वित्त मन्त्रालय
आरबीआई गान्तोकले वित्तीय साक्षरता केन्द्र (सीएफएल) हितधारकहरूसँग ‘फेस-टु-फेस अन्तरक्रिया’ आयोजना गर्योा
25 APR 2024 4:04PM by PIB Gangtok
भारतीय रिजर्भ ब्याङ्क (आरबीआई) गान्तोकले विभिन्न हितधारकहरूसँगको सहकार्यमा सिक्किममा वित्तीय साक्षरता केन्द्र (सीएफएल) परियोजनाको प्रगति र प्रभावकारिताको मूल्याङ्कन गर्ने उद्देश्य लिएर ‘फेस-टु-फेस अन्तरक्रिया’ आयोजना गरेको छ। 24 अप्रेल, 2024 मा आरबीआई गान्तोक परिसरमा आयोजित बैठकमा नाबार्ड, एसएलबीसी, एसबीआई र सीएफएल अधिकारीहरूका प्रतिनिधि सहित प्रमुख सहभागीहरूलाई एकसाथ ल्याएको छ।
आरबीआई गान्तोकका क्षेत्रीय निर्देशक श्री किशोर परियारको अध्यक्षतामा सम्पन्न भएको कार्यक्रमले नोभेम्बर 2021 मा स्थापना भएदेखि नै सीएफएल परियोजनाका उपलब्धिहरूको समीक्षा गर्ने मञ्चको रूपमा काम गर्‍यो। क्रिसिल फाउण्डेशनसँगको सहकार्यमा गरिएको पहलले राज्यका सबै 33 वटा ब्लकमा दुई चरणमा 11 केन्द्रमा सफलतापूर्वक सीएलएफ स्थापना गरेको छ।
अन्तरक्रियाको क्रममा आरबीआई गान्तोकका महाप्रबन्धक श्री गोदा रविशङ्करले सबै हितधारकहरूको प्रयासको प्रशंसा गरे तथा वित्तीय समावेशीकरण र सामाजिक कल्याणलाई बढावा दिन वित्तीय साक्षरताको महत्त्वपूर्ण भूमिकामाथि जोड दिए। क्रिसिल फाउण्डेशनकी प्रमुख अपरेटिङ अफिसर सुश्री माया वेन्गुर्लेकरले परियोजनाको कार्यान्वयनमा आरबीआई गान्तोकले दिएको सहयोग र मार्गदर्शनको लागि कृतज्ञता व्यक्त गरिन्।
सिक्किमका 566 गाउँ र 33 ब्लकमा 43,745 व्यक्तिसम्म पुग्न कुल 3537 वित्तीय साक्षरता शिविर आयोजना गर्न सीएलएफले महत्त्वपूर्ण भूमिका खेलेको छ। यसले तल्लो तहमा वित्तीय चेतना र शिक्षालाई बढावा दिन सहयोगी प्रयासहरूको महत्त्वपूर्ण प्रभावलाई प्रकाश पार्दछ।
आफ्नो समापन टिप्पणीमा श्री किशोर परियारले सीएफएल परियोजनाको माध्यमद्वारा सिक्किममा वित्तीय साक्षरतालाई अगाडि बढाउनमा योगदान पुर्‍याएकोमा सबै हितधारकहरूलाई बधाई दिए। उनले वित्तीय साक्षरता शिविरको माध्यमद्वारा निरन्तर संलग्नता र शिक्षाको महत्त्वलाई जोड दिँदै डिजिटल वित्तीय सेवाको पहुँच र गहिराइमा विस्तार गर्नुपर्ने आवश्यकतामा जोड दिए।
‘फेस-टु-फेस अन्तरक्रिया’ ले सिक्किममा वित्तीय साक्षरता पहलहरूलाई अझ बलियो बनाउन र आर्थिक रूपमा समावेशी समाजलाई बढावा दिन हितधारकहरूको सामूहिक प्रतिबद्धतालाई पुन: पुष्टि गर्दछ।

Ministry of Finance
RBI Gangtok convenes ‘Face-to-Face Interaction’ with Centre for Financial Literacy (CFL) stakeholders
25 APR 2024 4:04PM by PIB Gangtok
The Reserve Bank of India (RBI) Gangtok, in collaboration with various stakeholders, convened a 'Face-to-Face Interaction' aimed at evaluating the progress and effectiveness of the Centre for Financial Literacy (CFL) project in Sikkim. The meeting, held on April 24, 2024, at the RBI Gangtok premises, brought together key participants including representatives from NABARD, SLBC, SBI, and CFL officials.
The event, chaired by Shri Kishore Pariyar, Regional Director of RBI Gangtok, served as a platform to review the achievements of the CFL project since its inception in November 2021. The initiative, undertaken in collaboration with CRISIL Foundation, has successfully established CFLs across 11 centres in two phases, covering all 33 blocks in the state.
During the interaction, Shri Goda Ravishankar, General Manager of RBI Gangtok, commended the efforts of all stakeholders and emphasized the crucial role of financial literacy in promoting financial inclusion and societal welfare. Ms. Maya Vengurlekar, Chief Operating Officer of CRISIL Foundation, expressed gratitude for the support and guidance provided by RBI Gangtok throughout the project's implementation.
The CFLs have played a pivotal role in organizing a total of 3537 financial literacy camps, reaching out to 43,745 individuals across 566 villages and 33 blocks in Sikkim. This highlights the significant impact of collaborative efforts in fostering financial awareness and education at the grassroots level.
In his concluding remarks, Shri Kishore Pariyar congratulated all stakeholders for their contributions towards advancing financial literacy in Sikkim through the CFL project. He emphasized the need to expand the reach and depth of digital financial services, underscoring the importance of continuous engagement and education through financial literacy camps.
The 'Face-to-Face Interaction' reaffirmed the collective commitment of stakeholders to further strengthen financial literacy initiatives in Sikkim and promote a financially inclusive society.