Vice President's Secretariat
Text of the Vice-President's address at the culmination ceremony of 40 years of FICCI Ladies Organisation
27 MAR 2024 8:27PM by PIB Delhi
In last few months I have had the opportunity of interacting with dynamic members from the Bangalore, Kanpur and Jammu chapters of FLO, I have had the occasion to meet some of them otherwise also.
I have very strong connect with your organization 4 decades is not more time to make an impact you have done it. And I am sure you are significant part of marathon March for Bharat@2047.
At a time when the nation is witnessing unprecedented exponential rise in economy and development, your organization has enough to contribute.
There were no women CEOs at all at Fortune 500 companies until 1972. Towards the end of 2023, there are more than 50 women CEOs on the Fortune 500 list. This is no doubt a milestone, but there is a long way to traverse still. Your claiming this position and rightful place is well for economic stability, societal growth and harmony.
No one can disagree that gender equality, women empowerment and women-lead development. They are fundamental to just society, society where there is justice and no inequalities. It brings about equality of great nature.
In essence, empowering women is an investment in the present and future of our world. You are investing for the family you are investing for the society as a matter of the fact you are investing for the entire planet. By promoting equal opportunities, breaking down barriers and amplifying the voices and achievements of women, we create a society that is not only fairer and more just, but also prosperous and sustainable.
In recent years series of affirmative initiatives and policy measures taken that has fostered an environment where every woman can thrive. This has yielded fruits with women participation getting enhanced in every facet of governance.
There is increasing workplace culture that champions diversity and inclusion. Diversity in the workplace – whether in gender diversity, age or background – is leading to an increase in creativity and innovation.
When Bharat is experiencing upbeat mood, let me take you to in 1989 I was member of parliament I was Uunion Minister, I had to suffer the pain anguished at the demeaning situation that our gold had to be physically airlifted it was taken in the plane to be placed into two banks in Switzerland to sustain our financial credibility and where are we today.
You know our foreign exchange is not cause of worry, We sometimes have a week of jump in a foreign exchangeover six billion dollars and in 1990 we were short of even 2 billion dollars. That's where we have come up.
India our Bharat home to one-sixth of humanity is known as a land of hope and possibility women are reclaiming their right the system is helping them because women are known for indomitable perseverance, vigorous efforts and transformative vision.
Smt. Droupadi Murmu’s election as the President of Bharat is electrifying and transformative. For the first time ever, world’s largest democracy is now led by a tribal woman. It is satisfying that multi-pronged efforts to ensure that women from all walks of life are uplifted are bearing fruits.
Today, There is no walk of life where women are not excelling! There is now permanent commission for women in the Armed Forces as also women are now on forefront as fighter pilots in Indian Air Force, Commandos in Central Police Forces to name just a few.
I am from Sainik school Chittorgarh I joined Sainik school in 1962, never imagined girls will be joining school. They are joining Sainik school and the progress is that extent that the Mathura has Sainik school only for girls. Really have come a long way!
India’s share of female pilots in civil aviation is among the highest in the world, and about twice as many as that of the US!
I went to ISRO along with Dr. Sudesh, I was amazed number of female scientist they have I met group of women who contributed massively to the success of Chandrayaan- 3.
And you know it. It takes a huge effort for a rocket to take off. You took off 40 years ago it takes a huge effort to come out of the gravitational force you are out of it. Therefore, not the sky but the space is limit I have no doubt you will do so contributing for the nation.
In September 2023, during the special session of Parliament, the historic Nari Shakti Vandan Adhiniyam was passed by both Houses after 27 long years of effort. There will now be one-third representation of women in the Lok Sabha and in the state legislatures.
Look at what will happen now in Lok Sabha 1/3 and more it cannot be never be less than 1/3 third because that is reserve in state legislature you will have there for opportunities to be part of policy formulation and that will change the course of history of the Globe. This is epochal development.
When there was a debate in rajya Sabha, I thought I must do something that can impact your gender. I made 17 women parliamentarians to sit in my chair, I ensured that the table office was all of your gender this sent a huge message.
Each of the women parliamentarians who sit in my chair exemplified highest standards, they indicated they could occupy the chair for time to come that is the beginning.It is time to push towards making the whole system more gender responsive and gender sensitive- this holds for all public institutions and not just the Parliament.
We have seen the situation by and large the other gender to which I belong as a tendency to dominate by false sense of superiority that myth has been demolished. And when you are made to lose a ground it is not easy but the good thing is in our country this is taking place in a systematic manner to change the country of our size is not easy but the visionary Prime minister Shri Narendra Modi took it to himself that I will care for the girl child ‘Beti Padhao’ I must therefore ensure toilet in every house you come from very elevated society but by your organisation you are deeply connected to ground reality are helping those women, so you know what is the absence of toilet in a house what is meant by absence of gas connection in house. What is meant by not having a tap water in the house all these big changes have come in this country all aim that empowering women.
India is only country in the world that has constitutionally structured democracy at all level village, panchayat, district and Central. Women who had the occasion to participate in Panchayat municipalities they are now ready become member of the assembly trends to be members in Lok Sabha this legislation will prove a boon for them in the process boon to the country.
Economic transformation will take place when women will work more and more women when they start working as entrepreneurs as corporate heads contributing any manner they feel appropriate economy will take Quantum jump.
The countries is focusing on Quantum computing, the country is focusing on green hydrogen mission. We are grappling with disruptive technology when I thought for my position I should be more informed with these technology is the presentation was made to me I can share it with you it was by three women scientist so passionate about their work in a missionary mode then I got an idea they were thinking for long time that stream maths, science, technology, engineering your gender were keeping away no longer you are spinal strength also of steam. Promotion of economic nationalism. Through your august organisation, I appeal to mothers and sisters to nurture economic nationalism in mission mode.
Promoting women's economic justice and closing gender gaps in the world of work are key to achieving Sustainable Development. When more women work, economies grow.
If I look around parliamentarians, governance models, politicians, associations I find your tribe your gender is more eminently suited to bring about this transformation our commitment to nationalism has to be taught by you you have to be nationalistic by your approach there is no option but to be nationalistic if there is a voice against nationalism such an narrative has to be nipped into the bud. But economic nationalism is quint essential facet of nationalism of our economy.
No one is better than people present here your gender what a great price we are paying for importing item that are available in this country right from chairs, carpet, toys, curtains all kinds of items we are purchasing from other country important them they can be made here but you can motivate a system you can generate an ecosystem. We shall not important item which is made in this country it is happening because financially it is advantages and we compromise economic nationalism only because you will get some financial advantage if you are group forms a thing tank I can assure you for an exchange train because of this avoidable import of item which are made here will be more than hundreds of billions of dollars.
You will be contributing greatly to our foreign exchange I persuading everyone including your consorts. Let us believe in economic nationalism. Let us not yield to the temptation of making a quick buck or fast money at the cost of our nation.
There are two disadvantages, first is Immoral to import an item that can be made here you are snatching work from hands of people adversely impacting employment potential of this country and secondly you are coming in the way of entrepreneurship growth. Some of you are engaged in making these item which can be imported from outside they may have tendency to dump here. There maybe some financial advantage look at the kind of work impact it will have on your contribution on national economy I am sure if you your member decide ultimately who is doing it the larger public is not doing it this is done at and accomplish by people we know small category of people is doing it you can sensitise them you can imbibe in them in split of nationalism.
Let us believe in local is vocal, we vocal about local bleeding ‘Sab Desi’ and secondly you will all appreciate imagine raw material is living our site India is a country that exports raw material no country will export from material for money we must at value to our raw material we must add value in this country it will generate employment these two aspects.
I can tell you, there is no better audience to make this appeal then the audience the benefit which I have today and I am sure you will act as ambassadors of this country to promote economic nationalism.
You can shape course of the corporates course of the industry course of business Commerce and trade and once this catches of trust me it will be geometric.
All of you are accomplished a little otherwise family would not have allowed you to step out of the safe heavens. You have chosen to do so with adaptability with acceptability and with impact and now that it has been structured it has made headway.
The entire world is stunned with our growth, the entire world never imagined that India's economy will be at this rise will have this kind of infrastructure such kind of highways such kind of technology penetration. Our direct digital transactions are 4 times of the transactions of USA UK France and Germany taken together. Our per capita internet consumption is more than that of USA and China taken to together.
Just a decade ago you are 40 years old when you are 30 year old India was a country in fragile 5 look at where we are we are in big five ahead of Canada, UK, France in coming years will be ahead of Japan and Germany but that is not our goal our goal is to be at number one.
Our target is Bharat@2047 ine Amrit Kaal form foundation is being laid you can see it all around this place itself is indication and therefore, I appeal to you be in proactive mode everything will fall in line take note of nation interest.
I am grateful for making available to me this great platform because I know mother can bring a big change a wife can bring a big change a daughter can bring a big change a sister can bring a big change but if they converse that change will be transformative the change will be amazing that change will help us to reclaim the status Bharat had thousands of years ago that is we were Global leader in thought in actions in knowledge and for the world
Thank you so much!

ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ଫିକି ମହିଳା ସଂଗଠନର ୪୦ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବା ସମାପନ ସମାରୋହରେ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
27 MAR 2024 8:27PM by PIB Bhubaneswar
ବିଗତ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ମୁଁ ବାଙ୍ଗାଲୋର, କାନପୁର ଏବଂ ଜମ୍ମୁ ସ୍ଥିତ FLOର ସକ୍ରିୟ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେକଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ପାଇଛି ।
ଆପଣଙ୍କ ସଂଗଠନ ସହିତ ମୋର ବହୁତ ଦୃଢ଼ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି । ୪ ଦଶନ୍ଧିରୁ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଭାବ ଅସାଧାରଣ ଏବଂ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଆପଣ Bharat@2047 ପାଇଁ ମାରାଥନ ପଦଯାତ୍ରାର ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ । ଏମିତି ଏକ ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତି ସହିତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି, ଆପଣଙ୍କ ସଂଗଠନ ପାଖରେ ଏହି ଦିଗରେ ଯୋଗଦାନ କରିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାନ୍ତ କ୍ଷମତା ରହିଛି ।
୧୯୭୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଫର୍ଚୁନ୍ ୫୦୦ କମ୍ପାନୀରେ କୌଣସି ମଧ୍ୟ ମହିଳା ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟନିବାହୀ ଅଧିକାରୀ ନ ଥିଲେ। ୨୦୨୩ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଫର୍ଚୁନ୍ ୫୦୦ ତାଲିକାରେ ୫୦ରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ସିଇଓ ଅଛନ୍ତି । ଏଥିରେ କୌଣସି ସନ୍ଦେହ ନାହିଁ ଯେ ଏହା ଏକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଲବ୍‌ଧି, କିନ୍ତୁ ଏବେ ବି ବହୁତ ଦୂର ଅତିକ୍ରମ କରିବାକୁ ଅଛି । ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ଥିରତା, ସାମାଜିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ପାଇଁ ଆପଣ ଏହି ପଦବୀ ଏବଂ ଉଚିତ ସ୍ଥାନ ଦାବି କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା, ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶକୁ ନେଇ କେହି ଅସହମତ ହୋଇପାରିବେ ନାହିଁ । ସେମାନେ କେବଳ ସମାଜ ପାଇଁ ମୌଳିକ, ଏଭଳି ସମାଜ ଯେଉଁଠାରେ ନ୍ୟାୟ ଅଛି ଏବଂ କୌଣସି ଅସମାନତା ନାହିଁ । ଏହା ଉତ୍କଷ୍ଠ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ସମାନତା ଆଣିଥାଏ ।
ମୋଟାମୋଟି ଭାବେ କହିବାକୁ ଗଲେ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ବର୍ତ୍ତମାନ ଓ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏକ ନିବେଶ । ଆପଣ ଯେଉଁ ପରିବାର ପାଇଁ ନିବେଶ କରୁଛନ୍ତି ସେହି ପରିବାର ପାଇଁ ଆପଣ ନିବେଶ କରୁଛନ୍ତି ଯାହାକୁ ଆପଣ ସମଗ୍ର ପୃଥିବୀ ପାଇଁ ବିନିଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି । ସମାନ ସୁଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇ, ପ୍ରତିବନ୍ଧକ କୁ ଭାଙ୍ଗି ମହିଳାଙ୍କ ସ୍ୱର ଓ ଉପଲବ୍ଧିକୁ ବଢ଼ାଇ ଆମେ ଏପରି ଏକ ସମାଜ ଗଠନ କରୁଛୁ ଯାହା କେବଳ ନିରପେକ୍ଷ ଓ ନ୍ୟାୟସମ୍ପନ୍ନ ନୁହେଁ, ବରଂ ସମୃଦ୍ଧ ଓ ସ୍ଥାୟୀ ମଧ୍ୟ ।
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷ ଗୁଡ଼ିକରେ ଅନେକ ସକାରାତ୍ମକ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ନୀତିଗତ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ମହିଳାଙ୍କ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଏକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଶାସନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରେ ମହିଳାଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହିତ ଏହାର ଫଳାଫଳ ମଧ୍ୟ ମିଳୁଛି ।
କର୍ମକ୍ଷେତ୍ର ସଂସ୍କୃତି ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଯାହା ବିବିଧତା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ । କର୍ମକ୍ଷେତ୍ରରେ ବିବିଧତା -ଲିଙ୍ଗଗତ ବିବିଧତା, ବୟସ କିମ୍ବା ପୃଷ୍ଠଭୂମିରେ ହେଉ-ସୃଜନଶୀଳତା ଏବଂ ଅଭିନବତା ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି ।
ଆଜି ଆମେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ଉତ୍ସାହଜନକ ମନୋଭାବକୁ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ୧୯୮୯ରେ ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ ରହିବା ସହିତ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲି, ଆମର ଆର୍ଥିକ ବିଶ୍ୱସନୀୟତାକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ସୁଇଜରଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଦୁଇଟି ବ୍ୟାଙ୍କରେ ଆମର ସୁନାକୁ ରଖବା ପାଇଁ ବିମାନ ଯୋଗେ ନେଇ ରଖିବାକୁ ପଡିଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ଆମେ ବହୁତ ଭଲସ୍ଥିତିରେ ପହଞ୍ଚିପାରିଛୁ । ସେଥି ପାଇଁ ବହୁତ କଷ୍ଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡିଥିଲା ।
ଆପଣମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ଆମର ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ଭଣ୍ଡାର ଚିନ୍ତାର କାରଣ ନୁହେଁ, ବେଳେବେଳେ ଆମର ବିଦେଶୀ ମୁଦ୍ରା ଭଣ୍ଡାର ଛଅ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଥାଏ ଏବଂ ୧୯୯୦ ରେ ଯଦି ଆମେ ଦେଖିବା ତେବେ ବିଦେଶୀ ମୁଦ୍ରା ଭଣ୍ଡାରର ୨ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ମଧ୍ୟ କମ୍ ଥିଲା । ସେହି ସ୍ଥିତିକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ଆସିଯାଇଛୁ ।
ମାନବଜାତିର ଏକ ଷଷ୍ଠାଂଶ ସ୍ଥାନରେ ଥିବା ଭାରତ ଆଶାର ଭୂମି ଭାବରେ ପରିଚିତ ଏବଂ ସମ୍ଭାବନାର ଭୂମି ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା ମହିଳାମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଅଧିକାର ପୁନଃପ୍ରାପ୍ତ କରୁଛନ୍ତି ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ସେମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି କାରଣ ମହିଳାମାନେ ଅଦମ୍ୟ ଧୈର୍ଯ୍ୟ, ଜୋରଦାର ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ପରିବର୍ତନଶୀଳ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା ।
ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭାବରେ ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁଙ୍କର ନିର୍ବଚାନ ଉତ୍ସାହପୂର୍ଣ୍ଣଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନ କାରୀ ରହିଛି। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଛନ୍ତି ଜଣେ ଆଦିବାସୀ ମହିଳା । ଏହା ସନ୍ତୋଷଜନକ ଯେ ଜୀବନର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସବୁ ବର୍ଗର ମହିଳାଙ୍କ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରୟାସ ଫଳପ୍ରଦ ହେଉଛି ।
ଆଜି ଜୀବନରେ ଏମିତି କୌଣସି କ୍ଷେତ୍ର ନାହିଁ ଯେଉଁଠି ମହିଳାମାନେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁନାହାନ୍ତି! ଏବେ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀରେ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ କମିଶନ ଥିବା ବେଳେ ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନାରେ ଲଢୁଆ ପାଇଲଟ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପୁଲିସ ବାହିନୀରେ କମାଣ୍ଡୋ ଭାବେ ମହିଳାମାନେ ଆଗରେ ଅଛନ୍ତି ।
ମୁଁ ଚିତ୍ତୋରଗଡ଼ର ସୈନିକ ସ୍କୁଲରୁ ଆସିଛି ମୁଁ ୧୯୬୨ ମସିହାରେ ସୈନିକ ସ୍କୁଲରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲି, ଝିଅମାନେ ସ୍କୁଲରେ ଯୋଗଦେବେ ବୋଲି କେବେ ଭାବିନଥିଲି କିନ୍ତୁ ଆଜି ସେମାନେ ସୈନିକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରଗତି ଏଭଳି ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଯେ ମଥୁରାରେ କେବଳ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୈନିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଅଛି । ପ୍ରକୃତରେ ଆମେ ବହୁତ ଆଗକୁ ବଢି ସାରିଛୁ !
ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳକ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ମହିଳା ପାଇଲଟଙ୍କ ଅଂଶ ବିଶ୍ୱରେ ସର୍ବାଧିକ ଏବଂ ଆମେରିକା ତୁଳନାରେ ପ୍ରାୟ ଦୁଇଗୁଣ!
ମୁଁ ଡକ୍ଟର ସୁଦେଶଙ୍କ ସହ ଇସ୍ରୋ ଯାଇଥିଲି, ମୁଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିଲି ଯେ ମୁଁ ଅନେକ ମହିଳା ବୈଜ୍ଞାନିକଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲି ଯେଉଁମାନେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-୩ର ସଫଳତାରେ ବ୍ୟାପକ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥିଲେ ।
ଏବଂ ଆପଣ ଏହା ଜାଣନ୍ତି । ରକେଟ୍ ଉଡ଼ାଣ ଭରିବା ପାଇଁ ବହୁତ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ । ଆପଣ ୪୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଉଡ଼ାଣ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ସେଥିରୁ ଯେଉଁ ମାଧ୍ୟାକର୍ଷଣ ଶକ୍ତି ବାହାରକୁ ଆସିଛି ସେଥିରୁ ବାହାରକୁ ଆସିବା ପାଇଁ ବହୁତ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ । ତେଣୁ ଆକାଶ ନୁହେଁ ବରଂ ଅନ୍ତରୀକ୍ଷ ସୀମାରେ ମଧ୍ୟ ନିଃସନ୍ଦେହରେ ଆପଣ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାଷ୍ଟ୍ର ପାଇଁ ନିଜର ଯୋଗଦାନ ପ୍ରଦାନ କରଥିବେ ।
ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୩ରେ, ସଂସଦର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଧିବେଶନ ସମୟରେ, ଦୀର୍ଘ ୨୭ବର୍ଷର ପ୍ରୟାସ ପରେ ଐତିହାସିକ ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମକୁ ଉଭୟ ଗୃହରେ ପାରିତ କରାଯାଇଥିଲା । ଲୋକସଭା ଓ ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭାରେ ଏକ ତୃତୀୟାଂଶ ମହିଳାଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ହେବ ।
ସେଥିପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଲୋକସଭାରେ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ୧/୩ କିମ୍ବା ତାହାଠାରୁ ଅଧିକ ହେବ ଏବଂ ଏହା କେବେ ମଧ୍ୟ ୧/୩ ତୃତୀୟାଂଶରୁ କମ୍ ହେବ ନାହିଁ । କାରଣ ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭାରେ ଏହା ସଂରକ୍ଷିତ ରହିଛି, ଆପଣଙ୍କ ନିକଟରେ ନୀତି ନିର୍ମାଣର ଅଂଶ ହେବା ଅବରସର ହେବ ଏବଂ ଏହା ଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ୱର ଇତିହାସର ଦିଗ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବ ଏବଂ ଏହା ଏକ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ବିକାଶ ଅଟେ ।
ଯେତେବେଳେ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ବିତର୍କ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଭାବିଲି ଯେ ମୋତେ ଏପରି କିଛି କରିବା ଉଚିତ ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିପାରିବ । ମୁଁ ୧୭ ଜଣ ମହିଳା ସାଂସଦଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ସହ ମୁଁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କଲି ଯେ ଟେବୁଲ ଅଫିସରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ହେଉ ଏବଂ ଏହା ଦ୍ୱାରା ଏକ ବଡ ବାର୍ତ୍ତା ଥିଲା, ମୋ ଚେୟାରରେ ବସିଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ମହିଳା ସାଂସଦ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ମାନଦଣ୍ଡର ଉଦାହରଣ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ଆଗାମୀ ସମୟ ପାଇଁ ଚେୟାରରେ ବସିପାରିବେ ଯାହା କି ତାହା ଏକ ଆରମ୍ଭ ହେବ । ସମଗ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅଧିକ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳ ଓ ଲୋକମାନଙ୍କ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ କରିବା ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି, ଏହା କେବଳ ସଂସଦ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ସମସ୍ତ ସରକାରୀ ଅନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ରହିଛି ।
ଆମେ ଏହି ସ୍ଥିତିକୁ ଅନୁଭବ କରିଛୁ ଯେତେବେଳେ ବଡ ଆଗ୍ରହ ସହକାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବନା ସହିତ ଅନ୍ୟ ଉପରେ ଆଧିପତ୍ୟ କରିବାର ପ୍ରବୃତ୍ତି ରହିଚି ଯାହାକି ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ଲୋପ ପାଇଯାଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣଙ୍କୁ ଯେତେବେଳେ ହାର୍ ମାନିବାକୁ ସାମ୍‌ନା କରିବାକୁ ପଡୁଛି ସେତେବେଳେ ଏହାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ଏତେ ସହଜ ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ ଆମର ଦୂରଦର୍ଶୀ ପ୍ରଧାନନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏଥିପାଇଁ ନିଜେ ସଙ୍କଳ୍ପ ନେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ମୁଁ ‘ବେଟି ପଢାଓ’ର ଦୃଢ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଝିଅମାନଙ୍କର ଦେଖାରେଖା କରିବି ସେଥିପାଇଁ ମୋତେ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ଘରେ ଶୌଚାଳୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ହେବ, ଆପଣମାନେ ବହୁ ସମୃଦ୍ଧ ସମାଜରୁ ଆସୁଛନ୍ତି କିନ୍ତୁ ଆପଣ ନିଜର ସଂଗଠନ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରକୃତ ସତ୍ୟତାର ଜଡକୁ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ କ’ଣ କମ୍ ରହିଛି? ଘରେ ନଳରୁ ପାଣି ନ’ ଆସିବା ମାନେ କ’ଣ,ଦେଶରେ ଯାହା କିଛି ବଡ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି, ସେ ସବୁର ପ୍ରକୃତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାକୁ ହେବ ।
ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ଏକମାତ୍ର ଦେଶ ଯେଉଁଠାରେ ଗ୍ରାମ, ପଞ୍ଚାୟତ, ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସ୍ତରରେ ସାମ୍ବିଧାନିକ ଭାବରେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଗଠନ ହୋଇଛି । ପଞ୍ଚାୟତ ପୌରପାଳିକାରେ ଭାଗ ନେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିବା ମହିଳାମାନେ ଏବେ ଲୋକସଭାରେ ସଭ୍ୟ ହେବା ପାଇଁ ବିଧାନସଭାର ସଦସ୍ୟ ହେବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛନ୍ତି ଏହି ଆଇନ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦେଶ ପାଇଁ ବରଦାନ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ ।
ଅର୍ଥନୈତିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସେତେବେଳେ ହେବ ଯେତେବେଳେ ମହିଳାମାନେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଭାବରେ ମହିଳାମାନେ କାମ କରିବେ ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଭାବରେ କର୍ପୋରେଟ୍ ମୁଖ୍ୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିବେ ଏବଂ ସେମାନେ ଯେକୌଣସି ଉପାୟରେ ଯୋଗଦାନ କରିବେ ବୋଲି ସେମାନେ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ କୌଣସି ଉପାୟରେ ଅର୍ଥନୀତି କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ କୁ ଆଗେଇ ନେବ ।
ଦେଶମାନେ କ୍ୱାଣ୍ଟମ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିବା ବେଳେ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ମିଶନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି । ଆମେ ବିଶୃଙ୍ଖଳିତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ସହିତ ସଂଘର୍ଷ କରୁଛୁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଭାବିଲି ଯେ ମୋର ସ୍ଥିତି ପାଇଁ ମୁଁ ଏହି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସହିତ ଅଧିକ ଅବଗତ ହେବା ଉଚିତ୍ ଏହି ଉପସ୍ଥାପନା ମୋତେ ଦିଆଯାଇଥିଲା ମୁଁ ଏହାକୁ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବି ଏହା ତିନି ଜଣ ମହିଳା ବୈଜ୍ଞାନିକ ମିଶନାରୀ ମୋଡରେ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରତି ଏତେ ଉତ୍ସାହିତ ଥିଲେ ପରେ ମୁଁ ଏକ ଧାରଣା ପାଇଲି ଯେ ସେମାନେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଗଣିତ, ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଆପଣଙ୍କୁ ଦୂରେଇ ରଖାଯାଉଥିଲା, ଯାହା କି ଆପଣ ହେଉଛନ୍ତି ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମୂଳଧାରା । ଅର୍ଥନୈତିକ ଜାତୀୟତାବାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଦିଗରେ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ସଂଗଠନ ମାଧ୍ୟମରେ ମୁଁ ମା' ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ମିଶନ ମୋଡରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ଜାତୀୟତାବାଦକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଅପିଲ କରୁଛି ।
ମହିଳାଙ୍କ ଅର୍ଥନୈତିକ ନ୍ୟାୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ଜଗତରେ ଲିଙ୍ଗଗତ ବ୍ୟବଧାନକୁ ଦୂର କରିବା ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ହାସଲ କରିବାର ଚାବିକାଠି । ଯେତେବେଳେ ଅଧିକ ମହିଳା କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଅର୍ଥନୀତି ର ବିକାଶ ହୋଇଥାଏ ।
ଯଦି ମୁଁ ସାଂସଦ, ପ୍ରଶାସନିକ ମଡେଲ, ରାଜନେତା, ସଙ୍ଗଠନଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖିଲେ ମୋତେ ଲାଗୁଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଜନଜାତିଙ୍କ ପ୍ରତି ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ଏହି ସଂଗଠନ ଅଧିକ ଉପଯୁକ୍ତ ଅଟେ, ତେବେ ଜାତୀୟତାବାଦ ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଆପଣଙ୍କୁ ଶିଖାଇବାକୁ ପଡିବ ଆପଣଙ୍କ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଜାତୀୟତାବାଦୀ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଯଦି ଜାତୀୟତାବାଦ ବିରୋଧରେ ସ୍ୱର ଅଛି ତେବେ ଜାତୀୟତାବାଦୀ ହେବା ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ବିକଳ୍ପ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଅର୍ଥନୈତିକ ଜାତୀୟତାବାଦ ଆମ ଅର୍ଥନୀତିର ଜାତୀୟତାବାଦର ଏକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଦିଗ ।
ଆଜି ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଜନସମୂହଙ୍କଠାରୁ ଆଉ କେହି ବଡ ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ ଏହା ପରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଦେଶରେ ଉପଲବ୍ଧ ବସ୍ତୁଗୁଡିକୁ ଆୟତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ବହୁତ ବଡ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛୁ, ଚେୟାର, କାର୍ପେଟ, ଖେଳନା, ପରଦାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ବସ୍ତୁ ଯାହାକୁ ଆମେ ଅନ୍ୟ ଦେଶରୁ କିଣୁଛୁ । ତାହା ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପାରେ କିନ୍ତୁ ତାହାର ନିର୍ମାଣ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏମିତି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇ ପାରିବା ଯାହା ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ଏମିତି ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ ପ୍ରସ୍ତୁ କରିବ ଯାହା ଆମେ ଦେଶରେ ନିର୍ମିତ ହେବାକୁ ଥିବା ବସ୍ତୁଗୁଡିକର ମହତ୍ୱକୁ ମାନିବା ପାଇଁ ଭାବ ଉତ୍ପନ କରିବା, କାରଣ ଅନେକ ଥର ଆର୍ଥିକ ଭାବରେ ଲାଭ ନେବା ପାଇଁ ଆମେ ଆର୍ଥିକ ରାଷ୍ଟ୍ରବାଦ ସହିତ ବୁଝାମଣା କରିଥାଉ, କିଚି ଆର୍ଥିକ ଲାଭ ପାଇଁ ଏକାଠି କରିଥାଉ କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇପାରିବି ଯେ ଏଠାରେ ତିଆରି ହେଉଥିବା ବସ୍ତୁଗୁଡିକର ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ ଅର୍ଥ ଶହ ଶହ ଆରବ ଡଲାରରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ହେବ ଏବଂ ଏହା ଦ୍ୱାରା ସମଗ୍ର ଦେଶ ଏବଂ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଲାଭ ମିଳିବ ।
ଆପଣ ଆମର ବିଦେଶୀ ମୁଦ୍ରା ଭଣ୍ଡାରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ବହୁତ ବଡ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସହଯୋଗୀମାନଙ୍କ ସହିତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି । ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ଆର୍ଥିକ ରାଷ୍ଟ୍ରବାଦ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରିବା । ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ଆମର ଦେଶର ମହତ୍ୱ ଉପରେ ଅଧିକ ପଇସା ରୋଜଗାର କରିବାକୁ କିମ୍ବା ଶୀଘ୍ର ପଇସା ରୋଜଗାର କରିବା ଲୋଭରେ ପଡିବା ନାହିଁ ।
ଏଥିରେ ଦୁଇଟି କ୍ଷତି ହୋଇଥାଏ । ପ୍ରଥମତଃ ଏହା ଯେ ଯେଉଁ ବସ୍ତୁ ତିଆରି ହୋଇପାରିବ, ତାହାର ଆୟତ୍ତ କରିବା ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଟେ; ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ଲୋକମାନଙ୍କ ହାତରୁ କାମ ଛଡେଇ ନେଉଛନ୍ତି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏହି ଦେଶର ରୋଜଗାର କ୍ଷମତା ଉପରେ ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବ ପଡିଥାଏ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟତଃ ଉଦ୍ୟମିତା ବିକାଶ ଦିଗରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କିଛି ଲୋକ ଏମିତି ବସ୍ତୁ ତିଆରି କରିବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ବାହାରୁ ଅଣାଯାଇପାରିବ । ହୁଏତଃ କିଛି ଆର୍ଥିକ ଲାଭ ହେଉ, ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଆପଣଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବକୁ କେଉଁ ପ୍ରକାରରେ ଦେଖାଯିବ ।
ଆପଣଙ୍କୁ ଏହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ହେବ ଯେ, ମୋତେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଯଦି ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ସଦସ୍ୟାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ଦେଖୁଛି ଯେ ଅନ୍ତତଃ ଏହା କିଏ କରୁଛି । ଏହାକୁ ରୋକାଯାଇ ପାରିବ ଏହା ସହିତ ଆମେ ଏହା ଜାଣିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଯେ ଛୋଟ ଶ୍ରେଣୀର କିଏ ଏହି ଲୋକ ଏମିତି କରୁଛନ୍ତି, ତେଣୁ ଆପଣ ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ କରିପାରିବେ, ଆପଣ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରାଷ୍ଟ୍ରବାଦର ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ କରିପାରିବା ।
ଆସନ୍ତୁ ଲୋକାଲ ଫର ଭୋକାଲ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରିବା, ଆମେ ଲୋକାଲର ଭାବନା ‘ ସବ ଦେଶୀ’ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଚାର କରିଥାଉ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ କଥା ଏହା ଯେ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଏହାର ପ୍ରଶଂସା କରିବେ, କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ଯେ କଞ୍ଚାମାଲର ଉପଯୋଗ ଆମର ସାଇଟ୍‌ରେ ହେଉଛି, ଭାରତ ଏକ ଏପରି ଦେଶ ଯିଏ କଞ୍ଚାମାଲର ରପ୍ତାନି କରିଥାଏ, କିନ୍ତୁ କୌଣସି ଦେଶ ପଇସା ପାଇଁ ସାମଗ୍ରୀର ରପ୍ତାନୀ କରିନଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଆମେ ନିଜ ଦେଶର କଞ୍ଚାମାଲକୁ ଏହି ଦେଶର ମୂଲ୍ୟ ସହିତ ଯୋଡିବାକୁ ହେବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ହେବ, ଏହି ଦୁଇଟି ଦିଗ ରହିଛି ।
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିପାରିବି, ଏହି ଅପିଲକୁ କରିବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଦର୍ଶକମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଆଉ କେହି ଭଲ ଶ୍ରୋତା ହୋଇପାରିବେ ନାହିଁ । ଯାହାର ଲାଭ ମୋତେ ଆଜି ମିଳିଛି ଏବଂ ମୋତେ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ ଆପଣ ଆର୍ଥିକ ରାଷ୍ଟ୍ରବାଦକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେବା ପାଇଁ ଏହି ଦେଶକୁ ରାଜଦୂତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
ଆପଣ ବ୍ୟବସାୟ, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟର ଶିଳ୍ପ ପାଠ୍ୟକ୍ରମକୁ କର୍ପୋରେଟ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଭାବରେ ଆକାର ଦେଇପାରିବେ ଏବଂ ପୁଣି ଥରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗକୁ ବଢିବା ସହିତ ମୋ ଉପରେ ବିଶ୍ଵାସ କରିବେ । ଏହା ବହୁତ ଅଧିକ ଫଳପ୍ରଦ ହେବ ।
ଆପଣ ସମସ୍ତେ ବହୁତ ସମର୍ଥ ଅଛନ୍ତି, ଅନ୍ୟଥା ପରିବାର ଲୋକ ଆପଣଙ୍କ ଘରର ସୁରକ୍ଷିତ ପରିବେଶରୁ ବାହାରକୁ ଆସିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇ ନ ଥାଆନ୍ତେ । ଆପଣ ଗ୍ରହଣୀୟତା ସହିତ ଆହୁରି ପ୍ରଭାବ ସହ ଅନୁକୂଳନଶୀଳତା ସହିତ ଏମିତି କରିବାର ବିକଳ୍ପ ବାଛିଛନ୍ତି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଏହି ମାର୍ଗ ନିଶ୍ଚିତ କରିନେଇଛନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏଥିରେ ପ୍ରଗତି ଆପଣ ଅଂଶୀଦାର ମଧ୍ୟ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆମର ବିକାଶ ପାଇଁ ସ୍ତବ୍ଧ ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି, ସମଗ୍ର ଦେଶ କେବେ ଚିନ୍ତା କରି ନ ଥିଲା ଯେ ଭାରତର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏତେ ଆଗରେ ଥିବ, ଏଭଳି ଭାବରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରବେଶ ହେବ । ଆମର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଡିଜିଟାଲ ଦେଣନେଣ ଆମେରିକା, ବ୍ରିଟେନ, ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ଜର୍ମାନୀରେ ମୋଟ ଦେଣନେଣରେ ୪ଗୁଣ ଅଟେ । ଆମର ପ୍ରତି ବ୍ୟକ୍ତି ଇଣ୍ଟରନେଟ ଖର୍ଚ୍ଚ ସଂଯୁକ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକା ଏବଂ ଚୀନର ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ।
ବର୍ତ୍ତମାନଠାରୁ ଏକ ଦଶକ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ୫ ଦୁର୍ବଳ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗୋଟିଏ ଦେଶ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଦେଖନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ କେଉଁଠୁ ଅଛୁ, ଆମେ କାନାଡା, ୟୁକେ, ଫ୍ରାନ୍ସଠାରୁ ଆଗକୁ ଯାଇ ପାଞ୍ଚଟି ବଡ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟତମ । ଆଗାମୀ ବର୍ଷରେ ଜାପାନ ଏବଂ ଜର୍ମାନୀଠାରୁ ଆଗରେ ରହିବା କିନ୍ତୁ ଏହା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏହାଠାରୁ ଆଗକୁ ଯାଇ ମଧ୍ୟ ଏକ ନମ୍ବରରେ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ହେବ ।
ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତ ୨୦୪୭ ଏବଂ ଅମୃତ କାଳ ଭାବରେ ସ୍ତମ୍ଭ ରଖାଯାଉଛି, ଆପଣ ଏମିତି ଚତୁଃ ପାର୍ଶ୍ଵକୁ ଦେଖିପାରିବେ, ଏହା ନିଜେ ଏକ ସଙ୍କେତ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କେବଳ ରାଷ୍ଟ୍ର ହିତରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ଯାଇ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ରହିବାକୁ ନିବେଦନ କରୁଛି ।
ମୁଁ ଏହି ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ମଞ୍ଚ ଉପରେ ଆମନ୍ତ୍ରିତ କରିଥିବା ଯୋଗୁଁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି କାରଣ ମୁଁ ଜାଣିଛି ଯେ ମୁଁ ଏକ ବଡ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିବି, ଏକ ପତ୍ନୀ ଏକ ବଡ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିବ, ଗୋଟିଏ ଝିଅ ଏକ ବଡ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିବ, ଗୋଟିଏ ଭଉଣୀ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିବ କିନ୍ତୁ ଏହା ସହିତ ଏହି ଦିଗରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବା ସହ ଆଗକୁ ବଢିବା ତେବେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ହେବା ଏବଂ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅବିସ୍ମରଣୀୟ ହେବ ଏବଂ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆମକୁ ସେହି ସ୍ଥିତିକୁ ପୁନଃ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବାରେ ସହାୟତା କରିବ ଯାହା ଭାରତ ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ହାସଲ କରିଥିଲା । ଅର୍ଥାତ୍ ଯେତେବେଳେ ଆମ ବିଚାରରେ, ଜ୍ଞାନରେ, କାର୍ଯ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରମୁଖ ଥିଲେ ।
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।