Ministry of Youth Affairs and Sports
KIUG 2023 concludes: Chandigarh University overall champions; Pratyasa Ray most successful athlete of the Games
Lovely Professional, Guru Nanak Dev University finish second and third, respectively; defending champions Panjab University end fourth
29 FEB 2024 7:10PM by PIB Guwahati
Chandigarh University clinched the overall championships of the 4th Khelo India University Games 2023, Ashtalakshmi with their boxers adding five gold, one silver and four bronze medals to ensure that none of their close contenders even had an outside chance of staking claim to the top spot.
The Khelo India University Games 2023, that started on February 17, were officially declared closed by the Hon’ble Minister of Sports and Youth Welfare, Government of Assam, Nandita Gorlosa at the Sarusajai Sports Complex on Thursday.
Vikash (Men 51-54kg), Harsh (Men 57-60kg), Deepak (Men 60-63.5kg), Priya (Women 54-57kg) and Pranjal (Women 66-70kg) clinched the gold medals for Chandigarh University, who took home the KIUG crown for the first time in four editions with a total of 71 medals, including 32 gold, 18 silver and 21 bronze.
E0LA.JPG)
Lovely Professional University were a distant second with 20 gold, 14 silver and eight bronze while Guru Nanak Dev University finished third with 12 gold, 20 silver and 19 bronze and were only contingent apart from the champions to cross the 50-medal mark. Defending champions Panjab University came up with a late surge winning five gold, two silver and three bronze medals from the boxing competitions.
Speaking about the transformation of the contingent, Chandigarh University Co-ordination Manager, Dr Mahesh Jaitely said a change in sports policy of the University was responsible for this improvement. “We increased the diet money for children three times and also increased the prize money for medal winners substantially (to attract sports talent),” he added.
Swimmers Pratyasa Ray of Utkal University with four gold, one silver and one bronze was the most successful female athlete of the Games while the honour of the most successful male athlete went to Jain University’s Xavier Michael Dsouza with four gold medals.
ABOUT KHELO INDIA UNIVERSITY GAMES 2023 ASHTALAKSHMI
The Khelo India University Games is a multi-discipline sports event aimed at promoting sports and fitness among university students in India. A vision of Hon’ble Prime Minister Narendra Modi and organised by the Ministry of Youth Affairs and Sports, Government of India, it provides a platform for young athletes to showcase their talent and compete at the national level. The Khelo India University Games Ashtalakshmi 2023, being staged over the seven states of North East India, feature an array of sporting disciplines including athletics, rugby, basketball, volleyball, swimming, badminton, hockey, fencing, kabaddi, football, tennis, mallakhamb, judo, table tennis, boxing, shooting, weightlifting, archery, wrestling, and yogasana. The Games are aimed at finding the talent that will make the nation proud in global sports tournaments.

যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰালয়
কেআইইউজি ২০২৩ সমাপ্ত: চণ্ডিগড় বিশ্ববিদ্যালয় সামগ্ৰিক চেম্পিয়ন; প্ৰত্যাসা ৰায় গেমছৰ আটাইতকৈ সফল এথলীট
লাভলী প্ৰফেচনেল, গুৰু নানক দেৱ বিশ্ববিদ্যালয়ে ক্ৰমান্বয়ে দ্বিতীয় আৰু তৃতীয় স্থান লাভ কৰিছে; ডিফেণ্ডিং চেম্পিয়ন পাঞ্জাব বিশ্ববিদ্যালয় চতুৰ্থ স্থানত
29 FEB 2024 7:10PM by PIB Guwahati
চণ্ডিগড় বিশ্ববিদ্যালয়ে চতুৰ্থ খেলো ইণ্ডিয়া বিশ্ববিদ্যালয় গেমছ ২০২৩ অষ্টলক্ষ্মীৰ সামগ্ৰিক চেম্পিয়নশ্বিপৰ খিতাপ জয় কৰে। তেওঁলোকৰ বক্সাৰসকলে পাঁচটা সোণ, এটা ৰূপ আৰু চাৰিটা ব্ৰঞ্জৰ পদক যোগ কৰি নিশ্চিত কৰে যে তেওঁলোকৰ আন কোনো ঘনিষ্ঠ প্ৰতিদ্বন্দীয়ে শীৰ্ষ স্থান দখল কৰাৰ সুযোগ নাপায়।
১৭ ফেব্ৰুৱাৰীত আৰম্ভ হোৱা খেলো ইণ্ডিয়া বিশ্ববিদ্যালয় গেমছ ২০২৩ বৃহস্পতিবাৰে সৰুসজাই ক্ৰীড়া প্ৰকল্পত অসম চৰকাৰৰ মাননীয় ক্ৰীড়া আৰু যুৱ কল্যাণ মন্ত্ৰী নন্দিতা গোৰ্লোছাই আনুষ্ঠানিকভাৱে সমাপ্তিৰ ঘোষণা কৰে।
বিকাশ (পুৰুষ ৫১-৫৪ কিগ্ৰা), হৰ্ষ (পুৰুষ ৫৭-৬০ কিগ্ৰা), দীপক (পুৰুষ ৬০-৬৩.৫ কিগ্ৰা), প্ৰিয়া (মহিলা ৫৪-৫৭ কিগ্ৰা) আৰু প্ৰাঞ্জলে (মহিলা ৬৬-৭০ কিগ্ৰা) চণ্ডিগড় বিশ্ববিদ্যালয়ৰ বাবে সোণৰ পদক অৰ্জন কৰে। বিশ্ববিদ্যালয়খনে মুঠ ৭১ টা পদকৰ সৈতে চাৰিটা সংস্কৰণত প্ৰথমবাৰৰ বাবে কেআইইউজিৰ খিতাপ দখল কৰে, যাৰ ভিতৰত আছে ৩২ টা স্বৰ্ণ পদক, ১৮ টা ৰূপৰ পদক আৰু ২১ টা ব্ৰঞ্জৰ পদক।
E0LA.JPG)
লাভলী প্ৰফেচনেল ইউনিভাৰ্চিটি ২০ টা সোণ, ১৪ টা ৰূপ আৰু আঠটা ব্ৰঞ্জৰ সৈতে দ্বিতীয় স্থানত আছিল আনহাতে গুৰু নানক দেৱ বিশ্ববিদ্যালয়ে ১২ টা সোণ, ২০ টা ৰূপ আৰু ১৯ টা ব্ৰঞ্জৰ সৈতে তৃতীয় স্থান লাভ কৰে আৰু কেৱল চেম্পিয়ন দলৰ বাহিৰে ৫০ টা পদকৰ সীমা অতিক্ৰম কৰা একমাত্ৰ দল হিচাপে পৰিগণিত হয়। ডিফেণ্ডিং চেম্পিয়ন পাঞ্জাব বিশ্ববিদ্যালয়ে বক্সিং প্ৰতিযোগিতাৰ পৰা পাঁচটা স্বৰ্ণ, দুটা ৰূপ আৰু তিনিটা ব্ৰঞ্জৰ পদক জয় কৰে।
দলটোৰ পৰিৱৰ্তনৰ বিষয়ে চণ্ডিগড় বিশ্ববিদ্যালয়ৰ সমন্বয় প্ৰৱন্ধক ড০ মহেশ জেটলীয়ে কয় যে এই উন্নতিৰ বাবে বিশ্ববিদ্যালয়ৰ ক্ৰীড়া নীতিৰ পৰিৱৰ্তন দায়ী। তেওঁ লগতে কয়, “আমি শিশুসকলৰ বাবে ডায়েট আহাৰৰ ধন তিনিগুণ বৃদ্ধি কৰিছিলো আৰু পদক বিজয়ীসকলৰ বাবে পুৰষ্কাৰৰ ধন যথেষ্ট পৰিমাণে বৃদ্ধি কৰিছিলো (ক্ৰীড়া প্ৰতিভাক আকৰ্ষিত কৰিবলৈ)।“
উৎকল বিশ্ববিদ্যালয়ৰ সাঁতোৰবিদ প্ৰত্যাসা ৰায়ে চাৰিটা সোণ, এটা ৰূপ আৰু এটা ব্ৰঞ্জৰ সৈতে গেমছৰ আটাইতকৈ সফল মহিলা খেলুৱৈ হিচাপে পৰিগণিত হয় আনহাতে আটাইতকৈ সফল পুৰুষ খেলুৱৈৰ সন্মান চাৰিটা সোণৰ পদক বিজয়ী জৈন বিশ্ববিদ্যালয়ৰ জেভিয়াৰ মাইকেল ডিচুজাই লাভ কৰে।
খেলো ইণ্ডিয়া বিশ্ববিদ্যালয় গেমছ ২০২৩ অষ্টলক্ষ্মীৰ বিষয়ে
খেলো ইণ্ডিয়া বিশ্ববিদ্যালয় গেমছ হৈছে ভাৰতৰ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ মাজত ক্ৰীড়া আৰু ফিটনেছৰ প্ৰচাৰৰ লক্ষ্যৰে এক বহু-শাখাৰ ক্ৰীড়া অনুষ্ঠান। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ এক দৃষ্টিভংগী আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা আয়োজিত, ই যুৱ খেলুৱৈসকলক তেওঁলোকৰ প্ৰতিভা প্ৰদৰ্শন আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত প্ৰতিযোগিতা কৰাৰ বাবে এক মঞ্চ প্ৰদান কৰে। উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ সাতখন ৰাজ্যত আয়োজিত হৈ থকা খেলো ইণ্ডিয়া বিশ্ববিদ্যালয় গেমছ অষ্টলক্ষ্মী ২০২৩ ত এথলেটিকছ, ৰাগবী, বাস্কেটবল, ভলীবল, সাঁতোৰ, বেডমিণ্টন, হকী, ফেন্সিং, কাবাডী, ফুটবল, টেনিছ, মাল্লাখাম্ব, জুডো, টেবুল টেনিছ, বক্সিং, শ্বুটিং, ভাৰোত্তোলন, আৰ্চাৰী, কুস্তি, যোগান আৰু যোগাসনকে ধৰি বিভিন্ন ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতা আয়োজন কৰা হৈছে। এই খেলসমূহৰ উদ্দেশ্য হৈছে বিশ্বব্যাপী ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতাত দেশক গৌৰৱান্বিত কৰিব পৰা প্ৰতিভা বিচাৰি উলিওৱা।