ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଟିଟିଲାଗଡ ଠାରେ ରେଳ ଫ୍ଲାଏ ଓଭର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ 183.89 କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର:
26 JUN 2024 7:09PM by PIB Bhubaneswar
• ଟିଟିଲାଗଡ ଠାରେ ସମସ୍ତ ପାର୍ଶ୍ୱରୁ ଟ୍ରେନର ଏକକାଳୀନ ଚଳାଚଳକୁ ସହଜ କରିବ |
• ଟିଟିଲାଗଡ ଷ୍ଟେସନରେ ଅସୁବିଧାଜନକ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ ଏଡ଼ାଇବାକୁ ପଦକ୍ଷେପ …
# ବିଜୟନଗରମ ପାର୍ଶ୍ୱରୁ ରାୟପୁର ଏବଂ ସମ୍ବଲପୁର ଦିଗକୁ |
# ସମ୍ବଲପୁର ପାର୍ଶ୍ୱରୁ ରାୟପୁର ଏବଂ ବିଜୟନଗରମ ଦିଗକୁ |
# ରାୟପୁର ପାର୍ଶ୍ୱରୁ ବିଜୟନଗରମ ଏବଂ ସମ୍ବଲପୁର ଦିଗକୁ |
• ରାୟପୁର, ବିଜୟନଗରମ ଏବଂ ସମ୍ବଲପୁର ଦିଗରୁ/ଦିଗକୁ ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳ ବର୍ତ୍ତମାନର କ୍ରସ୍ ଟ୍ରାଫିକ୍ ବିଳମ୍ବ ଏବଂ ପ୍ରତିବନ୍ଧକୁ ଟିଟିଲାଗଡ଼ ଠାରେ ଏଡାଇ ଦିଆଯିବ |
• ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ରେଳର ଟ୍ରେନ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ |
ପୂର୍ବ ତଟ ରେଳପଥର ସମ୍ବଲପୁର ରେଳ ମଣ୍ଡଳ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଟିଟିଲାଗଡ ଜଙ୍କସନ ଷ୍ଟେସନରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ରେଳ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଯାତାୟାତକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ରାୟପୁର-ବିଜୟନଗରମ, ଟିଟିଲାଗଡ-ସମ୍ବଲପୁର ଓ ସମ୍ବଲପୁର-ରାୟପୁର ରେଳ ସେକ୍ସନରେ ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଅନୁମତି ଦେଇ ଏଥିଲାଗି ବ୍ୟୟ ବାବଦରେ ଅର୍ଥ ମଞ୍ଜୁର କରିଛି | ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଶକ୍ତି କରିଡର ସ୍କିମ୍ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ, ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ରେଳ ସେକ୍ସନରେ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳର ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଅଟେ |
ବିଜୟନଗରମ-ରାୟପୁର ରେଳ ମାର୍ଗକୁ ସମ୍ବଲପୁର-ବିଜୟନଗରମ/ରାୟପୁର ରେଳ ସେକ୍ସନ ଟିଟିଲାଗଡ଼ ଷ୍ଟେସନ ଠାରେ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଯୋଗୁଁ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜଙ୍କସନ ଷ୍ଟେସନ ଭାବରେ ସମ୍ବଲପୁର ରେଳ ମଣ୍ଡଳ ଅଧୀନରେ ଅବସ୍ଥିତ | ବର୍ତ୍ତମାନ ସମସ୍ତ ପର୍ସରୁ ଆସୁଥିବା କିମ୍ବା ଯାତାୟାତ କରୁଥିବା ଟ୍ରେନ ଗୁଡିକ କ୍ରସିଂ ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ମାର୍ଗ ଗୁଡିକର ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳକୁ ଟିଟିଲାଗଡ ଷ୍ଟେସନରେ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଛି ଯାହାକି ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଭାବରେ ଦଣ୍ଡାୟମାନ | ରାୟପୁରରୁ ଅପ ଟ୍ରେନ୍ ଟିଟିଲାଗଡ ୟାର୍ଡ଼କୁ ପ୍ରବେଶ କରିବା ସମୟରେ ୟାର୍ଡ଼ର ଉତ୍ତର ପାର୍ଶ୍ୱରେ ସମ୍ବଲପୁର ପାର୍ଶ୍ୱରୁ ଡାଉନ୍ ଲାଇନରେ ଆସୁଥିବା ଟ୍ରେନ ଟ୍ରାଫିକ୍ ରେଳଧାରଣ ଅତିକ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡିଥାଏ | 2023-24 ରେ ଲାଇନ୍ କ୍ଷମତା ବିବରଣୀ ଅନୁଯାୟୀ ଏହିପରି କ୍ରସ୍ ଗତିବିଧି ସଂଖ୍ୟା ଦୈନିକ ହାରାହାରି 38 ଟି ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି |
ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ କ୍ରସ୍ ଜନିତ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଟ୍ରେନ୍ ଅପରେସନ୍ ସିଷ୍ଟମରେ ସାମଗ୍ରିକ ଗତିଶୀଳତାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଆସୁଛି | କେବଳ ଟିଟିଲାଗଡରେ ନୁହେଁ ବରଂ ପାଖାପାଖି ଷ୍ଟେସନ ମାନଙ୍କରେ ମଧ୍ୟ ଟ୍ରେନ୍ ଟ୍ରାଫିକ୍ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇ ଅଟକ ରଖାଯାଇଥାଏ |
ଏହି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଜନିତ ସମସ୍ୟା ଏଡ଼ାଇବାପାଇଁ ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ 8.11 କିମି ଦୈର୍ଘ୍ୟ ଏକ ଫ୍ଲାଏଓଭର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ 183.89 କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର କରିଛି ଯାହାକି ଏହି ଫ୍ଲାଏଓଭର ଅନ୍ୟ ଲାଇନଗୁଡିକ ଅତିକ୍ରମ ନକରି ଟିଟିଲାଗଡରୁ ବିଜୟନଗରମ, ରାୟପୁର ଏବଂ ସମ୍ବଲପୁର ଦିଗରୁ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଗାଇ ବୃଦ୍ଧିପାଉଥିବା ଟ୍ରେନ୍ ଟ୍ରାଫିକ୍ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି |
ପ୍ରକଳ୍ପର ମୁଖ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ:
• ପ୍ରକଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟ: ଫ୍ଲାଏ ଓଭର 183.89 କୋଟି ଟଙ୍କା ଅନୁମୋଦିତ ମୂଲ୍ୟରେ ନିର୍ମାଣ ହେବ |
• ଦୈର୍ଘ୍ୟ: ଫ୍ଲାଏଓଭର ଦୈର୍ଘ୍ୟ 8.11 କିଲୋମିଟର ହେବ |
• ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ମୁକ୍ତ ହେବ : ଏହା ରାୟପୁର, ବିଜୟନଗରମ୍ ଏବଂ ସମ୍ବଲପୁର ଦିଗରୁ / ଦିଗକୁ ଚଳାଚଳ କରୁଥିବା ଟ୍ରେନ୍ ମାନଙ୍କର ଯାତାୟତକୁ ସୁଗମ କରିବ |
• ଶକ୍ତି କରିଡର ଯୋଜନା: ଏହି ନିର୍ମାଣ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଶକ୍ତି କରିଡରର ଏକ ଅଂଶ ହେବ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ |
• କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଦକ୍ଷତା: ନୂତନ ଫ୍ଲାଇଓଭର ଟିଟିଲାଗଡ଼ ଷ୍ଟେସନ ଠାରେ କ୍ରସିଂ ଜନିତ ଗତିବିଧି ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଦୂର କରିବା ସହିତ ଉଭୟ ରାୟପୁର-ବିଜୟନଗରମ ମୁଖ୍ୟ ଲାଇନ ଏବଂ ଟିଟିଲାଗଡ-ସମ୍ବଲପୁର ଲାଇନରେ ଟ୍ରେନର ହାରାହାରି ଗତି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ |
• ବାଧା ଦୂର କରାଇ ସହଜସାଧ୍ୟ କରାଇବା: ଏହି ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ଜଙ୍କସନ ମଧ୍ୟ ଦେଇ ଚଳାଚଳ କରୁଥିବା ଟ୍ରେନ୍ ଗୁଡିକର ଅପେକ୍ଷା ସମୟକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରି ମେନ୍ ଲାଇନ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଗୁଡିକ ଟିଟିଲାଗଡ ଷ୍ଟେସନରେ ଆଉ ଅଟକ ରଖାଯିବ ନାହିଁ |
ବିଭିନ୍ନ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରୁଥିବା ଟିଟିଲାଗଡ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଂଯୋଗ ଅଟେ | ଏହି ଫ୍ଲାଏ ଓଭରର ନିର୍ମାଣ ବିଜୟନଗରମ, ସମ୍ବଲପୁର ଏବଂ ରାୟପୁରରୁ ଆସୁଥିବା କିମ୍ବା ସେହି ଦିଗକୁ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ଟ୍ରେନର ଚଳାଚଳକୁ ସହଜ କରିବ | ପୂର୍ବରୁ, ଉପରୋକ୍ତ ତିନୋଟି ଦିଗରୁ କ୍ରସିଂ ଜନିତ ଟ୍ରାଫିକ୍ ଅନୁମତି ଦେବା ପାଇଁ ଟିଟିଲାଗଡରେ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ବିଳମ୍ବ ଏବଂ ଚଳାଚଳ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦେଖାଦେଉଥିଲା |
ଅସୁବିଧାଜନକ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ ହ୍ରାସ କରାଇବା ଏବଂ କ୍ରସ୍-ମୁଭମେଣ୍ଟ ବନ୍ଦୋବସ୍ତକୁ ଦୂର କରି ଏହି ନୂତନ ରେଳ ଫ୍ଲାଏଓଭର ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମୁଦାୟ ଯାତ୍ରା ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି |
ଉଭୟ ରାୟପୁର, ବିଜୟନଗରମ ଓ ସମ୍ବଲପୁର ମାର୍ଗକୁ ଟିଟିଲାଗଡ଼ ଷ୍ଟେସନ ଠାରେ ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରେଳ ଧାରଣା ପରସ୍ପରକୁ ଭୂପୃଷ୍ଠ କ୍ରସିଂ ସୃଷ୍ଟି କରୁଅଛି | ଏହି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ରାୟପୁରରୁ ବିଜୟନଗରମ ଆଡକୁ, ବିଜୟନଗରମ ରୁ ସମ୍ବଲପୁର ଦିଗକୁ ଓ ସମ୍ବଲପୁରରୁ ଉଭୟ ରାୟପୁର ଓ ବିଜୟନଗରମ ଦିଗକୁ ଟ୍ରେନର ଏକକାଳୀନ ଚଳାଚଳକୁ ପ୍ରତିରୋଧ କରୁଛି | ଏହି ଫ୍ଲାଏ ଓଭର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ପରେ ଟିଟିଲାଗଡ଼ ଷ୍ଟେସନ ଠାରେ ସମସ୍ତ ଦିଗ ଯଥା ରାୟପୁରରୁ ସମ୍ବଲପୁର ଓ ବିଜୟନଗରମ ଦିଗକୁ, ସମ୍ବଲପୁରରୁ ରାୟପୁର ଓ ବିଜୟନଗରମ ଦିଗକୁ ଏବଂ ବିଜୟନଗରମ ରୁ ରାୟପୁର ଓ ସମ୍ବଲପୁର ଦିଗକୁ ଟ୍ରେନର ଏକକାଳୀନ ଚଳାଚଳ ହୋଇପାରିବ |
ଭାରତୀୟ ରେଳ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଏହାର ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ | ଟିଟିଲାଗଡରେ ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ନୂତନ ଫ୍ଲାଏ ଓଭର ଟ୍ରେନ ମାନଙ୍କର ଯାତାୟାତ ସମସ୍ୟାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ସହିତ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ହୋଇପାରିବ |
RoM

Ministry of Railways
Ministry of Railways sanctioned Rupees 183.89 Crore for construction of Railway Fly Over at Titilagarh:
26 JUN 2024 7:09PM by PIB Bhubaneswar
Will facilitate simultaneous movements of trains from all the directions at Titilagarh.
Will ease Train Traffic at Titilagarh Station for hassle free train operations towards …
# Towards Raipur and Sambalpur from Vizianagaram Direction.
# Towards Vizianagaram from Sambalpur & Raipur Direction.
# Towards Sambalpur from Vizianagaram and Raipur Direction.
• The present cross-traffic from and to Raipur, Vizianagaram & Sambalpur directions leading to delays and operational inefficiencies will be avoided.
• To boost train operational capabilities of Indian Railways in this region.
In response to the growing train traffic and congestion at Titilagarh Junction Station under Sambalpur Division of East Coast Railway, the Ministry of Railways has sanctioned a significant infrastructure project, i.e., Flyover, to facilitate smoother train operations in the Raipur-Vizianagaram, Titilagarh-Sambalpur and Sambalpur-Raipur Railway Sections. This project, set to be executed under the Energy Corridor Scheme of Indian Railways, is a vital step towards enhancing the efficiency and capacity of train movements in this busy section.
Titlagarh is a junction Station in Sambalpur Division connecting Vizianagaram, Raipur and Sambalpur. Presently there is a major constraint at Titilagarh Station affecting train movement. Up trains from Raipur end when admitting to Titilagarh yard crosses the path of Down traffic to Sambalpur at North end of the yard. The number of such cross movements has been assessed to be 38 per day as per Line capacity statement in 2023-24.
Such a large number of cross movements affects overall mobility in the Train Operations System. Train traffic are being affected and detained not only at Titilagarh but also at adjoining Stations due to lack of clearance from Titilagarh attributable to yard congestion caused by cross movements.
The Flyover, estimated to cost Rupees 183.89 crores aims to address the increasing train traffic problems by providing a dedicated infrastructure for trains from and to Vizianagaram, Raipur and Sambalpur directions at Titilagarh without crossing other lines.
Key Highlights of the Project:
• Project Cost: The flyover will be constructed at a sanctioned cost of Rupees 183.89 crores.
• Length: The Flyover Bridge will span 8.11 km.
• Hassle free movement for passenger carried trains: This will facilitate smooth movement of passenger carrying trains in Raipur, Vizianagaram & Sambalpur directions.
• Energy Corridor Scheme: The construction will be part of the Energy Corridor of Indian Railways, showcasing a commitment to sustainable and efficient infrastructure development.
• Operational Efficiency: The new flyover will eliminate detentions on account of cross-movements, improving the average speed and operational efficiency of trains in both the Raipur-Vizianagaram Main Line and Titilagarh-Sambalpur Line.
• Congestion Relief: Main Line trains will no longer be detained at Titilagarh Station, significantly reducing the waiting period for trains approaching this busy junction.
Titilagarh Railway Station is a major junction, handling various train movements. The construction of this flyover will facilitate simultaneous movements of trains towards Vizianagaram, Sambalpur and Raipur without crossings. Previously, train movements had to be halted at Titilagarh to allow for cross-traffic from the above three directions, leading to delays and operational inefficiencies.
By providing hassle-free train movement and eliminating cross-movement detentions, this new rail flyover is expected to enhance the overall travel experience for passengers and boost the operational capabilities of Indian Railways in this region.
Presently the train movements create surface crossing at Titilagarh Junction Station. This limitation prevents simultaneous movement of train from Raipur towards Vizianagaram; from Vizianagaram towards Sambalpur and from Sambalpur towards Raipur at Titilagarh Station. Once this flyover is commissioned, simultaneous movement of train towards all the directions can happen together.
Indian Railways is committed to improving its infrastructure across the country. This new flyover at Titilagarh is a crucial step towards reducing congestion and enhancing the efficiency of train operations.
RoM