ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଓ ସଶକ୍ତିକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭୁବନେଶ୍ଵରରେ ଜୁଲାଇ ୫ରୁ ୧୧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ଦିବ୍ୟ କଳା ମେଳା, ଦିବ୍ୟ କଳା ଶକ୍ତି ଓ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଜନ ରୋଜଗାର ମେଳା
୫ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୪ରେ ଉଦଘାଟନ
04 JUL 2024 5:21PM by PIB Bhubaneshwar
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଓ ସଶକ୍ତୀକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ (ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନ) ସଶକ୍ତୀକରଣ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଜାତୀୟ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନ ଫାଇନାନ୍ସ ଆଣ୍ଡ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ କର୍ପୋରେସନ୍ (ଏନଡିଏଫଡିସି) ଜରିଆରେ ଦିବ୍ୟ କଳା ଶକ୍ତି ଓ ଦିବ୍ୟ କଳା ମେଳା ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ସାରା ଦେଶର ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଓ ଶିଳ୍ପୀଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ଏବଂ କାରିଗରୀକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଥିବା ଏହା ଏକ ଅଭିନବ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ । ଏହି ଦିବ୍ୟ କଳା ମେଳା ଓ ଦିବ୍ୟ କଳା ଶକ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭୁବନେଶ୍ୱରସ୍ଥିତ କିଟ୍ କ୍ୟାମ୍ପସରେ ଆସନ୍ତାକାଲି ଠାରୁ ଅର୍ଥାତ୍‌ ୫ରୁ ୧୧ ଜୁଲାଇ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ।
୫ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୪ ଅପରାହ୍ଣ ଗୋଟାଏ ବେଳେ ଦିବ୍ୟ କଳା ମେଳା ଓ ଦିବ୍ୟ କଳା ଶକ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମାନ୍ୟବର ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଓ ସଶକ୍ତୀକରଣ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବି.ଏଲ. ବର୍ମା ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ବିହାର, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ଭଳି ୬ଟି ରାଜ୍ୟରେ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଜନଙ୍କ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉଦଘାଟନୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ।
ଦିବ୍ୟ କଳା ଶକ୍ତି :-
କିଟ୍ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରେକ୍ଷାଳୟରେ ଉପରୋକ୍ତ ୬ଟି ରାଜ୍ୟର ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଜନ କଳାକାରମାନେ ଐତିହାସିକ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ‘ଦିବ୍ୟ କଳା ଶକ୍ତି’ ପରିବେଷଣ କରିବେ । ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଜନଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ଓ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ତଥା କଳା ଓ ସଂସ୍କୃତି ଜରିଆରେ ସେମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଏକ ସମାବେଶୀ ସମାଜ ଗଢ଼ିବା ଲାଗି ‘‘ଦିବ୍ୟ କଳା ଶକ୍ତି’’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜରିଆରେ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥାଏ।
ଦିବ୍ୟ କଳା ମେଳା :-
୧୯୦ ଜଣ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଶିଳ୍ପୀ, କାରୀଗର ଓ ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଉତ୍ପାଦ ଏହି ମେଳାରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ । ଆଗନ୍ତୁକମାନେ ଏଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗର ବ୍ୟାପକ ଉତ୍ପାଦ ପାଇପାରିବେ, ସେଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି :
-ଗୃହସଜ୍ଜା ଓ ଜୀବନଶୈଳୀ ଉତ୍ପାଦ
-ପୋଷାକ
-ଷ୍ଟେସନାରୀ
-ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଉତ୍ପାଦ
-ପ୍ୟାକେଟ୍‌ ଖାଦ୍ୟ
-ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦ
-ଖେଳନା
-ଉପହାର
-ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସାମଗ୍ରୀ ତଥା ଅଳଙ୍କାର ଓ କ୍ଲଚ୍‌ ବ୍ୟାଗ
-ଚିତ୍ରକଳା
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ‘‘ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ’’ ଅଭିଯାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆଗନ୍ତୁକମାନେ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ କାରିଗରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦୃଢ଼ ସମର୍ପଣ ସହ ନିର୍ମିତ ଅଭିନବ ଜିନିଷ କିଣିପାରିବେ ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସୂଚୀ:-
କିଟ୍‌ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ୟାମ୍ପସ-୬ରେ ଜୁଲାଇ ୫ରୁ ୧୧ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସକାଳ ୯ଟାରୁ ରାତି ସାଢ଼େ ୯ଟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଚାଲିବ। ଏଥିରେ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନ କଳାକାର ଓ ଜଣାଶୁଣା ପେସାଦାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିଭିନ୍ନ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆଗନ୍ତୁକମାନେ ବିଭିନ୍ନ ଆଞ୍ଚଳିକ ଖାଦ୍ୟର ମଜା ନେଇପାରିବେ।
ମୂଲ୍ୟାୟନ ଶିବିର-
ଆଲିମକୋ ସହଯୋଗରେ ଏସଭିନିର୍ତାର, ଓଡ଼ିଶା ପକ୍ଷରୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମୂଲ୍ୟାୟନ ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇ ସହାୟତା ଓ ସହାୟକ ଉପକରଣର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିବା ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ସହାୟତା କରାଯିବ।
ଦିବ୍ୟ କଳା ମେଳା ଓ ଦିବ୍ୟ କଳା ଶକ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନ ରୋଜଗାର ମେଳା ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଓ ସଶକ୍ତ କରିବା ସହିତ ଏକ ସମାବେଶୀ ସମାଜ ଗଠନ ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ । ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଓ ସଶକ୍ତୀକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନ ସଶକ୍ତୀକରଣ ବିଭାଗ ପରିକଳ୍ପନା ଓ ଉଦ୍ୟମକ୍ରମେ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିବା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସାରା ଦେଶରେ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ।

Ministry of Social Justice & Empowerment
Bhubaneswar to Host Divya Kala Mela, Divya Kala Shakti, and Divyangjan Rozgar Mela from July 5-11, 2024
04 JUL 2024 5:21PM by PIB Bhubaneshwar
The Department of Empowerment of Persons with Disabilities (Divyangjan), Ministry of Social Justice & Empowerment, Govt. of India, in collaboration with the National Divyangjan Finance and Development Corporation (NDFDC), is set to host a remarkable event that celebrates the talents and craftsmanship of Divyang entrepreneurs and artisans from across the nation. The Divya Kala Mela & Divya Kala Shakti will be held from the 5th to the 11th of July 2024 at the KIIT Campus in Bhubaneswar, Odisha.
The event will be inaugurated on 5th July 2024 at 1:00 PM by the Hon’ble Minister of State, MSJ&E, Govt. of India, Shri B L Verma. Prominent NGOs working for Divyangjan from six states including Uttar Pradesh, West Bengal, Bihar, Jharkhand, Uttarakhand, and Odisha, along with other dignitaries, will grace the inauguration.
Divya Kala Shakti:-
This iconic cultural program will feature performances by Divyangjan artists from the six states mentioned above. Held at the KIIT University Auditorium, "Divya Kala Shakti" highlights the talents and capabilities of Divyangjan, promoting their inclusion in society through art and culture.
Divya Kala Mela:-
The fair will showcase vibrant products crafted by over 190 Divyang artisans, artists, and entrepreneurs. Visitors can explore a wide range of categories including:
- Home décor and lifestyle
- Clothing
- Stationery
- Eco-friendly products
- Packaged food
- Organic products
- Toys
- Gifts
- Personal accessories like jewelry and clutch bags
- Paintings
This event encourages the "Vocal for Local" initiative, allowing visitors to purchase unique items made with immense determination by Divyang artisans.
Event Schedule:-
The 6-day event will run from 9:00 AM to 9:30 PM from 5th to 11th July in Campus–6. It will feature a series of cultural activities, including performances by Divyangjan artists and well-known professionals. Additionally, visitors can savor a variety of regional cuisines at the event.
Assessment Camps-
Separate assessment camps will be organized by SVNIRTAR, Odisha, in collaboration with ALIMCO, to assist Persons with Disabilities needing aids and appliances.
The Divya Kala Mela and Divya Kala Shakti, alongside the Divyangjan Rozgar Mela, represent a significant step towards building an inclusive society that celebrates and empowers Divyangjan. This event, meticulously planned and organized by the Department of Empowerment of Persons with Disabilities, Ministry of Social Justice and Empowerment, Govt. of India, aims to promote the concept of Shashaktikaran of Divyangjan across the country.
RoM