স্তেতিস্তিক্স অমসুং প্রোগ্রাম ইম্প্লিমেন্তেসন মন্ত্রালয়
শেনবা চহি 2024-25 গী অহানবা থাদা ভারতকী আই.আই.পি রেকোর্দশিং 5.0% হেনগৎলে
এপ্রিল 2024 গী ইন্দেক্স ওফ ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সনগী কুইক ইস্তিমেত অমসুং য়ুজ-বেজ ইন্দেক্স (বেজ-2011-12=100)
12 JUN 2024 5:30PM by PIB Imphal
ইন্দেক্স ওফ ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সন(আই আই পি) গী কুইক ইস্তিমেতশিং অসি চয়োল তরুক কান্নরগা থা অমগী তারিক ১২ খুদিংগী (নত্ত্রগা করিগুম্বা তারিক ১২ অদু ছুতি ওইরবদি মমাংগী নুমিত্ত) ফোঙগনি অমসুং পোৎথোক পুথোক্লিবা ফেক্তরশিং/ইস্তব্লিসমেন্তশিংদগী ফংবা দেতাশিং য়াওনা সোর্স এজেন্সিশিংদগী ফংবা দেতাশিং খোমজিনবনি। কুইক ইস্তিমেতশিং অসি আই.আই.পিগী রিভিজন থৌশিলগী মতুংইন্না মখা তানা ফোঙলকপদা হন্না অমুক য়েংশিনগনি।
মরুওইবা ৱারোলশিং:
ইন্দেক্সশিং :
1. এপ্রিল 2024 গী ওইনা, বেজ 2011-12 গা লোয়ননা ইন্দেক্স ওফ ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সন(আই আই পি)গী কুইক ইস্তিমেত 147.7 নি, মসি এপ্রিল 2023 দা 140.7 লৈখি। মার্চ 2024 গী ওইনা মাইনিং, মেনুফেকচরিং অমসুং ইলেক্ত্রিতিস সেক্তরশিংগী ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সনগী ইন্দেক্সশিং মথং শীৎনা 130.8, 144.2 অমসুং 212.0 নি। আই.আই.পিগী রিভিজন পোলিসিগী মতুংইন্না, হায়রিবা কুইক ইস্তিমেতশিং অসি মতুংদা অমুক হন্না য়েংশিনগনি।
২. য়ুজ-বেজ মখলগী মতুংইন্না, এপ্রিল 2024 গী ওইনা, প্রাইমারি গুদসকী ইন্দেক্স 152.2, কেপিতেল গুদসকী ইন্দেক্স 95.3, ইন্তরমেদিয়েদ গুদসকী ইন্দেক্স 156.9 অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর/কন্সত্রক্সন গুদসকী ইন্দেক্স 183.3 ওইরি। এপ্রিল ২০২৪ গী ওইনা, কঞ্জুমর দুরেবলসগী ইন্দেক্স 118.7 অমসুং নন-কঞ্জুমর দুরেবলসগী ইন্দেক্স 151.0 ওইরি।
গ্রোথ রেত( ইয়ার-ও-ইয়ার)
হৌখিবা চহিগী মতম অসিগা চাংদম্নবদা এপ্রিল 2024 গী আই.আই.পি গ্রোথ রেত অসি 5.0 % নি। এপ্রিল 2023 গী আই.আই.পি গ্রোথ রেত অসি 4.6 % নি।
এপ্রিল 2023 গা চাংদম্নবদা এপ্রিল 2024 গী মাইনিং, মেনুফেকচরিং অমসুং ইলেক্ত্রিসিতি সেক্তরশিংগী গ্রোথ রেতশিং অসি মথংশীৎনা চাদা 6.7, চাদা 3.9 অমসুং চাদা 10.2 নি। মেনুফেকচরিং সেক্তর মনুংদা এপ্রিল 2024 গী আই.আই.পি গ্রোথ রেত হেনগৎহনবদা চাউনা মতেং পাংখিবা অহুম অদুদি বেসিক মেতেলশিং পুথোকপা (8.1%), কোক অমসুং রিফাইন তৌরবা পেত্রোলিয়মগী পোৎথোকশিং পুথোকপা (4.9%) অমসুং মোতোর গারিশিং, ত্রেল্লরশিং অমসুং সেমি-ত্রেল্লরশিং শাবা (11.4%) নি।
য়ুজ-বেজ মখলগী মতুংইন্না আই.আই.পি গ্রোথ রেতশিং অসি এপ্রিল 2023 চাংদম্নবদা এপ্রিল 2024 গী ওইনা, প্রাইমারি গুদসকী চাদা 7.0, কেপিতেল গুদসকী চাদা 3.1, ইন্তরমেদিয়েদ গুদসকী চাদা 3.2 অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর/কন্সত্রক্সন গুদসকী চাদা 8.0 , কঞ্জুমর দুরেবলসগী চাদা 9.8 অমসুং নন-কঞ্জুমর দুরেবলসগী চাদা -2.4 ওইরি (Statement III) । এপ্রিল 2024 দা য়ুজ-বেজ মখলগী মতুংইন্না, আই.আই.পি গ্রোথ রেত্তা খ্বাইদগী য়াম্না মতেং পাংবা অসি প্রাইমারি গুদসকী ,ইনফ্রাস্ত্রকচর/কন্সত্রক্সন গুদস অমসুং কঞ্জুমর দুরেবলসনা ওইখি।
হৌখিবা থা 13 দা লৈখিবা আই.আই.পিগী থাগী ইন্দেক্সশিং অমসুং গ্রোথ রেতশিং (%)
এপ্রিল 2024 গী ইন্দেক্স ওফ ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সনগী কুইক ইস্তিমেতশিংগা লোয়ননা, অহানবা রিভিজন্দা মার্চ 2024 গী ইন্দেক্সশিং পাংথোক্লে অমসুং জনুৱারি 2023গী ওইনা সোর্স এজেন্সিশিংদগী ফংলকপা অনৌবা দেতা য়েংলগা অরোইবা রিভিজন পাংথোক্লে। এপ্রিল 2024 গী কুইক ইস্তিমেতশিং, মার্চ 2024 গী অহানবা রিভিজন অমসুং জনুৱারি 2024 গী অরোইবা রিভিজন অসিগী রেথ রেন্সপোন্স রেতশিং চাদা 92, চাদা 96 অমসুং চাদা 96 মথংশীৎনা ওইখি।
সেক্তোরেল, নেসনেল ইন্দস্ত্রিএল ক্লাসিফিকেসন(এন আই সি-2008)গী 2-দিজিত লেবেলদা, এপ্রিল 2024 গী ওইনা, ইন্দেক্স ওফ ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সন(আই আই পি)গী কুইক ইস্তিমেতকী অকুপ্পা মরোলশিং ৱারোল I, II অমসুং III দা মথংশীৎনা পীর। ইন্দস্ত্রিএল সেক্তরগী অহোংবশিং য়েংনবা, ৱারোল- IV দা হৌখিবা থা 12 গী ইন্দক্সশিং থা-থাগী ওইনা, ইন্দস্ত্রি গ্রুপশিং (এন আই সি-2008 গী 2-দিজিত লেবেলগী মতুংইন্না ) অমসুং সেক্তরশিংনা পীরি।
মে 2024 গী ইন্দেক্স জুলাই 12 (ইরাই),2024 দা ফোঙগনি।
নোত: -
1. মিনিস্ত্রিগী ৱেবসাইতা মসিগী প্রেস রিলিজগী ই-পাউশু ফংগনি -http://www.mospi.gov.in
2. হিন্দীদশু প্রেস রিলিজ ফংগনি: https://www.mospi.gov.in/hi
ৱারোল I : ইন্দেক্স ওফ ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সন-সেক্তোরেল
(বেজ : 2011-12=100)
থা
মাইনিং
মেনুফেকচরিং
ইলেক্ত্রিসিতি
জেনেরেল
(14.372472)
(77.63321)
(7.994318)
(100)
2022-23
2023-24
2024-25
2022-23
2023-24
2024-25
2022-23
2023-24
2024-25
2022-23
2023-24
2024-25
এপ্রিল*
116.6
122.6
130.8
131.6
138.8
144.2
194.5
192.3
212.0
134.5
140.7
147.7
মে
120.4
128.1
134.6
143.1
199.9
201.6
137.8
145.6
জুন
113.7
122.3
136.8
141.6
196.9
205.2
138.3
143.9
জুলাই
101.1
111.9
135.0
142.1
188.9
204.0
134.4
142.7
ওগস্ত
99.6
111.9
131.3
144.4
191.3
220.5
131.5
145.8
সেপ্তেম্বর
100.0
111.5
134.6
141.5
187.4
205.9
133.8
142.3
ওক্তোবর
112.6
127.4
128.5
142.1
169.3
203.8
129.5
144.9
নবেম্বর
122.7
131.3
137.5
139.3
166.7
176.3
137.7
141.1
দিশেম্বর
132.6
139.5
144.9
151.6
179.4
181.6
145.9
152.3
জনুৱারি
136.1
144.3
145.5
150.8
186.6
197.1
147.4
153.6
ফেব্রুৱারি
129.2
139.7
137.6
144.3
174.0
187.1
139.3
147.1
মার্চ
154.2
156.2
147.5
156.0
188.0
204.2
151.7
159.9
চাংচৎ
এপ্রিল-মার্চ
119.9
128.9
-
137.1
144.6
-
185.2
198.3
-
138.5
146.7
-
হৌখিবা চহিগী মতমগা চাংদম্নবদা লৈখিবা গ্রোথ#
এপ্রিল*
8.4
5.1
6.7
5.6
5.5
3.9
11.8
-1.1
10.2
6.7
4.6
5.0
এপ্রিল-মার্চ
5.8
7.5
-
4.7
5.5
-
8.9
7.1
-
5.2
5.9
-
* মশিং অসি এপ্রিল 2024 গী কুইক ইস্তিমেতশিংনি।
নোত: জনুৱারি 2024 অমসুং মার্চ 2024 গী ইন্দেক্সশিং অনৌবা প্রদক্সন দেতাদা পুনশিল্লে।
# হৌখিবা চহিগী গ্রোথ রেতশিং অসি মার্চ ২০২০দগী কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা খুদোংচাদবা ফিবমশিং থেংনখিবা অদু খঙজিল্লগা নৈনগদবনি।
ৱারোল II: ইন্দেক্স ওফ ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সন - (2-দিজিত লেবেল )
(বেজ: 2011-12=100)
উদোগ
থবকশিং
ৱেত
ইন্দেক্স
অপুনবা ইন্দেক্স
গ্রোথ চাদা #
কোদ
এপ্রিল'23
এপ্রিল'24*
এপ্রিল-মার্চ*
এপ্রিল'24*
এপ্রিল-মার্চ*
2022-23
2023-24
2023-24
10
চীঞ্জাকশিং শাবা
5.3025
137.8
120.3
132.4
134.4
-12.7
1.5
11
থক্নবা মহিশিং শাবা
1.0354
109.2
122.0
105.5
110.9
11.7
5.1
12
হিদাকমনাগী পোৎথোকশিং শাবা
0.7985
67.1
61.1
88.4
81.1
-8.9
-8.3
13
তেক্সতাইলশিং শাবা
3.2913
105.6
105.9
107.5
107.7
0.3
0.2
14
শেৎনবা ফিরোল পুথোকপা
1.3225
92.1
103.7
127.9
109.9
12.6
-14.1
15
শাউন অমসুং মরী লৈনবা পোৎথোকশিং শাবা
0.5021
97.7
89.3
96.0
95.0
-8.6
-1.0
16
উপু-কাংথোল, থোং-থোংনাউ নত্তনা উগী পোৎথোকশিং শাবা; স্ত্রো অমসুং প্লাইতিংগী মচাকশিং শাবা
0.1930
89.4
84.5
104.5
98.3
-5.5
-5.9
17
চে অমসুং চেগী পোৎলমশিং শাবা
0.8724
79.8
76.6
82.4
79.4
-4.0
-3.6
18
নম্বা অমসুং রেকোর্দ তৌরবা মেদিয়া অমুক হন্না পুথোকপা
0.6798
88.6
83.8
90.6
89.4
-5.4
-1.3
19
কোক শাবা অমসুং পেত্রোলিয়মগী পোৎথোকশিং রিফাইন তৌবা
11.7749
129.1
135.4
128.0
133.0
4.9
3.9
20
কেমিকেলশিং অমসুং কেমিকেলগী পোৎলমশিং শাবা
7.8730
126.6
126.6
129.3
127.2
0.0
-1.6
21
র্মাসিউতিকেলস, হিদাক-লাংথক অমসুং বোতানিকেলগী পোৎলমশিং শাবা
4.9810
237.0
244.3
216.2
233.6
3.1
8.0
22
রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্সকী পোৎলমশিং শাবা
2.4222
106.3
109.7
104.5
109.2
3.2
4.5
23
অতোপ্পা ধাতু নত্তবা মিনরেলগী পোৎলমশিং শাবা
4.0853
146.7
149.2
135.3
144.2
1.7
6.6
24
বেসিক মেতেলশিং শাবা
12.8043
201.9
218.2
191.9
214.1
8.1
11.6
25
মেছিন্নরি অমসুং খুৎলায় নত্তনা ফেব্রিকেতেদ মেতল পোৎথোকশিং শাবা
2.6549
76.4
84.2
85.3
92.4
10.2
8.3
26
কম্পুতর, ইলেক্ত্রোনিক অমসুং ওপ্তিকেল পোৎথোকশিং শাবা
1.5704
111.5
115.8
137.2
121.7
3.9
-11.3
27
ইলেক্ত্রিকেল খুৎলায়শিং শাবা
2.9983
106.6
110.1
99.3
106.7
3.3
7.5
28
মেছিন্নরি অমসুং খুৎশু-খুৎলায় শাবা
4.7653
107.7
108.8
113.5
120.8
1.0
6.4
29
মোতোর ভেহিকলশিং, ত্রেল্লরশিং অমসুং সেমি-ত্রেল্লরশিং শাবা
4.8573
112.9
125.8
114.5
127.8
11.4
11.6
30
অতোপ্পা ত্রান্সপোর্ত ইকুইপমেন্তশিং শাবা
1.7763
119.5
140.3
127.0
144.7
17.4
13.9
31
উপু-কাংথোল, থোং-থোংনাউ চনবা
0.1311
144.7
200.2
204.1
190.1
38.4
-6.9
32
অতোপ্পা মেনুফেকচরিং
0.9415
87.8
97.2
90.9
85.3
10.7
-6.2
05
মাইনিং
14.3725
122.6
130.8
119.9
128.9
6.7
7.5
10-32
মেনুফেকচরিং
77.6332
138.8
144.2
137.1
144.6
3.9
5.5
35
ইলেক্ত্রিসিতি
7.9943
192.3
212.0
185.2
198.3
10.2
7.1
জেনেরেল ইন্দেক্স
100.00
140.7
147.7
138.5
146.7
5.0
5.9
* এপ্রিল 2024গী মশিং অসি কুইক ইস্তিমেতশিংনি।
# হৌখিবা চহিগী গ্রোথ রেতশিং অসি মার্চ ২০২০দগী কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা খুদোংচাদবা ফিবমশিং থেংনখিবা অদু খঙজিল্লগা নৈনগদবনি।
ৱারোল III: ইন্দেক্স ওফ ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সন - য়ুজ-বেজ
(বেজ : 2011-12=100)
প্রাইমারি গুদস
কেপিতেল গুদস
ইন্তরমেদিয়েত গুদস
ইনফ্রাস্ত্রকচর/কন্সত্রক্সন গুদস
কঞ্জুমর দুরেবলস
কঞ্জুমর নন-দুরেবলস
থা
(34.048612)
(8.223043)
(17.221487)
(12.338363)
(12.839296)
(15.329199)
2022-23
2023-24
2024-25
2022-23
2023-24
2024-25
2022-23
2023-24
2024-25
2022-23
2023-24
2024-25
2022-23
2023-24
2024-25
2022-23
2023-24
2024-25
এপ্রিল*
139.5
142.2
152.2
88.5
92.4
95.3
149.5
152.0
156.9
149.7
169.8
183.3
110.7
108.1
118.7
138.9
154.7
151.0
মে
144.7
149.9
94.9
102.6
151.7
156.9
153.3
173.2
113.9
115.6
137.5
149.8
জুন
139.3
146.7
104.4
107.4
146.6
154.2
150.8
170.9
125.3
116.8
145.9
146.7
জুলাই
131.7
141.8
97.1
102.1
149.0
153.8
151.3
170.3
121.4
117.0
141.7
153.5
ওগস্ত
129.4
145.4
95.0
107.4
146.6
157.4
152.8
176.8
116.2
123.2
134.9
148.3
সেপ
128.5
138.8
103.9
112.6
145.3
154.2
156.9
172.8
123.8
125.0
138.9
142.6
ওক্তো
131.2
146.1
87.2
106.1
143.8
157.5
156.2
175.9
106.1
123.0
130.3
142.4
নবেম
132.6
143.8
99.1
98.0
146.3
151.3
161.7
164.2
111.9
106.5
162.7
157.2
দিশে
145.0
151.9
100.1
103.8
154.1
159.8
170.9
180.3
108.8
114.5
174.4
179.7
জনা
149.9
154.3
104.9
108.3
155.6
163.8
176.9
186.6
108.8
121.4
164.4
164.9
ফেব্রু
139.9
148.2
104.9
106.0
145.1
157.7
165.7
179.8
108.3
121.7
154.8
149.4
মার্চ
158.3
163.1
123.0
131.1
159.4
168.2
181.7
195.2
118.6
129.9
147.5
155.3
চাংচৎ
এপ্রিল-মার্চ
139.2
147.7
-
100.3
106.5
-
149.4
157.2
-
160.7
176.3
-
114.5
118.6
-
147.7
153.7
-
হৌখিবা চহিগী মমাঙগী মতমদা লৈখিবা গ্রোথ #
এপ্রিল*
10.3
1.9
7.0
12.0
4.4
3.1
7.1
1.7
3.2
4.0
13.4
8.0
7.2
-2.3
9.8
-0.8
11.4
-2.4
এপ্রিল-মার্চ
7.5
6.1
-
13.1
6.2
-
3.8
5.2
-
8.4
9.7
-
0.6
3.6
-
0.7
4.1
-
* মশিং অসি এপ্রিল 2024 গী কুইক ইস্তিমেতশিংনি।
নোত: জনুৱারি 2024 অমসুং মার্চ 2024 গী ইন্দেক্সশিং অনৌবা প্রদক্সন দেতাদা পুনশিল্লে।
# হৌখিবা চহিগী গ্রোথ রেতশিং অসি মার্চ ২০২০দগী কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা খুদোংচাদবা ফিবমশিং থেংনখিবা অদু খঙজিল্লগা নৈনগদবনি।
ৱারোল IV: থাগী ইন্দেক্স ওফ ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সন - (2-দিজিত লেবেল)
(বেজ: 2011-12=100)
উদোগ কোদ
থবক
ৱেত
মে-23
জুন-23
জু-23
ওগ-23
সেপ-23
ওক্তো-23
নবে-23
দিশে-23
জনু-24
ফেব-24
মার্চ-24
Apr-24
10
চীঞ্জাকশিং শাবা
5.3025
123.2
113.6
121.6
123.9
114.6
123.5
141.5
160.8
158.9
151.0
142.5
120.3
11
থক্নবা মহি শুংবা
1.0354
124.1
125.0
109.4
103.4
101.6
99.6
100.7
101.3
112.6
120.0
124.3
122.0
12
হিদাকমনাগী পোৎথোকশিং শাবা
0.7985
83.7
93.8
71.8
81.4
89.8
82.7
79.8
82.7
84.6
77.5
78.4
61.1
13
তেক্সতাইলশিং শাবা
3.2913
107.4
107.8
108.5
107.1
108.4
110.2
102.7
112.3
109.7
105.7
106.5
105.9
14
শেৎনবা ফিরোল পুথোকপা
1.3225
112.2
120.1
103.9
97.8
102.4
97.8
92.9
113.1
117.3
125.4
143.2
103.7
15
শাউন অমসুং মরী লৈনবা পোৎথোকশিং শাবা
0.5021
101.1
103.4
95.1
92.4
91.8
91.1
78.8
95.9
99.9
96.5
95.9
89.3
16
উপু-কাংথোল, থোং-থোংনাউ নত্তনা উগী পোৎথোকশিং শাবা; স্ত্রো অমসুং প্লাইতিংগী মচাকশিং শাবা
0.1930
98.7
98.0
98.4
98.5
108.1
93.7
87.6
97.7
96.4
101.8
111.5
84.5
17
চে অমসুং চেগী পোৎলমশিং শাবা
0.8724
77.9
81.3
82.1
82.3
78.5
78.5
73.3
78.1
79.1
78.6
83.2
76.6
18
নম্বা অমসুং রেকোর্দ তৌরবা মেদিয়া অমুক হন্না পুথোকপা
0.6798
88.7
88.7
89.0
91.0
87.5
87.0
84.1
95.5
91.3
89.4
92.3
83.8
19
কোক অমসুং রিফাইন তৌরবা পেত্রোলিয়মগী পোৎথোকশিং শাবা
11.7749
138.0
133.5
131.9
131.7
122.4
125.7
132.9
141.9
134.7
131.2
142.4
135.4
20
কেমিকেলশিং অমসুং কেমিকেলগী পোৎলমশিং শাবা
7.8730
133.8
130.5
128.6
126.8
123.6
126.5
119.5
127.5
127.6
124.8
130.3
126.6
21
হিদাক-লাংথকশিং অমসুং পাম্বীদগী শুংবা হিদাকশিং শাবা
4.9810
227.9
225.3
244.5
225.9
220.1
212.8
244.3
286.3
245.6
205.0
228.1
244.3
22
রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্সকী পোৎলমশিং শাবা
2.4222
112.7
106.5
107.7
108.5
106.5
109.0
105.1
106.9
112.8
111.2
116.8
109.7
23
অতোপ্পা ধাতু নত্তবা মিনরেলগী পোৎথোকশিং শাবা
4.0853
148.4
149.5
134.0
142.5
132.8
140.5
127.0
147.1
147.5
148.9
165.4
149.2
24
বেসিক মেতেলশিং শাবা
12.8043
206.3
203.4
209.4
217.4
213.6
217.2
207.3
220.2
226.9
213.2
232.1
218.2
25
মেছিন্নরি অমসুং খুৎলায় য়াওদনা মেতেলগী পোৎলমশিং শাবা
2.6549
87.1
86.7
83.8
100.0
97.1
92.8
81.0
98.1
95.1
95.7
114.8
84.2
26
কম্পুতর, ইলেক্ত্রোনিক অমসুং ওপ্তিকেল পোৎথোকশিং শাবা
1.5704
115.1
121.9
118.6
131.4
149.4
123.1
96.7
111.6
120.8
126.1
134.7
115.8
27
ইলেক্ত্রিক্কী পোৎ-চৈ শাবা
2.9983
106.6
103.5
102.5
108.6
108.0
94.8
89.0
116.6
108.1
111.6
124.3
110.1
28
মেছিন্নরি অমসুং খুৎলায় শাবা
4.7653
116.2
123.7
119.9
126.3
127.0
123.3
109.1
115.5
116.4
119.8
145.1
108.8
29
গারিশিং, ত্রেল্লরশিং অমসুং সেমি-ত্রেল্লরশিং শাবা
4.8573
126.1
123.6
129.5
128.6
130.5
135.7
126.7
118.5
140.5
130.3
130.3
125.8
30
ত্রান্সপোর্তকী অতোপ্পা খুৎলায় শাবা
1.7763
131.2
140.6
123.5
145.9
166.0
157.2
144.5
137.2
149.5
145.8
175.7
140.3
31
উপু-কাংথোল শাবা
0.1311
179.9
183.0
190.6
189.5
185.1
176.8
144.5
197.4
199.0
212.6
278.6
200.2
32
অতোপ্পা মেনুফেকচরিং
0.9415
79.2
85.6
97.1
94.6
96.7
103.7
65.8
70.5
76.6
76.3
90.0
97.2
5
মাইনিং
14.3725
128.1
122.3
111.9
111.9
111.5
127.4
131.3
139.5
144.3
139.7
156.2
130.8
10-32
মেনুফেকচরিং
77.6332
143.1
141.6
142.1
144.4
141.5
142.1
139.3
151.6
150.8
144.3
156.0
144.2
35
ইলেক্ত্রিসিতি
7.9943
201.6
205.2
204.0
220.5
205.9
203.8
176.3
181.6
197.1
187.1
204.2
212.0
জেনেরেল ইন্দেক্স
100
145.6
143.9
142.7
145.8
142.3
144.9
141.1
152.3
153.6
147.1
159.9
147.7
* এপ্রিল 2024গী মশিং অসি কুইক ইস্তিমেতশিংনি।
নোত: জনুৱারি 2024 অমসুং মার্চ 2024 গী ইন্দেক্সশিং অনৌবা প্রদক্সন দেতাদা পুনশিল্লে।

Ministry of Statistics & Programme Implementation
INDIA'S IIP RECORDS A GROWTH OF 5.0% IN THE FIRST MONTH OF THE FINANCIAL YEAR 2024-25
QUICK ESTIMATE OF INDEX OF INDUSTRIAL PRODUCTION AND USE-BASED INDEX FOR THE MONTH OF APRIL 2024 (BASE 2011-12=100)
12 JUN 2024 5:30PM by PIB Delhi
The Quick Estimates of Index of Industrial Production (IIP) are released on 12th of every month (or previous working day if 12th is a holiday) with a six weeks lag and compiled with data received from source agencies, which in turn receive the data from the producing factories/ establishments. These Quick Estimates will undergo revision in subsequent releases as per the revision policy of IIP.
Key Highlights:
Indices
1. For the month of April 2024, the Quick Estimates of IIP with base 2011-12 stands at 147.7 against 140.7 in April 2023. The Indices of Industrial Production for the Mining, Manufacturing and Electricity sectors for the month of April 2024 stand at 130.8, 144.2 and 212.0 respectively.
2. As per Use-based classification, the indices stand at 152.2 for Primary Goods, 95.3 for Capital Goods, 156.9 for Intermediate Goods and 183.3 for Infrastructure/ Construction Goods for the month of April 2024. Further, the indices for Consumer durables and Consumer non-durables stand at 118.7 and 151.0 respectively for the month of April 2024.
Growth Rate (Y-o-Y)
1. The IIP growth rate for the month of April 2024 over the corresponding period of previous year is 5.0 percent. The IIP growth rate in April 2023 was 4.6 percent. The growth rates of the three sectors, Mining, Manufacturing and Electricity for the month of April 2024 over April 2023 are 6.7 percent, 3.9 percent and 10.2 percent respectively. Within the manufacturing sector, the growth rate of the top three positive contributors to the growth of IIP for the month of April 2024 are – “Manufacture of basic metals” (8.1%), “Manufacture of coke and refined petroleum products” (4.9%), and “Manufacture of motor vehicles, trailers and semi-trailers” (11.4%).
2. The corresponding growth rates of IIP as per Use-based classification in April 2024 over April 2023 are 7.0 percent in Primary goods, 3.1 percent in Capital goods, 3.2 percent in Intermediate goods, 8.0 percent in Infrastructure/ Construction Goods, 9.8 percent in Consumer durables and -2.4 percent in Consumer non-durables (Statement III). Based on use-based classification, top three positive contributors to the growth of IIP for the month of April 2024 are – Primary goods, Infrastructure/Construction goods and Consumer durables.
3. Monthly Indices and Growth Rate (in %) of IIP for the last 13 months
Along with the Quick Estimates of IIP for the month of April 2024, the indices for March 2024 have undergone the first revision and those for January 2024 have undergone final revision in the light of the updated data received from the source agencies. The Quick Estimates for April 2024, the first revision for March 2024 and the final revision for January 2024 have been compiled at weighted response rates of 92 percent, 96 percent and 96 percent respectively.
Details of Quick Estimates of the Index of Industrial Production for the month of April 2024 at Sectoral, 2-digit level of National Industrial Classification (NIC-2008) and by Use-based classification are given at Statements I, II and III respectively. Also, for users to appreciate the changes in the industrial sector, Statement IV provides month-wise indices for the last 12 months, by industry groups (as per 2-digit level of NIC-2008) and sectors.
Release of the Index for May 2024 will be on Friday, 12th July 2024.
Note: -
1. This Press release (English and Hindi Version) is also available at the Ministry’s Website -http://www.mospi.gov.in.
2. Detailed information pertaining to IIP is available at https://mospi.gov.in/iip
STATEMENT I: INDEX OF INDUSTRIAL PRODUCTION - SECTORAL
(Base: 2011-12=100)
Month
Mining
Manufacturing
Electricity
General
(14.372472)
(77.63321)
(7.994318)
(100)
2022-23
2023-24
2024-25
2022-23
2023-24
2024-25
2022-23
2023-24
2024-25
2022-23
2023-24
2024-25
Apr*
116.6
122.6
130.8
131.6
138.8
144.2
194.5
192.3
212.0
134.5
140.7
147.7
May
120.4
128.1
134.6
143.1
199.9
201.6
137.8
145.6
Jun
113.7
122.3
136.8
141.6
196.9
205.2
138.3
143.9
Jul
101.1
111.9
135.0
142.1
188.9
204.0
134.4
142.7
Aug
99.6
111.9
131.3
144.4
191.3
220.5
131.5
145.8
Sep
100.0
111.5
134.6
141.5
187.4
205.9
133.8
142.3
Oct
112.6
127.4
128.5
142.1
169.3
203.8
129.5
144.9
Nov
122.7
131.3
137.5
139.3
166.7
176.3
137.7
141.1
Dec
132.6
139.5
144.9
151.6
179.4
181.6
145.9
152.3
Jan
136.1
144.3
145.5
150.8
186.6
197.1
147.4
153.6
Feb
129.2
139.7
137.6
144.3
174.0
187.1
139.3
147.1
Mar
154.2
156.2
147.5
156.0
188.0
204.2
151.7
159.9
Average
Apr-Mar
119.9
128.9
-
137.1
144.6
-
185.2
198.3
-
138.5
146.7
-
Growth over the corresponding period of previous year#
Apr*
8.4
5.1
6.7
5.6
5.5
3.9
11.8
-1.1
10.2
6.7
4.6
5.0
Apr-Mar
5.8
7.5
-
4.7
5.5
-
8.9
7.1
-
5.2
5.9
-
* Figures for Apr’24 are Quick Estimates.
NOTE: Indices for the months of Jan'24 and Mar'24 incorporate updated production data.
#The growth rates over corresponding period of previous year are to be interpreted considering the unusual circumstances on account of COVID 19 pandemic since March 2020
STATEMENT II: INDEX OF INDUSTRIAL PRODUCTION - (2-DIGIT LEVEL)
(Base: 2011-12=100)
Industry
Description
Weight
Index
Cumulative Index
Percentage growth#
code
Apr'23
Apr'24*
Apr-Mar*
Apr'24*
Apr-Mar*
2022-23
2023-24
2023-24
10
Manufacture of food products
5.3025
137.8
120.3
132.4
134.4
-12.7
1.5
11
Manufacture of beverages
1.0354
109.2
122.0
105.5
110.9
11.7
5.1
12
Manufacture of tobacco products
0.7985
67.1
61.1
88.4
81.1
-8.9
-8.3
13
Manufacture of textiles
3.2913
105.6
105.9
107.5
107.7
0.3
0.2
14
Manufacture of wearing apparel
1.3225
92.1
103.7
127.9
109.9
12.6
-14.1
15
Manufacture of leather and related products
0.5021
97.7
89.3
96.0
95.0
-8.6
-1.0
16
Manufacture of wood and products of wood and cork, except furniture; manufacture of articles of straw and plaiting materials
0.1930
89.4
84.5
104.5
98.3
-5.5
-5.9
17
Manufacture of paper and paper products
0.8724
79.8
76.6
82.4
79.4
-4.0
-3.6
18
Printing and reproduction of recorded media
0.6798
88.6
83.8
90.6
89.4
-5.4
-1.3
19
Manufacture of coke and refined petroleum products
11.7749
129.1
135.4
128.0
133.0
4.9
3.9
20
Manufacture of chemicals and chemical products
7.8730
126.6
126.6
129.3
127.2
0.0
-1.6
21
Manufacture of pharmaceuticals, medicinal chemical and botanical products
4.9810
237.0
244.3
216.2
233.6
3.1
8.0
22
Manufacture of rubber and plastics products
2.4222
106.3
109.7
104.5
109.2
3.2
4.5
23
Manufacture of other non-metallic mineral products
4.0853
146.7
149.2
135.3
144.2
1.7
6.6
24
Manufacture of basic metals
12.8043
201.9
218.2
191.9
214.1
8.1
11.6
25
Manufacture of fabricated metal products, except machinery and equipment
2.6549
76.4
84.2
85.3
92.4
10.2
8.3
26
Manufacture of computer, electronic and optical products
1.5704
111.5
115.8
137.2
121.7
3.9
-11.3
27
Manufacture of electrical equipment
2.9983
106.6
110.1
99.3
106.7
3.3
7.5
28
Manufacture of machinery and equipment n.e.c.
4.7653
107.7
108.8
113.5
120.8
1.0
6.4
29
Manufacture of motor vehicles, trailers and semi-trailers
4.8573
112.9
125.8
114.5
127.8
11.4
11.6
30
Manufacture of other transport equipment
1.7763
119.5
140.3
127.0
144.7
17.4
13.9
31
Manufacture of furniture
0.1311
144.7
200.2
204.1
190.1
38.4
-6.9
32
Other manufacturing
0.9415
87.8
97.2
90.9
85.3
10.7
-6.2
05
Mining
14.3725
122.6
130.8
119.9
128.9
6.7
7.5
10-32
Manufacturing
77.6332
138.8
144.2
137.1
144.6
3.9
5.5
35
Electricity
7.9943
192.3
212.0
185.2
198.3
10.2
7.1
General Index
100.00
140.7
147.7
138.5
146.7
5.0
5.9
* Figures for Apr 2024 are Quick Estimates.
#The growth rates over corresponding period of previous year are to be interpreted considering the unusual circumstances on account of COVID 19 pandemic since March 2020
STATEMENT III: INDEX OF INDUSTRIAL PRODUCTION - USE-BASED
(Base :2011-12=100)
Primary goods
Capital goods
Intermediate goods
Infrastructure/ Construction goods
Consumer durables
Consumer non-durables
Month
(34.048612)
(8.223043)
(17.221487)
(12.338363)
(12.839296)
(15.329199)
2022-23
2023-24
2024-25
2022-23
2023-24
2024-25
2022-23
2023-24
2024-25
2022-23
2023-24
2024-25
2022-23
2023-24
2024-25
2022-23
2023-24
2024-25
Apr*
139.5
142.2
152.2
88.5
92.4
95.3
149.5
152.0
156.9
149.7
169.8
183.3
110.7
108.1
118.7
138.9
154.7
151.0
May
144.7
149.9
94.9
102.6
151.7
156.9
153.3
173.2
113.9
115.6
137.5
149.8
Jun
139.3
146.7
104.4
107.4
146.6
154.2
150.8
170.9
125.3
116.8
145.9
146.7
Jul
131.7
141.8
97.1
102.1
149.0
153.8
151.3
170.3
121.4
117.0
141.7
153.5
Aug
129.4
145.4
95.0
107.4
146.6
157.4
152.8
176.8
116.2
123.2
134.9
148.3
Sep
128.5
138.8
103.9
112.6
145.3
154.2
156.9
172.8
123.8
125.0
138.9
142.6
Oct
131.2
146.1
87.2
106.1
143.8
157.5
156.2
175.9
106.1
123.0
130.3
142.4
Nov
132.6
143.8
99.1
98.0
146.3
151.3
161.7
164.2
111.9
106.5
162.7
157.2
Dec
145.0
151.9
100.1
103.8
154.1
159.8
170.9
180.3
108.8
114.5
174.4
179.7
Jan
149.9
154.3
104.9
108.3
155.6
163.8
176.9
186.6
108.8
121.4
164.4
164.9
Feb
139.9
148.2
104.9
106.0
145.1
157.7
165.7
179.8
108.3
121.7
154.8
149.4
Mar
158.3
163.1
123.0
131.1
159.4
168.2
181.7
195.2
118.6
129.9
147.5
155.3
Average
Apr-Mar
139.2
147.7
-
100.3
106.5
-
149.4
157.2
-
160.7
176.3
-
114.5
118.6
-
147.7
153.7
-
Growth over the corresponding period of previous year#
Apr*
10.3
1.9
7.0
12.0
4.4
3.1
7.1
1.7
3.2
4.0
13.4
8.0
7.2
-2.3
9.8
-0.8
11.4
-2.4
Apr-Mar
7.5
6.1
-
13.1
6.2
-
3.8
5.2
-
8.4
9.7
-
0.6
3.6
-
0.7
4.1
-
* Figures for Apr 2024 are Quick Estimates.
NOTE : Indices for the months of Jan'24 and Mar'24 incorporate updated production data.
#The Indices are to be interpreted considering the unusual circumstances on account of COVID 19 pandemic since March 2020
STATEMENT IV: MONTHLY INDEX OF INDUSTRIAL PRODUCTION - (2-DIGIT LEVEL)
(Base: 2011-12=100)
Industry code
Description
Weight
May-23
Jun-23
Jul-23
Aug-23
Sep-23
Oct-23
Nov-23
Dec-23
Jan-24
Feb-24
Mar-24
Apr-24
10
Manufacture of food products
5.3025
123.2
113.6
121.6
123.9
114.6
123.5
141.5
160.8
158.9
151.0
142.5
120.3
11
Manufacture of beverages
1.0354
124.1
125.0
109.4
103.4
101.6
99.6
100.7
101.3
112.6
120.0
124.3
122.0
12
Manufacture of tobacco products
0.7985
83.7
93.8
71.8
81.4
89.8
82.7
79.8
82.7
84.6
77.5
78.4
61.1
13
Manufacture of textiles
3.2913
107.4
107.8
108.5
107.1
108.4
110.2
102.7
112.3
109.7
105.7
106.5
105.9
14
Manufacture of wearing apparel
1.3225
112.2
120.1
103.9
97.8
102.4
97.8
92.9
113.1
117.3
125.4
143.2
103.7
15
Manufacture of leather and related products
0.5021
101.1
103.4
95.1
92.4
91.8
91.1
78.8
95.9
99.9
96.5
95.9
89.3
16
Manufacture of wood and products of wood and cork, except furniture; manufacture of articles of straw and plaiting materials
0.1930
98.7
98.0
98.4
98.5
108.1
93.7
87.6
97.7
96.4
101.8
111.5
84.5
17
Manufacture of paper and paper products
0.8724
77.9
81.3
82.1
82.3
78.5
78.5
73.3
78.1
79.1
78.6
83.2
76.6
18
Printing and reproduction of recorded media
0.6798
88.7
88.7
89.0
91.0
87.5
87.0
84.1
95.5
91.3
89.4
92.3
83.8
19
Manufacture of coke and refined petroleum products
11.7749
138.0
133.5
131.9
131.7
122.4
125.7
132.9
141.9
134.7
131.2
142.4
135.4
20
Manufacture of chemicals and chemical products
7.8730
133.8
130.5
128.6
126.8
123.6
126.5
119.5
127.5
127.6
124.8
130.3
126.6
21
Manufacture of pharmaceuticals, medicinal chemical and botanical products
4.9810
227.9
225.3
244.5
225.9
220.1
212.8
244.3
286.3
245.6
205.0
228.1
244.3
22
Manufacture of rubber and plastics products
2.4222
112.7
106.5
107.7
108.5
106.5
109.0
105.1
106.9
112.8
111.2
116.8
109.7
23
Manufacture of other non-metallic mineral products
4.0853
148.4
149.5
134.0
142.5
132.8
140.5
127.0
147.1
147.5
148.9
165.4
149.2
24
Manufacture of basic metals
12.8043
206.3
203.4
209.4
217.4
213.6
217.2
207.3
220.2
226.9
213.2
232.1
218.2
25
Manufacture of fabricated metal products, except machinery and equipment
2.6549
87.1
86.7
83.8
100.0
97.1
92.8
81.0
98.1
95.1
95.7
114.8
84.2
26
Manufacture of computer, electronic and optical products
1.5704
115.1
121.9
118.6
131.4
149.4
123.1
96.7
111.6
120.8
126.1
134.7
115.8
27
Manufacture of electrical equipment
2.9983
106.6
103.5
102.5
108.6
108.0
94.8
89.0
116.6
108.1
111.6
124.3
110.1
28
Manufacture of machinery and equipment n.e.c.
4.7653
116.2
123.7
119.9
126.3
127.0
123.3
109.1
115.5
116.4
119.8
145.1
108.8
29
Manufacture of motor vehicles, trailers and semi-trailers
4.8573
126.1
123.6
129.5
128.6
130.5
135.7
126.7
118.5
140.5
130.3
130.3
125.8
30
Manufacture of other transport equipment
1.7763
131.2
140.6
123.5
145.9
166.0
157.2
144.5
137.2
149.5
145.8
175.7
140.3
31
Manufacture of furniture
0.1311
179.9
183.0
190.6
189.5
185.1
176.8
144.5
197.4
199.0
212.6
278.6
200.2
32
Other manufacturing
0.9415
79.2
85.6
97.1
94.6
96.7
103.7
65.8
70.5
76.6
76.3
90.0
97.2
5
Mining
14.3725
128.1
122.3
111.9
111.9
111.5
127.4
131.3
139.5
144.3
139.7
156.2
130.8
10-32
Manufacturing
77.6332
143.1
141.6
142.1
144.4
141.5
142.1
139.3
151.6
150.8
144.3
156.0
144.2
35
Electricity
7.9943
201.6
205.2
204.0
220.5
205.9
203.8
176.3
181.6
197.1
187.1
204.2
212.0
General Index
100
145.6
143.9
142.7
145.8
142.3
144.9
141.1
152.3
153.6
147.1
159.9
147.7
* Figures for Apr’24 are Quick Estimates.
NOTE: Indices for the months of Jan'24 and Mar'24 incorporate updated production data.