Ministry of Railways
Ministry of Railways sanctioned Flyover at Khurda Road to ease traffic congestion
24 JUN 2024 7:58PM by PIB Bhubaneswar
In response to the growing train traffic and congestion at Khurda Road Station, the Ministry of Railways has sanctioned a significant infrastructure project. ECoR has earlier proposed the construction of a Flyover Bridge to facilitate smoother train operations in the Howrah-Chennai Main Line and Khurda Road-Puri Branch Line. This project, set to be executed under the Energy Corridor Scheme of Indian Railways, is a vital step towards enhancing the efficiency and capacity of train movements in this busy section.
The Flyover, estimated to cost Rupees 191.87 crores, aims to address the increasing train traffic problems by providing a dedicated infrastructure for trains from Puri to connect the down line towards Bhubaneswar without crossing other lines at Khurda Road Station.
Key Highlights of the Project:
• Project Cost: The flyover will be constructed at a sanctioned cost of Rupees 191.87 crores.
• Length: The Flyover Bridge will span 7.41 km.
• Hassle free movement for passenger trains : This will facilitate smooth movement of passenger carrying trains in Bhubaneswar direction which originates from Puri.
• Energy Corridor Scheme: The construction will be part of the Energy Corridor of Indian Railways, showcasing a commitment to sustainable and efficient infrastructure development.
• Operational Efficiency: The new flyover will eliminate detentions on account of cross-movements, improving the average speed and operational efficiency of trains in both the Howrah-Chennai Main Line and Khurda Road-Puri Branch Line.
• Congestion Relief: Main Line trains will no longer be detained at Khurda Road Station, significantly reducing the waiting period for trains approaching this busy junction.
Khurda Road Railway Station is a major junction, handling various train movements. The construction of this flyover will facilitate simultaneous movements of trains in the Bhubaneswar-Brahmapur and Khurda Road-Puri Rail Sections. Previously, train movements had to be halted at Khurda Road to allow for cross-traffic from the Puri direction, leading to delays and operational inefficiencies.
By providing hassle-free train movement and eliminating cross-movement detentions, this new rail flyover is expected to enhance the overall travel experience for passengers and boost the operational capabilities of Indian Railways in this region.
Presently any train coming from Puri going towards Bhubaneswar will create surface crossing at Khurda Road Junction Station. This limitation prevents simultaneous movement of train from Khurda towards Palasa and from Puri towards Bhubaneswar at Khurda Station. Once this flyover is commissioned, simultaneous movement of train from Puri and towards south can happen together. As a result, passengers from Puri and South towards Bhubaneswar and from Bhubaneswar direction towards South will not detain for passing of trains from triangular directions.
Indian Railways is committed to improving its infrastructure across the country. This new flyover at Khurda Road is a crucial step towards reducing congestion and enhancing the efficiency of train operations.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଖୋର୍ଦ୍ଧା ରୋଡ ଠାରେ ରେଳ ଫ୍ଲାଏଓଭର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ମଞ୍ଜୁରି
24 JUN 2024 7:58PM by PIB Bhubaneswar
ଖୋର୍ଦ୍ଧା ରୋଡ ଷ୍ଟେସନରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଯାତାୟାତକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପୂର୍ବତଟ ରେଳପଥ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଞ୍ଜୁରି ଦେଇଛି | ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳକୁ ସୁଗମ କରିବା ଏବଂ ହାଓଡ଼ା-ଚେନ୍ନାଇ ମେନ୍ ଲାଇନ୍ ଏବଂ ଖୋର୍ଦ୍ଧା ରୋଡ୍-ପୁରୀ ଶାଖା ଲାଇନରେ ଟ୍ରେନ ବିଳମ୍ବକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ପୂର୍ବତଟ ରେଳପଥ ଫ୍ଲାଏଓଭର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲା | ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଶକ୍ତି କରିଡର (Energy Corridor) ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ରେଳ ସେକ୍ସନରେ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ |
ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଫ୍ଲାଏଓଭର, ଯାହାର ମୂଲ୍ୟ 191.87 କୋଟି ଟଙ୍କା ଆକଳନ କରାଯାଇଅଛି ତାହା ଖୋର୍ଦ୍ଧା ରୋଡ ଷ୍ଟେସନରେ ଟ୍ରାଫିକ ସମସ୍ୟା ନଉପୁଯାଇ ପୁରୀରୁ ଭୁବନେଶ୍ୱର ଯାତାୟାତ କରୁଥିବା ଟ୍ରେନ ମାନଙ୍କୁ ଡାଉନ ଲାଇନକୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବେ ସଂଯୋଗ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବୃଦ୍ଧି କରି ଟ୍ରେନ ଟ୍ରାଫିକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି | ଉପଲବ୍ଧ ରେଳ ଜମି ମଧ୍ୟରେ କିମ୍ବା ଜମି ଅଧିଗ୍ରହଣର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ କମ୍ କରାଇ 7.41 କିଲୋମିଟର ଲମ୍ୱା ଫ୍ଲାଏ ଓଭର ନିର୍ମାଣ ହେବ ଯାହା ପ୍ରକଳ୍ପର ସୁଗମ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ନିଶ୍ଚିତ କରିବ |
ପ୍ରକଳ୍ପର ମୁଖ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ:
• ପ୍ରକଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟ: ଆନୁମାନିକ 191.87 କୋଟି ମୂଲ୍ୟରେ ଫ୍ଲାଏ ଓଭର ନିର୍ମାଣ ହେବ |
• ଦୈର୍ଘ୍ୟ: ଫ୍ଲାଏଓଭର ବ୍ରିଜ୍ 7.41 କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ଅଟେ |
• ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳକୁ ସୁଗମ କରାଇବ : ପୁରୀରୁ ଭୁବନେଶ୍ୱର ଦିଗକୁ ଯାତାୟାତ କରୁଥିବା ଟ୍ରେନ ଗୁଡିକର ଚଳାଚଳକୁ ସୁଗମ କରାଇବ |
• ଶକ୍ତି କରିଡର ଯୋଜନା: ଏହି ନିର୍ମାଣ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଶକ୍ତି କରିଡରର ଏକ ଅଂଶ ହେବ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ |
• କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ଦକ୍ଷତା: ନୂତନ ଫ୍ଲାଏ ଓଭର ଉଭୟ ହାଓଡ଼ା-ଚେନ୍ନାଇ ମେନ୍ ଲାଇନ୍ ଏବଂ ଖୋର୍ଦ୍ଧା ରୋଡ୍-ପୁରୀ ଶାଖା ଲାଇନରେ ଟ୍ରେନର ହାରାହାରି ଗତି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତାକୁ ଉନ୍ନତ କରି କ୍ରସିଂ ଠାରେ ଗତିବିଧି କାରଣ ଜନିତ ବାଧାକୁ ଦୂର କରିବ |
• ବାଧା ଦୂର କରାଇ ସହଜସାଧ୍ୟ କରାଇବା : ଏହି ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ଜଙ୍କସନକୁ ଆସୁଥିବା ଟ୍ରେନ୍ ଗୁଡିକର ଅପେକ୍ଷା ସମୟକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରି ମେନ୍ ଲାଇନ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଗୁଡିକୁ ଖୋର୍ଦ୍ଧା ରୋଡ୍ ଷ୍ଟେସନରେ ବିଳମ୍ବିତ କିମ୍ବା ଅପେକ୍ଷାରେ ରଖାଯିବ ନାହିଁ |
ବିଭିନ୍ନ ଟ୍ରେନ୍ ଗତିବିଧିକୁ ପରିଚାଳନା କରୁଥିବା ଖୋର୍ଦ୍ଧା ରୋଡ୍ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ୍ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାନ ବା ଜଙ୍କ୍ସନ ଅଟେ | ଏହି ଫ୍ଲାଏ ଓଭର ନିର୍ମାଣ ଭୁବନେଶ୍ୱର-ବ୍ରହ୍ମପୁର ଏବଂ ଖୋର୍ଦ୍ଧା ରୋଡ-ପୁରୀ ରେଳ ସେକ୍ସନରେ ଟ୍ରେନର ଏକକାଳୀନ ଗତିବିଧିକୁ ସହଜ କରିବ | ପୁରୀ ଦିଗରୁ କ୍ରସ୍ ଟ୍ରାଫିକ୍ ଅନୁମତି ଦେବା ପାଇଁ ଖୋର୍ଦ୍ଧା ରୋଡରେ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ ବନ୍ଦ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ବିଳମ୍ବ ଏବଂ ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦେଖାଦେଇଥିଲା |
ଅସୁବିଧାଜନକ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ ହ୍ରାସ କରାଇବା ଏବଂ କ୍ରସ୍-ମୁଭମେଣ୍ଟ ବନ୍ଦୋବସ୍ତକୁ ଦୂର କରି ଏହି ନୂତନ ରେଳ ଫ୍ଲାଏଓଭର ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମୁଦାୟ ଯାତ୍ରା ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି |
ବର୍ତମାନ ପୁରୀରୁ ଭୁବନେଶ୍ୱର ଅଭିମୁଖେ ଯାଉଥିବା ଯେକୌଣସି ଟ୍ରେନ୍ ଖୋର୍ଦ୍ଧା ରୋଡ୍ ଜଙ୍କସନ ଷ୍ଟେସନରେ ପୃଷ୍ଠ ଭୂମିରେ କ୍ରସିଂ ପାଇଁ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରୁଅଛି | ଖୋର୍ଦ୍ଧା ରୋଡ଼ ଷ୍ଟେସନରେ ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ସୀମିତ ଖୋର୍ଦ୍ଧା ରୋଡ଼ ଠାରୁ ପାଲାସା ଏବଂ ପୁରୀରୁ ଭୁବନେଶ୍ୱର ଆଡକୁ ଟ୍ରେନର ଏକକାଳୀନ ଗତିକୁ ରୋକିଥାଏ | ଏହି ଫ୍ଲାଏ ଓଭର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ପରେ ପୁରୀରୁ ଦକ୍ଷିଣ ଆଡକୁ ଟ୍ରେନର ଏକକାଳୀନ ଗତି ଏକତ୍ର ହୋଇପାରେ | ଫଳସ୍ୱରୂପ, ପୁରୀ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣରୁ ଭୁବନେଶ୍ୱର ଏବଂ ଭୁବନେଶ୍ୱରରୁ ଦକ୍ଷିଣ ଆଡକୁ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ତିନି ପାର୍ଶ୍ୱରୁ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ ପାଇଁ ଅଟକ ରଖାଯିବ ନାହିଁ |
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଏହାର ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଅଟେ | ଖୋର୍ଦ୍ଧା ରୋଡରେ ଥିବା ଏହି ନୂତନ ଫ୍ଲାଏ ଓଭର ଯାତାୟାତ ସମୟକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଅଟେ |