ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱରର ଗବେଷଣାକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାୟୀ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ସୌରଚାଳିତ ମାଇକ୍ରୋୱେଭ୍ ପାଇରୋଲିସିସ୍ ରିଆକ୍ଟର୍ ବିକଶିତ
21 AUG 2024 3:48PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଆଇଆଇଟି) ଭୁବନେଶ୍ୱରର ସ୍କୁଲ ଅଫ୍ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚରର ଏକ ଗବେଷଣାକାରୀ ଦଳ ଏକ ପୃଥକ ତଥା ମିଶ୍ରିତ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁରୁ ମୂଲ୍ୟବାନ ଉତ୍ସ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ ହୋଇଥିବା ଏକ ଅଭିନବ ସୌରଚାଳିତ ମାଇକ୍ରୋୱେଭ୍ ପାଇରୋଲିସିସ୍ ରିଆକ୍ଟରର ଉଦ୍ଭାବନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ନୂତନ ରିଆକ୍ଟରଟି ମାଇକ୍ରୋୱେଭ୍-ସହାୟକ ପାଇରୋଲିସିସ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ଫିଡ୍ ଷ୍ଟକର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ତଥା କାର୍ଯ୍ୟ ଅବସ୍ଥା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ବୋନେସିୟସ ଉପାଦାନ (ବାୟୋଚାର) ଓ ବାୟୋ-ଅଏଲ ଭଳି ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁକୁ ଉପଯୋଗୀ ଦ୍ରବ୍ୟରେ ପରିଣତ କରିଥାଏ।
ସାମ୍ପ୍ରତିକ କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକ ମୁଖ୍ୟତଃ ଦହନ, ବାୟୋଗ୍ୟାସ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ କିମ୍ବା ଲ୍ୟାଣ୍ଡଫିଲ୍ ନିଷ୍କାସନ ସହିତ ଜଡିତ, ଯାହାକି ପୁନଃବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ସୀମିତ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଯଦିଓ ଦହନ ଲ୍ୟାଣ୍ଡଫିଲିଂର ଏକ ବିକଳ୍ପ, ଅନେକ ସମୟରେ ଏହା ଯୋଗୁଁ ବିଷାକ୍ତ ଗ୍ୟାସ୍ ଏବଂ ପାଉଁଶ ନିଷ୍କାସିତ ହେବା ଦ୍ୱାରା ପରିବେଶ ପ୍ରଦୂଷଣର କାରଣ ହୋଇଥାଏ । ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱର ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ମାଇକ୍ରୋୱେଭ୍-ସହାୟକ ପାଇରୋଲିସିସ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏହି ଆହ୍ୱାନଗୁଡିକର ଏକ ଉପଯୋଗୀ ସମାଧାନର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ । ମାଇକ୍ରୋୱେଭ୍ ସହାୟକ ହୋଇଥିବା ପାଇରୋଲିସିସ୍ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଯାହା ବାୟୋଚାର, ବାୟୋ-ଅଏଲ ଏବଂ ସିଙ୍ଗ୳୲ସ୍ ଭଳି ମୂଲ୍ୟବାନ ଶେଷ ଉତ୍ପାଦ ଉତ୍ପାଦନ କରିଥାଏ, ଯାହାକି ନିରନ୍ତର ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିଥାଏ ବୋଲି ଗବେଷଣା ପ୍ରକଳ୍ପର ମୁଖ୍ୟ ଡକ୍ଟର ରେମ୍ୟା ନୀଲାନଚେରି କହିଛନ୍ତି । ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ଏହି ଗବେଷଣାର ଅଂଶ ଭାବେ କୃଷି, ପରିବହନ ଏବଂ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକରେ ଏହି ଶେଷ ଉତ୍ପାଦଗୁଡିକର ସମ୍ଭାବ୍ୟତା ଏବଂ ପ୍ରୟୋଗତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି। ଉଲ୍ଲେଖଯୋଗ୍ୟ ଯେ ଏହି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଉପରେ ଭାରତୀୟ ପେଟେଣ୍ଟ ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଛି ।
ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ରୂପାନ୍ତର ପାଇଁ ଏକ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଉପାୟ
ଡକ୍ଟର ରେମ୍ୟା ଏହି ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର କାର୍ଯ୍ୟ ପଦ୍ଧତିକୁ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରି କହିଛନ୍ତି: "ଏହି ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାଇକ୍ରୋୱେଭ୍ ବିକିରଣକୁ ଫିଡଷ୍ଟକ ମଧ୍ୟରେ ସମାନ ଉତ୍ତାପ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରିଥାଏ, ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକୁ ସଠିକ୍ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ସହିତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ମୂଲ୍ୟବାନ ଶେଷ ଦ୍ରବ୍ୟରେ ଦକ୍ଷ ରୂପାନ୍ତର କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ। ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ଏହା ସୌର ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେଉଥିବାରୁ କୌଣସି ଅତିରିକ୍ତ ଶକ୍ତିର ଆବଶ୍ୟକତା ନକରି ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ । " ଏହା ଏକ ଅଭିନବ, ମୋବାଇଲ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଯାହା ସର୍ବନିମ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ଆବଶ୍ୟକ କରେ, ତଥା ଏହା ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁକୁ ଘଣ୍ଟା ପ୍ରତି ୧୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ହାରରେ ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟର ଶେଷ ଉତ୍ପାଦରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ । ଗତିଶୀଳତାର ସହଜ ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକରଣ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନାକୁ ଏହା ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ । ଅଧିକନ୍ତୁ, ଏହି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି କାର୍ବନ-ନିରପେକ୍ଷ, ଯାହା କି ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ କାର୍ବନ କ୍ରେଡିଟ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ ।
ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଶେଷ ଉତ୍ପାଦ-ବାୟୋଚାର ଏବଂ ବାୟୋ-ଅଏଲର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କୃଷି ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରୟୋଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ପ୍ରୟୋଗ ରହିଛି । ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ବାୟୋଚାର କୋଇଲା ପାଇଁ ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ବିକଳ୍ପ ହୋଇପାରେ, ଯେତେବେଳେ କି ବାୟୋ-ଅଏଲ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦର ବିକଳ୍ପ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବ । ଉଚ୍ଚ-ଉତ୍ତାପ-ମୁଲ୍ୟାଙ୍କ ବିଶିଷ୍ଟ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁକୁ ଉଚ୍ଚ ଶକ୍ତି ବିଶିଷ୍ଟ ଉତ୍ପାଦରେ ରୂପାନ୍ତରଣ, ଶୁନ୍ୟ-ନିର୍ଗମନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ତଥା ଆଇପିସିସି (ଇଣ୍ଟରଗଭର୍ନମେଣ୍ଟାଲ ପ୍ୟାନେଲ ଅନ୍ କ୍ଳାଇମେଟ୍ ଚେଞ୍ଜ୍)ର ୨ ଡିଗ୍ରୀ ସେଣ୍ଟୀଗ୍ରେଡ଼ ଉଷ୍ମତା ଆହ୍ୱାନକୁ ହାସଲ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ। ବାୟୋଚାରର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟୋଗଗୁଡ଼ିକରେ ମୃତ୍ତିକାର ଉନ୍ନତି, ଧୀର-ମୁକ୍ତ ସାର, ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ଏବଂ ବର୍ଜ୍ୟଜଳର ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ ଆଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ଏହି ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଦହନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପାରମ୍ପାରିକ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ପଦ୍ଧତି ତୁଳନାରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ପ୍ରଦୂଷଣ ସହିତ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରାଜସ୍ୱ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାର କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ କରି ସହର ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ପୌରସଂସ୍ଥା ଏବଂ ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇପାରିବ।
ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରି ଏହି ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ଦୁଇଟି ରୂପରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇପାରିବ: ଏକ ସ୍ଥିର ବେଡ୍ ରିଆକ୍ଟର କିମ୍ବା ଫ୍ଲୁଇଡାଇଜଡ୍ ବେଡ୍ ରିଆକ୍ଟର ସହିତ। ବଜାର ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଏହା ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, ଡକ୍ଟର ରେମ୍ୟା ଶେଷ କରିଛନ୍ତି।
----------------
RoM

Ministry of Education
IIT Bhubaneswar researchers develop Solar-Powered Microwave Pyrolysis Reactor for Sustainable Waste Management
21 AUG 2024 3:48PM by PIB Bhubaneswar
A research team from the School of Infrastructure at the Indian Institute of Technology (IIT) Bhubaneswar has developed an innovative solar-powered microwave pyrolysis reactor designed to recover valuable resources from both segregated and mixed waste materials, including biomass and plastics. The novel reactor uses microwave-assisted pyrolysis to rapidly convert waste into valuable products such as highly porous carbonaceous material (biochar) and bio-oil, depending on the characteristics of the feedstock and operating conditions.
Current solid waste management practices primarily involve incineration, biogas plants, or landfill disposal, offering limited opportunities for recycling. Incineration, while an alternative to landfilling, often leads to significant environmental pollution through the release of toxic gases and ashes. The microwave-assisted pyrolysis technology developed by IIT Bhubaneswar represents a promising solution to these challenges. "Microwave-assisted pyrolysis is a technology that produces valuable end products like biochar, bio-oil, and syngas in a very short amount of time, meeting the urgent need for sustainable waste management," said Dr. Remya Neelancherry, the lead researcher of the project. "Our research at IIT Bhubaneswar is focused on the feasibility and applicability of these end products across various sectors, including agriculture, transportation, and energy production." Indian patent is granted on the mentioned technology.
A Green and Sustainable Approach to Waste Conversion
Dr. Remya explains the technology's working principles: "This emerging technology utilizes microwave radiation to generate homogeneous heat within the feedstock, enabling efficient conversion into valuable end products at a faster rate with precise control over reactions. Furthermore, the reactor operates entirely on solar power, ensuring sustainability and self-reliance without imposing any additional energy demands." This is a novel, mobile technology requiring minimal footprint area, capable of converting waste at a rate of 10 kg/h into high-value end-products. The ease of mobility promotes decentralized waste management. Moreover, the technology is carbon-neutral, offering investors a direct opportunity to generate carbon credits.
The end products of this process, biochar and bio-oil, have a wide range of applications, from healthcare to agriculture and industrial applications. Studies suggest that biochar could be a promising replacement for coal, while bio-oil can serve as an alternative to petroleum products. The conversion of high-heating-value refuse into these energy products can support efforts to achieve net-zero emissions and meet the IPCC's (Intergovernmental Panel on Climate Change) 2°C global warming challenge. Other significant applications of biochar include soil improvement, slow-release fertilizers, carbon capture, and wastewater treatment.
This environment-friendly technology can be implemented by municipalities and industries across various locations within cities, offering the potential to generate significant revenue with minimal pollution compared to incineration and other conventional waste management techniques.
"Depending on the waste management needs, this technology can be implemented in two forms: with a fixed bed reactor or a fluidized bed reactor. Research indicates promising potential for this technology to impact the alternative energy market positively. We welcome investors to explore this technology, ensuring environmental protection while fostering market growth," Dr. Remya concluded.
----------------
RoM