Ministry of Education
IIT Bhubaneswar Research and Entrepreneurship Park to launch 100-Cube Start-up Initiative
Union Minister Dharmendra Pradhan to inaugurate the ground-breaking initiative on 11 February
The Park to create 100 Start-ups each with an average valuation of Rs. 100 crores by the 100th anniversary of Odisha in 2036.
For this purpose, the Park will expand from 20,000 square feet to 80,000 square feet area in two years with Rs. 130 crore support from the MoE.
Initiative will make the Park the epicenter of the PM’s Purvodaya Mission aimed at social, economic, industrial and inclusive growth of eastern India.
Inaugural to feature technical workshops for Start-Ups and Faculty, followed by MOUs with several industries, startups and venture capitalists
05 FEB 2024 5:50PM by PIB Bhubaneswar
IIT Bhubaneswar’s Research and Entrepreneurship Park is set to launch its transformative 100-CUBE Start-Up initiative on February 11, 2024. This visionary program aims to create 100 startups, each with a valuation of Rs. 100 crores by the 100th Anniversary of Odisha in 2036. To achieve this goal, the Park will provide essential resources, mentorship, seed capital and access to potential investors. The Park is set to expand from its present 20,000 square feet area to about 80,000 square feet over the next two years with the generous support of Rs. 130 crore from the Ministry of Education.
Prof. Shreepad Karmalkar, Director of IIT Bhubaneswar, said that the initiative finds inspiration in the enthusiasm of Hon'ble Union Minister for Education, Skill Development & Entrepreneurship, Shri Pradhan for a flourishing entrepreneurial milieu in Odisha, and aligns with Prime Minister Narendra Modi's vision for Start-up India and Atmanirbhar Bharat. IIT Bhubaneswar is one of the second generation IITs, and has expertise in various domains including Minerals and Materials, Artificial Intelligence, Climate Science, Smart Infrastructure, Renewable Energy, Semiconductor Devices and Integrated Circuits etc. Tracing the paradigm shifts in the role of IITs, Prof. Karmalkar said that the IITs were initially envisioned as institutions for generating new knowledge in the form of research papers, as well as producing high-quality human resources for industries, defense, research labs, and educational institutions. These institutions were later tasked with applying their expertise to address societal problems through sponsored and consultancy projects. In recent years, the IITs have started contributing to wealth generation by fostering entrepreneurs and supporting start-up incubation via establishment of Research and Entrepreneurship parks. This is the mandate of NEP 2020 as well. Also in line with this mandate is the commencement of the Integrated Teacher Education Program at IIT Bhubaneswar from the year 2023, that envisages cultivation of exceptional teachers for school education.
As is known, after Independence, India’s first 25 years focussed on Agriculture, the second 25 years on Infrastructure, and the third 25 years on service sector and information. The next 25 years will be driven by start-ups. India has substantially improved its global innovation rank from 76 in 2014 to 40 in 2023. The 100-CUBE start-up initiative promises to help improve the rank further, by nurturing start-ups inclusive of gender, sector, and geography using a mind to market strategy.
The launch event on February 11 will feature parallel technical workshops for faculty and start-ups conducted by Faculty Heads of Research Parks of IITs, industrialists and venture capitalists during 11 am to 1 pm. This will be followed by signing of MoUs with nearly 20 industries, 30 startups, and 30 venture capitalists at during 2 pm to 4 pm to build strategic collaborations for achieving the 100-CUBE objective. During this afternoon event, the Hon'ble Minister will also officially open the 1500-seat auditorium hosting the event, and lay the e-foundation for infrastructure projects worth Rs. 450 crore.
In essence, the 100-Cube Start-up Initiative marks a significant milestone in IIT Bhubaneswar's journey towards establishing Odisha as a hub of entrepreneurship and nurturing the start-up culture in the country.

ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱର ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଉଦ୍ୟମିତା ପାର୍କର 100-କ୍ୟୁବ୍ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଅଭିଯାନ
ଫେବ୍ରୁଆରି ୧୧ତାରିଖରେ ଶିଳାନ୍ୟାସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ
୨୦୩୬ ମସିହାରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ଗଠନର ଶତବାର୍ଷିକୀ ବେଳକୁ ଏହି ପାର୍କରେ ହାରାହାରି ୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ୧୦୦ଟି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସୃଷ୍ଟି ହେବ
ଏଥିପାଇଁ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୧୩୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସହାୟତାରେ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପାର୍କକୁ ୨୦,୦୦୦ ବର୍ଗଫୁଟରୁ ୮୦,୦୦୦ ବର୍ଗଫୁଟ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯିବ
ଏହି ଯୋଜନା ପାର୍କକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପୂର୍ବୋଦୟ ମିଶନର କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥଳୀରେ ପରିଣତ କରିବ ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ପୂର୍ବ ଭାରତର ସାମାଜିକ, ଆର୍ଥିକ, ଔଦ୍ୟୋଗିକ ଏବଂ ସମାବେଶୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି
ପୂର୍ବାହ୍ନ ୧୧ଟାରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଓ ଅଧ୍ୟାପକଙ୍କ ପାଇଁ ବୈଷୟିକ କର୍ମଶାଳା ଉଦ୍ ଘାଟନ କରାଯିବା ପରେ ଅପରାହ୍ଣ ୨ଟାରେ ବିଭିନ୍ନ ଶିଳ୍ପ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଓ ଭେଞ୍ଚର ପୁଞ୍ଜିପତିଙ୍କ ସହ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହେବ
05 FEB 2024 5:50PM by PIB Bhubaneswar
ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱରର ଗବେଷଣା ଓ ଉଦ୍ୟମିତା ବିକାଶ ପାର୍କ ଆସନ୍ତା ଫେବ୍ରୁଆରି ୧୧ ତାରିଖରେ ୧୦୦ କ୍ୟୁବ୍ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ୨୦୩୬ ମସିହାରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ ଗଠନର ଶତବାର୍ଷିକୀ ସୁଦ୍ଧା ୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ବିଶିଷ୍ଟ ୧୦୦ଟି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଏହି ଦୂରଦର୍ଶୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ପାର୍କ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସମ୍ବଳ, ପରାମର୍ଶ, ପୁଞ୍ଜି ଏବଂ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ନିବେଶକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ପାର୍କ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସମ୍ବଳ, ପରାମର୍ଶ, ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପୁଞ୍ଜି ଏବଂ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ନିବେଶକମାନଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବ। ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୧୩୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତାରେ ଆସନ୍ତା ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ପାର୍କ ନିଜ ପରିସରକୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ୨୦,୦୦୦ ବର୍ଗଫୁଟ ଅଞ୍ଚଳରୁ ପ୍ରାୟ ୮୦,୦୦୦ ବର୍ଗଫୁଟକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଯାଉଛି।
ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱରର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ପ୍ରଫେସର ଶ୍ରୀପଦ କର୍ମାଲକର କହିଛନ୍ତି ଯେ ଓଡିଶାରେ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ମାନନୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନଙ୍କ ଉତ୍ସାହରେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ମିଳିଛି, ଯାହାକି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଓ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପରେ ଆଧାରିତ। ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ପିଢ଼ିର ଆଇଆଇଟି ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ, ଏବଂ ଏହାର ଖଣିଜ ଏବଂ ସାମଗ୍ରୀ, କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା, ଜଳବାୟୁ ବିଜ୍ଞାନ, ସ୍ମାର୍ଟ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ନବୀକରଣ ଯୋଗ୍ୟ ଶକ୍ତି, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉପକରଣ ଏବଂ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ୍ ସର୍କିଟ୍ ଇତ୍ୟାଦି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେରେ ପାରଦର୍ଶୀତା ରହିଛି । ଆଇଆଇଟି ଭୂମିକାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି, ପ୍ରଫେସର କର୍ମାଲକର କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ସମୟରେ ଆଇଆଇଟିଗୁଡ଼ିକୁ ଗବେଷଣା ଦସ୍ତାବିଜ ଆକାରରେ ନୂତନ ଜ୍ଞାନ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସହିତ ଶିଳ୍ପ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ଅନୁସନ୍ଧାନ ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ଉଚ୍ଚମାନର ମାନବ ସମ୍ବଳ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଭାବରେ କଳ୍ପନା କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡିକ ପରେ ପ୍ରାୟୋଜିତ ଏବଂ ପରାମର୍ଶଦାତା ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ସାମାଜିକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପାରଦର୍ଶିତା ପ୍ରୟୋଗ କରିବାକୁ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡିକରେ, ଆଇଆଇଟି ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଉଦ୍ୟମିତା ପାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ମାଧ୍ୟମରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଇନକ୍ୟୁବେସନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ସହିତ ପୁଞ୍ଜି ସୃଷ୍ଟିରେ ଯୋଗଦାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିର ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ | ଏହି ଆଦେଶ ଅନୁଯାୟୀ, ୨୦୨୩ ମସିହାରୁ ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ସମନ୍ୱିତ ଶିକ୍ଷକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଯାହାକି ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଅତୁଳନୀୟ ଶିକ୍ଷକ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରିଛି।
ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ, ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ, ଭାରତର ପ୍ରଥମ ୨୫ ବର୍ଷ କୃଷି, ଦ୍ୱିତୀୟ ୨୫ ବର୍ଷ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ତୃତୀୟ ୨୫ ବର୍ଷ ସେବା କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ସୂଚନା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେବ। ବିଶ୍ୱ ଉଦ୍ଭାବନ ମାନ୍ୟତାରେ ଭାରତ ୨୦୧୪ରେ ୭୬ତମ ସ୍ଥାନରେ ଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୩ରେ ୪୦ତମ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ୧୦୦-କ୍ୟୁବ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଅଭିଯାନ ଲିଙ୍ଗ, କ୍ଷେତ୍ର, ଏବଂ ଭୌଗୋଳିକ ପ୍ରଭେଦକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ କରିବା ସହିତ ବଜାର ରଣନୀତିକୁ ଆଖିରେ ରଖି ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଜରିଆରେ ଏହି ମାନ୍ୟତାକୁ ଆହୁରି ଉନ୍ନତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।
ଫେବୃଆରୀ ୧୧ରେ ଆୟୋଜିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଅଭିଯାନର ଉଦଘାଟନୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦିନ ୧୧ଟା ରୁ ଗୋଟାଏ ମଧ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ ଆଇଆଇଟିର ରିସର୍ଚ୍ଚ ପାର୍କର ମୁଖ୍ୟ, ଶିଳ୍ପପତି ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ପୁଞ୍ଜିପତିମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅଧ୍ୟାପକ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସମାନ୍ତରାଳ ବୈଷୟିକ କର୍ମଶାଳା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ଏହା ପରେ ଦିନ ୨ ଟାରୁ ୪ଟା ମଧ୍ୟରେ ୧୦୦-କ୍ୟୁବ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ରଣନୀତିକ ସହଯୋଗ ଗଠନ ଲାଗି ପ୍ରାୟ ୨୦ଟି ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥା, ୩୦ଟି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ୩୦ଟି ଭେଞ୍ଚର ପୁଞ୍ଜିପତିଙ୍କ ସହିତ ଏମଓୟୁ ସ୍ୱାକ୍ଷର କରାଯିବ। ସେହିଦିନ ଅପରାହ୍ଣରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମାନ୍ୟବର କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ୧୫୦୦ ଆସନ ବିଶିଷ୍ଟ ଅଡିଟୋରିୟମର ଲୋକାର୍ପଣ କରିବେ ଏବଂ ୪୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଇ-ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ।
ବାସ୍ତବରେ, ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱରର ୧୦୦-କ୍ୟୁବ୍ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଅଭିଯାନ ଓଡିଶାକୁ ଉଦ୍ୟୋଗର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିବା ତଥା ଦେଶରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ।