ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋ ର ଚତୁର୍ଥ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପ୍ରକଳ୍ପର ଦୁଇଟି କରିଡରକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ମଞ୍ଜୁରି (୧) ଲାଜପତ ନଗରରୁ ସାକେତ ଜି-ବ୍ଲକ ଏବଂ (୨) ଇନ୍ଦ୍ରଲୋକରୁ ଇନ୍ଦ୍ରପ୍ରସ୍ଥ
13 MAR 2024 3:26PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋର ଚତୁର୍ଥ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପ୍ରକଳ୍ପର ଦୁଇଟି ନୂତନ କରିଡରକୁ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଛି ଯାହା ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀରେ ମେଟ୍ରୋ ସଂଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଉନ୍ନତ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
ଦୁଇଟି କରିଡର ହେଉଛି;
• ଇନ୍ଦ୍ରଲୋକ - ଇନ୍ଦ୍ରପ୍ରସ୍ଥ ୧୨.୩୭୭ କି.ମି.
• ଲାଜପତ ନଗର - ସାକେତ ଜି ବ୍ଲକ ୮.୩୮୫ କିଲୋମିଟର
ପ୍ରକଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ପାଣ୍ଠି
ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋର ଚତୁର୍ଥ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପ୍ରକଳ୍ପର ଏହି ଦୁଇଟି କରିଡରର ମୋଟ ପ୍ରକଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟ ୮,୩୯୯ କୋଟି ଟଙ୍କା, ଯାହା ଭାରତ ସରକାର, ଦିଲ୍ଲୀ ସରକାର ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପାଣ୍ଠି ଏଜେନ୍ସିମାନଙ୍କଠାରୁ ସଂଗ୍ରହ କରାଯିବ ।
ଏହି ଦୁଇଟି ଲାଇନ୍ ୨୦.୭୬୨ କିଲୋମିଟର ବିଶିଷ୍ଟ ହେବ। ଇନ୍ଦ୍ରଲୋକ - ଇନ୍ଦ୍ରପ୍ରସ୍ଥ କରିଡର ଗ୍ରୀନ ଲାଇନର ଏକ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହେବ ଏବଂ ଏହା ରେଡ୍, ୟେଲୋ, ଏୟାରପୋର୍ଟ ଲାଇନ, ମାଜେଣ୍ଟା, ଭାୟୋଲେଟ ଏବଂ ବ୍ଲୁ ଲାଇନ୍ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବ ଏବଂ ଲାଜପତ ନଗର - ସାକେତ ଜି ବ୍ଲକ କରିଡର ସିଲଭର, ମାଜେଣ୍ଟା, ପିଙ୍କ ଏବଂ ଭାୟୋଲେଟ ଲାଇନକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ ।
ଲାଜପତ ନଗର - ସାକେତ ଜି ବ୍ଲକ କରିଡର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉନ୍ନତ ହେବ ଏବଂ ଏଥିରେ ୮ଟି ଷ୍ଟେସନ ରହିବ । ଇନ୍ଦ୍ରଲୋକ- ଇନ୍ଦ୍ରପ୍ରସ୍ଥ କରିଡରରେ ୧୦ଟି ଷ୍ଟେସନକୁ ମିଶାଇ ୧୧.୩୪୯ କିଲୋମିଟର ଭୂତଳ ଲାଇନ ଓ ୧.୦୨୮ କିଲୋମିଟର ଏଲିଭେଟେଡ୍ ଲାଇନ୍ ରହିବ।
ଇନ୍ଦ୍ରଲୋକ - ଇନ୍ଦ୍ରପ୍ରସ୍ଥ ଲାଇନ୍ ହରିୟାଣାର ବାହାଦୁରଗଡ଼ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଯାତ୍ରୀମାନେ ଗ୍ରୀନ୍ ଲାଇନ୍ ରେ ଯାତ୍ରା କରି ସିଧାସଳଖ ଇନ୍ଦ୍ରପ୍ରସ୍ଥ ତଥା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏବଂ ପୂର୍ବ ଦିଲ୍ଲୀର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବେ।
ଇନ୍ଦ୍ରଲୋକ, ନବୀ କରିମ, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ, ଦିଲ୍ଲୀ ଗେଟ୍, ଇନ୍ଦ୍ରପ୍ରସ୍ଥ, ଲାଜପତ ନଗର, ଚିରାଗ ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ସାକେତ ଜି ବ୍ଲକର ଏହି କରିଡରରେ ୮ଟି ନୂଆ ଇଣ୍ଟରଚେଞ୍ଜ ଷ୍ଟେସନ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବ। ଏହି ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକ ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କର ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଲାଇନ ମଧ୍ୟରେ ଆନ୍ତଃସଂଯୋଗରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ।
ଚତୁର୍ଥ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସଂପ୍ରସାରଣର ଅଂଶ ସ୍ୱରୂପ ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋ ୬୫ କିଲୋମିଟରର ନେଟୱାର୍କ ନିର୍ମାଣ କରିସାରିଛି । ଏହି ନୂତନ କରିଡର ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା ଶେଷ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ବର୍ତମାନ ଡିଏମଆରସି ୨୮୬ଟି ଷ୍ଟେସନକୁ ନେଇ ୩୯୧ କିଲୋମିଟର ର ନେଟୱାର୍କ ପରିଚାଳିତ କରୁଛି। ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଢୁଥିବା ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ।
ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋ ରେଲ କର୍ପୋରେସନ ଲିମିଟେଡ (ଡିଏମଆରସି) ପ୍ରି-ବିଡ୍ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଟେଣ୍ଡର କାଗଜାତ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଆରମ୍ଭ କରିସାରିଛି।

Ministry of Housing & Urban Affairs
Cabinet approves two corridors of Delhi Metro Phase-IV projects namely (i) Lajpat Nagar to Saket G-Block and (ii) Inderlok to Indraprastha
13 MAR 2024 3:26PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi approved two new corridors of Delhi Metro's Phase-IV project which are expected to further improve the Metro connectivity in the national capital.
The two corridors are;
a) Inderlok - Indraprastha 12.377 km
b) Lajpat Nagar - Saket G Block 8.385 km
Project Cost & Funding
Total project cost of these two corridors of Delhi Metro's Phase - IV project is Rs.8,399 crore, which will be sourced from Government of India, Government of Delhi, and international funding agencies.
These two lines will comprise of 20.762 kms. The Inderlok - Indraprastha corridor will be an extension of the Green Line and will provide interchange with the Red, Yellow, Airport Line, Magenta, Violet and Blue Lines, while the Lajpat Nagar - Saket G Block corridor will connect the Silver, Magenta, Pink and Violet Lines.
The Lajpat Nagar - Saket G Block corridor will be entirely elevated and will have eight stations. The Inderlok - Indraprastha corridor will have 11.349 kms of underground lines and 1.028 kms of elevated lines comprising of 10 stations.
The Inderlok - Indraprastha Line will provide enhanced connectivity to the Bahadurgarh region of Haryana as commuters from these areas will be able to travel on the Green Line to directly reach Indraprastha as well as various other areas of central and east Delhi.
Eight new interchange stations will come up on these corridors at Inderlok, Nabi Karim, New Delhi, Delhi Gate, Indraprastha, Lajpat Nagar, Chirag Dilli and Saket G Block. These stations will significantly improve the interconnectivity among all the operational lines of the Delhi Metro network.
The Delhi Metro is already constructing a network of 65 kilometres as part of its fourth phase of expansion. These new corridors are expected to be completed by March 2026 in stages. Presently, the DMRC operates a network of 391 kilometres consisting of 286 stations. The Delhi Metro is now one of the fastest growing Metro networks in the world.
The Delhi Metro Rail Corporation Limited (DMRC) has already started the pre-bid activities and preparation of Tender documents.