ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏମ୍‌ସ ଭୁବନେଶ୍ୱର ପକ୍ଷରୁ ଡ୍ରୋନ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାର ଶୁଭାରମ୍ଭ
୬୦ କିମି ଦୂରରେ ଥିବା ଜଣେ ଜରୁରୀ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଗଲା ରକ୍ତ
ଫେରିବାବେଳେ ବିଭିନ୍ନ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ଆସିଲା ରକ୍ତ ନମୁନା
ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ, ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଚିକିତ୍ସା ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗାଇବାରେ ହେବ ଉପଯୋଗୀ
25 JAN 2024 8:10PM by PIB Bhubaneswar
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ସଫଳ ପ୍ରୟୋଗ ପୂର୍ବକ ରୋଗୀସେବାରେ ଅନନ୍ୟତା ଆଣୁଥିବା ଅଗ୍ରଣୀ ଜାତୀୟ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏମ୍‌ସ ଭୁବନେଶ୍ୱର ପକ୍ଷରୁ ଆଜି ଡ୍ରୋନ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଯାଇଛି। ମଙ୍ଗଳବାର ହୋଇଥିବା ସଫଳ ପରୀକ୍ଷଣର ଦୁଇ ଦିନ ପରେ, ଏହି ଜାତୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସ୍ବଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଚିକିତ୍ସା ସାମଗ୍ରୀ ସହିତ ରକ୍ତ ଆଦିର ପରିବହନ ପାଇଁ ଡ୍ରୋନ୍ ବ୍ୟବହାର ଆରମ୍ଭ କରିଛି।
ଏମ୍‌ସ ଭୁବନେଶ୍ୱର ପରିସରରୁ ପ୍ରାୟ ୬୦ କିମି ଦୂରରେ ଅବସ୍ଥିତ ଟାଙ୍ଗି ଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟକେନ୍ଦ୍ରରେ ଥିବା ଜଣେ ଜରୁରୀ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏଠାରୁ ଯାଇଥିଲା ଗୋଟିଏ ୟୁନିଟ୍‌ ରକ୍ତ। ଏହି ଦୂରତାକୁ ଡ୍ରୋନ୍‌ ମାତ୍ର ୩୫ ମିନିଟ୍‌ ବ୍ୟବଧାନରେ ଅତିକ୍ରମ କରିଥିଲା। ଯାହାକି ସେଠାରେ ରକ୍ତହୀନତା କାରଣରୁ ଚିକିତ୍ସାଧୀନ ରୋଗୀଙ୍କ ଜରୁରୀ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଉପଯୋଗ ହୋଇଛି। ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟସେବାରେ ଏପରି ପ୍ରୟୋଗ ରାଜ୍ୟ ତଥା ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ବୋଲି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଏମ୍‌ସ ଭୁବନେଶ୍ୱର କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡ. ଆଶୁତୋଷ ବିଶ୍ୱାସ। ଏହି ସଫଳ ପ୍ରୟୋଗରେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ସହିତ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଡ୍ରୋନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ରୋଗୀଙ୍କୁ ରକ୍ତ ବ୍ୟାଗ ଯୋଗାଣ କରିବା ସଫଳ ହୋଇଥିବାରୁ ଆନନ୍ଦିତ ଥିବା ଡ. ବିଶ୍ବାସ କହିଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରଥମ ଡ୍ରୋନ୍‌ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଟାଙ୍ଗିରୁ ଫେରିବା ପୂର୍ବରୁ ବିଭିନ୍ନ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ରକ୍ତ ନମୁନା ସଂଗ୍ରହ କରି ଏମ୍‌ସକୁ ଆଣିଥିଲା।
ପ୍ରାୟ ୧୨ କିଲୋଗ୍ରାମ ଓଜନ ବିଶିଷ୍ଟ ଏହି ଡ୍ରୋନ୍‌ ୨ ରୁ ୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଚିକିତ୍ସା ସାମଗ୍ରୀ ସହିତ ରକ୍ତ ଆଦି ବହନ କରିବାର କ୍ଷମତା ରଖିଛି। ଏହା ଘଣ୍ଟା ପ୍ରତି ୯୦ କିଲୋମିଟର ବେଗରେ ଗତି କରିପାରିବ। ଜିପିଏସ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବ୍ୟବହାର କରି ଡ୍ରୋନ୍ ନାଭିଗେସନରେ ଅତୁଳନୀୟ ସଠିକତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଚିକିତ୍ସା ସାମଗ୍ରୀର ଠିକ୍ ଏବଂ ନିରାପଦ ଯୋଗାଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିପାରିଛି ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପରାମର୍ଶ ପୂର୍ବକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରୟାସ ଏମ୍‌ସ ଭୁବନେଶ୍ୱରର ରୋଗୀସେବା ପ୍ରତି ଥିବା ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରମାଣ କରୁଛି। ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ଏବଂ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଔଷଧ, ଇଞ୍ଜେକ୍ସନ୍‌ ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଚିକିତ୍ସା ସାମଗ୍ରୀର ଶୀଘ୍ର ବିତରଣରେ ଏହି ଡ୍ରୋନ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବା ନେଇ ଆଶାବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଡ. ବିଶ୍ବାସ।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମେଡିକାଲ୍‌ ଅଧୀକ୍ଷକ ଡ. ଦିଲ୍ଲୀପ କୁମାର ପରିଡ଼ା, ଡ. ସୋନୁ ଏଚ୍‌ ସୁବା, ଡ. ସତ୍ୟପ୍ରକାଶ, ଡ. ମନୀଷା ଆର୍‌ ଗାଏକାୱାଡ୍‌, ଡ. ପ୍ରିୟମାଧବ ବେହେରା, ଡ. ଅଭିଷେକ ମିଶ୍ର, ଡ. ଅଂଶୁମାନ ସାହୁ, ଡ. ଦେବାଶିଷ ମିଶ୍ର ଏବଂ ଭାରପ୍ରାପ୍ତ ଡିଡିଏ ରଶ୍ମି ରଂଜନ ସେଠୀ ପ୍ରମୁଖ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
RoW

Ministry of Health and Family Welfare
AIIMS Bhubaneswar commissions Drone Health Service
Delivers Blood Unit for a needy patient
Covers 60km only in 35 minutes
First of its kind in the country
Can be useful in delivering essential medical supplies
25 JAN 2024 8:10PM by PIB Bhubaneswar
In a first of its kind initiative to integrate technology into the healthcare system, AIIMS Bhubaneswar has commissioned Drone health service today. Two days after a successful trial run, the national institute has initiated the use of drones to transport critical medical items. The inaugural drone flight, executed flawlessly, transported a vital unit of blood from AIIMS Bhubaneswar to Tangi CHC, covering a distance of 60 km in a remarkable 35 minutes. The historic flight marked the first-ever drone-assisted blood delivery not only in Odisha but across the entire country.
Dr. Ashutosh Biswas, Executive Director of AIIMS Bhubaneswar, expressed his satisfaction with the successful trial, stating, "Delivering a blood bag to a patient through a drone has been successfully conducted for the first time". This initiative represents a significant leap in integrating technology into our healthcare system. It also collected blood samples from the CHC before returning to AIIMS.”
The 12 kg drone, equipped to carry medical loads ranging from 2 to 5 kg, achieved a speed of 90 km/hour during the mission. Utilizing GPS technology, the drone demonstrated exceptional precision in navigation, ensuring the timely and secure delivery of essential medical supplies.
This pioneering effort aligns with the directives of the Health Ministry, showcasing AIIMS Bhubaneswar's commitment to advancing healthcare services. The drone health service is anticipated to play a crucial role in emergency situations, facilitating the rapid delivery of drugs, injections, and other vital medical supplies.
This innovative approach not only enhances healthcare delivery during emergencies but also positions AIIMS Bhubaneswar as a leader in leveraging technology for the betterment of public health. The institution remains committed to exploring and implementing advancements that elevate the standards of healthcare services.
Dr. Dillip Kumar Parida, MS, Dr. Sonu H Subba, Dr. Satyaprakash, Dr. Manisha R Gaikwad, Dr. Priyamadhaba Behera, Dr. Abhishek Mishra, Dr. Anshuman Sahu, and DDA(I/c)) Rasmiranjan Sethy were present on the occasion, emphasizing the collaborative effort behind this ground-breaking initiative.
RoW