আয়ুশ
অৱাং নোংপোক ভারত্তা অহানবা ওইনা দিব্রুগরদা ফমুং 100 থাবা য়োগ অমসুং নেচরোপেথী হোস্পিতাল শাগদৌরি
কেন্দ্রগী আয়ুশ মন্ত্রী লোয়ননা অসামগী মুখ্য মন্ত্রীনা সেন্ত্রেল রিসর্চ ইন্সতিত্যুত ওফ য়োগ এন্দ নেচরোপেথীগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
লম একর 15গী লেন্দ পর্সেলদা স্তেৎ-ওফ-আর্ত ইন্সতিত্যুত শেমগৎনবা লুপা করোর 100গী ময়া ইনভেস্ত তৌগনি
নন-কম্ম্যুনিকেবল দিজিজেজ (NCD)গী মেনেজেন্তগীদমক প্রোতোকোলশিং দিবেলপ তৌনবা CRIYN অসি য়োগ এন্দ নেচরোপেথী ফোর কার্দিও ভাস্ক্যুলর দিজিজেজ (CVD) ওফ ইন্দিয়াদা সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স ওইনা দিবেলপ তৌরগনি
য়োগ এন্দ নেচরোপেথীদা UG, PG অমসুং হায়র রিসর্চকীদমক এজুকেস্নেল ত্রেনিংশিং পাঙথোক্কনি
28 JAN 2024 6:06PM by PIB Imphal
আয়ুশ অমসুং পোর্তস, শিপ্পিং এন্দ ৱাতরৱেজকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱালনা অসামগী মুখ্য মন্ত্রী, দা. হিমন্তা বিশ্বা শর্মগা লোয়ননা ঙসি দিব্রুগরগী দিহিং খামতিঘত্তা ফমুং 100 লৈবা য়োগ এন্দ নেচরোপেথী হোস্পিতাল অমগা লোয়ননা সেন্ত্রেল রিসর্চ ইন্সতিত্যুত ওফ য়োগ এন্দ নেচরোপেথী (CRIYN)গী উরেপ উয়ুং তমখ্রে।
ইন্সতিত্যুত অসি য়োগ অমদি নেচরোপেথীগী ত্রেদিনেস্নেল নোলেজ অমসুং তেক্নোলোজীগী মোর্দন তুলশিংগী মরক্তা সাইন্তিফিক ওইনা চৎনবা য়াবা অমসুং কান্নরবা শিনরী অমা পুরক্নবা পান্দমগা লোয়ননা লুপা করোর 100 রোমগী ইনভেস্তমেন্তদা লম একর 15 (বিঘা 45)গী ময়াদা শাগনি। মসিনা এজুকেসন, প্রিভেন্তিব হেল্থকিয়র অআমসুং য়োগ অমদি নেচরোপেথীগী লমদা রিসর্চ তৌবদা বেঞ্চমার্ক স্তেন্দর্সশিং থম্বা ঙমহনগনি। স্তেৎ-ওফ-দি-আর্ত ইন্সতিত্যুত অসিনা য়োগ অমসুং নেচরোপেথীদা গ্লোবেল প্রমোসন অমসুং রিসর্চ তৌনবগী ইন্তর্নেস্নেল কোল্লাবোরেসন সেন্তর ওইনা মথৌ তৌবগী মথক্তা ইভিদেন্স-বেজ রিসর্চকী খুত্থাংদা মেদিসিন অমসুং প্রেক্তিসশিংগী ত্রেদিস্নেল সিস্তেমগী ফন্দামেন্তেল এস্পেক্তশিং, সাইন্তিফিক ভেলিদেসনদা মীৎয়েং থমগনি। য়োগ অমসুং ৱেলনেস সেক্তরগী লমদা স্তার্তঅপশিংগী ওইনা ইন্সতিত্যুত অসিনা ইনক্যুবেসন সেন্তরশিং ওইনা মথৌ তৌরগনি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱলনা হায়খি, “প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীগী মীৎয়েং শান্না উবা ঙম্বা লমজিং মখাদা আয়ুশকী ইহৌ অসি চাউনা শাহৌ ফংখি মরমদি মসিনা গ্লোবেল ৱেলনেস মুফমেন্তগীদমক অনৌবা শক্তি ওইরকখি। ঙসি ঐখোয়না দিব্রুগরদা ফমুং 100 থাবা হোস্পিতালগা লোয়ননা অহানবা সেন্তর রিসর্চ ইন্সতিত্যুত ওফ য়োগ এন্দ নেচরোপেথীগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। ইনাক খুল্লবা ফোরা অমসুং ফৌনা শীজিন্নদুনা অমসুং আয়ুশ সেক্তর পাকথোক চাউথোকহন্নবা লোয়ননা হোস্পিতেলিতী, পেসেন্ত কিয়র লোয়ননা মেদিকেল তুরিজমদা পেরিফেরেল গ্রোথ লৈহন্দুনা মসি অসাম অমসুং অৱাং নোংপিক অপুনববু শক্তি পীনা মোদীজীগী খুদম অমনি। মহৌশা ইমানা ঐখোয়দা মাগী ফজবনা থৌজালবীরি অমসুং মসিনা থংনবা রিজন খক্তা নত্তনা সাউথ এসিয়া রিজনগী মীয়ামগীদমক লায়েংবদা চাউনা মতেং পাংগনি লোয়ননা য়োগ, নেচরোপেথী, আয়ুর্বেদ অমসুং হীদাক লাংথক্কী অতৈ ত্রেদিস্নেল মওংশিংগী খুত্থাংদা রিজুবনেৎ তৌরবা অমসুং সাইন্তিফিকেল্লী ভেলিদেৎ তৌরবা ত্রীৎমেন্ত রেজিম ফংহল্লি।
ইন্সতিত্যুত অসিনা কার্দেক রিহেবিলিতেসন, দাইবেতিস রিহেবিলিতেসন, ওতোইম্ম্যুন দিজিজেস অমসুং NCD রিস্ক হন্থহবা লমশিং অসিদা কেপাসিতী বিল্দিং প্রোগ্রামশিংগীদমক য়োগ অমসুং নেচরোপেথী এক্সপর্তশিং ত্রেন তৌনবা ক্লিনিকেল ত্রেনিং ফেসিলিতীশিংসু পীগনি। য়োগ অমসুং নেচরোপেথীগী প্রোতোকলশিংদা রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত তৌবগা লোয়ননা CRIYNনা কনভেন্সনেল কিয়রগা লোয়ননা ইন্তিগ্রেৎ তৌগদবা NCDশিংগী মেনেজমেন্তগী ইভিদেন্স-বেজ প্রোতোকলশিং দিবেলপ তৌখি মসিনা পেসেন্ত কিয়রগী ইন্তিগ্রেতেদ মেদিসিন এপ্রোচ অমা রিইনফোর্স তৌগনি। হোস্পিতাল অসিনা পুন্সি ফগৎহন্নবা অমসুং ক্বালিতী লৈহন্নবা য়োগা অমসুং নচেরোপেথী প্রোতোকলশিংগা লোয়ননা ইনপেসেন্ত সর্ভিসশিংসু পীরগনি।”
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা দা. হিমন্তা বিশ্বা শর্মনা হায়খি, “প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীজীগী মীৎয়েং শানবা লুচিং মখাদা কেন্দ্র সরকারনা আত্মনির্ভর ভারত ওইনবগী বিজনদা মপাঙ্গল হেন্না কনখৎহন্দুনা সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুসন অমগী মতুংদা অমা হাপচিন্দুনা চাউনা সপ্পোর্ত পীরি। অহৌবদা এম্সগুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিং, অসামগী জিলা খুদিংমক্তা মেদিকেল কোলেজশিং, অসাম শিনবা থুংবদা অনৌবা আয়ুশ হোসপিতালশিংগা লোয়ননা আয়ুশ সিস্তেমগী অনা লায়েং মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং অতৈ প্রোগ্রেসিব ওইবা খোঙথাং কয়ানা রাজ্য অসিদা মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহনখি। নচরোপেথী অমসুং য়োগ অসি আয়ুশকী মরু ওইবা ভর্তিকেল অনিনি মসিনা নখোয়গী অনাবা লায়েংবা খক্তা নত্তনা শীংনবা খুদিংমক থেংননবা অমসুং হকচাং ফবা পুন্সি অমা হিংনবগীদমক পুক্নিং ৱাখল অমদি হকচাংদা শক্তি পীরি। য়োগ অমসুং নেচরোপেথীগী সহোস্পিতাল অমসুং রিসর্চ সেন্তর অসিনা অসামগী মীয়াম লোয়ননা থংনবা রিজনগী মীয়ামদা কান্নবা কয়ামরুম পীরগনি।”
থৌরম অসিদা পেত্রোলিয়ন এন্দ নেচরেল গ্যাস, লেবর অমসুং এমপ্লোইমেন্তগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, রামেশ্বর তেলি; হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী অসামগী মন্ত্রী, কেশবব মহন্তা; ইন্দস্ত্রী এন্দ কম্মর্স অমসুং কলচরগী মন্ত্রী, বিমল বোরাহ; দিব্রুগরগী MLA অমসুং অসাম ইন্দস্ত্রিএল দিবেলপমেন্ত কাউন্সিল (AIDC)গী চিয়রমেন, প্রসন্তা ফুকন; মোরনগী MLA, চক্রধার গোগোই, দুলিয়াজনগী MLA, তেরাশ গোৱল্লা; ; লাহোৱলগী MLA, বিনোদ হজারিকা; চাবুৱাগী MLA, পোনাকন বারুৱা; নহারিকাতিয়াগী MLA, তরঙ্গা গোগোই অমদি আয়ুশ মন্ত্রালয় লোয়ননা অসাম সরকারগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা শরুক য়াখি।
হোস্পিতাল অসিনা ইনপেসেন্ত, আউৎপেসেন্ত অমসুং দে কিয়র সর্ভিসেস ফংহনগনি। ইন্সিতিত্যুত অসিনা নেচরোপেথী দাইৎ অমসুং ন্যুত্রিসন, য়োগা থেরাপী, মসাস অমসুং মেনিপ্যুলেতিব থেরাপীশিং, এক্যুপ্রেসর, এক্যুপংচর, ক্রোমোথেরপী, মেগনেতো থেরাপী, জিসিওথেরাপী অমসুং হাইদ্রোথেরাপীগী লায়েংশিং ফংহল্লি। মসিমা ওবেসিতী, মেতাবোলিক সিন্দ্রোম, দাইবেতিস, CVD, স্ত্রোক, আস্মা, COPD, মাইগ্রেন, IBS, IBD, অর্থরাইতিস, ওতোইম্ম্যুন দিজিজ, কেন্সর, ন্যরোদিজিনরেতিব দিজিজশিং নীংথিনা লাকহনবদা পেসেন্তশিংগী মতেং পাংগনি।

AYUSH
100 bedded Yoga & Naturopathy Hospital to come up in Dibrugarh, a first in North East India
Union Ayush Minister with Assam Chief Minister lays foundation stone for Central Research Institute of Yoga & Naturopathy
Close to ₹100 crores to be invested to develop this State-of-the-Art institute over a land parcel of 15 acres
CRIYN to be developed as the Centre of Excellence in Yoga & Naturopathy for Cardio Vascular Diseases (CVD) of India, to develop protocols for management of Non-Communicable Diseases (NCD)
Educational trainings for UG, PG & higher research to be conducted in Yoga & Naturopathy
28 JAN 2024 6:06PM by PIB Delhi
The Union Minister of Ayush and Ports, Shipping & Waterways Shri Sarbananda Sonowal along with the Chief Minister of Assam, Dr Himanta Biswa Sarma laid the foundation stone of the Central Research Institute of Yoga & Naturopathy (CRIYN) along with a 100 bedded Yoga & Naturopathy hospital at Dihing Khamtighat in Dibrugarh today.
The institution will be developed over a land parcel of nearly 15 acres (45 bighas) at an approximate investment of ₹100 crores, with an aim at bringing a scientifically valid and useful synergy between traditional knowledge of Yoga and Naturopathy and modern tools of technology. It will establish benchmark standards in education, Preventive healthcare and research in the field of Yoga and Naturopathy. This state-of-the-art institute will focus on fundamental aspects, scientific validation of traditional systems of medicine and practices through evidence-based research, apart from functioning as an international collaboration centre for global promotion and research in Yoga and Naturopathy. The institute will also serve as incubation centres in startups in the field of Yoga and wellness sector.
Addressing the gathering, Shri Sarbananda Sonowal, said, “Under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, the Ayush movement has got a tremendous boost as it has become a pioneering force of global wellness movement. Today, we lay the foundation stone for the first of its kind Central Research Institute of Yoga & Naturopathy with a 100 bedded hospital in Dibrugarh. This is yet another testament of Modiji to empower Assam and the whole of Northeast to harness its rich flora & fauna and drive expansion in Ayush sector, with peripheral growth in hospitality, patient care as well as medical tourism sectors as well. Mother Nature has blessed us with her immense beauty and this will go a long way in providing a healing touch for people, of not just the immediate region but the South Asia region, with the rejuvenated, scientifically validated treatment regime through Yoga, Naturopathy, Ayurveda and other traditional forms of medicine.”
The institution will also offer clinical training facilities to train Yoga and Naturopathy experts for capacity building programs in areas of cardiac rehabilitation, Diabetes Rehabilitation, autoimmune diseases and NCD risk reduction. With research and development in the protocols of Yoga and Naturopathy, CRIYN will develop evidence-based protocols for management of NCDs that can be integrated with conventional care, reinforcing the Integrated Medicine approach of patient care. The hospital will provide for inpatient services with Yoga and naturopathy protocols to heal and enrich quality of lives”.
Speaking on the occasion, the Dr Himanta Biswa Sarma, Under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, the union government has been lending tremendous support by adding one after another central institution, reinforcing strength to the vision of an Atmanirbhar Bharat. With the beginning AIIMS like institutions, medical colleges in every district of Assam, strengthening the Ayush system of medicine with new Ayush hospitals across Assam, and many other progressive steps has bolstered the medical infrastructure in the state. Naturopathy and Yoga are two most important verticals of Ayush which not only cures your ailments but rejuvenates your mind and body to take on every challenge and live a healthy life. With the beginning of this hospital and research centre on Yoga and Naturopathy, people of Assam as well as adjoining region will tremendously benefit from its many benefits.”
The event was also graced by the Union Minister of State for Petroleum & Natural Gas, Labour & Employment, Rameswar Teli; the Minister of Health & Family Welfare, Assam, Keshab Mahanta; the Minister of Industries & Commerce and Culture, Bimal Borah; the MLA of Dibrugarh and Chairman, Assam Industrial Development Council (AIDC), Prasanta Phukan; MLA of Moran, Chakradhar Gogoi, MLA of Duliajan, Terash Gowalla; MLA of Lahowal, Binod Hazarika; MLA of Chabua, Ponakan Baruah; MLA of Naharkatia, Taranga Gogoi among other dignitaries including senior officials of the Ministry of Ayush as well as Government of Assam.
The hospital will provide inpatient, outpatient, and day care services. The services offered by the institute are naturopathy diet and nutrition, yoga therapy, massage & manipulative therapies, acupressure, acupuncture, chromotherapy, magneto therapy, physiotherapy and hydrotherapy treatments. It will help patients to effectively manage Obesity, Metabolic syndrome, diabetes, CVD, stroke, Asthma, COPD, Migraine, IBS, IBD, Arthritis, Autoimmune diseases, cancer, neurodegenerative diseases.