ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଟନେଲରେ ଉନ୍ନତ ବାଲାଷ୍ଟ ବିହୀନ ଟ୍ରାକ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଗ୍ରହଣ କରିବ ପୂର୍ବତଟ ରେଳପଥ :
କୋରାପୁଟ-ସିଙ୍ଗାପୁର ରୋଡ୍ ଦୋହରୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ବାଇଗୁଡା ଏବଂ କାକିରିଗୁମ୍ମା ଷ୍ଟେସନ୍ ମଧ୍ୟରେ 600 ମିଟର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ଟନେଲ୍ ଏହି ପଦ୍ଧତିରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି
ପୂର୍ବତଟ ରେଳପଥରେ ନିର୍ମାଣାଧୀନ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକରେ ଥିବା ଟନେଲଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ଏହି ପଦ୍ଧତି ଦ୍ୱାରା ଅନୁସରଣ କରାଯିବ
ଟନେଲଗୁଡିକରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରଚଳନ ଥିବା ଟ୍ରାକ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ବାଲାଷ୍ଟ ବିହୀନ ଟ୍ରାକ ଗୁଡିକରେ ରୂପାନ୍ତରିତ ହେବ |
ବାଲାଷ୍ଟ ବିହୀନ ଟ୍ରାକ୍ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଦୀର୍ଘାୟୁତା ସହିତ ଦୃଢ଼ତା ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ହେବ
ଉନ୍ନତ ଯାତ୍ରା ଉପଲବ୍ଧି ସହିତ ଶବ୍ଦ ହ୍ରାସ, ଦକ୍ଷ ଉପଯୁକ୍ତ ସ୍ଥାନର ବ୍ୟବହାର ସହିତ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ହେବ
ଉନ୍ନତ ଜଳ ନିଷ୍କାସନ ଏବଂ ଜଳ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିବ ସହିତ ଶୀଘ୍ର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇ ପାରିବ
13 AUG 2024 4:28PM by PIB Bhubaneswar
ପୂର୍ବ ତଟ ରେଳପଥ ଏହାର ପରିସୀମା ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ କରୁଥିବାବେଳେ ରେଳ ଟନେଲରେ ଉନ୍ନତ ବାଲାଷ୍ଟ ବିହୀନ ଟ୍ରାକ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଗ୍ରହଣ କରୁଛି | ଏହି ରଣନୀତିକ ପଦକ୍ଷେପ ରେଳ ପରିବହନର ନିରାପତ୍ତା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସ୍ଥିରତାକୁ ବୈପ୍ଲବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣି ଟନେଲ ପରିବେଶରେ ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତି ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିଛି |
ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଭାବେ ପୂର୍ବ ତଟ ରେଳପଥ ମଧ୍ୟରେ ଚାଲୁରହିଥିବା କୋରାପୁଟ-ସିଙ୍ଗାପୁର ରୋଡ୍ ଦୋହରୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ବାଇଗୁଡା ଏବଂ କାକିରିଗୁମ୍ମା ଷ୍ଟେସନ୍ ମଧ୍ୟରେ 600 ମିଟର ଟନେଲ୍ ପାଇଁ 'ରେଡା 2000 ବ୍ଲକ୍ ସିଷ୍ଟମ୍' ସହିତ ବାଲାଷ୍ଟ ବିହୀନ ଟ୍ରାକ୍ କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନିଆଯାଇଅଛି ଯାହାର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ପାୟତଃ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଅଛି |
ଏହି ବାଲାଷ୍ଟ ବିହୀନ ଟ୍ରାକ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ମଧ୍ୟ ପୂର୍ବତଟ ରେଳପଥ ମଧ୍ୟରେ ଚାଲୁରହିଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ନିର୍ମାଣାଧୀନ ଟନେଲରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାକୁ ଯୋଜନା ରହିଛି | ଟନେଲଗୁଡିକରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରଚଳନ ଥିବା ଟ୍ରାକ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ବାଲାଷ୍ଟ ବିହୀନ ଟ୍ରାକ ଗୁଡିକରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରାଇବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଯୋଜନା ହାତକୁ ନିଆଯାଇଛି | ଏବେ ନିର୍ମାଣାଧୀନ ଥିବା କୋଟାଭାଲାସା-କିରାଣ୍ଡୁଲ, କୋରାପୁଟ-ରାୟଗଡା ଦୋହରୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଖୋର୍ଦ୍ଧା ରୋଡ-ବଲାଙ୍ଗୀର ଏବଂ ତାଳଚେର-ବିମଳାଗଡ଼ ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ ମାନଙ୍କରେ ଟନେଲ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁରହିଛି |
ବିଶେଷ ଭାବେ ଟନେଲଗୁଡିକରେ ବାଲାଷ୍ଟ ବିହୀନ ଟ୍ରେନ୍ ଟ୍ରାକ୍ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ଯାହା ବିଭିନ୍ନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଆଦର୍ଶ ହୋଇପାରିଛି | ଏଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ଏବଂ ଦୀର୍ଘାୟୁତା; ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି; ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ; ଉନ୍ନତ ଆରାମଦାୟକ ଯାତ୍ରା ଏବଂ ଶବ୍ଦ ହ୍ରାସ; ଦକ୍ଷ ଉପଯୁକ୍ତ ସ୍ଥାନ ବ୍ୟବହାର, ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ; ଉନ୍ନତ ଜଳ ନିଷ୍କାସନ ଏବଂ ଜଳ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଶୀଘ୍ର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ |
ଉନ୍ନତ ସ୍ଥାୟୀତ୍ବତା ଏବଂ ଦୀର୍ଘାୟୁତା |
• ବାଲାଷ୍ଟ ବିହୀନ ଟ୍ରାକ୍ ଅଧିକ ଦୃଢ଼ ଏବଂ ପାରମ୍ପାରିକ ବାଲାଷ୍ଟେଡ୍ ଟ୍ରାକ୍ ତୁଳନାରେ କମ୍ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଆବଶ୍ୟକ କରେ | ଏହି ପ୍ରଣାଳୀରେ ବାଲାଷ୍ଟର ଅନୁପସ୍ଥିତି, ଅବକ୍ଷୟ ଏବଂ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ପରି ସମସ୍ୟାଗୁଡିକୁ ଦୂର କରିଥାଏ ଏବଂ ଏଥିରେ ଧାଡ଼ିରୁ ଟ୍ରାକ୍ ନିର୍ଭୁଲ ହୋଇଥାଏ |
• ଦୀର୍ଘ ଜୀବନକାଳ: ବାଲାଷ୍ଟଲେସ୍ ଟ୍ରାକରେ ବ୍ୟବହୃତ ସାମଗ୍ରୀ ଯେପରିକି କଂକ୍ରିଟ୍ ଏବଂ ଷ୍ଟିଲ୍, ଏକ ଦୀର୍ଘ ସେବା ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଟନେଲ୍ ପାଇଁ ଅଧିକ ଦୃଢ଼ତା ବିକଳ୍ପ କରିଥାଏ |
ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି |
• ଉତ୍ତମ ଟ୍ରାକ୍ ସ୍ଥିରତା: ବାଲାଷ୍ଟ ବିନା, ଟ୍ରାକ୍ ସଂରଚନା ଅଧିକ କଠିନ ଅଟେ, କ୍ରମାଗତ ଆଲାଇନ୍ମେଣ୍ଟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ଏବଂ ଖରାପ ହେବାର ଆଶଙ୍କା କମିଯାଏ | ଟନେଲ୍ ପରିବେଶରେ ଏହି ସ୍ଥିରତା ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯେଉଁଠାରେ ସ୍ଥାନ ସୀମିତ |
• ଉଚ୍ଚ ଭାର ଧାରଣ କ୍ଷମତା: ବାଲାଷ୍ଟ ବିହୀନ ଟ୍ରାକ୍ ଅଧିକ ଭାର ପରିଚାଳନା କରିପାରିବ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ହାଇ ସ୍ପିଡ୍ ରେଳ କିମ୍ବା ଭାରୀ ମାଲ ପରିବହନ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ କରିପାରେ ଯାହା ଟନେଲ ଦେଇ ଯାଇପାରେ |
ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ |
• ସର୍ବନିମ୍ନ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଆବଶ୍ୟକତା: ବାଲାଷ୍ଟ ବିହୀନ ଟ୍ରାକର ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ନିର୍ମାଣର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେ ସେମାନେ କମ୍ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି | ଏହା ଟନେଲଗୁଡିକରେ ବିଶେଷ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ, ଯେଉଁଠାରେ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରବେଶ ପ୍ରାୟତ ଅଧିକ ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ବ୍ୟୟବହୁଳ ହୋଇଥାଏ |
• ପରିଚାଳନାଗତ ସମସ୍ୟାକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ : ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଆବଶ୍ୟକତା ହ୍ରାସ ସହିତ କମ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ବ୍ୟାଘାତ ଅଛି, ଯାହା ଟ୍ରେନ୍ ସେବାଗୁଡିକର ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଇଥାଏ |
ଉନ୍ନତ ଯାତ୍ରା ଉପଲବ୍ଧି ଏବଂ ଶବ୍ଦ ହ୍ରାସ |
• ଉନ୍ନତ ଯାତ୍ରା ଉପଲବ୍ଧି: ବାଲାଷ୍ଟ ବିହୀନ ଟ୍ରାକର କଠିନ ନିର୍ମାଣ କମ୍ପନ ଏବଂ ଶବ୍ଦ ସହିତ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସୁଗମ ଯାତ୍ରା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ | ଟନେଲଗୁଡିକରେ ଏହା ଏକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁବିଧା, ଯେଉଁଠାରେ ଶବ୍ଦ ସ୍ତର ବୃଦ୍ଧିକୁ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରାଇଥାଏ |
• ଶବ୍ଦ ଡମ୍ପିଂ: ବାଲାଷ୍ଟ ବିହୀନ ଟ୍ରାକ୍ ଶବ୍ଦ-ଡମ୍ପିଂ ସାମଗ୍ରୀକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିପାରେ, ଯାହା ଶବ୍ଦ ପ୍ରଦୂଷଣକୁ ଆହୁରି ହ୍ରାସ କରିଥାଏ, ଟନେଲରେ ଉଭୟ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ପରିବେଶର ଉନ୍ନତି କରିଥାଏ |
ଦକ୍ଷ ସ୍ଥାନ ବ୍ୟବହାର
• କମ୍ପାକ୍ଟ ଡିଜାଇନ୍: ବାଲାଷ୍ଟଲେସ୍ ଟ୍ରାକର କମ୍ପାକ୍ଟ ଡିଜାଇନ୍ ଟନେଲରେ ସ୍ଥାନର ଅଧିକ ଦକ୍ଷ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଅନୁମତି ଦିଏ | ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଏହା ବିଶେଷ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ ଯେଉଁଠାରେ ସ୍ଥାନ ଏକ ପ୍ରିମିୟମରେ ଅଛି |
• ଟନେଲ୍ ଡିଜାଇନ୍ ରେ ନମନୀୟତା: ବାଲାଷ୍ଟର ଅନୁପସ୍ଥିତି ଇଞ୍ଜିନିୟର୍ମାନଙ୍କୁ ଟନେଲ୍ ପ୍ରୋଫାଇଲ୍ ଡିଜାଇନ୍ କରିବାରେ ଅଧିକ ନମନୀୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ, ନିର୍ମାଣ ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ ଏବଂ ଅଧିକ ଅଭିନବ ଟନେଲ୍ ଡିଜାଇନ୍ ପାଇଁ ଅନୁମତି ଦେଇଥାଏ |
ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ |
• ପରିବେଶ ପ୍ରଭାବ ହ୍ରାସ କରିବା : ଦୀର୍ଘ ସେବା ଜୀବନ ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣର ଆବଶ୍ୟକତା ଟ୍ରାକର ଜୀବନଚକ୍ର ଉପରେ ଏକ ନିମ୍ନ ପରିବେଶ ପାଦଚିହ୍ନରେ ଅନୁବାଦ ହୁଏ | ଅଧିକନ୍ତୁ, ବାଲାଷ୍ଟର ଅନୁପସ୍ଥିତି, ଯାହା ପ୍ରାୟତ ଖଣି ଖନନ କରେ, ଏହା ଅନ୍ୟ ଏକ ପରିବେଶ ଲାଭ ଅଟେ |
• କମ୍ ଧୂଳି ଏବଂ ଆବର୍ଜନା: ବାଲାଷ୍ଟ ବିହୀନ ଟ୍ରାକ୍ କମ୍ ଧୂଳି ଏବଂ ଆବର୍ଜନା ସୃଷ୍ଟି କରେ, ଯାହା ଏକ ଟନେଲର ଆବଦ୍ଧ ପରିବେଶରେ, ବାୟୁ ଗୁଣବତ୍ତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ସଫା କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ହ୍ରାସ କରିବାରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ |
ଶୀଘ୍ର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ |
• ଶୀଘ୍ର ନିର୍ମାଣ: ଅନେକ ବାଲାଷ୍ଟ ବିହୀନ ଟ୍ରାକ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ପ୍ରିଫେବ୍ରିକେଟଡ଼ ପ୍ରକୃତି ଶୀଘ୍ର ସଂସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଅନୁମତି ଦେଇଥାଏ, ଯାହା ଟନେଲଗୁଡିକର ସାମଗ୍ରିକ ନିର୍ମାଣ ସମୟ ସୀମାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିପାରିବ |
• ତୁରନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ପ୍ରସ୍ତୁତି: ଥରେ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଗଲେ, ବାଲାଷ୍ଟ ବିହୀନ ଟ୍ରାକଗୁଡିକ ତୁରନ୍ତ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ ଯାହାଦ୍ୱାରା ପୂର୍ବର ଟ୍ରାକ୍ ସଂସ୍ଥାପନ ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ବାଲାଷ୍ଟେଡ୍ ଟ୍ରାକ୍ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଗୁଡିକୁ ଏଡାଇ ଦିଆଯାଇପାରିବ |
ଉନ୍ନତ ଜଳ ନିଷ୍କାସନ ଏବଂ ଜଳ ପରିଚାଳନା |
• ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଜଳ ନିଷ୍କାସନ: ବାଲାଷ୍ଟ ବିହୀନ ଟ୍ରାକଗୁଡିକ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ୍ ଡ୍ରେନେଜ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ ସହିତ ଡିଜାଇନ୍ ହୋଇଛି ଯାହା ଜଳ ସଂଗ୍ରହକୁ ଦକ୍ଷତାର ସହିତ ପରିଚାଳନା କରେ, ଯାହା ଟନେଲରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ | ଏହା ଜଳ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟାକୁ ରୋକିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ଯେପରିକି ଟ୍ରାକ୍ ବିକୃତି, କ୍ଷୟ, କିମ୍ବା ବନ୍ୟା ପରିସ୍ଥିତି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଟ୍ରାକର ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ଏବଂ ନିରାପତ୍ତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଇଥାଏ |
• ଜଳ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କ୍ଷତିର ଆଶଙ୍କା ହ୍ରାସ: ଉନ୍ନତ ଜଳ ନିଷ୍କାସନ କ୍ଷମତା ଜଳ ଆହରଣର ବିପଦକୁ କମ୍ କରିଥାଏ, ଯାହା ଟ୍ରାକ ସଂରଚନାକୁ ଖରାପ କରିପାରେ ଅହିଁ କିମ୍ବା ଟ୍ରେନ୍ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିପାରେ ନାହିଁ | ଟନେଲଗୁଡିକରେ ଏହା ବିଶେଷ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ ଯେଉଁଠାରେ ଜଳ ପରିଚାଳନା ଅଧିକ ଆହ୍ୱାନ ହୋଇଥାଏ |
ଏହି ଗୁଣଗୁଡିକ ଆଧୁନିକ ଟନେଲ୍ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ବାଲାଷ୍ଟ ବିହୀନ ଟ୍ରାକ୍କୁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ବିକଳ୍ପ କରିଥାଏ | ମୂଲ୍ୟ, ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ପରିବେଶ ପ୍ରଭାବ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ | ଏହି ଯୋଗ୍ୟତା ବାଲାଷ୍ଟ ବିହୀନ ଟ୍ରାକର ଆବେଦନକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରାଇଥାଏ, ବିଶେଷତ ଟନେଲ୍ ପରିବେଶରେ ଯେଉଁଠାରେ ଟ୍ରାକ୍ ଅଖଣ୍ଡତା ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଜଳକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ପରିଚାଳନା କରିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ |

Ministry of Railways
ECoR TO ADOPT ADVANCED BALLASTLESS TRACK TECHNOLOGY IN TUNNELS
600 Meters Tunnel between Baiguda & Kakirigumma Stations of Koraput-Singapur Road Doubling Project is about to be completed in this method
Tunnels at under construction projects in ECoR will also follow this method.
The existing tunnels will be replaced with ballast less track in phased manner.
Ballast less Track will enhance durability & Longevity, increase stability & Safety and reduce maintenance cost.
This system will increase ride comfort & noise reduction, efficient space utilization and environment friendly.
Ballast less Track will have improved drainage and water management system and will have quicker installation & commissioning.
13 AUG 2024 4:28PM by PIB Bhubaneswar
East Coast Railway has been adopting advanced ballastless track technology in Railway Tunnels while constructing new projects in its jurisdiction. This strategic move is set to revolutionize the safety, efficiency and sustainability of rail transport, particularly in challenging tunnel environments.
ECoR initially started Ballastless track in Tunnel with Rheda 2000 Block System for Tunnel No.1 for 600 meters tunnel between Baiguda & Kakirigumma Stations in connection with Koraput-Singapur Road Doubling Project of East Coast Railway.
This ballast less track system will also be implemented at all the under construction tunnels of various ongoing projects over ECoR. Plans have also been taken to replace existing tracks in tunnels with ballast less ballast less tracks. Tunnels works are going on in Kottavalasa-Kirandul, Koraput-Rayagada Doubling projects and in new line projects like Khurda Road-Balangir and Talcher-Bimalagarh Rail Line projects.
Ballastless train tracks, particularly in tunnels, offer several significant advantages that are ideal for various key merits. These are enhanced durability and longevity; increase stability & safety; reduce maintenance cost; improved ride comfort and noise reduction; efficient space utilization, environment friendly; improved drainage & water management and quicker installation & commissioning.
Enhanced Durability and Longevity
• Reduced Wear and Tear: Ballastless tracks are more robust and require less maintenance compared to traditional ballasted tracks. The absence of ballast eliminates issues like ballast degradation and shifting, which can cause track misalignment.
• Longer Lifespan: The materials used in ballastless tracks, such as concrete and steel, provide a longer service life, making them a more sustainable option for tunnels.
Increased Stability and Safety
• Better Track Stability: Without ballast, the track structure is more rigid, ensuring consistent alignment and reducing the risk of derailment. This stability is especially crucial in tunnel environments where space is confined.
• Higher Load Capacity: Ballastless tracks can handle higher loads, making them suitable for high-speed rail or heavy freight traffic that may pass through tunnels.
Reduced Maintenance Costs
• Minimal Maintenance Requirements: The robust design and construction of ballastless tracks mean that they require less frequent maintenance. This is particularly beneficial in tunnels, where access for maintenance work is often more challenging and costly.
• Lower Operational Disruptions: With reduced maintenance needs, there are fewer operational disruptions, leading to increased efficiency and reliability of train services.
Improved Ride Comfort and Noise Reduction
• Smoother Ride: The rigid construction of ballastless tracks ensures a smoother ride for passengers, with reduced vibrations and noise. This is a significant advantage in tunnels, where noise levels can otherwise be amplified.
• Noise Damping: Ballastless tracks can incorporate noise-damping materials, which further reduce noise pollution, improving the environment for both passengers and workers in the tunnel.
Efficient Space Utilization
• Compact Design: The compact design of ballastless tracks allows for more efficient use of space in tunnels. This is particularly advantageous in urban areas where space is at a premium.
• Flexibility in Tunnel Design: The absence of ballast gives engineers more flexibility in designing tunnel profiles, potentially reducing construction costs and allowing for more innovative tunnel designs.
Environmentally Friendly
• Reduced Environmental Impact: The long service life and reduced need for maintenance translate into a lower environmental footprint over the track’s lifecycle. Moreover, the absence of ballast, which often involves quarrying, is another environmental benefit.
• Less Dust and Debris: Ballastless tracks generate less dust and debris, which is especially important in the enclosed environment of a tunnel, improving air quality and reducing the need for cleaning.
Quicker Installation and Commissioning
• Faster Construction: The prefabricated nature of many ballastless track systems allows for quicker installation, which can speed up the overall construction timeline of tunnels.
• Immediate Operational Readiness: Once installed, ballastless tracks can often be used immediately, without the need for the track settling period that is typically required for ballasted tracks.
Improved Drainage and Water Management
• Effective Water Drainage: Ballastless tracks are designed with integrated drainage systems that efficiently manage water accumulation, which is particularly crucial in tunnels. This helps to prevent water-related issues such as track deformation, corrosion, or flooding, thereby enhancing the overall durability and safety of the track.
• Reduced Risk of Water-Related Damage: The superior drainage capability minimizes the risk of water pooling, which can lead to deterioration of the track structure or affect train operations. This is especially beneficial in tunnels where water management can be more challenging.
These merits make ballastless tracks a highly advantageous option for modern tunnel construction, offering long-term benefits in terms of cost, safety, and environmental impact. This merit further enhances the appeal of ballastless tracks, particularly in tunnel environments where managing water effectively is critical for maintaining track integrity and safety.