गृह मामिला मन्त्रालय
भारतका राष्ट्रपतिद्वारा नागरिक अधिष्ठापन समारोहबीच सिक्किमका जोर्डन लेप्चालाई कला क्षेत्रमा पद्मश्री प्रदान
09 MAY 2024 8:00PM by PIB Gangtok
भारतका राष्ट्रपतिद्वारा नागरिक अधिष्ठापन समारोहबीच नयाँ दिल्लीमा आज सिक्किमका जोर्डन लेप्चालाई कला क्षेत्रमा पद्मश्री प्रदान गरियो।
जोर्डन लेप्चाको जीवन अनि कार्यबारे संक्षिप्त विवरण यस प्रकार छ :
श्री जोर्डन लेप्चा (पद्मश्री)
श्री जोर्डन लेप्चा सिक्किमवासी एक प्रतिष्ठित बाँसशिल्पी हुन्।
2. सिक्किमको मगन जिल्ला अन्तर्गत सुन्दर जङ्गुको रूबेयाम राम गाउँमा 28 जुलाई, 1971 मा जन्मेका लेप्चाको बाल्यकालदेखि नै उनका माता-पिताले बाँसको शिल्पकलातर्फ आकर्षित गराएका थिए।
3. प्राचीन परम्परा पुनरूद्धार गर्ने अभिलाषाका साथ लेप्चाले मिहिन शिल्पका साथ तयार पारिने लेप्चा टोपी थ्याकटुकमा पारङ्गत हासिल गर्न आफूलाई समर्पित गरे। निर्णायक क्षण त्यसबेला आयो,, जब सिक्किम सरकारको उद्योग विभागद्वारा आयोजित 6 महिनाव्यापी पारम्परिक टोपी बुन्ने तालिम कार्यक्रममा उनी सहभागी बने। शुरुमा आफ्नो शिल्प बेच-बिखन गर्न उनले धेरै चुनौतीको सामना गरे तापनि आफ्नो शिल्पलाई निखार्दै परिवारलाई सहयोग गर्न अरू पेशामा लागे।
4. वर्ष 2005 मा लेप्चाले सिक्किम सरकारको हस्तशिल्प एवं हतकर्घा निर्देशालयको तत्वावधानमा प्रशिक्षण कार्यक्रम आयोजन गर्दै उनले आफ्नो ज्ञान अनि सीप आकाङ्क्षी शिल्पीहरूबीच साझा गर्न थाले। उनले आफ्नो निवास स्थानमा निःशुल्क प्रशिक्षण कार्यक्रम चलाउँदै आकाङ्क्षी शिल्पीहरूलाई लेप्चा टोपी बुन्ने कला अँगाल्न र आत्मसात गर्न समर्थ बनाउँदै आएका छन्।
5. लेप्चाको विरासत व्यक्तिगत उपलब्धिभन्दा इतर छ। यो अविरल-अविकल सांस्कृतिक परम्पराको संरक्षणमा एकजनाले छोड्नसक्ने छापको पनि कथा हो। आफ्नो प्रयासमा उनले अभिलाषित सांस्कृतिक धरोहरको संरक्षण मात्र नगरेर धरोहर आत्मसात गरी शिल्पकलाको माध्यमद्वारा जीवन धान्न पनि धेरैलाई समर्थ अनि सशक्त बनाएका छन्।
6. समर्पण अनि परिश्रमको परिणामस्वरूप लेप्चाको विशेषज्ञताले मान्यता मात्र नपाएर यश पनि कमाउन सघाएको छ, जस्तै भारत सरकारको वस्त्र मन्त्रालयबाट सर्टिफिकेट अव् मेरिटतथा सिक्किम राज्यबाट प्रतिष्ठित गुरुशिल्पीको पदवी। उनको व्यक्तिगत उपलब्धिभन्दा पर, उनको हालसम्मको यात्रा समुदायको निम्ति केही गर्ने र सांस्कृतिक धरोहरको संरक्षण गर्नुरहेको छ।

Ministry of Home Affairs
The President of India confers Padma Shri to Shri Jorden Lepcha in field of Art from Sikkim during Civil Investiture Ceremony
09 MAY 2024 8:00PM by PIB Gangtok
The President of India conferred Padma Shri to Shri Jorden Lepcha in the field of Art from Sikkim during Civil Investiture Ceremony in New Delhi today.
Brief citation about the life and work of the awardee is given below-
Shri Jorden Lepcha (Padma Shri):
Shri Jorden Lepcha is a famous bamboo craftsman from Sikkim.
2. Born on July 28, 1971, in the serene village of Rubeyam Ram, nestled amidst the stunning landscapes of Dzongu, Mangan District, Sikkim, Shri Lepcha’s early years were shaped by the teachings of his parents who introduced him to the art of bamboo crafting.
3. Driven by a deep passion to revive ancient traditions, Shri Lepcha immersed himself in mastering the intricate techniques of crafting Lepcha hats, known as Thyaktuks. The pivotal moment came in 1997 when he participated in a six- month training program for traditional hat weaving organized by the Government of Sikkim's Industry department. Despite facing challenges in selling his creations initially, he persevered, taking on additional jobs to support his family while honing his craft.
4. In 2005, Shri Lepcha began sharing his knowledge and skills by conducting training sessions for aspiring artisans in Gangtok, summoned by the Directorate of Handicrafts & Handlooms (Govt. of Sikkim). His commitment extended to offering free training sessions at his own residence, empowering individuals to embrace and propagate the ancient craft of Lepcha hat weaving.
5. Shri Lepcha’s legacy goes beyond individual accomplishments; it's about the impact one person can have in preserving and perpetuating cultural traditions. Through his efforts, he has not only safeguarded a cherished cultural heritage but also empowered countless individuals to embrace their heritage and sustain themselves through craftsmanship.
6. Through dedication and hard work, Shri Lepcha’s expertise gained recognition, earning him accolades such as a Certificate of Merit from the Ministry of Textile (Government of India) and the esteemed title of Master Craftsman for the State of Sikkim. But beyond personal achievements, his journey has always been about giving back to his community and preserving their cultural legacy.