মি।
মখোয়না ঐখোয়দা পাউতাক পীবীরম্মি। অদুবু হৌজিক ঐখোয়না হায়রিবা ইন্সিতিত্যুতশিং অসিদগী ফংলিবা থাগৎ ৱাহৈশিং য়েংশি। মসিনা লমদম অসি ইনভেস্তমেন্ত অমসুং খুদোংচাবা কয়াগী খ্বাইদগী চুনবা মফম অমনি হায়না তাক্লি।
দিজিতাইজেসনগী হীরমদা মালেম অসিনা করম্না থাগৎনবগে হায়বদু য়েংশি। ঐখোয়না মীদিয়া হাউজ অমা ওইনা মসিবু লূম্না লৌখিবরা? ঐখোয়গী মায় পাকপা কয়া অসিগীদমক ঐখোয়না চাউথোকচব্রা? ঐহাক্না হায়জনিংই মদুদি ঐখোয়না ঐখোয়গী ৱাখল্লোন অসি হন্না য়েংবা চঙই। চাউখৎপা হায়বসিনা ঐখোয়গী পাউশিংগী হীরম অমা ওইদে।
চাউখৎপা হায়বসি রাদারদা য়াওদে। মীওই মিলিয়ন ৫০০ রোম্না বেঙ্কিং ইনক্লুজন্দা চঙলকপা হায়বসি নহাক থাজবা ঙম্ব্রা? মখোয়না বেঙ্ক ব্রাঞ্চ অমত্তদা চঙজনবগী শক্তি অমসুং থাজবা লৈরমদে। অমসুং মদুনা অরোইবদি নত্তে।
মখোয়দি কান্নবা ফংগদবশিংনি, দাইরেক্ত ত্রান্সফরগী ৫০% কঞ্জুমরগী তাঙলবা মফম অদু কল্লিবনি। মসিনা ঐখোয়গী ভারতনি। মালেম অসিনা মসিগী মতাংদা খঙলে। মালেম অসিনা মতীক চাবা ফম্বাক অমদগী খঙলগনি। সন্সদ তি.ভি. অসিসু অমনি।
মীওই করোর ১৩০ লৈবা লৈবাক অমদা থেংনবা খুদোংচাদবশিং অসি নখোয়না লাকশিনবা ঙম্ব্রা? ওগস্ত ১৫, ২০২৪দা স্বচ্ছ ভারত অভিয়ানগী ৱাখল্লোন অমা লাকখি, ঐখোয়না মসিগী অনিশুবা দিকেদতা লৈরে, অদুগা অমুকসু য়ুম্থোংশিংদা লৈরিবা তোইলেত মিলিয়ন ১২০, গাস কন্নেক্সনশিং অসিদা অমুক্তা য়েংশি, ঐহাক্না হায়রিবশিং অসি নাথৈরবনি, মালেম অসিদা মরুওইরিবসি করিনো, তেক্নোলোজীদা অমুক চঙশিল্লসি, ঐখোয়না মশিং অমতমক ওইবা লৈবাকশিংগী মরক্তা চল্লিবনি।
গ্রীন হায়দ্রোজেন মিসন, সন্সদ তি.ভি.না থৌরম অমা শন্দোকই অমসুং ঐহাক্না লৈবাক কয়াদগী, ঐহাক্কী মরুপ মপাংশিংদগী ইনপুত কয়া ফংখি,২০৩০দা ইনভেস্তমেন্ত করোর লাখ ৮ অমসুং থবক লাখ ৬ লৈগনি হায়বসি মখোয়না মসি ভারত্তা থাজবা ঙম্লমদে, মীয়াম্না লৈরিবা খুদোংচাবশিং অসি খল্লুবা ঙমদে, নুপামচা অমসুং নুপীমচা কয়ানা পরেং লেংদুনা লৈরি, মসি ইশানা খন্সি, ইন্তর্নেসনেল মোনিতরী ফন্দনা ভারতপু মালেমগী ইনভেস্তমেন্ত অমসুং খুদোংচাবগী পন্থুংফম্নি হায়রিবসি লৈঙাক্কী থবকখক্কী নত্তে।
শমুদ্রসু ওইসনু, কংফালসু ওইসনু, অতিয়াসু ওইসনু, মালংসু ওইসনু। ঐখোয়গী খুমাং চাউশিনবশিং অসি অঙকপা অমনি, থাজরুদবা মওংদা চাউথোক্লক্লি। ঐখোয়দা চাউথোকচনবগী মরম কয়া অমা লৈ।
অসিগুম্বা ইকোসিস্তেম অসিদা, মীপুম খুদিংমক্তা মসল ফ্লেক্স তৌনবা খুদোংচাবা লৈ, হৈশিংবা ফুদোক্নবা খুদোংচাবা লৈ, মঙলানশিং মঙফাওননবা খুদোংচাবা লৈ। ঐখোয়দা নেরেতিবশিং লৈ, মসিনা নেলসন'স আইবু অফবা চাউখৎপা অমদা পুরকপা ঙমগনি। মখোয়না গ্লাসপু ৯৫% য়াওরবসু অহাংবা অমগুম্না উরি।
মখোয়না চুনদবা মওংদা অচৌবা ইস্যু অমা ওইহল্লি। ৫% দি মাংলি। য়াম্না শেংনা হায়রবদা, ভারতনা খুঙ্গংশিংদা হিংলি। মীদিয়ানা মসিসু উবীরবসি ফগনি। ভারতকী পন্থুংদি ময়ুম মকৈ হোংনা লৈবা ফগ্লবাই মীওইশিংনা লাকশিনলি। খুঙ্গংশিংদা লম্বী থোং লৈরে। য়ুমদা মৈ ঙাল্লে। হৌজিক্তি য়ুম্থক্তা সোলার পাৱর অমা পাম্লে। মসি হৌজিক পুম্নমক্তা ফংহনবা ঙমদ্রি।
ঐহাক্না কোইনা য়েংবদা, মায়থোং অসি হোংলক্লি, খুঙ্গংগী তেলেন্তনা তোঙান-তোঙানবা ফিভমদা লৈঙাক্কী এসাইন্মেন্ত অমসুং সিভিল সর্ভিস য়াওনা হোংলক্লি। আই.আই.তি. অমসুং আই.আই.এম.শিংদা অপ্পর ক্লাসতনা মিং চনবা ফংই হায়না য়ু.এস.তা ঙাংনরি।
ভারত অসি হৌজিক্তি হোংলে হায়বসি মখোয়না কাওরে। লৈবাক অসিদা হৌজিক্তি কৈরাক থাবীবগী চৎনবী লৈত্রে। মীপুম খুদিংমক আইনগী মখাদা লৈরে।
লৈবাক অসিদা অচৌবা অহোংবা অমা লাক্লে। অহোংবা অসি মীচম মীয়ামগীনি। অহোংবা অসি নহাশিংগীনি। ঐখোয়না মসিদগী থোক্লক্লি। অসিগুম্না মনুং মপান ফাওনা উবা ঙম্বা করম্বা লৈবাক লৈবগে? ভারতকুম্বা লৈবাক অমদা, লৌমী মিলিয়ন ১০০ হেনবনা দাইরেক্ত দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সন ফংলি, মখোয়গী বেঙ্কশিংদা শেল হকথেংননা চহি অমদা অহুম্লক চংলি। লৌমীশিংনা মসি ফংবা মতমদা ঐহাক্না লৌমীগী মচা অমা ওইনা চাউথোকচৈ। মহাক হৌজিক্তি মচাক মথুম নীংথিনা লৈরগনি। মসিনি মালেম পুম্বদা উৎকদবা অহোংবা হায়বদু।
ঐখোয় মীদিয়াদা খজিক্তং মুকপা তাই। ঐখোয়না লনাইগী ওইবা ইস্যুশিং নত্তবা মওংদা য়েংশিনবা তাই। লনাইগী ওইবা মওংদা করম্না চঙশিনগদৌরিবনো?
কনাগুম্বা খরনা হায়রিঃ চুমি ঐখোয়গী লুচিংবসি লান্না লমজিংলে। ঐখোয়গী ইন্সতিত্যুসনশিং অসিদা য়েংশি। ঐখোয়গী শেংলবা ইন্সতিত্যুসনশিং অসিনা ঐখোয়গী চাউখৎপা থিন্থহল্লি। ঐখোয়না মসি কান্থোক্তুনা চৎপা য়াব্রা? ঐহাক্তি নুপামচা অমসুং নুপীমচাশিংদা লান্না কৈদৌনুংদা লমজিংলোই।
ঐখোয়না মপান্দা অরানবা ভারতকী মশক অমা পীবা ঙম্লোই। ভারত মচা খুদিংমকনা, ভারতিয়া খুদিংমক্না লৈবাক অসিগী এম্বেসেদর ওইনা চৎলি। মহাক্না মহাক্কী থম্মোইদা লৈবাক অসিগী, লৈবাক নুংশিবগী ১০০% নত্তনা অতৈ লৈফম থোক্তে।
ঐখোয়না ঐখোয়গী মাইয়োক্তা অরানবা পাউ তম্লিবা মীওইশিংবু, ভারতকী মশক থীনবা হোৎনরিবা মীওইশিংবু চান্নবা ঙম্লোই। মখোয়না ভারত্তা শিংনরি। মীদিয়ানা মসিদা মকোক চিংগদবনি।
ঐহাক্না সন্সদতা য়াম্না নুংঙাইবা মওংদা খন্ননৈনবা থম্বা পাম্মি।
অতোপ্পগী মীৎয়েংগীসু মফম পীগদবনি।
অতোপ্পগী মীৎয়েং অদুনা চুম্বা মতাংসু লাক্কনি অদুবু ঐখোয়না মদুদা খন্নগদবনি, নৈনগদবনি।
সন্সদ তি.ভি.না পার্লিয়ামেন্তপু মীয়ামদা উহল্লি। মসি পার্লিয়ামেন্ততগী অমসুং পাউ থাদোক্নবগী মফম অমা ওইরি অমসুং পার্লিয়ামেন্তা ঈ পাউগী অৱাৎপা লৈতে।
ঐখোয়না থাজবা পীখ্রে মদুদি, পার্লিয়ামেন্ততা হায়খিবা পুম্বা অচুম্বা ওইগদবনি অমসুং কনাগুম্বা অমনা ফোঙদোকখিবা ৱাফমদু মদুগী অচুম অরান তাক্কদবনি। মসি কন্না অকনবা মওংদা চৎনহন্দুনা লাক্লি।
মীদিয়ানা গনতন্ত্রগী মরিশুবা য়ুম্বী ওইদুনা লাক্লি। খ্বাইদগী লিরবা, খ্বাইদগী মীশিং য়াম্বা গনতন্ত্রগী মমা ওইরিবা লৈবাক অসিনা মীদিয়াপু চাউখৎপগী খোঙজেলগা চুননা চৎহন্নিংলি।
ঐখোয়না অকনবা ক্রিতিক ওইদুনা লাক্লি, ঐখোয়না মেকানিজম অমা পুথোকখ্রে। মরম অসিনা মসিসু ক্রিতিসাইজ তৌবা তাবনি।
ক্রিতিসিজম অমসুং ক্রিতিসিজম, পোলিসী অমগী শরুক অমা ওইনা ক্রিতিসিজম হায়বসি গনতন্ত্রগী মগুন্দদি এন্তিথেতিকেল ওই। লৈবাক অসিদা ইস্যু কয়া অমা লৈ, ঐহাক মসিগী মরক্তা হিংলি। লৈবাকসিগী ইন্সতিত্যুসনশিংনা মখোয়গী মফমশিং হায়বদি জুদিসিয়রী, একজিক্যুতিব অমসুং লেজিস্লেচরগী হীরমশিংগী মনুংদা থবক তৌগদবনি।
ঐহাক্না তোইনা হায়খি, ঐখোয় লোক সভা নৎত্রগা রাজ্য সভানা সুপ্রিম কোর্তকী ৱায়েলবু ককপা ঙম্লোই, মসি মখোয়গী মথৌনি।
মসিগা মান্ননা, পার্লিয়ামেন্ত নত্তবা অতৈ এজেন্সী অমত্তনা আইন শেম্বা য়াদে। মসিনা ঐখোয়গী জগানি, একজিক্যুতিব গবর্নান্স হায়বসি লৈঙাক্কী থবকনি, একজিক্যুতিব গবর্নান্স হায়বসি লৈঙাক খক্তগীনি অমসুং লৈঙাক খক্তগী ওইনা লৈগদবনি।
লৈঙাক্না অহানবদা লেজিস্লেচরগী থৌদাং লৌই। করিগুম্বা লৈঙাক্না একজিক্যুতিবকী থৌদাংশিং পাঙথোকপা তারবদি, মসিদা থাজবা লৈ অমসুং চহি মঙাগী মতুং নৎত্রগা মমাংদা, লৈবাক অমগী মীয়াম্না একজিক্যুতিব দোমেন্দা মখোয়না করম্না পাঙথোক্লিবগে হায়বদু য়েংশিনবা য়াই।
একজিক্যুতিব পাৱর হায়বসি কনাগুম্বা অমনা চুপ্লি পায়রি, মসি খল্লুবদা ঐহাক্কী ইফমদা নুংঙাইতবা ফাওই। মতৌ করম্না একজিক্যুতিবকী একজিক্যুতিব শক্তিবু মীওই অমনা লৌবা য়াগদগে।
মসিবু অচুম্বনি হায়না তাকপা য়াবা পাউখুম অমত্তা লৈতে। ইন্সতিত্যুসন খুদিংমক্না মশাগী দোমেনগী মখাদা মথৌ নীংথিনা থবকশিংবু লৈবাক্কী হান্না য়েংদুনা পাঙথোক্কদবনি। সংবিধান্না লিমিতেসন কয়া পীরি, মসিনা ইন্সতিত্যুসন খুদিংমক্কী থৌদাং তাক্লি। করিগুম্বা ইন্সতিত্যুসন অমনা অতোপ্পা ইন্সতিত্যুসনগী থৌদাং লৌশিল্লক্লবদি অৱাবা তাগনি।
একজিক্যুতিব এক্সনশিং অসি একজিক্যুতিবকী ৱাংমদা পাঙথোক্লে হায়রকপা তারবদি মসিদা অচুম্বা মওংদা খন্নবা অমা চঙই, একাদেমিয়াশিং, প্রোফেসরশিংনা তেলিভিজন চেন্নেলশিংদা লৈবাক অসিনা হেন্না মপাঙ্গল কন্না থোক্লক্নবগীদমক খন্ননৈগদবনি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি লৈবাক অসিদা লৈরিবা ইন্সতিত্যুসন খুদিংমক মপাঙ্গল লৈ। ঐখোয়গী ইন্সতিত্যুসনশিংনা চেক অমসুং বেলেন্সশিংদা হোৎনরি, ঐখোয়গী ইন্সতিত্যুসনশিংনা মিংচৎ কয়া পুরক্লি।
অদুবু করিগুম্বা ইন্সতিত্যুসন অমনা ফম্বাক অমদগী অতোপ্পা অমগী মতাংদা লাউথোক্লকপা তারবদি, মদু য়াম্না চুনদবা অমা ওইগনি, মদুনা পথাপ খুদিংমকপু থুগাইগনি। ঐহাক্না মসি হায়বদা চিংনবা ফাওদে মদুদি, ইন্সতিত্যুসনেল জুরিসদিক্সন হায়বসি সংবিধান্না লেপ্পি। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা করিগুম্বা ইন্সিতিত্যুসন অমনা অতোপ্পগী দোমেন্দা চঙশিল্লকপা তারবদি, মদুনা য়াম্না নীংথিনা ওইরবসু ঐখোয়না কৈদৌনুংদা ফন্দামেন্তেল নৎত্রগা স্পাইনেল ওইরিবদু কত্থোকপা ঙম্লোই।
মরম অসিনা ঐহাক্না সন্সদ তি.ভি. ওইনা, ফম্বাক অসিদা, মীয়েং অমগীদমক, অতোপ্পা মীৎয়েংশিংবু কুপ্না নৈননবা, মালেমগী অতৈ ইন্সতিত্যুসনশিংদগী হেন্না কুপ্না নৈননবা হোৎনগদবনি।
লৈবাক অসিদা একনোমিক নেসনেলিজমগীদমক পীরিবা মমল। ঐখোয়দা লৈরিবা ইম্পোর্তশিং অসি য়েংশি। দিয়া, তেলঙ্গা, ফর্নিচর, ফিরোল ফাওবদা।
ঐখোয়না অচৌবা অমাঙবা অহুম চত্থরি। অহানবদা, ঐখোয়গী তাঙলবা ফোরেন এক্সেঞ্জ অসি মপান্দা চৎলি। মসি থিংবা য়াই। ঐখোয়না ঐখোয়গী মীয়ামদগী থবক মুল্লি। মখোয়না দিয়া, কেন্দল, ফর্নিচর, খোংগ্রা, ফুরিতশিং, জেকেতশিং অসি পুথোকপা য়াই। অদু ওইরবদি ঐখোয়না ফোরেন এক্সচেঞ্জ অসি কনবা ঙম্লগনি।
ঐখোয়না ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিপপু ময়া তাহল্লি। মসিদা খন্ননৈনগদবনি। খন্ননৈনরবদি মীয়াম ভাপ তাহনগনি।
করিগুম্বা নখোয়না মীয়ামদা হায়রিবা ইম্পোর্তশিং অসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়না চহি খুদিংগী য়ু.এস. বিলিয়ন ১০০ লোম মাঙলি। থৌওং অসিদা, ঐখোয়না ঐখোয়দা মায় ওনশিল্লমদবা লৈবাকশিং শক্তি পীগনি। অনিশুবদা, লৈবাক অসিনা করিগুম্বা অমা তৌবদা অশুক্কী মতীক হৈশিংলিবসি করিগীনো? এক্সপোর্ত রো মতিরিএলশিংগী।
খন্ন নৈনবীয়ু। ফ্রী ওইনা খন্নবীয়ু। মীয়াম্না হায়নসনু, ঐখোয়না করিগীদমক ভেল্যুদি হাপচিন্দনা আইরন ওর খক্তমক এক্সপোর্ত তৌগদৌরিবনো? ঐখোয়না ভেল্যু এদিসন্দা চাউনা হোৎনদ্রিবা করিগীনো? ঐহাক্না তকশিল্লিবসি করিগীনো হায়বদা, মীদিয়ানা চাউখৎপগী অচৌবা কেতালিস্ত অমনি। মরমদি, মীয়াম লৈবাক অসিদা থাজৈ। মীপুম খুদিংমক্না অপীকপা কাংলুপ অমসু য়ারিবা করিগীনো?
ঐখোয়না মসি চাং নাইনা য়েংলি, লৈবাক অসিদা কনাগুম্বা নৎত্রগা মপান্দগী অমনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিবু চৈরি। ঐহাক ৱারে। মদুনা ঐহাক্কী পুক্নিং অমসুং ৱাখলবু নুংঙাইহন্দে, ঐহাক মহাক্কী থবক কাংলুপ পুল্লি, কেন্দ্রগী মন্ত্রী অমা ওইনা মহাক্কুম্না অখন্নবা মীশক অমা ওইরি, মীয়াম্না থাজরি। বঙ্গলাদেশতা থোকখিবা অদুমক লৈবাক অসিদা থোকপা য়াই। মসি য়াম্না ৱানিংঙাই ওইবা অমা ওইরি। মসি ঐহাক্কী ক্রিতিসিজম নত্তে। মসি ঐখোয়গী মরক্তা অমনা ফাওবা য়াবা ঐহাক্কী পুক্নিংদা নুংঙাইতবদুনি। চুম্মি। ঐখোয়দা অমম্বা মতম অমা লৈখি।
ঐহাক্না সি.ই.ও.দা কন্সতিত্যুসন দেদা মীৎয়েং থম্নবা হংগৎখি।
সংবিধানগী নুমিৎ অসি অখন্নবা তারিখ অনিদা হৌদুনা অখন্নবা নুমিৎ অমা ওইহনখি। সংবিধানগী নুমিৎ অমা লৈরগনি হায়না মুম্বাইদা লাউথোকখি অমসুং দা. ভিমরাও অম্বেদকরগী মপোক নুমিত্তা লাউথোকখি।
গেজেতি নোতিফিকেসন অসি চপ মাননা মরুওই। ঐহাক্না নহা ওইরিবা মীউয়ামদা হায়রিবা তারিখ অনি অসি খঙজিনগদবনি। সংবিধানবু খুৎশিন্নবীরম্বা মীওই অসিগী নুমিৎতা প্রধান মন্ত্রীনা মুম্বাইদা মহাক্কী নীংশিং খুভম মায়খুম হাংবদা ভারত্তা ইহান আনবা ওইনা সংবিধানগী নুমিৎ লিংলগনি হায়না লাউথোকখি। মসি এমর্জেন্সী হৌদোকপীখিবা মীওই অদুগী মপোক নুমিত্তনি।
নহা ওইরিবা মীওইশিংদি হায়রিবা মতম অদুদা হিংহৌদ্রবনি, লৈবাক অসিনা নীংতম্লকপগী চহি ১৮ নৎত্রগা ১৯ শুরকপদা নীংতম্বশিং ফাজিনবীখি, ইন্সতিত্যুসনশিং মরাই চাইথখি, সুপ্রিম কোর্ত ফাওবা মতেং পাংবা ঙমখিদে।
অনিশুবদা, সংবিধান হত্যা দিবসতা ঐখোয়না মসিবুসু চহি খুদিংগী চাউনা প্রোজেক্ত তৌগদবনি। ঐখোয়গী মীয়াম্না ভাপ তাবীগদবনি। ঐখোয়না ওগস্ত ১৫, ১৯৪৭ নীংশিংবা মতমদা মখোয়গী পুন্সি পীখম্নদুনা ঐখোয়দা নীংতম্বা শিন্নবীরম্বশিংবু কাউরোইদবনি।
মসিগা মান্ননা ঐখৈয়না অসিগুম্বা অৱাবা কয়া নংখ্রবা থৱাইশিংবুসু কাউফদে।
নুপামচা অমসুং নুপীমচাশিংনা মরুওইনা তাবদা অঙকপা ফাওগনি। ৬০গী মতম অদাইদা ঐখোয়গী রোকেতকী শরুকশিং বাইসাইকলদা পুদুনা চৎলম্মি। অমসুং ঐখোয়গী রোকেতশিং অতোপ্পা লৈবাক্কী পেদশিংদগী থাগৎলম্মি।
মতমদু পাকিস্তান্না মশাগী পেদতগী থাগৎখিবা মতম্নি। অদুবু হৌজিক্তি ঐখোয়না য়ু.এস., য়ু.কে. সিঙ্গাপোরদগী সেতলাইতশিং থাগৎলি। অমসুং নহাশিংগী ওইনদি মসিগী শেন্মিৎলোন অসি নখোয়গীদি খুদোংচাবা অমনি।
ঐহাক্না হায়রিবসি অতৈ নত্তে, ঐহাক্না মখা য়াম্না তাবা য়াই। অদুগা কনাগুম্বা খরনা খনগনি, ঐহাক্না লৈঙাক অসিবু য়োখৎলিবনি হায়না। নীংশিংগদবদি, ঐখোয়না লৈঙাক অসিবু য়োকখৎকদবনি ঐখোয়না রাজনিতি দলশিংবু য়োখৎতে।
মসিগী খেন্নবসি মমুৎ তানা খঙগদবনি। লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীপুম খুদিংমক্না করিগুম্বা মহাক্না অফবা খুমাং চাউশিনবা য়াবা থবক অমা পায়খৎলক্লে খঙলবদি, মদু করিগীদমক থাগৎলোইদৌরিবনো? মসিদি লনাই মীওই অমবু থাগৎপা নত্তে। মরম অসিনা ঐখোয়গী ঐখোয়গী নাত য়োখৎপা মথৌ তাই। চাউখৎনবগীদমক্তদি ঐখোয়না বাইপার্তিসান ওইগনি। চাউখৎপা হায়বসি রাজনিতীগী ওইবা মীৎয়েংদগী য়েংলোইদবনি। মরমদি রাজনিতীগী মীৎয়েংদি নহাকপু মীত তাংহনবা ঙম্বা য়াই। মসিনা নশাগী রাজনিতীগী ওইবা খুদোংচাবতা উহন্নবা হোৎনগনি।
নহাশিংনা মপান লমগী ফিলোসোফরশিংনা হায়রম্বশিং পনবদা য়াম্না থুই। ঐখোয়গী ফিলোসোফরশিংদা য়েংশি। হায়নবা লৈ, লমগী শন্না মচি শাংই।
ঐখোয়না ঐখোয়গী লৌশিং অমসুং মান্নবা মওংদা হিংগদবনি।
ঐহাক্না য়াম্না মখা তানা হায়ররোই। ঐহাক্না হায়জরিবসিদি নখোয়গী খুৎশিং অদু থল্লি। ঐখোয়না নখোয়দা য়োৎ কয়া অমা পীখ্রে। ঐহাক্না হায়রিবসি চুম্ব্রা? মখোয় শারিবনি।
নখোয়না ভারতকী মীয়ামগী মঙলান অসি মৈ চুগদবনি, মরমদি সন্সদ তি.ভি.না মিসন অমগীদমক লেপ্লি অমসুং সন্সদ তি.ভি.না মীয়ামগী অপাম্বা য়োকখৎই, লাকনিংবা লাকচসনু। করিগুম্বা খরদি ফগৎহনগদবনি, সন্সদ তি.ভি.না মীয়ামগী চাউখৎনবা, খুমাং চাউশিনবা য়াবা থবকশিং পায়খৎকনি।
অদুগা য়ুম্ফম য়াওদবা ৱাফমশিংবু চমথোকপা য়াগনি। মদু ফম্বাক অমদা ওইগদবনি। অচুম্বা পাউজেল কয়াবু শন্দোকপা য়াবা মফম অমা, ঐখোয়দি তোপ তোপ্পা অমা ওই, মরমদি ঐখোয়না অতৈগা মান্নদবা মওংদা মসি ফংলি।
ঐখোয়না অচুম্বা কয়া পার্লিয়ামেন্ততগী ফংলি। মসি থাজবা য়াবা ওই। করিগুম্বা পার্লিয়ামেন্ততা থম্লিবা ৱাফমশিং অসি লানবা তারবদি, মহাক্না মেম্বরশিপ ককপা য়াবা মওংদা অৱাবা তাগনি। মুন্না খঙগদবনি, মসি য়াম্না মরুওইবা অমনি। হায়বদনা হেন্না লায়বনি।
মরমদি গনতন্ত্রগী মগুন্দি ঐখোয়দগী হেন্না লুনা লৈ। ঐখোয়না মীয়াম্বু হেন্না ভাপ তাহন্নবা হোৎনবা খক্তি।
ঐখোয়না খোঞ্জেল খুদিংমক তাহন্নবা হোৎনগদবনি। খোঞ্জেল খুদিংমক মরুওই। খোঞ্জেল অমখক্তনা দিমোগ্রাফিক্কী ওইবা শক্তি অদুগী মহুত পাঙ্গল লেপ্পা য়ারোই। খোঞ্জেল অমখক্তু অচুম্বা খোঞ্জেল ওইবসু য়াই। খোঞ্জেল য়াম্লবসু অরানবা ওইবা য়াই, অমসুং খোঞ্জেল অমখক্তুনা অচুম্বা ওইবা য়াই। ঐখোয়না মসিবু ফম্বাক অমা ওইনা শাগৎশি।
অমসুং মরম অসিনা ঐহাক্না লোইশিঞ্জরকপদা হায়জনিংবদি, সন্সদ তি.ভি.না লৈবাক পুম্বগী ইনোৎ ওইগনি, মসি ঐখোয়গী নহাশিংগী খ্বাইদগী অহানবা খনবদু ওইগদবনি। মখোয়না হীরম খুদিংমক্তা মখোয়গী লৌশিং হেনগৎনবগীদমক সন্সদ তি.ভি. য়েংগদবনি। মখোয়না মখোয়দা লৈরিবা অচৌবা খুদোংচাবগী খাউ অসি লৌশিনগদবনি। মখোয়না অমুক্তং মসিবু থবক্তা ওন্থোকপা মতমদা হেন্না খঙগনি, ঐহাক্না মতাং অসিদা মুদ্রা স্কিম পঞ্জনিংই। নুপী ৪৫% হেনবদি মসিদগী কান্নবা ফংলি। মখোয়না মশাবু থবক পীজদুনা অমসুং অতোপ্পশিংবু থবক পীদুনা কান্নবা ফংলি।
ঐহাক্না সন্সদ তি.ভি.গী অহুমশুবা চহি অসিদা মায় পাকপা ওইরসনু হায়না থৌনিজরি। মসি য়াম্না ফবা অমনি। শিংনবা কয়া অমা মাংদা লৈরি, অৱাবা কয়া অমা মাইয়োক্নগনি, মীয়াম্না নখোয়গীদমক অৱাবা কোক্নবা মতেং পাংগনি, মখোয় খরদি হেন্না খঞ্জিনবসু য়াই, হায়নবা ঙমদবা মখৈ ক্রিতিকেল ওইরকপসু য়াই অমসুং মখোয়না অরাইবা লম্বী থিরক্কনি, নখোয়না লৈঙাক্কী কয়াৎশিংনি।
মখোয়দি মখা তানা অদুমক হায়জসনু, মরমদি মখোয়না অচুম্বা মীৎয়েংগা লোইননা য়েংবা ঙমদে। মসি ঐখোয়দি ওইদে।
পুম্নমকপু থাগৎচরি!