ন্যু অমসুং রিন্যুএবল মন্ত্রালয়
ভারতনা মশাগী মতিকচাবা সোলর মোদ্যুল পুথোকপদা ঙমলে; 2022-23দা ভারত্তগী দোলর বিলিয়ন 1.03গী সোলর পেনেল এক্সপোর্ত তৌখি: কেন্দ্রগী পৱার অমসুং ন্যু & রিন্যুয়েবল ইনর্জী মন্ত্রী
07 FEB 2024 5:04PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী ন্যু & রিন্যুয়েবল ইনর্জী অমসুং পৱার মন্ত্রীনা লৈবাক অসিদা সোলর সেলশিং অমসুং পেনেলশিং পুথোকপগী ফিভমগী মতাংদা খংহনখ্রে।
শেনবা চহি 2022-23দা লৈবাক অসিদা সোলর পৱার জেনরেসন কেপাসিতী চাউরাক্না 12.78 GW হাপচিনখি। এপ্রুব লিস্ত ওফ মোদেলস এন্দ মেনুফেকচরর্স (ALMM)দা পীরিবা সোলর মোদ্যুল মেনুফেকচরিং কেপাসিতীগী দেতাগী মতুং ইন্না নত্রগা ALMMদা মিং চন্নবগীদমক এপ্লাই তৌরকখিবা অমসুং নেসন ইন্সতিত্যুত ওফ সোলর ইনর্জী (NISE)না মনিং তম্না চত্থখিবা এসেসমেন্তকী মতুং ইন্না লৈবাক অসিদা সোলর পি.ভি. মোদ্যুল মেনুফেকচরিং কেপাসিতীগী ইন্সতোল কেপাসিতী চাউরাক্না 50 GWনি। ইন্দস্ত্রী ফীদবেক্কী মতুং ইন্না লৈবাক অসিদা সোলর সেল মেনুফেকচরিংগী ইন্সতোল কেপাসিতী চাউরাক্না 6 GWনি। মতৌ অসুম্না, লৈবাক অসিনা মশাগী মতিকচাবা সোলর মোদ্যুলশিং/পেনেলশিং পুথোকপদা ঙমলে অদুবু লৈবাক অসিনা হৌজিকসু সোলর সেলশিং মতিকচানা পুথোকপা ঙমদ্রি।
হৌখিবা চহি মঙাদা লৈবাক অসিদা চাউরাক্না USD মিলিয়ন 11,171গী সোলর সেলশিং অমসুং মোদ্যুলশিং ইমপোর্ত তৌরকখি, মদু চপ মান্নবা মতমগী মনুংদা অপুনবা ভারতকী মর্চেন্দাইজ ইম্পোর্তকী চাউরাক্না 0.4%নি। কম্মর্স বিভাগকী এক্সপোর্ত-ইমপোর্ত দেতা বেঙ্কগী মনুংচনবা ৱেবসাইতকী মতুং ইন্না হৌখিবা চহি মঙাগী ওইনা লৈবাক অসিদা ইমপোর্ত তৌরকখিবা সোলর সেলশিং অমসুং মোদ্যুলশিংগী অকুপ্পা ৱারোল মখাদা পীরি।
হৌখিবা চহি মঙাগী ওইনা লৈবাক অসিদা ইমপোর্ত তৌরকখিবা সোলর সেলশিং অমসুং মোদ্যুলশিংগী অকুপ্পা ৱারোল, লৈবাক-লৈবাক্কী ওইনা
USD মিলিয়নদা ইমপোর্তকী ভেল্যু
লৈবাক
2018-19
2019-20*
2020-21*
2021-22*
2022-23*
HS কোদ
85414011
HS কোদ 85414011
HS কোদ 85414011
HS কোদ 85414011
HS কোদ 85414012
HS কোদ 85414200
HS কোদ 85414300
সোলর পি.ভি. সেলশিং & মোদ্যুলশিং
সোলর পি.ভি. সেলশিং & মোদ্যুলশিং
সোলর পি.ভি. সেলশিং & মোদ্যুলশিং
সোলর পি.ভি. সেলশিং
সোলর পি.ভি. মোদ্যুলশিং
সোলর পি.ভি. সেলশিং
সোলর পি.ভি. মোদ্যুলশিং
অঙ্গুইলা
0.14
ওস্ত্রেলিয়া
0.01
0.22
কম্বোদিয়া
0.43
5.97
6.69
1.72
52.72
কানাদা
24.04
7.92
0.8
1.32
0.01
চাদ
0.24
চিলি
0.63
তাইৱান
65.58
20.97
11.28
5.48
0.13
1.92
চাইনা PRP
1694.04
1307.03
494.87
1069.88
3075.32
581.45
874.89
ফ্রান্স
0.01
0.06
জর্মনি
20.1
3.73
0.03
0.19
0.21
0.05
0.13
হোং কোং
45.37
31.3
3.22
0.55
229.12
1.17
3.04
ইন্দোনেসিয়া
0.11
0.01
0.78
1.56
ইতালি
0.15
0.27
0.16
0.01
জপান
0.4
3.41
0.15
0.61
কেনিয়া
0.01
কোরিয়া RP
10.72
1.72
0.16
0.13
0.03
লিথুনিয়া
0.09
লক্সেমবর্গ
0.01
মালেসিয়া
15.31
3.91
7.46
26.83
31.43
176.05
1.24
ম্যানমার
0.98
5.78
2.17
নিদরলেন্দ
0.04
ফিলিপিন্স
0.01
0.04
0.34
1.21
0.01
কাতর
0.01
রসিয়া
0.02
0.04
সাউদি অরব
0.01
সিঙ্গাপুর
126.3
31.32
6.69
4.64
22.76
2.18
24.09
স্পেন
0.18
0.1
0.01
0.13
0.33
শ্রী লঙ্কা DSR
0.25
1.28
সেন্ত হেলেনা
0.06
স্বাজিলেন্দ
0.08
স্বিজরলেন্দ
0.03
0.01
0.75
3.78
থাইলেন্দ
55.05
120.47
18.76
16.26
0.01
261.31
0.01
তুনিসিয়া
0.01
তর্কি
0.01
0.07
U.A.E.
0.86
0.43
0.13
U.K.
0.56
0.02
0.06
U.S.A.
8.2
2.57
0.03
0.08
0.03
0.03
ভ্যেতনাম সোসিয়েল রিপব্লিক
91.97
140.63
14.97
6.09
229.91
39.63
স্পেসিফাই তৌদবা
0.07
অপুনবা
(USD মিলিয়ন)
2159.73
1684.29
571.65
1137.86
3363.20
1310.30
943.53
অপুনবা মর্চেন্দাইজ ইমপোর্ত
(USD মিলিয়নদা)
514,078
474,709
394,436
613,052
715,969
*শেনবা চহি 2020-21 ফাওবদা, সোলর সেলশিং, মোদ্যুলশিংদা এসেম্বল তৌবা ওইগেরা নত্রগা ওইরোইগেরা HS কোদ 85414011গী মখাদা ক্লাসিফাই তৌরি।
শেনবা চহি 2021-22দা, HS কোদ 85414011 অসি সোলর পি.ভি. সেলশিংগীদমক রিতেন তৌখি অমসুং সোলর পি.ভি. মোদ্যুলগীদমক অনৌবা HS কোদ 85414012 পুরকখি।
মসিগী মতুং, শেনবা চহি 2022-23দগী সোলর পি.ভি. সেলশিং অমসুং সোলর পি.ভি. মোদ্যুলশিং (ITA-1 আইতেমশিংগা লোয়ননা এক্সক্লুসিবলি শিজিন্নবা অদু নত্তবা) মথংশিৎনা HS কোদ 85414200 অমসুং 85414300দা থমলে।
হৌখিবা চহি মঙাদা লৈবাক অসিদগী এক্সপোর্ত তৌখিবা সোলর সেলশিং অমসুং মোদ্যুলশিংগী অকুপ্পা ৱারোল, লৈবাক-লৈবাক্কী ওইনা, কম্মর্স বিভাগকী এক্সপোর্ত-ইমপোর্ত দেতা বেঙ্কগী মনুংচনবা ৱেবসাইতকী মতুং ইন্না মখাদা পীরি।
হৌখিবা চহি মঙাদা লৈবাক অসিদগী এক্সপোর্ত তৌখিবা সোলর সেলশিং অমসুং মোদ্যুলশিংগী অকুপ্পা ৱারোল, লৈবাক-লৈবাক্কী ওইনা
এক্সপোর্তকী ভেল্যু USD মিলিয়নদা
লৈবাক
2018-19
2019-20*
2020-21*
2021-22*
2022-23*
HS কোদ 85414011
HS কোদ 85414011
HS কোদ 85414011
HS কোদ 85414011
HS কোদ 85414012
HS কোদ 85414200
HS কোদ 85414300
সোলর পি.ভি. সেলশিং & মোদ্যুলশিং
সোলর পি.ভি. সেলশিং & মোদ্যুলশিং
সোলর পি.ভি. সেলশিং & মোদ্যুলশিং
সোলর পি.ভি. সেলশিং
সোলর পি.ভি. মোদ্যুলশিং
সোলর পি.ভি. সেলশিং
সোলর পি.ভি. মোদ্যুলশিং
অফগানিস্তান
0.07
0.14
0.30
1.02
2.57
4.03
অঙ্গোলা
0.02
0.02
ওস্ত্রেলিয়া
3.08
0.11
0.05
0.09
0.06
0.04
0.18
বাহামাস
0.01
বহরেন আইলেন্দ
0.03
0.07
বঙ্গলাদেশ PR
0.41
0.05
0.28
0.07
0.03
0.11
বেলজিয়ম
3.49
6.87
0.23
0.03
0.45
বেনিন
0.01
0.07
ভুতান
0.02
0.05
0.06
0.11
0.06
0.01
0.03
বোলিবিয়া
0.01
বোত্সৱানা
0.01
ব্রাজিল
0.04
বুলগেরিয়া
0.24
0.05
বুর্কিনা ফাসো
0.04
0.04
বুরুন্দি
0.01
সেন্ত্রেল আফ্রিকা রিপব্লিক
0.01
কম্বোদিয়া
0.11
কেমেরুন
0.01
0.01
কানাদা
0.77
0.36
0.58
0.60
0.57
0.76
কেপ ভর্দে আইলেন্দ
0.01
0.01
চাদ
0.01
0.05
চাইনা P RP
1.45
1.45
0.01
0.12
0.55
0.05
কোমোরোস
0.05
কোঙ্গো D. REP.
0.28
0.06
0.31
0.10
0.08
0.08
0.12
কোঙ্গো P REP
0.03
0.25
0.01
কোস্তা রিকা
0.02
কোত D' আইভোরি
0.04
0.01
চেক রিপব্লিক
0.01
দেনমার্ক
10.56
0.15
0.29
0.15
0.33
দিজিবৌতি
0.06
ইক্বাদোর
0.03
0.03
0.40
ইজিপ A RP
0.13
0.17
0.23
ইরিত্রিয়া
0.02
0.09
ইস্তোনিয়া
0.30
0.34
0.27
ইথোপিয়া
0.01
0.01
ইক্যুলত
ফিন্দলেন্দ
0.02
ফ্রান্স
0.44
0.39
0.09
0.07
0.06
গাবোন
0.02
0.01
0.01
0.01
গাম্বিয়া
0.02
0.20
জিওর্জিয়া
জর্মনি
1.36
0.14
0.15
0.11
0.01
0.33
ঘানা
0.01
0.35
0.31
0.01
গ্রীস
0.74
0.59
গুইনিয়া
0.03
0.03
0.06
0.01
গুয়ানা
0.02
0.30
হাইতি
0.04
0.39
0.08
হোন্দুরাজ
হোং কোং
0.07
ইন্দোনেসিয়া
0.09
ইরান
0.02
0.03
0.12
ইরাক
0.02
0.17
0.31
ইরিলেন্দ
0.31
0.09
0.02
ইজরেল
0.10
0.01
ইতালি
0.51
0.11
0.08
0.11
0.01
0.01
0.05
জপান
1.19
0.01
0.06
0.12
কাজকিস্থান
কেনিয়া
0.62
0.21
0.34
0.05
0.45
0.65
কোরিয়া RP
0.08
0.46
কুৱাইত
0.03
0.03
0.02
লেবানন
0.01
0.14
0.03
লাইবেরিয়া
0.01
0.01
লিবিয়া
0.01
লিথুনিয়া
0.01
মাদাগাস্কার
0.05
0.14
0.02
0.03
মালাৱি
0.03
0.03
0.02
0.01
0.01
0.01
0.07
মালেসিয়া
0.09
0.01
0.14
মালদ্বিপস
0.34
মালি
0.11
0.12
0.13
0.09
0.03
মৌরিসিয়স
0.02
3.34
মৌরিতানিয়া
0.08
0.05
মেক্সিকো
0.05
0.02
মোরোকো
0.18
0.05
0.30
মোজাম্বিক
0.03
0.05
0.02
ম্যানমার
0.06
0.19
নামিবিয়া
0.02
নেপাল
1.23
4.05
0.62
0.63
0.25
0.83
নিদরলেন্দ
1.29
0.03
0.01
নাইগর
1.04
নাইজেরিয়া
1.33
0.71
0.40
2.18
0.12
0.57
নোর্ৱে
0.04
0.08
0.02
ওমান
1.17
1.45
0.48
0.66
0.45
0.26
পাকিস্তান IR
0.06
0.24
0.05
1.58
পাপুৱা ন্যু গুইনিয়া
ফিলিপিনস
0.03
0.03
0.03
0.03
0.35
0.43
পোলেন্দ
1.90
পোর্তুগাল
0.08
0.16
0.05
প্যুরতো রিকে
কাতর
0.19
0.01
রিয়ুনিয়ন
0.07
0.03
0.17
রসিয়া
0.01
সাউদি আরব
0.32
0.05
0.23
0.24
0.03
সেনেগল
0.02
0.01
0.30
0.10
0.04
0.11
সেচেলিস
0.78
0.14
0.01
সৈরা লিওন
0.01
0.03
0.01
0.01
সিঙ্গাপুর
0.08
0.02
স্লোভেনিয়া
0.11
0.16
সোমালিয়া
1.30
0.19
7.77
সাউথ আফ্রিকা
4.29
5.51
1.93
0.44
4.55
5.15
সাউথ সুদান
0.01
0.01
স্পেন
1.07
0.83
0.17
0.01
0.06
0.14
শ্রি লঙ্কা DSR
0.17
0.09
0.18
0.26
0.09
0.19
সুদান
0.02
0.03
0.07
0.04
স্বিদেন
0.01
0.07
স্বিতজরলেন্দ
0.01
সিরিয়া
0.04
তাঞ্জানিয়া REP
0.21
0.01
0.14
0.03
0.02
0.04
থাইলেন্দ
0.01
0.11
তিমোর লেস্তে
0.03
তোগো
0.01
0.02
তুনিসিয়া
0.01
তর্কি
0.15
9.65
0.27
1.59
3.80
য়ুনাইতেদ আরব ইমিরেতস
3.54
1.63
1.12
0.40
1.97
5.67
U K
0.09
0.01
0.40
0.05
0.11
0.19
U S A
52.91
172.37
63.30
19.07
60.75
0.02
1000.30
উগান্দা
1.17
0.28
0.40
0.28
0.12
0.14
ভ্যেতনাম SOC REP
21.18
0.02
0.31
0.01
য়েমেন REPUBLC
0.28
0.07
0.05
0.09
জাম্বিয়া
0.08
0.31
0.54
0.09
0.08
0.03
জিম্বাৱে
0.22
0.24
0.05
0.06
0.01
অপুনবা
(USD মিলিয়ন)
121.08
212.65
76.76
28.98
83.50
1.10
1031.36
*শেনবা চহি 2020-21 ফাওবদা, সোলর সেলশিং, মোদ্যুলশিংদা এসেম্বল তৌবা ওইগেরা নত্রগা ওইরোইগেরা HS কোদ 85414011গী মখাদা ক্লাসিফাই তৌরি।
শেনবা চহি 2021-22দা, HS কোদ 85414011 অসি সোলর পি.ভি. সেলশিংগীদমক রিতেন তৌখি অমসুং সোলর পি.ভি. মোদ্যুলগীদমক অনৌবা HS কোদ 85414012 পুরকখি।
মসিগী মতুং, শেনবা চহি 2022-23দগী সোলর পি.ভি. সেলশিং অমসুং সোলর পি.ভি. মোদ্যুলশিং (ITA-1 আইতেমশিংগা লোয়ননা এক্সক্লুসিবলি শিজিন্নবা অদু নত্তবা) মথংশিৎনা HS কোদ 85414200 অমসুং 85414300দা থমলে।
ইনফোর্মেসন অসি ফেব্রুৱারী 6, 2023দা রাজ্য সভাদা হংলকপা ৱাহং অমদা অইবা পাউখুম ওইনা কেন্দ্রগী ন্যু & রিন্যুয়েবল ইনর্জী অমসুং পৱার মন্ত্রী শ্রী আর.কে. সিংহনা পীখিবনি।

Ministry of New and Renewable Energy
India has achieved self-sufficiency in production of solar modules; solar panels worth $ 1.03 billion exported from India in 2022-23: Union Power and New & Renewable Energy Minister
07 FEB 2024 5:04PM by PIB Delhi
The Union Minister for New & Renewable Energy and Power has informed about the status of production of solar cells and panels in the country.
The solar power generation capacity added in the country in Financial Year 2022-23 was around 12.78 GW. As per data in respect of solar module manufacturing capacity enlisted in Approved List of Models and Manufacturers (ALMM) or applied for enlistment in ALMM and independent assessment by Nation Institute of Solar Energy (NISE), the installed capacity of solar PV module manufacturing capacity in the country is around 50 GW. As per industry feedback, the installed capacity of solar cell manufacturing in the country is around 6 GW. Thus, the country has achieved self-sufficiency in the production of solar modules / panels but the country is yet to achieve substantial capacity in production of solar cells.
Around 11,171 Million USD of solar cells and modules have been imported into the country in the last five years, which is around 0.4% of total India’s merchandise imports during the same period. The details of solar cells and modules imported in the country for last five years, country-wise, as per the website pertaining to Export-Import Data Bank of Department of Commerce, are given below.
Details of solar cells and modules imported into the country for the last five years, country-wise
Value of Import in USD Millions
Country
2018-19
2019-20*
2020-21*
2021-22*
2022-23*
HS Code
85414011
HS Code 85414011
HS Code 85414011
HS Code 85414011
HS Code 85414012
HS Code 85414200
HS Code 85414300
Solar PV Cells & Modules
Solar PV Cells & Modules
Solar PV Cells & Modules
Solar PV
Cells
Solar PV Modules
Solar PV
Cells
Solar PV Modules
Anguilla
0.14
Australia
0.01
0.22
Cambodia
0.43
5.97
6.69
1.72
52.72
Canada
24.04
7.92
0.8
1.32
0.01
Chad
0.24
Chile
0.63
Taiwan
65.58
20.97
11.28
5.48
0.13
1.92
China PRP
1694.04
1307.03
494.87
1069.88
3075.32
581.45
874.89
France
0.01
0.06
Germany
20.1
3.73
0.03
0.19
0.21
0.05
0.13
Hong Kong
45.37
31.3
3.22
0.55
229.12
1.17
3.04
Indonesia
0.11
0.01
0.78
1.56
Italy
0.15
0.27
0.16
0.01
Japan
0.4
3.41
0.15
0.61
Kenya
0.01
Korea RP
10.72
1.72
0.16
0.13
0.03
Lithuania
0.09
Luxembourg
0.01
Malaysia
15.31
3.91
7.46
26.83
31.43
176.05
1.24
Myanmar
0.98
5.78
2.17
Netherland
0.04
Philippines
0.01
0.04
0.34
1.21
0.01
Qatar
0.01
Russia
0.02
0.04
Saudi Arab
0.01
Singapore
126.3
31.32
6.69
4.64
22.76
2.18
24.09
Spain
0.18
0.1
0.01
0.13
0.33
Sri Lanka DSR
0.25
1.28
St. Helena
0.06
Swaziland
0.08
Switzerland
0.03
0.01
0.75
3.78
Thailand
55.05
120.47
18.76
16.26
0.01
261.31
0.01
Tunisia
0.01
Turkey
0.01
0.07
U.A.E.
0.86
0.43
0.13
U.K.
0.56
0.02
0.06
U.S.A.
8.2
2.57
0.03
0.08
0.03
0.03
Vietnam Soc Rep
91.97
140.63
14.97
6.09
229.91
39.63
Unspecified
0.07
TOTAL
(USD million)
2159.73
1684.29
571.65
1137.86
3363.20
1310.30
943.53
Total Merchandise Import
(in USD Million)
514,078
474,709
394,436
613,052
715,969
*Till FY 2020-21, Solar Cells, whether or not assembled in modules were classified under HS Code 85414011.
In FY 2021-22, the HS Code 85414011 was retained for Solar PV Cells and new HS Code 85414012 was brought in for Solar PV Modules.
Subsequently, from FY 2022-23, the Solar PV Cells and Solar PV Modules (other than those exclusively used with ITA-1 items) are put under HS Codes 85414200 and 85414300 respectively.
The details of solar cells and modules exported from the country for the last five years, country-wise, as per the website pertaining to Export-Import Data Bank of Department of Commerce, are given below.
Details of solar cells and modules exported from the country during the last five years, country-wise
Value of Export in USD Millions
Country
2018-19
2019-20*
2020-21*
2021-22*
2022-23*
HS Code 85414011
HS Code 85414011
HS Code 85414011
HS Code 85414011
HS Code 85414012
HS Code 85414200
HS Code 85414300
Solar PV Cells & Modules
Solar PV Cells & Modules
Solar PV Cells & Modules
Solar PV Cells
Solar PV Modules
Solar PV Cells
Solar PV Modules
AFGHANISTAN
0.07
0.14
0.30
1.02
2.57
4.03
ANGOLA
0.02
0.02
AUSTRALIA
3.08
0.11
0.05
0.09
0.06
0.04
0.18
BAHAMAS
0.01
BAHARAIN IS
0.03
0.07
BANGLADESH PR
0.41
0.05
0.28
0.07
0.03
0.11
BELGIUM
3.49
6.87
0.23
0.03
0.45
BENIN
0.01
0.07
BHUTAN
0.02
0.05
0.06
0.11
0.06
0.01
0.03
BOLIVIA
0.01
BOTSWANA
0.01
BRAZIL
0.04
BULGARIA
0.24
0.05
BURKINA FASO
0.04
0.04
BURUNDI
0.01
C AFRI REP
0.01
CAMBODIA
0.11
CAMEROON
0.01
0.01
CANADA
0.77
0.36
0.58
0.60
0.57
0.76
CAPE VERDE IS
0.01
0.01
CHAD
0.01
0.05
CHINA P RP
1.45
1.45
0.01
0.12
0.55
0.05
COMOROS
0.05
CONGO D. REP.
0.28
0.06
0.31
0.10
0.08
0.08
0.12
CONGO P REP
0.03
0.25
0.01
COSTA RICA
0.02
COTE D' IVOIRE
0.04
0.01
CZECH REPUBLIC
0.01
DENMARK
10.56
0.15
0.29
0.15
0.33
DJIBOUTI
0.06
ECUADOR
0.03
0.03
0.40
EGYPT A RP
0.13
0.17
0.23
ERITREA
0.02
0.09
ESTONIA
0.30
0.34
0.27
ETHIOPIA
0.01
0.01
EQUTL GUINEA
FINLAND
0.02
FRANCE
0.44
0.39
0.09
0.07
0.06
GABON
0.02
0.01
0.01
0.01
GAMBIA
0.02
0.20
GEORGIA
GERMANY
1.36
0.14
0.15
0.11
0.01
0.33
GHANA
0.01
0.35
0.31
0.01
GREECE
0.74
0.59
GUINEA
0.03
0.03
0.06
0.01
GUYANA
0.02
0.30
HAITI
0.04
0.39
0.08
HONDURAS
HONG KONG
0.07
INDONESIA
0.09
IRAN
0.02
0.03
0.12
IRAQ
0.02
0.17
0.31
IRELAND
0.31
0.09
0.02
ISRAEL
0.10
0.01
ITALY
0.51
0.11
0.08
0.11
0.01
0.01
0.05
JAPAN
1.19
0.01
0.06
0.12
KAZAKHSTAN
KENYA
0.62
0.21
0.34
0.05
0.45
0.65
KOREA RP
0.08
0.46
KUWAIT
0.03
0.03
0.02
LEBANON
0.01
0.14
0.03
LIBERIA
0.01
0.01
LIBYA
0.01
LITHUANIA
0.01
MADAGASCAR
0.05
0.14
0.02
0.03
MALAWI
0.03
0.03
0.02
0.01
0.01
0.01
0.07
MALAYSIA
0.09
0.01
0.14
MALDIVES
0.34
MALI
0.11
0.12
0.13
0.09
0.03
MAURITIUS
0.02
3.34
MAURITANIA
0.08
0.05
MEXICO
0.05
0.02
MOROCCO
0.18
0.05
0.30
MOZAMBIQUE
0.03
0.05
0.02
MYANMAR
0.06
0.19
NAMIBIA
0.02
NEPAL
1.23
4.05
0.62
0.63
0.25
0.83
NETHERLAND
1.29
0.03
0.01
NIGER
1.04
NIGERIA
1.33
0.71
0.40
2.18
0.12
0.57
NORWAY
0.04
0.08
0.02
OMAN
1.17
1.45
0.48
0.66
0.45
0.26
PAKISTAN IR
0.06
0.24
0.05
1.58
PAPUA N GNA
PHILIPPINES
0.03
0.03
0.03
0.03
0.35
0.43
POLAND
1.90
PORTUGAL
0.08
0.16
0.05
PUERTO RICO
QATAR
0.19
0.01
REUNION
0.07
0.03
0.17
RUSSIA
0.01
SAUDI ARAB
0.32
0.05
0.23
0.24
0.03
SENEGAL
0.02
0.01
0.30
0.10
0.04
0.11
SEYCHELLES
0.78
0.14
0.01
SIERRA LEONE
0.01
0.03
0.01
0.01
SINGAPORE
0.08
0.02
SLOVENIA
0.11
0.16
SOMALIA
1.30
0.19
7.77
SOUTH AFRICA
4.29
5.51
1.93
0.44
4.55
5.15
SOUTH SUDAN
0.01
0.01
SPAIN
1.07
0.83
0.17
0.01
0.06
0.14
SRI LANKA DSR
0.17
0.09
0.18
0.26
0.09
0.19
SUDAN
0.02
0.03
0.07
0.04
SWEDEN
0.01
0.07
SWITZERLAND
0.01
SYRIA
0.04
TANZANIA REP
0.21
0.01
0.14
0.03
0.02
0.04
THAILAND
0.01
0.11
TIMOR LESTE
0.03
TOGO
0.01
0.02
TUNISIA
0.01
TURKEY
0.15
9.65
0.27
1.59
3.80
U ARAB EMTS
3.54
1.63
1.12
0.40
1.97
5.67
U K
0.09
0.01
0.40
0.05
0.11
0.19
U S A
52.91
172.37
63.30
19.07
60.75
0.02
1000.30
UGANDA
1.17
0.28
0.40
0.28
0.12
0.14
VIETNAM SOC REP
21.18
0.02
0.31
0.01
YEMEN REPUBLC
0.28
0.07
0.05
0.09
ZAMBIA
0.08
0.31
0.54
0.09
0.08
0.03
ZIMBABWE
0.22
0.24
0.05
0.06
0.01
TOTAL
(USD million)
121.08
212.65
76.76
28.98
83.50
1.10
1031.36
*Till FY 2020-21, Solar Cells, whether or not assembled in modules were classified under HS Code 85414011.
In FY 2021-22, the HS Code 85414011 was retained for Solar PV Cells and new HS Code 85414012 was brought in for Solar PV Modules.
Subsequently, from FY 2022-23, the Solar PV Cells and Solar PV Modules (other than those exclusively used with ITA-1 items) are put under HS Codes 85414200 and 85414300 respectively.
This information has been given by the Union Minister for New & Renewable Energy and Power Shri R. K. Singh, in a written reply to a question, in Rajya Sabha on February 6, 2023.