বিশেষ সেৱা আৰু বৈশিষ্টাৱলী
অৰুণাচল প্ৰদেশৰ কাবাক ইয়ানোৰ মাউণ্ট এভাৰেষ্ট আৰোহণ কৰা প্ৰথমগৰাকী নিচি মহিলা হিচাপে ইতিহাস ৰচনা
বিশ্বৰ সৰ্বোচ্চ শৃংগটো আৰোহণ কৰা ৰাজ্যখনৰ ৫ম গৰাকী মহিলা হিচাপে পৰিগণিত
26 MAY 2024 7:26PM by PIB Guwahati
২১ মে’, ২০২৪ত মাউণ্ট এভাৰেষ্টৰ শিখৰত উপনীত হৈ অৰুণাচল প্ৰদেশৰ এগৰাকী মহিলা পৰ্বতাৰোহী কাবাক ইয়ানোৱে ইতিহাসত নিজৰ নাম খোদিত কৰিছে। এই উল্লেখযোগ্য কৃতিত্বৰ জৰিয়তে তেওঁ অৰুণাচল প্ৰদেশৰ ৫ম গৰাকী মহিলা পৰ্বতাৰোহী আৰু নিচি সম্প্ৰদায়ৰ এনে কৃতিত্ব অৰ্জনকাৰী প্ৰথম গৰাকী মহিলা হিচাপে পৰিগণিত হয়।
কাবাক ইয়ানোৱে ২৭ মাৰ্চত মাউণ্ট এভাৰেষ্টলৈ যাত্ৰাৰ অৰ্থে কাঠমাণ্ডুলৈ ৰাওনা হৈছিল। তেওঁ সম্পূৰ্ণ প্ৰস্তুতিৰ অন্তত ১৭ এপ্ৰিলত বেছ কেম্পত উপস্থিত হৈ ২০২৪ৰ ২১ মে’ত সফলতাৰে ইয়াৰ শিখৰত উপনীত হয়।
১৯৯৯ৰ ৫ ছেপ্টেম্বৰত অৰুণাচল প্ৰদেশত জন্মগ্ৰহণ কৰা কাবাক ইয়ানোৱে একাধিক প্ৰত্যাহ্বান নেওচি এই উল্লেখযোগ্য সাফল্য লাভ কৰিছে। বিশেষকৈ ২০২২ত পিতৃক হেৰুৱাৰ পিছৰেপৰা তেওঁ একাধিক ব্যক্তিগত প্ৰত্যাহ্বানৰে মোকাবিলা কৰিবলগীয়া হৈছিল।
ইয়ানোৰ পিতৃয়ে লোক নিৰ্মাণ বিভাগত (PWD) এগৰাকী কেজুৱেল শ্ৰমিক হিচাপে কাম কৰিছিল। পিতৃৰ মৃত্যুৰ পিছত ইয়ানোৱে পৰিয়ালটো পোহ-পালৰ দায়িত্ব ল’বলগীয়া হয়। পঢ়া-শুনা আৰু ঘৰুৱা খৰচৰ বাবে তেওঁ ভিন্ন কামত নিয়োজিত হৈছিল। তেওঁ বাউন্সাৰ হিচাপে, বিউটি পাৰ্লাৰত কাম কৰিছিল আৰু কাপোৰৰ ব্যৱসায়ো কৰিছিল। জীৱনৰ এনে সংগ্ৰামে তেওঁৰ মনত দৃঢ়তাৰ মনোভাৱ জগাই তোলে, যি গুণে তেওঁৰ পৰ্বতাৰোহণৰ প্ৰচেষ্টাত এটি অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। ইয়ানোৱে অৰুণাচল প্ৰদেশৰ প্ৰখ্যাত পৰ্বতাৰোহী আব্ৰাহাম তাগীত সোৰাঙৰপৰা প্ৰেৰণা লাভ কৰে। সোৰাঙৰ উল্লেখযোগ্য কৃতিত্ব আৰু পৰ্বতাৰোহণৰ প্ৰতি দৃঢ়তাই ইয়ানোৰ বাবে প্ৰেৰণা আৰু পথ-প্ৰদৰ্শনৰ উৎস হিচাপে ক্ৰিয়া কৰিছিল।
মাউণ্ট এভাৰেষ্ট আৰোহণৰ সময়ত ইয়ানোৱে প্ৰতিকূল খুম্বু তুষাৰপাতৰ মাজেৰে যাত্ৰা, বিপজ্জনক ফাট এৰাই চলা আৰু অধিক উচ্চতাত ফেৰফেৰীয়া বতাহৰ সৈতে মোকাবিলাকৰণ আদি একাধিক বাধাৰ সন্মুখীন হৈছিল।
কাবাক ইয়ানোৱে অৰুণাচল প্ৰদেশৰ পাছিঘাটস্থিত ৰাষ্ট্ৰীয় সুৰক্ষা বিশ্ববিদ্যালয়ত (RRU) ফিটনেছ মেনেজমেন্টত স্নাতকোত্তৰ ডিপ্লমা পাঠ্যক্ৰম গ্ৰহণ কৰি আছে। ইয়ানোৰ এনে সাফল্যৰ স্বীকৃতিস্বৰূপে ৰাষ্ট্ৰীয় সুৰক্ষা বিশ্ববিদ্যালয়ে উন্নত প্ৰশিক্ষণৰ সুযোগ, শৈক্ষিক সহায় আৰু সম্ভাৱ্য শিক্ষকতাৰ ভূমিকাৰ জৰিয়তে তেওঁৰ ভৱিষ্যতৰ সাধনাক সমৰ্থন জনোৱাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে। বিশ্ববিদ্যালয়খনে তেওঁৰ এই পৰিক্ৰমাক আন ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ বাবে তেওঁলোকৰ আকাংক্ষা পূৰণৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰেৰণা হিচাপে ব্যৱহাৰৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে।

Special Service and Features
Kabak Yano from Arunachal Pradesh creates history by becoming first Nyishi women to scale Mount Everest
Yano becomes 5th women from the State to climb the world’s highest peak
26 MAY 2024 7:26PM by PIB Guwahati
Kabak Yano, a woman climber from Arunachal Pradesh has etched her name in history by summiting Mount Everest on May 21, 2024. With this remarkable achievement she becomes the 5th woman climber from Arunachal Pradesh and 1st woman from the Nyishi Community to achieve such feat.
Kabak Yano, embarked on her journey to Mount Everest on March 27, departing for Kathmandu. After thorough preparation, she arrived at the base camp on April 17 and successfully reached the summit on May 21, 2024.
Born on September 5, 1999, in Arunachal Pradesh, Kabak Yano's journey to this significant accomplishment has been marked by personal challenges, particularly following the loss of her father in 2022.
Yano’s father worked as a casual labourer in the Public Works Department (PWD). Following her father’s demise, Yano took on the responsibility of supporting her family. To fund her education and household expenses, she engaged in various jobs, such as working as a bouncer, working in a beauty parlour and in the clothing business. These experiences instilled in her resilience and determination, which proved to be vital traits in her pursuit of mountaineering endeavours. Yano drew inspiration from Abraham Tagit Sorang, a renowned mountaineer from Arunachal Pradesh. His remarkable achievements and dedication to mountaineering served as a source of motivation and guidance for Yano.
During her ascent on Mount Everest, Yano faced perilous obstacles such as navigating through the treacherous Khumbu Icefall, avoiding dangerous crevasses, and coping with the thin air at high altitudes.
Kabak Yano is pursuing her Post Graduate Diploma in Fitness Management at the Rashtriya Raksha University (RRU) campus in Pasighat, Arunachal Pradesh. In acknowledgment of Yano’s accomplishments, Rashtriya Raksha University intends to support her future pursuits through advanced training opportunities, educational assistance, and potential teaching roles. The university aims to utilize her story as inspiration for other students to pursue their aspirations.